Transport gör andra kalkyler än industrins fack

Industrifacken gick ut först, som vanligt. Trots att samordningen mellan LO-facken har spruckit inför vinterns avtalsrörelse får andra förbund börja med att förhålla sig till lönekraven från industrisidan. – Vi pratar hellre kronor än procent, är den första kommentaren från Transports Lars Lindgren.

Facken inom industrin meddelade i veckan att kravet är 2,8 procent och ett avtal som löper i ett år. En garanti för varje individ om minst 450 kronor i lönehöjning finns också med.

Arbetsgivarna i industrin reagerade omedelbart med att kravet är alldeles för högt och att företagens konkurrenskraft gentemot övriga världen skulle försämras. Tidningen Arbetet har berättat mer i detalj om förfäktningarna i industrisektorn.

Lars Lindgren, ordförande i Transport, berättar att förbundet kommer att leverera sina lönekrav till arbetsgivarna på en konferens den 16 och 17 november. Han konstaterar att utgångspunkten då är en annan än den som facken inom industrin bygger sina krav på.

– De har gjort en kalkyl på vad industrin kan bära, och jag har ingen anledning att tvivla på deras slutsatser som hamnar på att kräva 2,8 procent i löneökningar.

– Men jag tittar mer på vad våra medlemmar får i plånboken för att kunna leva ett bra liv. Och jag pratar hellre om kronor för att inte öka på löneskillnaderna ännu mer – en procentökning ger ju de högavlönade mycket mer än dem som tillhör en låglönegrupp.

Lars Lindgren vågar sig ändå på en översättning av industrins krav till kronor för transportare.

– Då hamnar vi någonstans mellan 700 och 800 kronor i månaden, säger han. Men vi har inte bestämt slutgiltigt var vi ska lägga oss.

Ett inspel som Transport planerar är att någon typ av kompensation för andra gruppers löneglidning – när de får lönehöjningar utöver det löpande centrala avtalet – ska skrivas in i förbundets uppgörelse med de centrala arbetsgivarna.

– Våra medlemsgrupper ska inte fortsätta att halka efter dem som jobbar i industrin, säger Lars Lindgren.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Än dröjer vägar för 74-tonsbilar

Skogen. Förberedelserna fortsätter för att släppa fram 74 ton tunga lastbilar på vägarna. I det första steget handlar det om kanske tio procent av vägnätet. Fortfarande i fem avgränsade områden.

Saknas: 3 450 lastbilsförare

Åkeri. Goda tider för den som kör lastbil. Besvärligt för åkerierna som inte hittar förare. En historiskt het arbetsmarknad för chaufförerna, enligt Tya.

Loa Brynjulfsdottir, Magnus Falk, Asma Jahngir och Saied Tagavi

Facklig rätt lyftes med FN:s rapportör

Internationellt. Fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter. Människor ska inte kastas i fängelse, torteras och förlora sina jobb för att de slåss för bättre arbetsvillkor. Med det budskapet träffade LO och Transport i dag FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter i Iran.

Avtalsrörelsen
Ett tidningsbud

Fortsatta förhandlingar för tidningsbuden

Tidningsbud. Överläggningarna om tidningsbudens löner tar fart igen. En förförhandling hölls i veckan och i slutet av augusti kallas hela förhandlingsdelegationen in för fortsättningen.

Grillkväll med femman

Samkväm. Regnet hotade men höll sig undan. Avdelning 5 Stockholm hade grillkväll som lockade medlemmar, unga och gamla.

Avtalsrörelsen

Taxiförhandlingar fortsätter i september

Taxi. Förhandlingarna om nya taxilöner tar ny fart i början av september. Transport jobbar för ett avtal med månadslön – åtminstone för dem som kör färdtjänst och sjukresor.

Alliansen vill lagstifta om lägre lön

Politik. Lägre lön för dem som jobbar – och ingen arbetsgivaravgift för arbetsgivaren. Alliansen presenterar sitt förslag om inträdesjobb i dag. Det innebär lagstiftning som öppnar löner lägre än kollektivavtalens.

Andreassons i personlig konkurs

Åkeri. Paret bakom Andreassons åkeri i Veddige har försatts i personlig konkurs. De får under hösten inte driva egna företag eller över huvud taget sitta i styrelsen i något företag. En konkursförvaltare tar över deras personliga ekonomi tills konkursen är avslutad.

Karl-Petter Thorwaldsson och Philip Botström

LO och SSU kräver satsning på välfärden

Politik. 70 miljarder till välfärden och högre skatter på kapital. LO går ihop med SSU och ställer krav på regeringen. Kravet på pengar till vård, skolor, omsorg och resten av välfärden ligger på en helt annan nivå än vad finansministern (S) tidigare har utlovat.

sopkonflikten i Stockholm

Sopgubbar samlar till manifestation

Renhållning. På lördag håller Stockholms sopgubbar en manifestation på Medborgarplatsen. Då har det gått drygt en månad sedan den vilda strejken stoppade stora delar av sophämtningen i stan.

Två dömda för grov misshandel av väktare

Bevakning. En väktare i Eskilstuna misshandlades grovt av två gärningsmän i april. Den ena gärningsmannen fick ett och ett halvt års fängelse. Den andre ett år.

RSO kan få agera på fler ställen

Arbetsmiljö. Ökade befogenheter för regionala skyddsombud har regeringens utredare föreslagit. Om förslaget blir verklighet kommer ett RSO kunna besöka och agera även på arbetsplatser utan medlemmar. Flera myndigheter är för förändringen, men Svenskt Näringsliv vill slopa kopplingen med facket.

Flygande pizzor lär dröja

Drönare. Pizzabuden lär få behålla sina jobb inom överskådlig framtid. Trots nya regler för drönare tror inte riktigt Philip Eide, marknadschef på Onlinepizza, på leveranser från luften.

Jätteförlust för Foodora

Matbud. Foodora är ett av Sveriges största matbudsföretag. Verksamheten fortsätter växa men ekonomin usel. Bara i fjol backade företaget 32 miljoner kronor.

Göteborgs hamn

LAS-listan på APM klar

Hamn. Vilka personer som får gå på APM i Göteborgs hamn är nu färdig. Listan fick först göras om efter att Transports representanter upptäckt ett antal fel.