Transport kraftsamlar inför avtalsrörelsen

I dag, måndag, inledde Transport sin stora avtalskonferens. 200 ombud och anställda från hela landet samlas i fyra dagar för att diskutera vilka avtalskrav som ska drivas i nästa års lönerörelse. I öppningstalet kritiserade förbundets ordförande Lars Lindgren både industrifacken och det utbredda "daglöneriet".

– Det måste bli stopp för de otrygga jobb där folk rings in med någon timmes varsel. Fast anställning på heltid ska vara norm på arbetsmarknaden, sa Lindgren och fick applåder.

Nästa år inleds en ny stor avtalsrörelse där parterna ska förhandla fram nya villkor för tre miljoner arbetstagare.

Transport har 30 kollektivavtal, hälften av dem löper ut den 31 mars 2016. Inför förhandlingarna har förbundet kallat till avtalskonferens på Runö kursgård utanför Stockholm.

Lars Lindgren inledde och riktade hård kritik mot Kristdemokraterna, som skjutit den så kallade decemberöverenskommelsen i sank.

Han beskrev sedan den historiska utvecklingen och den speciella uppgörelse, Industriavtalet, som lett fram till att industrins parter fått ett mycket stort inflytande över lönerna på hela den svenska arbetsmarknaden.

– Steg för steg har industrifacken gått från att vara vanliga förbund bland andra i LO till att ta över taktpinnen fullständigt. Försöken att komma överens om kvinno- och låglönesatsningar havererade när industriförbunden gjorde upp med arbetsgivarna på egen hand.

LO arbetar nu på en ny så kallad samordning, med målet att samla alla fackförbund bakom gemensamma krav i den kommande avtalsrörelsen.

– Förutsättningarna är inte de bästa, konstaterade Lars Lindgren. Bland övriga förbund finns en stark oro för att vi än en gång ska bli överkörda av industrin.

Förbundsordföranden kom sedan in på löneglidningen, alltså de lönehöjningar som sker utöver de som parterna förhandlat fram i de centrala uppgörelserna:

– Inom industrin är det vanligt med löneglidning. Men i Transport har vi många små arbetsplatser och väldigt små lönehöjningar utöver de vi förhandlar fram i avtalen.

– Vi är också i princip det enda förbund som säger nej till individuella löner. Och det ska vi fortsätta med!

Lars Lindgren kommenterade också Kommunals utspel. Förbundet har deklarerat att en grupp medlemmar, undersköterskorna, ska ha högre löneökningar än andra den här gången.

– Jag har redan klargjort i LO-styrelsen att Transport inte kommer att ställa sig bakom kravet. Vi kan inte stödja en specifik yrkesgrupp, däremot välkomnar vi att man tar strid för en satsning på alla låglönegrupper.

– Transport säger också nej till sänkta ingångslöner. Vi kommer aldrig att vara med och dumpa lönerna, så som man gjort i exempelvis USA.

Avslutningsvis sa Lars Lindgren:

– Jag tror tyvärr att avtalsrörelsen blir besvärlig. Jag befarar att vi får samma ordning som tidigare, med industriförbund som går först. Jag är orolig för att industrins parter gör upp om historiskt låga löneökningar, samtidigt som deras egna medlemmar i efterhand får mer än andra genom löneglidning.

Med adress till de församlade ombuden fortsatte han:

– Nu är det upp till er kamrater! En fråga vill jag skicka med er när ni nu diskuterar kraven som vi ska prioritera. Det handlar om trygghet i jobbet. Det måste bli stopp för daglöneriet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

EU:s transportgeneral på besök i Stockholm

EU. – 73 procent av miljöutsläppen kommer från vägtrafiken. Vi måste skifta över trafiken från väg till tåg. EU:s transportkommissionär Violeta Bulc gästade under fredagen Stockholm för en dialog om unionens framtida transportmarknad.

ETC startar taxi och budkörning – utan tillstånd

Taxi. ETC är en känd tidningskoncern med vänsterprägel. Nu startar ETC taxi- och budkörning med en Tesla elbil som ska gå i en slinga runt Mälaren till Göteborg. Fast bilen är varken registrerad för taxi- eller godstrafik, uppger Transportstyrelsen.

Förlängd tid för klampning blir nu rikdagsfråga

Vägtransporter. Regeringen vill utöka rätten att låsa fast hjulen på lastbilar, så kallad klampning, till 36 timmar, från dagens 24. Under torsdagen fattade regeringen den formella beslutet. Nu återstår bara klartecken från riksdagen. Den förlängda klampningstiden är tänkt att börja gälla den 1 juli 2018.

Sveriges Hamnar skärper tonen mot fackförbund utan avtal

Hamn. Stuveribolagen som är med i arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar skärper tonen mot fackföreningar som saknar kollektivavtal. I praktiken innebär det att Hamnarbetarförbundet (HF) blir av med rättigheter som normalt följer av ett tecknat avtal. Hallands hamnar är ett HF-fäste där arbetsgivaren nu sätter ner foten.

Europeisk arbetsmyndighet på gång

EU. Får vi lov att presentera – European Labour Authority? Den europeiska myndigheten med uppdrag att samordna och informera om arbete över landsgränserna har tagit ett kliv närmare införandet.

Jens Nilsson

Jens Nilsson (S) i EU:s transportutskott död

EU. EU-parlamentarikern Jens Nilsson har gått bort efter en kortare tids sjukdom. – Oerhört sorgligt. Hans arbete har betytt väldigt mycket för Transport, kommenterar förbundets internationella politiska sekreterare Magnus Falk.

Estnisk bärgare misstänks ha orsakat olycka på E20

Bärgning. I februari havererade en estnisk dragbil på E20 mellan Örebro och Mariestad. Bilen fraktades bort av en estnisk bärgare som lämnade kvar trailern vid vägkanten, utan ljus eller tydliga varningsmarkeringar. Trailern blev sedan påkörd av en lastbil från Örebro. Olyckan väcker på nytt frågan om krav på skyddsfordon, TMA, vid all bärgning.

Taxihållplatsen vid Centralstationen

Regeringen öppnar för ny taximodell

Taxi. Två sorters taxi – med och utan taxameter i bilen. Regeringen föreslår en ny kategori taxibilar för att möta tekniken med appar och förskottsbetalning.

Kilometerskatt på gång

Åkeri. Kilometerskatten närmar sig. I dag på fredagseftermiddagen kommer en plan från regeringen: Fordon som väger över 3,5 ton ska betala den nya skatten på de större vägarna. Tanken är att ett skarpt förslag ska hamna hos riksdagen före årets val.

Svensk is bryts under cypriotisk flagga

Sjöfart. Isbrytaren Thetis går under cypriotisk flagga. Förra säsongen bestod besättningen av filippinier med dåliga förhållanden och lön som inte nådde upp till internationell miniminivå. I år bryter hon is utanför Gävle, och Sjöfartsverket har fått garantier om högre lön för besättningen.

Chaufförer har långt kvar till jämställd barnomsorg

Jämställdhet. Om jämställdhet är att dela lika på föräldraledigheten ligger chaufförer en bra bit ifrån snittet. Det gäller både män och kvinnor bakom ratten. Pappor i bevakningsbranschen når inte heller upp till genomsnittet i landet.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth och utredaren Jonas Bjelfvenstam provåker en självkörande buss.

Självkörande fordon – snart på din arbetsplats?

Förarlöst. En lastbilsförare som kör en hel kolonn. Små självkörande budbilar på cykelbanorna. Traktorer som skördar själva. En utredning har lämnats till regeringen med förslag om hur den förarlösa framtiden kan se ut.

Sopgubbarna förlorade i AD

Sopgubbar. Stockholms sopgubbar gjorde sig skyldiga till en olovlig stridsåtgärd i somras, enligt Arbetsdomstolens dom i dag. Skadeståndet sätter domstolen till 3 500 kronor, 3 000 kronor eller 2 500 kronor för miljöarbetarna – beroende på om de har deltagit i de olika stridsåtgärder som domstolen pekar ut.

Diagram med faktiska månadslöner

Lägsta lönen till kvinnorna – faktiskt

Jämställdhet. Faktisk månadslön? Begreppet börjar slå igenom, tror LO:s utredare Joa Bergold som varje år använder det i fackets jämställdhetsbarometer. Det handlar om vad grupper faktiskt får in på lönekontot. Och kvinnor i arbetaryrken får minst av alla.

Flyktingfartyget kan kosta många miljoner

Hamn. Rederiet har stämt Migrationsverket på minst 250 miljoner kronor. Rättegång väntar i oktober. Det handlar om kryssningsfartyget som skulle bli flyktingboende i Utansjö hamn i Ångermanland.