Transport medverkar på årets Pride-festival

Nästa vecka drar årets upplaga av Stockholms Pride-festival i gång. Som flera år tidigare är Transport en av de organisationer som finns på plats på området. – Det är väldigt viktigt att de fackliga organisationerna syns i det här sammanhanget, säger transportaren Ulf Berndtson.

Han är en av de som bemannar LO:s informationstält under festivalen. I tältet kommer besökare kunna träffa medlemmar från Transport och andra LO-förbund och få svar på frågor om facklig verksamhet.

Själv har Ulf Berndtson besökt Pride-festivalen under flera år. Dels av personliga skäl. Som öppet homosexuell vill han stödja den manifestation för allas lika rättigheter, oavsett sexuell läggning, som Pridefestivalen är.

Men han tycker också det är viktigt att de fackliga organisationerna finns med under Pride-veckan.

– Facklig verksamhet handlar ju inte bara om kollektivavtal och lönenivåer. Det handlar också om människosyn. Därför är det viktigt att Transport och de andra LO-förbunden visar att vi har en positiv attityd, att vi står för att alla ska bli schyst behandlade oavsett sexuell läggning, säger han.

Ulf Berndtson har arbetat fackligt under lång tid, både inom Transport och i LO. Tidigare var han också anställd som väktare på Arlanda. Att just Transport finns med på Pride tror han är extra viktigt eftersom förbundet organiserar anställda inom branscher där man kanske sällan talar högt om hbt-frågor.

Själv var Ulf Berndtson under sitt tidigare yrkesliv försiktig med vad han berättade om sitt privatliv.

– Jag har varit väldigt restriktiv med vad jag sagt till mina kollegor tidigare. Numera skulle jag kunna ställa mig upp på ett repskap och säga att jag är bög. Men jag har aldrig varit med om att man har pratat om de här frågorna inom Transport.

Med den bakgrunden ser Ulf fram emot att svara på frågor och träffa besökare i LO-tältet från och med onsdag.

– Jag hoppas att min och andras medverkan på Pride sakta men säkert kan förändra en del av de attityderna. Helst skulle jag vilja se att LO och Transport kunde starta ett samtal om hbt-frågor.

Erfarenheten från tidigare år säger honom att den fackliga närvaron på Pride är uppskattad av många.

– Jag har aldrig hört någon som undrat vad vi gjort där. I stället kommer folk förbi med beröm och positiva kommentarer till att LO ställer upp på det här.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Hjalmar Bengtsson Raymond i Prideparaden

”Bara kärlek överallt”

Festival. Hjalmar Bengtsson Raymond är vd för ett åkeri. I lördags rattade han företagets lastbil genom Stockholm, själv iklädd regnbågskostym. Han hade anställda med sig, som liksom Transport gick i årets Prideparad.

Stockholm Pride

Transport på plats på Pride

Festival. Det handlar om allas lika värde – och att ha kul. Stockholm Pride är i full gång. Transports folk finns på plats i LO-tältet på Östermalms IP, som i veckan är Pride Park.

Martin Fröjd

Martin Fröjd

… som höll i Transports medverkan under Prideveckan i Stockholm. Till vardags skyddsvakt och samordnare för Transports avdelning 5:s valarbete.

Livsfara när chaufförer lossar ICA-gods?

Åkeri. På Tommy Nordberghs åkeri tvingas chaufförer lossa Ica-gods i tvåvånings lastbärare där takhöjden bara är 160 centimeter. För att minska påkänningarna på kroppen har en del förare hissat eller tryckt upp mellanplanet, som då bara hängt i vajrarna. En livsfarlig lösning, anser Transport.

Batterifabriken – huvudbry för facken

Facket. Bygget av den nya stora batterifabriken i Skellefteå blir en utmaning också för LO-facken. – Vi hade ett möte med de andra förbunden. Nästan alla fack blir ju involverade när en liten stad plötsligt får tusentals nya jobb, säger Christer Bengtsson, ombudsman på Transports avdelning i Umeå.

Externt företag har dragit fram sopor åtta år

Miljöarbetare. Under åtta år har det kommunala bolaget betalat ett företag för att dra fram sopkärl. Arbetsmiljöverket har stoppat arbetet för miljöarbetarna. Men från och med nu ska de runt 40 fastighetsägare själva dra fram sina sopkärl inför tömning.

Cykelåkeri tecknar avtal med Transport

Bud. Cykelbud med reglerad arbetstid och fast lön på 24 300 kronor i månaden. Finns det? I Göteborg har cykelåkeriet Pling transport gått i bräschen och tecknat kollektivavtal med Transport.

Vindkraftstorn på lastbil

Vinden ger jobb i Gävle hamn

Hamn/Åkeri. En 70 meter lång lastbilslast får de flesta medtrafikanter att haja till. Och ställer ibland till med olyckor. Men i Gävle hamn betyder vindkraften flera jobb. Åtminstone tillfälligt.

Tobias Lundqvist

Inget körkort – inget jobb

Chaufförer. Fel diagnos, suckar Tobias Lundqvist, om läkarintyget som gör att han förlorade rätten att köra bil och lastbil. Hans hopp står till en ny läkarundersökning – och ett nytt intyg. Samtidigt tycker han att åkeriet borde ha användning av hans kunskap även om han inte får köra tankbil de närmaste åren.

Danielsson jobbar med kör- och vilotider

EU. Reglerna kring kör- och vilotider är fortfarande under diskussion i EU. Svenska Johan Danielsson (S) har fått uppdraget att samla Socialdemokraterna i ett av utskotten till en ståndpunkt.

uppsökeri

Burgare och facksnack i hamnen

Facket. 150 hamburgare, 120 bröd till dem och ett okänt antal grillkorvar, både fläsk och kyckling. Gävle hamn är en bra plats för Transport att möta både hamnarbetare och lastbilschaufförer. Därför går grillarna varma i dag.

Transportföretagen får ny vd

Förhandlingspart. Lösningsorienterad och pragmatisk. Det tycker Marcus Dahlsten själv är hans bästa sidor som förhandlare. Den 1 december tillträder han posten som vd för arbetsgivarorganisationen Transportföretagen, största motpart till Transport.

Stort sug efter chaufförer

Chaufförer. Madelene, Josefine, Linus, Lars, Rozerin, Alexander och Love får det bekräftat på en regnvåt grusplan i Borlänge: De har valt rätt utbildning. Suget efter lastbilschaufförer är större än vad skolorna kan leverera.

Södertälje hamn

”Ohållbar situation i hamnen”

Hamn. – Vi arbetar för att förbättra arbetsmiljön, många av våra medlemmar mår i dag dåligt. Det säger Patrick Hörstam, ordförande för Transportklubben i Södertälje hamn.

Amazon utnyttjar chaufförer

Chaufförer. Postorderföretaget Amazon pressar sina kontrakterade chaufförer hårt för att de ska leverera kundernas paket i tid. Men när de är inblandade i dödsolyckor frånsäger sig företaget allt ansvar. Det avslöjar New York Times i dagens nummer.

Cyklande matbud slås ihop

Matbud. Företag i matbudsbranschen slås samman. Hungrig, som anställt 600 bud i Sverige i år, går upp i Foodora. Ingen ska förlora jobbet, enligt det besked Transport Lars Karlsson har fått.