Tidningsbud i Norrbotten får överfallslarm

Från och med den 1 november ska tidningsbuden i Norrbotten vara försedda med varsitt larm. Men larmen är inte kopplade till någon central. Ingen kommer att höra den som trycker, varnar Transports regionala skyddsombud Niklas Stridsman.

I våras vände sig tre av fackets skyddsombud i Norrbotten till Arbetsmiljöverket. Sedan mars 2014 hade de försökt få arbetsgivaren att utrusta alla tidningsbud på Norrbottens media distribution (NMD) med personliga larm. Anledningen var att det hade förekommit hot och våld. Dessutom fanns det bud som transporterade värdegods vilket också ökade hotbilden. Önskemålet var att utrusta varje bud med personligt larm som skulle vara kopplat till en larmcentral, polis eller nattförman.

Men arbetsgivaren sa nej med hänvisning till att det räckte med mobiltelefonerna och larmsystemet i bilarna. Skyddsombuden tycker att det är för långsamma system. Under den tid det tar att få fram telefonen och knappa rätt hinner mycket hända. Ett överfallslarm är klart snabbare.

Arbetsmiljöverket höll med och bestämde att alla bud på NMD ska ha larm – men de ska inte vara kopplade till någon form av larmcentral.

– Rent krasst så är en kompromiss, säger Niklas Stridsman som är fackets regionala skyddsombud i Norrbotten. De här larmen kallas ljudligt larm, eller lite mer elakt Hobbexlarm. Du drar ut en knapp och så ljuder en signal som är tänkt att skrämma bort den som överfaller. Men det är ingen annan som kommer att få vetskap om att du har dragit i larmet.

Att de tre skyddsombuden ändå valde att godkänna kompromissen är för att det i praktiken hade blivit krångligare med larm som är kopplade till en central.

– Det hade funkat för tidningsbud i storstäderna, men i glesbygd hjälper det inte att trycka på ett larm, säger Niklas Stridsman. Är du i Pajala och trycker och närmaste polis är i Kiruna 18 mil bort … Då hade vi fått lägga ner mer tid på att titta på olika lösningar och inte ha en universallösning för bolagets 200 anställda.

Senast den 1 november ska alla tidningsbud på NMD vara försedda med varsitt larm, annars måste arbetsgivaren betala 200 000 kronor i vite till Arbetsmiljöverket.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Väktare vaktar bränder – fast inte här

Efter massiv vattenbombning skulle ett bevakningsföretag ta över och vakta den pyrande skogsbranden, uppgav räddningschefen. Transportarbetaren åker till Jerkersbodberget för att snacka med brandväktarna. Men det är för tidigt. Släckningen pågår fortfarande och miljöchauffören Kjell Arvidsson kör lass efter lass med vatten med sin tankbil.

Fackets telefoner inte överhettade i rekordvärmen

Extremvärmen och skogsbränderna tycks ännu inte ha resulterat i särskilt många frågor till fackförbundet Transport. Men i Dalaavdelningen befarar man att bränderna kommer att drabba enskilda medlemmar.

Matutkörningen blev en mardröm för Joakim

Åkeri. I fyra månader körde Joakim Åman ut mat från restauranger som Max och Pizza hut. Maten beställdes genom sajten hungrig.se. Men bolaget där han formellt var anställd, FLX consulting, blåste honom på lön och milersättning. Bolaget har heller inte betalat in en krona i skatt eller sociala avgifter, trots att man på hemsidan säger sig ha 50 anställda.

Förare med adhd kör lika bra som andra

Bilförare med adhd kör inte sämre än andra. Det visar tester i körsimulator som gjorts vid Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI).

Ett steg mot lika löner – inte för EU:s utlandsförare

Åkeri. Lika lön för lika arbete blir verklighet inom EU, skriver regeringen som nu tillsätter en utredare som ska se över hur unionens nya utstationeringsregler ska införas i Sverige. Fast reglerna gäller förstås bara arbetskraft som jobbar inom ett och samma land. Och yrkesförarna omfattas inte.

Pengar

Kolla ditt lönebesked

Bevakning. Du som jobbar i bevakningsbranschen, glöm inte att kolla din lön! – Jag får en hel del signaler om att det brister både i små och stora företag. Grundlön och ob är oftast rätt, men det finns andra ersättningar som inte betalas ut, säger Jerker Nilsson, central ombudsman på Transport.

Tvisten löst i Luleå hamn

Hamn. Tvisten i Luleå hamn är löst. På tisdagskvällen skrev Transport och stuveribolaget Shorelink på ett lokalt avtal som innebär att helgarbetet återupptas i hamnen. – Tidigare skedde det som övertid, nu är arbetet schemalagt, säger Transports avtalssekreterare Peter Winstén.

Almedalen 2018

Hård dragkamp väntar om ”oljan” från skogen

Miljö. Rötter, grenar och andra restprodukter vid skogsavverkning, alltså biomassa, pekas ofta ut som en råvara som ska ersätta fossil olja i framtiden. Men hur långt räcker den egentligen om flyg, lastbilar och även industrin ska dela på samma råvara?

Almedalen 3 juli Debatt om åkeri

”Många jagar lägsta pris – till varje pris”

Åkeri. Råder det verkligen kaos på svenska vägar? Transports ordförande Tommy Wreeth fick frågan på förbundets eget seminarium om problemen i åkeribranschen. – Många transportköpare jagar lägsta pris. Till varje pris, svarade han.

Het debatt när unga politiker möttes i Almedalen

Arbetsmarknad. Dagens unga vill helst jobba i stora företag eller inom den offentliga sektorn. Intresset för att starta eget och arbete i små privata bolag har sjunkit. Undersökningen presenterades strax innan de politiska ungdomsförbunden drabbade samman i en het debatt om ungas ställning på arbetsmarknaden.

Oenighet stoppade nya cabotageregler

EU-regler. Nej. Det blir inga förändringar i EU:s transportpolitik den närmaste tiden. Parlamentet tog under onsdagen ställning för att regler om cabotage och vilotid ska omförhandlas i utskotten.

”Beslutet handlar om den svenska transportsektorns överlevnad”

EU-regler. I morgon, onsdag, fattar EU beslut som kan avgöra framtiden för cabotageregler, lönerna för fattiga östchaufförer och alla lastbilsförares kör- och vilotider. – Det är två oerhört viktiga förslag. Det ena handlar om den svenska transportsektorns överlevnad. Det andra handlar om att människor ska överleva i trafiken, säger EU-parlamentariker Marita Ulvskog (S).