Bibbi och Therese Saarinen på uppdrag på Rosendalsgården i Huddinge.
Close
Bibbi och Therese Saarinen på uppdrag på Rosendalsgården i Huddinge.
Close

Thereses miniatyrer gör ett hästjobb i äldrevården

Månadens medlem. Hon gillar gamla människor. Och hon älskar hästar. Therese Saarinen är skyddsvakten som tar med sina hästar in på äldreboenden.

– Asco är som född i rollen, berättar hon om sin treåriga miniatyrhäst. Han går rakt fram och lägger huvudet i knät på den som ser ut att behöva det.

Tvååriga Bibbi är lite mer reserverad, och blir snabbare trött på att gosa och bli pussad på. Hon kan somna stående efter en timme bland de gamla.

Då tar de hissen ner igen, Asco och Bibbi. Och får åka hem till hagen i Sälna, mitt ute på landet en bit norr om Stockholm.

Therese Saarinen har inget emot nätterna som skyddsvakt, men lägger kanske mer av sitt hjärta i egna företaget Hälsans djur. Det började med terapihunden Scott, som gått utbildning tillsammans med matte. Han tycker bäst om att jobba med ungdomar.

För tre år sedan kompletterade Therese Saarinen företaget och familjen med sin första miniatyrhäst. Idén var helt enkelt att ordna möten mellan hästar och gamla, och den kommer från USA.

– Där är terapihästar ganska stort, berättar hon. Där finns läshästar också, som sitter intill barn som tränar sig att läsa – och blindhästar!

Asco och Bibbi har ett fast jobb varje månad på Rosendalsgården i Huddinge. Ytterligare ett par besök i månaden brukar det också bli på olika äldreboenden.

– Det är ju inget jag blir rik på … ekonomiskt alltså, erkänner Therese Saarien. Men jag kommer alltid därifrån med massor av extra energi.

Hästarna tjänar i princip in sitt eget hö genom terapijobbet. Men de uppfyller två barndomsdrömmar för Therese Saarinen: att träffa gamla tanter och farbröder – och att ha egna miniatyrhästar.

– Samtidigt ökar Asco och Bibbi välmåendet hos de äldre. De får dem att må bra för stunden. Äldre i dag är ofta uppvuxna med djur, och många gamla talar om sina stora brukshästar.

Själv tror Therese att djur i vården är något som kommer att växa i framtiden. Att terapihästarna blir fler.

– Så jag hoppas att det kommer någon bra utbildning för hästar och deras förare. Man jobbar i ett team och då är det viktigt att känna sitt djur.

Men om någon av Asco eller Bibbi råkar göra ifrån sig under träffen på äldreboendet? Fram med hundbajspåsen, den räcker.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Jessica är en riktig hönsmamma

Månadens medlem. Den kycklinguppfödande väktaren i Sala – visst låter det som en filmtitel. Riktigt sevärd blir rullen när Jessica Björkfall lyfter upp sina pipande och fluffiga små vaktelbebisar från kläckningsmaskinen på köksbordet.

Allt är inte Cartier som glimrar

Månadens medlem. Björn Larsson är mannen som aldrig kommer för sent. Han bär alltid armbandsur. Och har sisådär 21 000 klockor till hemma i Kallhäll.

Janne kör slakteriet hem till gården

Mobil verksamhet. Vad händer om slakteriet kommer till djuren i stället för tvärt om? Järvsöföretaget Hälsingestintan har Europas enda mobila slakteri för nötkreatur. Janne Overgaard är sedan ett drygt år chaufför och den som flyttar anläggningen.

Väktare vaktar bränder – fast inte här

Efter massiv vattenbombning skulle ett bevakningsföretag ta över och vakta den pyrande skogsbranden, uppgav räddningschefen. Transportarbetaren åker till Jerkersbodberget för att snacka med brandväktarna. Men det är för tidigt. Släckningen pågår fortfarande och miljöchauffören Kjell Arvidsson kör lass efter lass med vatten med sin tankbil.

Fackets telefoner inte överhettade i rekordvärmen

Extremvärmen och skogsbränderna tycks ännu inte ha resulterat i särskilt många frågor till fackförbundet Transport. Men i Dalaavdelningen befarar man att bränderna kommer att drabba enskilda medlemmar.

Matutkörningen blev en mardröm för Joakim

Åkeri. I fyra månader körde Joakim Åman ut mat från restauranger som Max och Pizza hut. Maten beställdes genom sajten hungrig.se. Men bolaget där han formellt var anställd, FLX consulting, blåste honom på lön och milersättning. Bolaget har heller inte betalat in en krona i skatt eller sociala avgifter, trots att man på hemsidan säger sig ha 50 anställda.

Förare med adhd kör lika bra som andra

Bilförare med adhd kör inte sämre än andra. Det visar tester i körsimulator som gjorts vid Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI).

Ett steg mot lika löner – inte för EU:s utlandsförare

Åkeri. Lika lön för lika arbete blir verklighet inom EU, skriver regeringen som nu tillsätter en utredare som ska se över hur unionens nya utstationeringsregler ska införas i Sverige. Fast reglerna gäller förstås bara arbetskraft som jobbar inom ett och samma land. Och yrkesförarna omfattas inte.

Pengar

Kolla ditt lönebesked

Bevakning. Du som jobbar i bevakningsbranschen, glöm inte att kolla din lön! – Jag får en hel del signaler om att det brister både i små och stora företag. Grundlön och ob är oftast rätt, men det finns andra ersättningar som inte betalas ut, säger Jerker Nilsson, central ombudsman på Transport.

Tvisten löst i Luleå hamn

Hamn. Tvisten i Luleå hamn är löst. På tisdagskvällen skrev Transport och stuveribolaget Shorelink på ett lokalt avtal som innebär att helgarbetet återupptas i hamnen. – Tidigare skedde det som övertid, nu är arbetet schemalagt, säger Transports avtalssekreterare Peter Winstén.

Almedalen 2018

Hård dragkamp väntar om ”oljan” från skogen

Miljö. Rötter, grenar och andra restprodukter vid skogsavverkning, alltså biomassa, pekas ofta ut som en råvara som ska ersätta fossil olja i framtiden. Men hur långt räcker den egentligen om flyg, lastbilar och även industrin ska dela på samma råvara?

Almedalen 3 juli Debatt om åkeri

”Många jagar lägsta pris – till varje pris”

Åkeri. Råder det verkligen kaos på svenska vägar? Transports ordförande Tommy Wreeth fick frågan på förbundets eget seminarium om problemen i åkeribranschen. – Många transportköpare jagar lägsta pris. Till varje pris, svarade han.

Het debatt när unga politiker möttes i Almedalen

Arbetsmarknad. Dagens unga vill helst jobba i stora företag eller inom den offentliga sektorn. Intresset för att starta eget och arbete i små privata bolag har sjunkit. Undersökningen presenterades strax innan de politiska ungdomsförbunden drabbade samman i en het debatt om ungas ställning på arbetsmarknaden.

Oenighet stoppade nya cabotageregler

EU-regler. Nej. Det blir inga förändringar i EU:s transportpolitik den närmaste tiden. Parlamentet tog under onsdagen ställning för att regler om cabotage och vilotid ska omförhandlas i utskotten.

”Beslutet handlar om den svenska transportsektorns överlevnad”

EU-regler. I morgon, onsdag, fattar EU beslut som kan avgöra framtiden för cabotageregler, lönerna för fattiga östchaufförer och alla lastbilsförares kör- och vilotider. – Det är två oerhört viktiga förslag. Det ena handlar om den svenska transportsektorns överlevnad. Det andra handlar om att människor ska överleva i trafiken, säger EU-parlamentariker Marita Ulvskog (S).