Transport sågar Trafikverkets slutsatser om alkobommar

Trafikverket tycker inte att alkobommar ska bli ett permanent inslag i hamnarna. Det får Transports ordförande Lars Lindgren att gå i taket. – Vi har sett en massa exempel på hur chaufförer varit rejält påstrukna. Det är klart att har man en direkt kontroll så avstår folk från att dricka på färjorna, säger han.

De senaste åren har alkobommar testats i flera hamnar i Sverige för att se om de kan vara ett sätt att minska rattfylleriet på vägarna. Försöken har gjorts av Motorförarnas helnykterhetsförbund. Organisationens utvärdering visade att andelen alkoholpåverkade förare minskade efter att kontrollerna infördes.

I våras tillsatte regeringen en utredning, ledd av Trafikverket, för att utreda förutsättningarna för att permanenta alkobommarna. Enligt direktivet skulle utredningen ge förslag på vilka hamnar som bäst skulle passa för att bygga alkobommar.

I går släpptes utredningen. Men Trafikverket har inte gett några förslag på hamnar.  I stället skriver myndigheten att utredningen inte rekommenderar automatiska nykterhetskontroller med hjälp av alkobommar.

– Alkobommar var ett alldeles utmärkt förslag. Jag var själv med personbil i Polen i somras och alla fick blåsa när vi rullade av, det tycker jag är jättebra, säger Lars Lindgren.

En anledning till att Trafikverket inte är lika entusiastiskt till idén är att en alkobom enbart kontrollerar om föraren är nykter. När polisen gör vanliga nykterhetskontroller kan man samtidigt kontrollera om förare är drogpåverkade, saknar körkort eller är efterlysta.

Ett annat problem som rapporten lyfter fram är kostnaden. Trots att själva bommarna är automatiska krävs myndighetspersonal på plats i hamnen för att hantera onyktra förare. Det skulle kräva resurser som varken Polisen, Tullverket eller Kustbevakningen har.

Lars Lindgren köper inte argumenten, och poängterar att antalet nykterhetskontroller på vägarna snarare har blivit färre de senaste åren.

– Jag blev jävligt upprörd, säger han. De har dragit ner på trafikpolisen rejält och den blir ju ändå mindre prioriterad. Det här är förödande, antingen får man ha polisen där och blåsa, eller så sätter man upp alkobommar.

Infrastrukturminister Anna Johansson har ännu inte hunnit läsa hela rapporten. Men hon säger att de försök som gjorts med alkobommar slagit ut väl.

– Vi har ju haft en försöksverksamhet där man kunde se en god effekt just när det gäller onykterheten för förare av tung trafik. Men Trafikverket har ett lite bredare anslag i rapporten och poängterar att det finns ett behov av att kontrollera även andra typer av brottslighet.

– Nu måste vi fundera på hur vi ska ta till oss rapporten och besluta oss för hur vi ska gå vidare.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

”Positivt att HF vill gå upp i Transport”

Hamn. – Vi tolkar Hamnarbetarförbundets utspel som att man nu uttrycker en avsikt att gå upp i Transport och initialt teckna ett hängavtal som innebär fredsplikt. Det är vi naturligtvis positiva till, säger Transports avtalssekreterare Peter Winstén.

Hamnarbetare dog i Oxelösund

Hamn. En hamnarbetare hittades avsvimmad på väg ner i lastrummet. Han dog sedan på sjukhus. Olyckan, som inträffade i i Oxelösunds hamn, är inte den första då en hamnarbetare möts av koloxid och förlorar livet.

Kampdagar ska locka nya medlemmar till facket

Däckarbete. – Vad gör Transport åt det snäva tidsfönstret då alla bilägare måste hinna byta från dubb- till sommardäck? I år är det bara nio arbetsdagar... Det var den stora frågan som mötte Transports uppsökare när de hälsade på gummiverkstäder i Sörmland under den första av en serie fackliga kampdagar.

EU:s transportgeneral på besök i Stockholm

EU. – 73 procent av miljöutsläppen kommer från vägtrafiken. Vi måste skifta över trafiken från väg till tåg. EU:s transportkommissionär Violeta Bulc gästade under fredagen Stockholm för en dialog om unionens framtida transportmarknad.

ETC startar taxi och budkörning – utan tillstånd

Taxi. ETC är en känd tidningskoncern med vänsterprägel. Nu startar ETC taxi- och budkörning med en Tesla elbil som ska gå i en slinga runt Mälaren till Göteborg. Fast bilen är varken registrerad för taxi- eller godstrafik, uppger Transportstyrelsen.

Förlängd tid för klampning blir nu rikdagsfråga

Vägtransporter. Regeringen vill utöka rätten att låsa fast hjulen på lastbilar, så kallad klampning, till 36 timmar, från dagens 24. Under torsdagen fattade regeringen den formella beslutet. Nu återstår bara klartecken från riksdagen. Den förlängda klampningstiden är tänkt att börja gälla den 1 juli 2018.

Sveriges Hamnar skärper tonen mot fackförbund utan avtal

Hamn. Stuveribolagen som är med i arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar skärper tonen mot fackföreningar som saknar kollektivavtal. I praktiken innebär det att Hamnarbetarförbundet (HF) blir av med rättigheter som normalt följer av ett tecknat avtal. Hallands hamnar är ett HF-fäste där arbetsgivaren nu sätter ner foten.

Europeisk arbetsmyndighet på gång

EU. Får vi lov att presentera – European Labour Authority? Den europeiska myndigheten med uppdrag att samordna och informera om arbete över landsgränserna har tagit ett kliv närmare införandet.

Jens Nilsson

Jens Nilsson (S) i EU:s transportutskott död

EU. EU-parlamentarikern Jens Nilsson har gått bort efter en kortare tids sjukdom. – Oerhört sorgligt. Hans arbete har betytt väldigt mycket för Transport, kommenterar förbundets internationella politiska sekreterare Magnus Falk.

Estnisk bärgare misstänks ha orsakat olycka på E20

Bärgning. I februari havererade en estnisk dragbil på E20 mellan Örebro och Mariestad. Bilen fraktades bort av en estnisk bärgare som lämnade kvar trailern vid vägkanten, utan ljus eller tydliga varningsmarkeringar. Trailern blev sedan påkörd av en lastbil från Örebro. Olyckan väcker på nytt frågan om krav på skyddsfordon, TMA, vid all bärgning.

Taxihållplatsen vid Centralstationen

Regeringen öppnar för ny taximodell

Taxi. Två sorters taxi – med och utan taxameter i bilen. Regeringen föreslår en ny kategori taxibilar för att möta tekniken med appar och förskottsbetalning.

Kilometerskatt på gång

Åkeri. Kilometerskatten närmar sig. I dag på fredagseftermiddagen kommer en plan från regeringen: Fordon som väger över 3,5 ton ska betala den nya skatten på de större vägarna. Tanken är att ett skarpt förslag ska hamna hos riksdagen före årets val.

Svensk is bryts under cypriotisk flagga

Sjöfart. Isbrytaren Thetis går under cypriotisk flagga. Förra säsongen bestod besättningen av filippinier med dåliga förhållanden och lön som inte nådde upp till internationell miniminivå. I år bryter hon is utanför Gävle, och Sjöfartsverket har fått garantier om högre lön för besättningen.

Chaufförer har långt kvar till jämställd barnomsorg

Jämställdhet. Om jämställdhet är att dela lika på föräldraledigheten ligger chaufförer en bra bit ifrån snittet. Det gäller både män och kvinnor bakom ratten. Pappor i bevakningsbranschen når inte heller upp till genomsnittet i landet.