Kvällsjobb i Gävle hamn. Lastning av container.
Close
Slut med kvällsjobb i Gävle hamn, om inte Transport och bolaget kommer överens före den 1 juni.
Close

Transport har sagt upp avtal

De lokala överenskommelserna i Gävle hamn är uppsagda. Samtal med arbetsgivaren har rullat i gång. – Medlemmarna var så kritiska till uppgörelserna om arbetstiden och organisationen att vi valde att säga upp dem, säger Pauli Brunila, vice ordförande i Transportklubben.

I bakgrunden finns den omorganisation som startade när bolaget Baltic See Gateway tog över hamnen – och som i höstas slutade med att åtta hamnarbetare och sex tjänstemän sades upp.

Då skrev facket under flera lokala överenskommelser. Bland annat de som Transport sade upp i förra veckan: den om arbetstidsförläggningen och den om grupporganisationen. Missnöjet bland hamnarbetarna har bland annat handlat om att stressen ökat efter uppsägningarna och att arbetstider har senarelagts.

– Vi hann inte ha medlemsmöte innan vi skrev under, berättar Pauli Brunila. Och vi har fått mycket kritik från medlemmarna för att överenskommelserna inte fungerar. Men nu har vi sagt upp dem.

Detta innebär stopp för kvällsjobb i Gävle hamn om facket och arbetsgivaren inte kommer överens före den 1 juni. Det stora lokala avtalet har hamnbolaget redan sagt upp. Om inga lokala överenskommelser finns på bordet i sommar träder det centrala hamnavtalet i kraft, och det innebär enbart dagtidsjobb.

Pauli Brunilas förhoppning är att en ny uppgörelse om arbetstidernas förläggning ska finnas innan avtalstiden löper ut. Samma förhoppning uttrycker Baltic See Gateways chef Håkan Bergström.

– Det här är problematiskt för oss. Vi är beroende av arbetstid utöver dagtidsarbete för att kunna serva kunderna, säger han till Gefle Dagblad.

Parterna möts den 24 mars för att påbörja den nya förhandlingen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Åkeri körde olagligt – nu stäms speditören

Åkeri. Kan speditören krävas på dryga företagsböter när det anlitade utländska åkeriet kör olagligt i Sverige? Det ska Uppsala tingsrätt ta ställning till i ett högintressant mål som handlar om beställaransvar.

Fartyget Navi Star

Blockaden mot ryska fartyget upphävd

Hamn. Sjömännen ombord på ryska Navi Star har fått kollektivavtal. Transport upphäver sin sympatiblockad i eftermiddag. Det betyder att fartygets last av armeringsjärn kan börja lossas i Köpings hamn.

Ardalan Shekarabi träffar taxichaufförer i Västerås.

Minister med koll på villkoren

Samhällsresor. En heldag bland taxiförare och transportare. Så såg civilminister Ardalan Shekarabis onsdag ut. Temat var offentlig upphandling, av till exempel färdtjänst.

Johnny Lans i sin truck.

Nacken tar stryk av truckjobb

Truckförare. Hälften av alla truckförare har eller har haft ont i nacken. Ännu fler har smärtor i skuldrorna. De vrider på huvudet 222 gånger varje timme. Johnny Lans är inte förvånad över dessa vetenskapliga fakta om sitt yrke.

Fler åker dit för cabotagebrott

Åkeri. Under årets första halvår syns en kraftig ökning av uttagna sanktionsavgifter för brott mot reglerna om cabotage och kombinerade transporter. Författningsförändring, ny vägledning och en särskild utbildningssatsning hos Polisen lär ligga bakom den kraftiga ökningen.

Fartyget Navi Star

Ryska fartyget fritt att lämna Köping

Hamn. Transportstyrelsen har hävt nyttjandeförbudet mot det ryska fartyg som ligger i Köpings hamn. Fackens blockad gäller fortfarande, så det kan inte lossa sin last i Sverige. Det fackliga kravet är att sjömännen ska få kollektivavtal.

Skärpt säkerhet för väktarna

Bevakning. De två väktarna tog sig i säkerhet i ett skyddsrum. Efter attacken mot polishusbygget i Rinkeby har arbetsgivaren anmält händelsen till Arbetsmiljöverket. Och dessutom skärpt skyddet och säkerhetsrutinerna på byggarbetsplatsen.

Tidningsvagn.

Vart tog tidningarna vägen?

Tidningsbud. 200 tidningar är spårlöst försvunna. Liksom tidningsvagnen. Budet Tine Wesdorp undrar varför någon vill stjäla mängder av Kristianstadsbladet, Sydsvenskan, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

Slamchaufför drabbad av giftig gas

Slamchaufför. Giftigt svavelväte i ett rum på reningsverket fick slambilsföraren Leif Andersson att svimma när han lossat slam. Han hamnade vid dörren och kunde kravla sig ut i säkerhet när han vaknade till.

Fler hör av sig om dålig arbetsmiljö

Jobbet. Efter förra årets radikala ökning av tips till Arbetsmiljöverket fortsätter tillströmningen, om än i betydligt lägre takt.

Marcus Horn vid sin sopbil

Gryningsjobb i värsta hettan

Miljöarbetare. Den afrikanska värmen sveper in över Sverige, varmast blir det i morgon. I skånska Skurup betyder det att sopgubben Marcus Horn kan börja arbetsdagen klockan fyra på morgonen. Hans chef har inspirerats av sophämtningen vid Medelhavet.

Tidningsbud hotade och misshandlade

Tidningsbud. Tre augustinätter. Tre tidningsbud på olika håll i landet misshandlade, hotade eller bestulna. I Norrtälje tog områdeschefen själv tag i brottet och åkte ut till den man som hotat att kasta gatsten mot ett tidningsbud.

Fackets telefoner inte överhettade i rekordvärmen

Extremvärmen och skogsbränderna tycks ännu inte ha resulterat i särskilt många frågor till fackförbundet Transport. Men i Dalaavdelningen befarar man att bränderna kommer att drabba enskilda medlemmar.