Tidningsbuden mindre sjuka

Allt fler yrkesförare och bevakningsanställda drabbas av långdragna sjukdomar. Detsamma gäller godshanterare och lagerarbetare. För tidningsbud och brevbärare har andelen långtidssjuka däremot minskat på sju års sikt

Övriga transportyrken finns inte med i Afa försäkrings statistik från 2014 och åren dessförinnan. Bolagets rapport om arbetsolyckor, sjukdomar kopplade till jobbet och långa sjukskrivningar som inte betecknas som jobbrelaterade släpptes i dag.

En titt på statistiken visar att 25 av 1 000 yrkesförare blev långtidssjuka under 2014. Långtidssjuk betyder att de var borta från jobbet i mer än 90 dagar. Ungefär lika stor andel av dem som jobbar med godshantering och på lager drabbades av långdragen sjukdom.

Bland väktare och ordningsvakter var 19 av 1 000 anställda sjukskrivna i mer än 90 dagar.

De tre branscherna följer mönstret för alla yrken som Afa har granskat: Andelen långtidssjuka har ökat stadigt sedan 2008. Sjukdomar och förslitningar i muskelsystemet samt psykiska diagnoser är vanligast.

Motsatsen gäller för tidningsbud (och brevbärare som ingår i samma yrkesgrupp). Där var 20 av 1 000 långtidssjukskrivna 2014, en kraftig minskning jämfört med sju år tidigare. Även när det gäller allvarliga olycksfall har kurvan vänt för tidningsbuden.

– Det är inte så konstigt, säger Marianne Olsson, tidningsbud och skyddsombud i Gällivare.

Hon berättar om rutiner som har kommit de senaste åren. Instruktioner om hur tidningsbuden ska lyfta, maxvikt på tidningsbuntarna och information om lastsäkring. Tidningsbud har också fått personliga larm som ska skydda dem.

Men själv har Marianne Olsson hamnat tillfälligt i rullstol efter en arbetsolycka för två och ett halvt år sedan. Hon har berättat om halkolyckan i Transportarbetaren – och vägen tillbaka till jobb både som tidningsbud och på bensinmack. Men så drabbades hon av inflammation i hela foten. Och efter en operation tvingas hon nu ta sig fram i rullstol.

– Jag bråkar med Afa om ersättning för en tidigare sjukskrivningsperiod, berättar hon. Inflammationen i foten gjorde att blodtrycket ändrades, men Afa har inte gått med på att det hör ihop med olyckan.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Johnny Lans i sin truck.

Nacken tar stryk av truckjobb

Truckförare. Hälften av alla truckförare har eller har haft ont i nacken. Ännu fler har smärtor i skuldrorna. De vrider på huvudet 222 gånger varje timme. Johnny Lans är inte förvånad över dessa vetenskapliga fakta om sitt yrke.

Fler åker dit för cabotagebrott

Åkeri. Under årets första halvår syns en kraftig ökning av uttagna sanktionsavgifter för brott mot reglerna om cabotage och kombinerade transporter. Författningsförändring, ny vägledning och en särskild utbildningssatsning hos Polisen lär ligga bakom den kraftiga ökningen.

Fartyget Navi Star

Ryska fartyget fritt att lämna Köping

Hamn. Transportstyrelsen har hävt nyttjandeförbudet mot det ryska fartyg som ligger i Köpings hamn. Fackens blockad gäller fortfarande, så det kan inte lossa sin last i Sverige. Det fackliga kravet är att sjömännen ska få kollektivavtal.

Skärpt säkerhet för väktarna

Bevakning. De två väktarna tog sig i säkerhet i ett skyddsrum. Efter attacken mot polishusbygget i Rinkeby har arbetsgivaren anmält händelsen till Arbetsmiljöverket. Och dessutom skärpt skyddet och säkerhetsrutinerna på byggarbetsplatsen.

Tidningsvagn.

Vart tog tidningarna vägen?

Tidningsbud. 200 tidningar är spårlöst försvunna. Liksom tidningsvagnen. Budet Tine Wesdorp undrar varför någon vill stjäla mängder av Kristianstadsbladet, Sydsvenskan, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

Slamchaufför drabbad av giftig gas

Slamchaufför. Giftigt svavelväte i ett rum på reningsverket fick slambilsföraren Leif Andersson att svimma när han lossat slam. Han hamnade vid dörren och kunde kravla sig ut i säkerhet när han vaknade till.

Fler hör av sig om dålig arbetsmiljö

Jobbet. Efter förra årets radikala ökning av tips till Arbetsmiljöverket fortsätter tillströmningen, om än i betydligt lägre takt.

Marcus Horn vid sin sopbil

Gryningsjobb i värsta hettan

Miljöarbetare. Den afrikanska värmen sveper in över Sverige, varmast blir det i morgon. I skånska Skurup betyder det att sopgubben Marcus Horn kan börja arbetsdagen klockan fyra på morgonen. Hans chef har inspirerats av sophämtningen vid Medelhavet.

Tidningsbud hotade och misshandlade

Tidningsbud. Tre augustinätter. Tre tidningsbud på olika håll i landet misshandlade, hotade eller bestulna. I Norrtälje tog områdeschefen själv tag i brottet och åkte ut till den man som hotat att kasta gatsten mot ett tidningsbud.

Fackets telefoner inte överhettade i rekordvärmen

Extremvärmen och skogsbränderna tycks ännu inte ha resulterat i särskilt många frågor till fackförbundet Transport. Men i Dalaavdelningen befarar man att bränderna kommer att drabba enskilda medlemmar.

Matutkörningen blev en mardröm för Joakim

Åkeri. I fyra månader körde Joakim Åman ut mat från restauranger som Max och Pizza hut. Maten beställdes genom sajten hungrig.se. Men bolaget där han formellt var anställd, FLX consulting, blåste honom på lön och milersättning. Bolaget har heller inte betalat in en krona i skatt eller sociala avgifter, trots att man på hemsidan säger sig ha 50 anställda.

Förare med adhd kör lika bra som andra

Bilförare med adhd kör inte sämre än andra. Det visar tester i körsimulator som gjorts vid Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI).

Ett steg mot lika löner – inte för EU:s utlandsförare

Åkeri. Lika lön för lika arbete blir verklighet inom EU, skriver regeringen som nu tillsätter en utredare som ska se över hur unionens nya utstationeringsregler ska införas i Sverige. Fast reglerna gäller förstås bara arbetskraft som jobbar inom ett och samma land. Och yrkesförarna omfattas inte.