Bibbi och Therese Saarinen på uppdrag på Rosendalsgården i Huddinge.
Close
Bibbi och Therese Saarinen på uppdrag på Rosendalsgården i Huddinge.
Close

Thereses miniatyrer gör ett hästjobb i äldrevården

Månadens medlem. Hon gillar gamla människor. Och hon älskar hästar. Therese Saarinen är skyddsvakten som tar med sina hästar in på äldreboenden.

– Asco är som född i rollen, berättar hon om sin treåriga miniatyrhäst. Han går rakt fram och lägger huvudet i knät på den som ser ut att behöva det.

Tvååriga Bibbi är lite mer reserverad, och blir snabbare trött på att gosa och bli pussad på. Hon kan somna stående efter en timme bland de gamla.

Då tar de hissen ner igen, Asco och Bibbi. Och får åka hem till hagen i Sälna, mitt ute på landet en bit norr om Stockholm.

Therese Saarinen har inget emot nätterna som skyddsvakt, men lägger kanske mer av sitt hjärta i egna företaget Hälsans djur. Det började med terapihunden Scott, som gått utbildning tillsammans med matte. Han tycker bäst om att jobba med ungdomar.

För tre år sedan kompletterade Therese Saarinen företaget och familjen med sin första miniatyrhäst. Idén var helt enkelt att ordna möten mellan hästar och gamla, och den kommer från USA.

– Där är terapihästar ganska stort, berättar hon. Där finns läshästar också, som sitter intill barn som tränar sig att läsa – och blindhästar!

Asco och Bibbi har ett fast jobb varje månad på Rosendalsgården i Huddinge. Ytterligare ett par besök i månaden brukar det också bli på olika äldreboenden.

– Det är ju inget jag blir rik på … ekonomiskt alltså, erkänner Therese Saarien. Men jag kommer alltid därifrån med massor av extra energi.

Hästarna tjänar i princip in sitt eget hö genom terapijobbet. Men de uppfyller två barndomsdrömmar för Therese Saarinen: att träffa gamla tanter och farbröder – och att ha egna miniatyrhästar.

– Samtidigt ökar Asco och Bibbi välmåendet hos de äldre. De får dem att må bra för stunden. Äldre i dag är ofta uppvuxna med djur, och många gamla talar om sina stora brukshästar.

Själv tror Therese att djur i vården är något som kommer att växa i framtiden. Att terapihästarna blir fler.

– Så jag hoppas att det kommer någon bra utbildning för hästar och deras förare. Man jobbar i ett team och då är det viktigt att känna sitt djur.

Men om någon av Asco eller Bibbi råkar göra ifrån sig under träffen på äldreboendet? Fram med hundbajspåsen, den räcker.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Jessica är en riktig hönsmamma

Vaktar vaktlar. Den kycklinguppfödande väktaren i Sala – visst låter det som en filmtitel. Riktigt sevärd blir rullen när Jessica Björkfall lyfter upp sina pipande och fluffiga små vaktelbebisar från kläckningsmaskinen på köksbordet.

Allt är inte Cartier som glimrar

Månadens medlem. Björn Larsson är mannen som aldrig kommer för sent. Han bär alltid armbandsur. Och har sisådär 21 000 klockor till hemma i Kallhäll.

Janne kör slakteriet hem till gården

Mobil verksamhet. Vad händer om slakteriet kommer till djuren i stället för tvärt om? Järvsöföretaget Hälsingestintan har Europas enda mobila slakteri för nötkreatur. Janne Overgaard är sedan ett drygt år chaufför och den som flyttar anläggningen.

Tommy Wreeth och Peter Lövkvist.

Ikeas transporter fråga för världskongress

Facket. Transport har länge drivit frågan att Ikea och andra stora globala transportköpare ska ta större ansvar vid upphandlingar. Att de alltid ska kräva att kollektivavtal finns på företagen som de anlitar vid transporter.

Omröstning avgör om Hamnarbetarförbundet varslar

Hamn. På onsdag nästa vecka inleder Transports konkurrentfack, Hamnarbetarförbundet, en omröstning. Medlemmarna förväntas då svara ja eller nej på om förbundsledningen ska få mandat att varsla om nya stridsåtgärder, riktade mot Sveriges Hamnar.

Är arbetsmiljön hotad i hamnarna? – nej säger Transport

Hamn. Transport har tre heltidsanställda regionala skyddsombud (RSO) och mer än 130 lokala skyddsombud som jobbar med arbetsmiljön bara i hamnarna. – Vi täcker alla hamnar i landet. Vår bild är att olyckor och tillbud inte har ökat det senaste året, säger Roger Jönsson, RSO på Transports stuveriavdelning 2.

Efter ny dom – facket befarar fler dödsfall på vägarna

Bärgning. Det är orimligt att alltid kräva skyddsfordon, TMA-bilar, vid bärgning och annat servicearbete på utsatta vägar. I stället ska företagen göra riskbedömningar. Beskedet från kammarrätten är ett bakslag för Transport och bärgningsföretag som anser att vägarbetarna har ett extremt farligt jobb.

Sänkt lön och oviss väntan när hamnen hyr in personal

Hamn. I Göteborgs hamn sparkade det omdiskuterade stuveribolaget APM Terminals ut 73 fast anställda och alla "extringar" och ersatte dem med inhyrd personal från Adecco. Inhyrda vittnar om osäker väntan vid telefonen. Och lägre inkomster.

Tidningsbuntar och lådor med post

Tidningsbud varslas – facket positivt

Tidningsbud. Tidningsdistributören i södra Skåne varslar om uppsägning. 25 fast anställda och ytterligare 30 visstidare kan bli av med jobbet. Och facket tycker att det egentligen är bra.

Uteslutning av SD-aktiva – lagbrott eller inte?

Facket. Transports uteslutning av aktiva sverigedemokrater kan strida mot lagen, anser Johan Nergelius, professor i rättsvetenskap. Fel, en förening har rätt att genom sina stadgar avgöra vem som har rätt att vara med, svarar Transports förbundssekreterare Lars Mikaelsson.

Hallå där!

Jens Holm (V)

… som är ny ordförande i riksdagens trafikutskott.

Inget beslut från Arbetsmiljöverket om anmälda åkerier

Åkeri. Två åkerier från gamla Östeuropa anmäldes till Arbetsmiljöverket i mars. Transport hävdar att de har lastbilar och utländska chaufförer fast placerade i Sverige och därför bryter mot EU:s regler när förarna inte får svensk lön. Myndigheten har inte bestämt om eller hur den ska gå vidare.

I Grums har LO-facken öppnat en lokal facklig expedition utanför bygget av en ny stor kartongfabrik. På onsdagen var det öppet hus, med grillning. Fast Yilmaz, chaufför från Bulgarien, föredrog vita böner på burk framför hamburgare, när Transports tolk Nermin Pudic frågade.

Grillkväll i Grums – LO-fack samarbetar vid megabygge

Tvärfackligt. I lilla Grums norr om Vänern bygger skogskoncernen Billerud Korsnäs en ny jättelik kartongfabrik. Upp mot 400 företag deltar och arbetarna kommer från Europas alla hörn. För att hjälpa dem har Transport och ett halvdussin andra LO-förbund öppnat ett gemensamt fackkontor i en byggfutt.

Förundersökning mot Bring Trucking nedlagd

Åkeri. Polisen har lagt ner förundersökningen mot det slovakiska åkeri som Transport har anmält. Det finns inga resurser för att spana på lastbilar. I Danmark ställs samma åkeri inför rätta – för att det betalar svältlön till chaufförerna.

Färdtjänstförare bär kund i trapporna

Färdtjänst. Chaufförerna har flera gånger i veckan burit en rullstolsburen kund upp och ner för trappan i ett sjukhem. Hissen är trasig sedan flera månader. Transports skyddsombud ser stora risker med uppdraget och har anmält det till Arbetsmiljöverket.