Transport medverkar på årets Pride-festival

Nästa vecka drar årets upplaga av Stockholms Pride-festival i gång. Som flera år tidigare är Transport en av de organisationer som finns på plats på området. – Det är väldigt viktigt att de fackliga organisationerna syns i det här sammanhanget, säger transportaren Ulf Berndtson.

Han är en av de som bemannar LO:s informationstält under festivalen. I tältet kommer besökare kunna träffa medlemmar från Transport och andra LO-förbund och få svar på frågor om facklig verksamhet.

Själv har Ulf Berndtson besökt Pride-festivalen under flera år. Dels av personliga skäl. Som öppet homosexuell vill han stödja den manifestation för allas lika rättigheter, oavsett sexuell läggning, som Pridefestivalen är.

Men han tycker också det är viktigt att de fackliga organisationerna finns med under Pride-veckan.

– Facklig verksamhet handlar ju inte bara om kollektivavtal och lönenivåer. Det handlar också om människosyn. Därför är det viktigt att Transport och de andra LO-förbunden visar att vi har en positiv attityd, att vi står för att alla ska bli schyst behandlade oavsett sexuell läggning, säger han.

Ulf Berndtson har arbetat fackligt under lång tid, både inom Transport och i LO. Tidigare var han också anställd som väktare på Arlanda. Att just Transport finns med på Pride tror han är extra viktigt eftersom förbundet organiserar anställda inom branscher där man kanske sällan talar högt om hbt-frågor.

Själv var Ulf Berndtson under sitt tidigare yrkesliv försiktig med vad han berättade om sitt privatliv.

– Jag har varit väldigt restriktiv med vad jag sagt till mina kollegor tidigare. Numera skulle jag kunna ställa mig upp på ett repskap och säga att jag är bög. Men jag har aldrig varit med om att man har pratat om de här frågorna inom Transport.

Med den bakgrunden ser Ulf fram emot att svara på frågor och träffa besökare i LO-tältet från och med onsdag.

– Jag hoppas att min och andras medverkan på Pride sakta men säkert kan förändra en del av de attityderna. Helst skulle jag vilja se att LO och Transport kunde starta ett samtal om hbt-frågor.

Erfarenheten från tidigare år säger honom att den fackliga närvaron på Pride är uppskattad av många.

– Jag har aldrig hört någon som undrat vad vi gjort där. I stället kommer folk förbi med beröm och positiva kommentarer till att LO ställer upp på det här.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Hjalmar Bengtsson Raymond i Prideparaden

”Bara kärlek överallt”

Festival. Hjalmar Bengtsson Raymond är vd för ett åkeri. I lördags rattade han företagets lastbil genom Stockholm, själv iklädd regnbågskostym. Han hade anställda med sig, som liksom Transport gick i årets Prideparad.

Stockholm Pride

Transport på plats på Pride

Festival. Det handlar om allas lika värde – och att ha kul. Stockholm Pride är i full gång. Transports folk finns på plats i LO-tältet på Östermalms IP, som i veckan är Pride Park.

Martin Fröjd

Martin Fröjd

… som höll i Transports medverkan under Prideveckan i Stockholm. Till vardags skyddsvakt och samordnare för Transports avdelning 5:s valarbete.

Ny lönerapport – godis för siffernötare

Löner. Förra året steg lönerna i snitt med 2,5 procent på arbetsmarknaden. Det kan jämföras med de 2,3 procent som parterna gjorde upp om i avtalsrörelsen. Siffrorna finns i den årliga rapport som statliga Medlingsinstitutet precis släppt.

Färdigkört på elvägen

Åkeri. Efter nästan fyra år ska världens första allmänna elväg rivas. Vägsträckan mellan Gävle och Sandviken får kanske ett nytt liv i Tyskland.

Värdebolaget Loomis får kritik från facket

Värdehantering. Loomis vägrar lämna ut viktig information till de fackliga ledamöter som ingår i värdebolagets företagsråd, ett så kallat European works council. – Vi har stora problem med Loomis. Företaget uppfyller inte avtalet vi tecknat, säger rådets ordförande Enrique Rial Gonzalez.

Transport ute och värvar matbud

Matbud. Otrygg anställning och riskfylld arbetsmiljö. Transport försöker locka Foodoras cyklande matbud till facket.

Europas transportfack förbereder ny aktion mot Ikea

Åkeri. Ikea fortsätter att utnyttja lågbetalda östchaufförer för sina transporter, trots hårda påtryckningar från facket. Nu drar Europas transportfack gemensamt igång en ny kampanj mot möbeljätten.

Tolv DHL-jobb räddade i Örebro

Lager. Tjugo arbetare hotades av uppsägning i Örebro. Efter förhandlingar med Transport stannar antalet vid åtta.

Skatteverket hårdgranskar transportföretag

Åkeri. Skatteverket tvekar inte: ”Det förekommer svartarbete, illegal arbetskraft, osanna fakturor och falska löneuppgifter i transportbranschen.” Därför ska godstransportföretag specialgranskas i år. Samtidigt fortsätter åtta myndigheter att samarbeta för att stoppa fusk.

Strid om slopat krav på C-körkort

Flyg. Gate Gourmet på Arlanda är pilotprojekt. För att köra lastbil med gods till planen räcker det med B-körkort. Fel och farligt, enligt fack och många chaufförer.

Mängder av matbud fick svarta löner

Matbud. Under 2018 tog Hungrig.se emot minst 59 000 matbeställningar där buden fick svart betalning för leveranserna. Pengarna gick från Hungrigs moderbolag, RestaurangOnline, till tre olika underentreprenörer som inte betalat skatter och avgifter.

Tredje trädet stoppade tidningsbud

Tidningsbud. Lotta Ringius som delar ut tidningar på Dalarö fick vägen blockerad av tre träd under natten. Tidningsbuden är bland de första som möter farorna med ett oväder som Ciara.

Värdehanterare får behålla vilkoren

Bevakning. Loomis och Nokas värdehantering slås ihop till ett bolag när storaffären har gått igenom. Det betyder att alla anställda behåller sina anställningsår och villkor.