Kvällsjobb i Gävle hamn. Lastning av container.
Close
Slut med kvällsjobb i Gävle hamn, om inte Transport och bolaget kommer överens före den 1 juni.
Close

Transport har sagt upp avtal

De lokala överenskommelserna i Gävle hamn är uppsagda. Samtal med arbetsgivaren har rullat i gång. – Medlemmarna var så kritiska till uppgörelserna om arbetstiden och organisationen att vi valde att säga upp dem, säger Pauli Brunila, vice ordförande i Transportklubben.

I bakgrunden finns den omorganisation som startade när bolaget Baltic See Gateway tog över hamnen – och som i höstas slutade med att åtta hamnarbetare och sex tjänstemän sades upp.

Då skrev facket under flera lokala överenskommelser. Bland annat de som Transport sade upp i förra veckan: den om arbetstidsförläggningen och den om grupporganisationen. Missnöjet bland hamnarbetarna har bland annat handlat om att stressen ökat efter uppsägningarna och att arbetstider har senarelagts.

– Vi hann inte ha medlemsmöte innan vi skrev under, berättar Pauli Brunila. Och vi har fått mycket kritik från medlemmarna för att överenskommelserna inte fungerar. Men nu har vi sagt upp dem.

Detta innebär stopp för kvällsjobb i Gävle hamn om facket och arbetsgivaren inte kommer överens före den 1 juni. Det stora lokala avtalet har hamnbolaget redan sagt upp. Om inga lokala överenskommelser finns på bordet i sommar träder det centrala hamnavtalet i kraft, och det innebär enbart dagtidsjobb.

Pauli Brunilas förhoppning är att en ny uppgörelse om arbetstidernas förläggning ska finnas innan avtalstiden löper ut. Samma förhoppning uttrycker Baltic See Gateways chef Håkan Bergström.

– Det här är problematiskt för oss. Vi är beroende av arbetstid utöver dagtidsarbete för att kunna serva kunderna, säger han till Gefle Dagblad.

Parterna möts den 24 mars för att påbörja den nya förhandlingen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Amazon Spanien

Nätgiganten tar sikte på Sverige

Lager/distribution. Världens största näthandel ser ut att etablera sig i Sverige. Amazon är känt för sin antifackliga hållning och förmåga att på kort tid dominera marknader.

Tidningsbuntar och lådor med post

Inga brev för småländska tidningsbud

Tidningsbud. I Småland slutar tidningsbuden att dela ut post på sina rundor. Hall Media avslutar samarbetet med Bring. Tidningsprenumeranterna klagade och brevleveranserna var inte särskilt lönsamma.

Sista tidningen

Tidningsbud. Valborgsmässoafton är sista arbetsdagen för tidningsbuden. Örnsköldsviks Allehanda ska i stället delas ut med post.

Fackligt uppsökeri gav respons i Jönköping

Facket. Fallgropar där barn ramlat ner. Strul med semestern. Och mängder av visstider på macken. Det är några av vittnesmålen som kommer fram när Johanna Lans och Thomas Karlsson sticker ut på uppsökeri i Jönköping.

Protester mot EU-förslag om körtider

Buss/åkeri. Busspassagerare runt om i landet möttes i dag av budskapet att förarnas arbetstidsregler är på väg att försämras. Tillsammans med transportfack i Europa protesterar Kommunal mot förslaget på ändrade kör- och vilotidsregler.

Så används din fackavgift

Så används din fackavgift

Facket. Löner och sociala avgifter är Transports största utgiftspost. Nästan halva din medlemsavgift går till personalen.

Man klämdes ihjäl av lastbil

Arbetsmiljö. En man klämdes i går mellan en lastbil och en lastbrygga, så illa att han senare dog. Han hade kommit med en leverans till Mineralgatan i Helsingborg.

Eneroth besöker Avestaåkeri – utlovar höjd bruttovikt

Elväg. Under torsdagen besökte infrastrukturminister Tomas Eneroth Ernst express, åkeriet som är med i försöket med elektrifierad landsväg utanför Sandviken. Eneroth tror på elväg som en framtidslösning. Han utlovade också höjd bruttovikt för treaxliga lastbilar. Från 26 till 28 ton.

Alla får gas-varnare efter dödsolycka i hamnen

Hamn. Efter dödsolyckan i Oxelösund ska de anställda ha en egen gas-varnare i bröstfickan. Arbetsgivaren mäter luften och riskbedömer innan någon går ner i en lucka. Sedan kan var och en av hamnarbetarna ändå få en varning om det finns livsfarlig koloxid på platsen.

Marita Ulvskog

Ulvskog tar över transportfrågorna

EU. S-politikern Marita Ulvskog tar över platsen i EU:s transportutskott, efter bortgångne partikamraten Jens Nilsson. – Jens och jag hade ett nära samarbete. Jag ska fullfölja hans arbete och det allra viktigaste är att få bort den sociala dumpningen i transportsektorn.

Transport förlorade komplicerad semestertvist i AD

Miljöarbete. Ragn-Sells hade inte gjort för stora löneavdrag när deras miljöarbetare hade semester, enligt en dom i Arbetsdomstolen. – Vi anser fortfarande att det är anmärkningsvärt att man kan förlora pengar på när man har semester om man inte planerar rätt, säger Joakim Guttman, central ombudsman på Transport.

Nyfikna förskolebarn vid den elektriska sopbilen.

Färre avgasmoln – men fler orosmoln?

Miljöarbetare. En sopbil svänger runt på gatorna i Göteborg – helt ljudlöst. Enligt Volvo är det första gången en global lastbilstillverkare levererar ett helt eldrivet fordon. I dag visades den upp för medier och nyfikna göteborgare.

Debatt mellan Hamnarbetarförbundet och Transport

Gemensam fiende kan få hamnfacken att prata ihop sig

Hamn. Hotet om begränsningar av strejkrätten får de två hamnfacken att prata samarbete – eller till och med samgående. En debatt mellan fackens ordföranden i Malmö handlar mest om hur olika arbetssätt skulle kunna jämkas ihop.