Tidningsbuden mindre sjuka

Allt fler yrkesförare och bevakningsanställda drabbas av långdragna sjukdomar. Detsamma gäller godshanterare och lagerarbetare. För tidningsbud och brevbärare har andelen långtidssjuka däremot minskat på sju års sikt

Övriga transportyrken finns inte med i Afa försäkrings statistik från 2014 och åren dessförinnan. Bolagets rapport om arbetsolyckor, sjukdomar kopplade till jobbet och långa sjukskrivningar som inte betecknas som jobbrelaterade släpptes i dag.

En titt på statistiken visar att 25 av 1 000 yrkesförare blev långtidssjuka under 2014. Långtidssjuk betyder att de var borta från jobbet i mer än 90 dagar. Ungefär lika stor andel av dem som jobbar med godshantering och på lager drabbades av långdragen sjukdom.

Bland väktare och ordningsvakter var 19 av 1 000 anställda sjukskrivna i mer än 90 dagar.

De tre branscherna följer mönstret för alla yrken som Afa har granskat: Andelen långtidssjuka har ökat stadigt sedan 2008. Sjukdomar och förslitningar i muskelsystemet samt psykiska diagnoser är vanligast.

Motsatsen gäller för tidningsbud (och brevbärare som ingår i samma yrkesgrupp). Där var 20 av 1 000 långtidssjukskrivna 2014, en kraftig minskning jämfört med sju år tidigare. Även när det gäller allvarliga olycksfall har kurvan vänt för tidningsbuden.

– Det är inte så konstigt, säger Marianne Olsson, tidningsbud och skyddsombud i Gällivare.

Hon berättar om rutiner som har kommit de senaste åren. Instruktioner om hur tidningsbuden ska lyfta, maxvikt på tidningsbuntarna och information om lastsäkring. Tidningsbud har också fått personliga larm som ska skydda dem.

Men själv har Marianne Olsson hamnat tillfälligt i rullstol efter en arbetsolycka för två och ett halvt år sedan. Hon har berättat om halkolyckan i Transportarbetaren – och vägen tillbaka till jobb både som tidningsbud och på bensinmack. Men så drabbades hon av inflammation i hela foten. Och efter en operation tvingas hon nu ta sig fram i rullstol.

– Jag bråkar med Afa om ersättning för en tidigare sjukskrivningsperiod, berättar hon. Inflammationen i foten gjorde att blodtrycket ändrades, men Afa har inte gått med på att det hör ihop med olyckan.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Facken i EU kraftsamlar mot urholkade kör- och vilotidsregler

Åkeri. Den 4 juni väntas EU:s transportutskott rösta igenom regeländringar som gör att buss- och lastbilsförare kan tvingas jobba tre veckor i sträck, med bara två dagar ledigt. I hela Europa kraftsamlar facket för att få stopp på förslaget. I Sverige har Transport, Kommunal och Seko gemensamt skrivit ett öppet brev.

God avkastning – räddningen för bräckligt pensionssystem

Pensioner. Om avkastningen i de statliga AP-fonderna blir låg i framtiden, runt 1,0 procent per år, kan fonderna vara tömda om 40-45 år. Det skriver Pensionsmyndigheten i en färsk rapport, som också slår fast vad de flesta vet vid det här laget. Att dagen unga måste jobba länge för att få ihop en dräglig pension.

Om affären är för bra för att vara sann …

Svartföretag. Det finns en rad punkter att gå igenom för att avslöja om ett företag är oseriöst och fifflar med skatter, avgifter och avtal. I dag kom en sammanställning av riskfaktorer som den som ska göra affärer med ett företag bör kolla. Och kanske också den som är på väg att börja jobba på en arbetsplats.

Nextjetflygplan

Nödupphandling ska rädda delar av flyget till norra Sverige

Flyg. Nextjets konkursförvaltare kommer inte att fortsätta med flygtrafiken. I stället startar regeringen nya upphandlingar. På några orter, som Lycksele, kan det gå snabbt att hitta ersättare, genom "nödupphandling". För Arvidsjaur och Gällivare lägger EU-regler hinder i vägen. Där är målet att få i gång trafiken till mitten av september.

Anna körde över en man som klev ut i gatan – lyssna till berättelsen

Åkeri. En kall novembermorgon kliver en man avsiktligt ut framför Annas lastbil, när hon passerar ett övergångsställe. Mannen blir överkörd av bilens tunga hjul. På söndag kan du höra Annas skakande berättelse i en radiodokumentär i P3. Eller som poddradio redan nu.

Efter Nextjets konkursbesked: ”Vi är bestörta”

Flyg. Nextjets konkurs påverkar ett 50-tal Transportmedlemmar, som jobbar på flygplatserna i norra Sverige. – Vi är bestörta. Nextjet stod för 100 procent av den reguljära trafiken hos oss. Både orten och passagerarna drabbas väldigt hårt, säger Carl-Bertil Essebro, facklig förtroendeman på Lycksele flygplats.

Dyr nota för Värmlandsåkeri som betalade fel lön

Åkeri. Harlings åkeri i Värmland ska betala drygt 365 000 kronor i lön, semesterersättning och skadestånd till en chaufför, efter en dom i Arbetsdomstolen. Företaget dök inte upp till förhandlingen i april och nu har domen vunnit laga kraft.

Avtal klart för flygteknikerna – med ny deltidspension

Flyget. Landets flygtekniker har fått ett nytt löneavtal, ett år efter de stora yrkesgrupperna i Transport. Uppgörelsen är treårig och gäller retroaktivt från den 1 november 2017. Totalt höjs lönerna med sex procent. En del av löneutrymmet, 0,5 procent, avsätts till en deltidspension.

Transport väljer Swedbank

Ekonomi. Transport bestämde sig slutgiltigt för att lämna Nordea i dag, tisdag. Fackförbundet vänder sig i stället till Swedbank för sitt penningflöde.

Utredningen om strejkrätten skjuts upp i tre veckor

Den omdiskuterade utredningen om konflikträtten skjuts upp i tre veckor. Den kommer att lämnas över till regeringen och offentliggöras den 20 juni, inte senast den 31 maj som var ursprungsplanen. – Orsaken är regeringens fullspäckade agenda, säger utredningens sekreterare Sigrid Solvin.

Forskare kollar vakternas kroppskameror

Bevakning. Väktare och ordningsvakter använder ibland kroppskameror. Transport har centralt avtal om kamerorna med ett bevakningsföretag. Två forskare ska granska effekterna av filmningen.

Plogbil i snöväder

Plogningen granskas inför nästa vinter

Chaufförer. Snöröjningen ska bli bättre, om regeringen får bestämma. I dag fick Trafikverket i uppdrag att utvärdera den gångna vinterns snöröjning. Dessutom ska myndigheten presentera en handlingsplan med förbättringar.

På väg mot en hållbar miljö

Politik. Hur ska svenska transporter bli grönare? Och ändå med schysta villkor för dem som kör? Några svar kommer Transports Ulf Jarnefjord – och ytterligare runt 800 delegater på klimatriksdagen – att leverera denna helg.

David Petersson tävlar i yrkes-SM

Bästa flygmekanikern lagar plåtskada

Flyg. Sveriges bästa unga flygmekaniker har jobb sedan ett år tillbaka. David Petersson finns på Jämtlandsflyg och är en av fyra anställda som servar och reparerar helikoptrarna.