Tidningsbud i Norrbotten får överfallslarm

Från och med den 1 november ska tidningsbuden i Norrbotten vara försedda med varsitt larm. Men larmen är inte kopplade till någon central. Ingen kommer att höra den som trycker, varnar Transports regionala skyddsombud Niklas Stridsman.

I våras vände sig tre av fackets skyddsombud i Norrbotten till Arbetsmiljöverket. Sedan mars 2014 hade de försökt få arbetsgivaren att utrusta alla tidningsbud på Norrbottens media distribution (NMD) med personliga larm. Anledningen var att det hade förekommit hot och våld. Dessutom fanns det bud som transporterade värdegods vilket också ökade hotbilden. Önskemålet var att utrusta varje bud med personligt larm som skulle vara kopplat till en larmcentral, polis eller nattförman.

Men arbetsgivaren sa nej med hänvisning till att det räckte med mobiltelefonerna och larmsystemet i bilarna. Skyddsombuden tycker att det är för långsamma system. Under den tid det tar att få fram telefonen och knappa rätt hinner mycket hända. Ett överfallslarm är klart snabbare.

Arbetsmiljöverket höll med och bestämde att alla bud på NMD ska ha larm – men de ska inte vara kopplade till någon form av larmcentral.

– Rent krasst så är en kompromiss, säger Niklas Stridsman som är fackets regionala skyddsombud i Norrbotten. De här larmen kallas ljudligt larm, eller lite mer elakt Hobbexlarm. Du drar ut en knapp och så ljuder en signal som är tänkt att skrämma bort den som överfaller. Men det är ingen annan som kommer att få vetskap om att du har dragit i larmet.

Att de tre skyddsombuden ändå valde att godkänna kompromissen är för att det i praktiken hade blivit krångligare med larm som är kopplade till en central.

– Det hade funkat för tidningsbud i storstäderna, men i glesbygd hjälper det inte att trycka på ett larm, säger Niklas Stridsman. Är du i Pajala och trycker och närmaste polis är i Kiruna 18 mil bort … Då hade vi fått lägga ner mer tid på att titta på olika lösningar och inte ha en universallösning för bolagets 200 anställda.

Senast den 1 november ska alla tidningsbud på NMD vara försedda med varsitt larm, annars måste arbetsgivaren betala 200 000 kronor i vite till Arbetsmiljöverket.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Än dröjer vägar för 74-tonsbilar

Skogen. Förberedelserna fortsätter för att släppa fram 74 ton tunga lastbilar på vägarna. I det första steget handlar det om kanske tio procent av vägnätet. Fortfarande i fem avgränsade områden.

Saknas: 3 450 lastbilsförare

Åkeri. Goda tider för den som kör lastbil. Besvärligt för åkerierna som inte hittar förare. En historiskt het arbetsmarknad för chaufförerna, enligt Tya.

Loa Brynjulfsdottir, Magnus Falk, Asma Jahngir och Saied Tagavi

Facklig rätt lyftes med FN:s rapportör

Internationellt. Fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter. Människor ska inte kastas i fängelse, torteras och förlora sina jobb för att de slåss för bättre arbetsvillkor. Med det budskapet träffade LO och Transport i dag FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter i Iran.

Avtalsrörelsen
Ett tidningsbud

Fortsatta förhandlingar för tidningsbuden

Tidningsbud. Överläggningarna om tidningsbudens löner tar fart igen. En förförhandling hölls i veckan och i slutet av augusti kallas hela förhandlingsdelegationen in för fortsättningen.

Grillkväll med femman

Samkväm. Regnet hotade men höll sig undan. Avdelning 5 Stockholm hade grillkväll som lockade medlemmar, unga och gamla.

Avtalsrörelsen

Taxiförhandlingar fortsätter i september

Taxi. Förhandlingarna om nya taxilöner tar ny fart i början av september. Transport jobbar för ett avtal med månadslön – åtminstone för dem som kör färdtjänst och sjukresor.

Alliansen vill lagstifta om lägre lön

Politik. Lägre lön för dem som jobbar – och ingen arbetsgivaravgift för arbetsgivaren. Alliansen presenterar sitt förslag om inträdesjobb i dag. Det innebär lagstiftning som öppnar löner lägre än kollektivavtalens.

Andreassons i personlig konkurs

Åkeri. Paret bakom Andreassons åkeri i Veddige har försatts i personlig konkurs. De får under hösten inte driva egna företag eller över huvud taget sitta i styrelsen i något företag. En konkursförvaltare tar över deras personliga ekonomi tills konkursen är avslutad.

Karl-Petter Thorwaldsson och Philip Botström

LO och SSU kräver satsning på välfärden

Politik. 70 miljarder till välfärden och högre skatter på kapital. LO går ihop med SSU och ställer krav på regeringen. Kravet på pengar till vård, skolor, omsorg och resten av välfärden ligger på en helt annan nivå än vad finansministern (S) tidigare har utlovat.

sopkonflikten i Stockholm

Sopgubbar samlar till manifestation

Renhållning. På lördag håller Stockholms sopgubbar en manifestation på Medborgarplatsen. Då har det gått drygt en månad sedan den vilda strejken stoppade stora delar av sophämtningen i stan.

Två dömda för grov misshandel av väktare

Bevakning. En väktare i Eskilstuna misshandlades grovt av två gärningsmän i april. Den ena gärningsmannen fick ett och ett halvt års fängelse. Den andre ett år.

RSO kan få agera på fler ställen

Arbetsmiljö. Ökade befogenheter för regionala skyddsombud har regeringens utredare föreslagit. Om förslaget blir verklighet kommer ett RSO kunna besöka och agera även på arbetsplatser utan medlemmar. Flera myndigheter är för förändringen, men Svenskt Näringsliv vill slopa kopplingen med facket.

Flygande pizzor lär dröja

Drönare. Pizzabuden lär få behålla sina jobb inom överskådlig framtid. Trots nya regler för drönare tror inte riktigt Philip Eide, marknadschef på Onlinepizza, på leveranser från luften.

Jätteförlust för Foodora

Matbud. Foodora är ett av Sveriges största matbudsföretag. Verksamheten fortsätter växa men ekonomin usel. Bara i fjol backade företaget 32 miljoner kronor.

Göteborgs hamn

LAS-listan på APM klar

Hamn. Vilka personer som får gå på APM i Göteborgs hamn är nu färdig. Listan fick först göras om efter att Transports representanter upptäckt ett antal fel.