Tidningsbuden mindre sjuka

Allt fler yrkesförare och bevakningsanställda drabbas av långdragna sjukdomar. Detsamma gäller godshanterare och lagerarbetare. För tidningsbud och brevbärare har andelen långtidssjuka däremot minskat på sju års sikt

Övriga transportyrken finns inte med i Afa försäkrings statistik från 2014 och åren dessförinnan. Bolagets rapport om arbetsolyckor, sjukdomar kopplade till jobbet och långa sjukskrivningar som inte betecknas som jobbrelaterade släpptes i dag.

En titt på statistiken visar att 25 av 1 000 yrkesförare blev långtidssjuka under 2014. Långtidssjuk betyder att de var borta från jobbet i mer än 90 dagar. Ungefär lika stor andel av dem som jobbar med godshantering och på lager drabbades av långdragen sjukdom.

Bland väktare och ordningsvakter var 19 av 1 000 anställda sjukskrivna i mer än 90 dagar.

De tre branscherna följer mönstret för alla yrken som Afa har granskat: Andelen långtidssjuka har ökat stadigt sedan 2008. Sjukdomar och förslitningar i muskelsystemet samt psykiska diagnoser är vanligast.

Motsatsen gäller för tidningsbud (och brevbärare som ingår i samma yrkesgrupp). Där var 20 av 1 000 långtidssjukskrivna 2014, en kraftig minskning jämfört med sju år tidigare. Även när det gäller allvarliga olycksfall har kurvan vänt för tidningsbuden.

– Det är inte så konstigt, säger Marianne Olsson, tidningsbud och skyddsombud i Gällivare.

Hon berättar om rutiner som har kommit de senaste åren. Instruktioner om hur tidningsbuden ska lyfta, maxvikt på tidningsbuntarna och information om lastsäkring. Tidningsbud har också fått personliga larm som ska skydda dem.

Men själv har Marianne Olsson hamnat tillfälligt i rullstol efter en arbetsolycka för två och ett halvt år sedan. Hon har berättat om halkolyckan i Transportarbetaren – och vägen tillbaka till jobb både som tidningsbud och på bensinmack. Men så drabbades hon av inflammation i hela foten. Och efter en operation tvingas hon nu ta sig fram i rullstol.

– Jag bråkar med Afa om ersättning för en tidigare sjukskrivningsperiod, berättar hon. Inflammationen i foten gjorde att blodtrycket ändrades, men Afa har inte gått med på att det hör ihop med olyckan.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

”Högt pris för högersväng”

Politik. Klockan 09:57 kom flashen från TT: Stefan Löfven (S) har röstats fram som Sveriges statsminister av riksdagen. Men ingen som har följt med i medierna de senaste 131 dagarna blev särskilt förvånad.

Sveriges Hamnar varslar om lockout som svar på strejkhot

Hamn. Sveriges Hamnar varslar nu om lockout mot Hamnarbetarförbundet (HF). Stridsåtgärden, som stänger hamnarbetarna ute från arbetsplatserna, är ett svar på de korta punktstrejker som HF inleder den 23 januari.

Fula knep när budföretag tvistar om matutkörning

Matbud. Företaget T Group logistics kör ut tusentals matportioner varje vecka för Hungrig.se. Nu har företaget hamnat i blåsväder genom att skicka ett avtal som liknar utpressning till en underentreprenör i Umeå. Avtalet är illa skrivet, med en logga stulen från en känd dansk advokatfirma.

Kronofogden beslagtar taxibolags bilar

Färdtjänst. Ringduve taxi i Skåne har tidigare blivit av med skolskjutsuppdrag på grund av en hotande konkurs. I dag på morgonen började Kronofogden beslagta företagets leasade bilar.

Hamnarbetarförbundet presskonferens

Hamnstrejken kan bli olaglig

Hamn. Hamnarbetarförbundet varslar om punktstrejker i nio hamnar och blockad mot övertid, inhyrning och nyanställning i ytterligare tre. Stridsåtgärderna startar den 23 januari. Mycket talar för att en konflikt med denna grund blir förbjuden den 1 januari nästa år.

Protester utanför EU-parlamentet.

Oklart läge för vägpaketet i EU

EU. Stämningen var hetsig både i EU-parlamentet och utanför i morse. Transportutskottet debatterade och röstade om det stora vägpaketet. Förhoppningar om EU-krav på schystare villkor grusades delvis. Men sista ordet är inte sagt än.

Lastbilstrailrar på tåg stoppas

Tåg. All trafik med lastbilstrailrar lastade på järnvägsvagn stoppas i Danmark efter olyckan som tog åtta liv. Ett fel på låsningsmekanismen som ska hålla fast lastbilssläpet på tåget har avslöjats.

Åtta av tio Uber-förare fuskade med taxametern

Taxi. Ett säkerhetsföretag åkte Uber-taxi 112 gånger. Det visade sig att åtta av tio förare knappade in för låga belopp i taxametern, enligt undersökningenen som Taxiförbundet genomfört.

Färdtjänstföretag lurar förare på lön

Taxi. Taxiraketen i Falkenberg blev stor vinnare när Hallandstrafiken upphandlade färdtjänst. Men många förare blev blåsta på lön och vid årsskiftet införde bolaget procentlön, rakt ackord, trots att upphandlaren kräver månadslön. Transport förhandlade nyligen fram ett kännbart skadestånd.

Väktare misshandlad och bunden

Bevakning. En ensamarbetande väktare i Ystad blev bunden, misshandlad och rånad i söndags kväll. Förövarna fick med sig en väska med pengar, som färgas och blir obrukbara när väskan öppnas. Väktaren har kommit hem från sjukhuset och ringt Transport.

Rekordmånga trafikanter anmälde viltolycka

Trafiksäkerhet. 2018 blev ett rekordår för viltolyckor. Polisen fick in totalt 63 641 anmälningar från trafikanter som kört på djur. Rådjur dominerar stort, med närmare 47 000 anmälningar. På andra plats kommer vildsvin, med drygt 6 900 påkörningar.

Vincent Verheyen spelade in en film.

Filmen där Vincent rasar mot lönen från SDR

Reklamutdelare. 40 spänn i timmen för att släpa runt på reklam i ett vinterkallt Västervik. Vincent Verheyen blev chockad när han såg sin lön – sedan spelade han in en film.

Dödsolyckor i jobbet ökade 2018

Arbetsmiljö. Under 2018 dog 48 arbetstagare i olyckor på jobbet. Sju av dem var lastbilschaufförer. En jobbade som lastbilsmekaniker. Ytterligare fyra personer klämdes till döds i arbete vid lastbilar eller med lastbilsgods.