Bibbi och Therese Saarinen på uppdrag på Rosendalsgården i Huddinge.
Close
Bibbi och Therese Saarinen på uppdrag på Rosendalsgården i Huddinge.
Close

Thereses miniatyrer gör ett hästjobb i äldrevården

Månadens medlem. Hon gillar gamla människor. Och hon älskar hästar. Therese Saarinen är skyddsvakten som tar med sina hästar in på äldreboenden.

– Asco är som född i rollen, berättar hon om sin treåriga miniatyrhäst. Han går rakt fram och lägger huvudet i knät på den som ser ut att behöva det.

Tvååriga Bibbi är lite mer reserverad, och blir snabbare trött på att gosa och bli pussad på. Hon kan somna stående efter en timme bland de gamla.

Då tar de hissen ner igen, Asco och Bibbi. Och får åka hem till hagen i Sälna, mitt ute på landet en bit norr om Stockholm.

Therese Saarinen har inget emot nätterna som skyddsvakt, men lägger kanske mer av sitt hjärta i egna företaget Hälsans djur. Det började med terapihunden Scott, som gått utbildning tillsammans med matte. Han tycker bäst om att jobba med ungdomar.

För tre år sedan kompletterade Therese Saarinen företaget och familjen med sin första miniatyrhäst. Idén var helt enkelt att ordna möten mellan hästar och gamla, och den kommer från USA.

– Där är terapihästar ganska stort, berättar hon. Där finns läshästar också, som sitter intill barn som tränar sig att läsa – och blindhästar!

Asco och Bibbi har ett fast jobb varje månad på Rosendalsgården i Huddinge. Ytterligare ett par besök i månaden brukar det också bli på olika äldreboenden.

– Det är ju inget jag blir rik på … ekonomiskt alltså, erkänner Therese Saarien. Men jag kommer alltid därifrån med massor av extra energi.

Hästarna tjänar i princip in sitt eget hö genom terapijobbet. Men de uppfyller två barndomsdrömmar för Therese Saarinen: att träffa gamla tanter och farbröder – och att ha egna miniatyrhästar.

– Samtidigt ökar Asco och Bibbi välmåendet hos de äldre. De får dem att må bra för stunden. Äldre i dag är ofta uppvuxna med djur, och många gamla talar om sina stora brukshästar.

Själv tror Therese att djur i vården är något som kommer att växa i framtiden. Att terapihästarna blir fler.

– Så jag hoppas att det kommer någon bra utbildning för hästar och deras förare. Man jobbar i ett team och då är det viktigt att känna sitt djur.

Men om någon av Asco eller Bibbi råkar göra ifrån sig under träffen på äldreboendet? Fram med hundbajspåsen, den räcker.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Jessica är en riktig hönsmamma

Månadens medlem. Den kycklinguppfödande väktaren i Sala – visst låter det som en filmtitel. Riktigt sevärd blir rullen när Jessica Björkfall lyfter upp sina pipande och fluffiga små vaktelbebisar från kläckningsmaskinen på köksbordet.

Allt är inte Cartier som glimrar

Månadens medlem. Björn Larsson är mannen som aldrig kommer för sent. Han bär alltid armbandsur. Och har sisådär 21 000 klockor till hemma i Kallhäll.

Janne kör slakteriet hem till gården

Mobil verksamhet. Vad händer om slakteriet kommer till djuren i stället för tvärt om? Järvsöföretaget Hälsingestintan har Europas enda mobila slakteri för nötkreatur. Janne Overgaard är sedan ett drygt år chaufför och den som flyttar anläggningen.

Inget stopp för ensamjobb bland Loomis värdetransportörer

Värdetransporter. Arbetsmiljöverket gick först på huvudskyddsombudets och Transports linje: Loomis ska dubbelbemanna sina värdetransporter. Efter visst juridiskt krångel vänder myndigheten nu på klacken. Värdeväktarna får arbeta ensamma.

”Transport är landets största hamnfack”

Hamn. På onsdagskvällen sände Uppdrag granskning ett timslångt inslag om konflikten i Göteborgs hamn. Transports avtalssekreterare Peter Winsten är besviken: – Tyvärr var programmet väldigt tendentiöst. Reportrarna brydde sig inte ens om att klargöra att Transport faktiskt är det största hamnfacket i Sverige.

APM Terminals, containerhamnen i Göteborg

Hamnstriden i Göteborg synas i Uppdrag granskning

Hamn. Striden mellan Hamnarbetarförbundet och APM Terminals rullar vidare. I kväll behandlas konflikten i tv-programmet Uppdrag granskning. Transportarbetaren kan nu avslöja hur medlarna såg på sitt uppdrag när de kastade in handduken efter sju månaders medlingsförsök.

Tufft väglag för tidningsbud och yrkeschaufförer

Distribution. Kraftig vind och snödrev ställde till det för tidningsbuden i Norrland i natt. – Det är många som inte kunnat köra ut med tidningarna över huvud taget, säger Karin Näslund på Tidningstjänst i Örnsköldsvik.

Hamnarbetarförbundet i flera rättegångar

Hamn. Fyra rättsprocesser pågår mellan Hamnarbetarförbundet och olika motparter som alla har koppling till Göteborgs containerhamn. Förra året gjorde terminalen sitt svagaste resultat någonsin.

Gästarbetare på Postnords lager: ”Vi utnyttjas som daglönare”

Lager. I Göteborg har Postnord valt ut de mest slitsamma lagerjobben och lagt ut på entreprenad. Uppdraget gick till Texab, ett bolag som satt i system att ta in egna migrantarbetare från Balkan och Mellanöstern. Arbetarna utnyttjas ofta som daglönare, trots att Texab utlovat heltidsanställningar i ansökningarna till Migrationsverket.

Ny myndighet jobbar för jämställdhet

Jämställdhet. Uppdraget är att analysera, samla kunskap och sprida den. Temat och målet är jämställdhet. Sverige fick en ny myndighet vid årsskiftet.

Svenska inspektörer räddar löner åt sjömän

Hamn. 230 utländska fartyg kollades i de svenska hamnarna under förra året. Sjömän från olika delar av världen fick tillsammans över 850 000 kronor i retroaktiv lön. Så ser de svenska ITF-inspektörernas facit ut för 2017.

Plogbil i snöväder

Chaufförer saknar plogning och saltning

Vägtrafik. E4:an norr om Hudiksvall stängdes av under natten och morgontimmarna. Tre lastbilar och flera personbilar var inblandade i olyckan som stoppade all trafik. I Sundsvall kommer bussarna inte fram på grund av ishalka. På Bergsjövägen vid Hudiksvall har flera olyckor inträffat de senaste dagarna.

Lastbilsförare toppar dödsstatistiken

Åkeri. Tio lastbilschaufförer fick sätta livet till i jobbet 2017. Återigen toppar förarna den dystra statistiken över personer som dör i arbetet. Ingen annan yrkesgrupp hade så många dödsfall förra året.

Fartyg i Karlshamn

Karlshamns hamn tvingas ta tag i arbetsmiljöarbetet

Hamn. Truckförare har kört utan fullständiga tillstånd. Detta kostar Karlshamns hamn 36 400 kronor. Och om flera brister i arbetsmiljöarbetet inte har åtgärdats till den sista februari hotar 100 000 kronor i viten.

S-minister beredd att inskränka strejkrätten

Hamn. Arbetsmarknadsministern är beredd att inskränka rätten att strejka. Ylva Johansson (S) avslöjar sin slutsats fem månader innan den statliga utredningen om fackens rätt att ta till konflikt ska vara klar.

Facklig mobilisering för Irans aktiva

Internationellt. Elva fack i Europa har skrivit på för att en facklig fånge ska släppas fri i Iran. Det är första gången så många har mobiliserats konstaterar Saied Tagavi, själv aktiv i Transport och projektledare i den fackliga plattformen för självständiga fackförbund i Iran.