Taxiutredare gillar samåkning

Taxiutredningen har börjat jobba. Regeringens utredare ska med sina förslag skapa mer ordning och reda i den vanliga taxiverksamheten, för nya varianter av persontransporter och tjänster som Uberpop. – Lagar och regler har inte hunnit med den nya marknad som är på väg i taxibranschen runt om i världen, säger utredaren Amy Rader Olsson.

När det handlar om samåkning, som Uberpop kallar sin modell att koppla ihop kunder med privatbilister, har Amy Rader Olsson hunnit tänka en hel del:

– Principen är ganska enkel, säger hon. Vi vill främja det som verkligen är samåkning. När det inte finns något vinstsyfte, när till exempel kollegor åker till jobbet tillsammans eller när man tar med grannens barn från träningen, är samåkningen samhällsekonomiskt lönsam.

– Men, fortsätter Amy Rader Olsson. Det blir problematiskt när effekten är den tvärs emot den önskade – när föraren i stället tar betalt för en svart taxiverksamhet. Självklart är det inte bra vare sig för dem som kör taxi eller för samhällsekonomin.

Om en månad samlar Amy Rader Olsson till en hearing där chaufförer, åkare, fackliga och andra kan diskutera framtidens taxiverksamhet. Hon har redan knutit en rad experter till sin utredning, som ska vara klar i sommar.

Ett syfte är att göra det lättare för Skatteverket att kontrollera att taxiföretag redovisar och betalar skatt. Uppdraget är tredelat:

  • Utred om en obligatorisk taxameterutrustning kan och bör krävas i taxifordon, utan möjlighet att få dispens från kravet.
  • Föreslå eventuellt en ny kategori för yrkesmässig personbefordran.
  • Se över reglerna kring samåkning mellan privatpersoner. Grunden är den ganska nya verksamheten i Uberpop där privatbilister kopplas ihop med kunder som beställer körningar. Där förare efter förare dömts till böter för olaga taxitrafik och brott mot taxitrafiklagen.

– De första två punkterna hör ihop, säger utredaren Amy Rader Olsson. I dag har tio procent av taxibilarna dispens från taxametern och reglerna är inte bra.

– Vi ska se om det går att särskilja en kategori bilar som kan stå utanför taxameterkravet. Det kan handla om att körningarna alltid faktureras i förväg eller att bilarna bara går på stäcker som har ett fast pris. Och sedan kräva taxameter i alla andra taxibilar.

Bo Bylund är experten från taxibranschen som har knutits till utredningen. Han är inte bara före detta generaldirektör och statssekreterare – utan även före detta ordförande i Svenska taxiförbundet.

– Jag har inte satt mig in i vad utredningen ska göra, säger han när Transportarbetaren ringer upp.

Men är taxi en ruffig bransch som behöver tuffare koll från Skatteverket?

– Det är inte min sak att svara på, jag kan inte uttala mig om branschen nu när jag har utsetts till expert i utredningen.

För du chaufförernas talan i utredningen?

– Jag företräder mig själv som expert. När jag har satt mig in i frågorna är min roll att ge råd till utredaren.

Har du åkt Uber eller Uberpop någon gång?

– Nej.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Dom i sopkonflikten faller den 7 februari

Miljöarbete. – Sopgubbarna spelade ett högt spel för att få omkull Reno Norden. – Fel! Reno Nordens syfte var att överrumpla och knäcka arbetstagarnas motstånd mot nyckelinventeringen.

Fusk med taxileg kostar 4 000

Taxi. 4 000 kronor är priset för facit i teoriproven för taxiförare och taxiåkare. I Värmland avslöjas fusk med både taxilegitimation och taxitrafiktillstånd.

Transport kritiserar nya pensionsuppgörelsen

Pensioner. Svenska löntagare måste jobba längre. Möjligheten att ta ut allmän pension höjs etappvis från dagens 61 år till 64. Rätten att jobba vidare utökas samtidigt från 67 till 69 år.

Infekterat i AD när sommarens sopkonflikt prövas

Renhållning. Det var beställaren, Stockholm Vatten, som höll i taktpinnen när sopgubbarna på Reno Norden skulle tvingas att medverka i den ifrågasatta nyckelinventeringen i somras. Den inventering som ledde till sopkaos, efter att närmare 50 miljöarbetare sagt upp sig på Reno Norden.

Upprop på gång inom bevakning

Bevakning. Även bevakningsbranschen har fått sin #metoo. Facebookgruppen startades i förra veckan, och än så länge har vittnesmålen om övergrepp, sexuella trakasserier och sexistiska kommentarer inte tagit fart.

sopkonflikten i Stockholm

Sopgubbarna i domstolen – vild strejk eller uppsägning?

Renhållning. Sopgubbarnas aktion på Reno Norden i somras var ingen vild strejk, utan biverkningar efter att bolaget avskedat personalen. Fel, säger företaget som hävdar att såväl aktionen som sopgubbarnas sjukskrivningar och uppsägningar var olovliga stridsåtgärder.

Kilometerskatt och transpondrar utreds av regeringen

Åkeri. Kilometerskatten fortsätter att utredas av regeringen. Transpondrar i svenska och utländska lastbilar kan bli den nya metoden att kontrollera hur mycket de körs. Ambitionen är att ett skarpt förslag om vägavgifter och transpondrar ska presenteras före nästa val.

P-bot utfärdas

P-vaktens namn ska lämnas ut

Parkeringsvakt. Parkeringsvaktens namn ska lämnas ut. En 50-årig man i Karlstad har fått rätt i domstol. Mannen har gjort överklaganden till en konst. Han har haft 286 mål hos Kammarrätten i Göteborg de senaste 15 åren.

Två sopgubbar döms för ocker och tagande av muta

Brott. Förra fredagen var det rättegång i Stockholms tingsrätt. Då nekade sopgubbarna till anklagelsen att ha tagit emot mutor från en restaurang. I dag, fredag, dömdes de båda för tagande av muta och ocker.

Tidningsbudsmöte i Ö-vik

Sista julfesten med gänget

Tidningsbud. Julmiddag eller gravöl? Tidningsbuden i Örnsköldsvik har inget jobb kvar i maj. Men efter information om coachning, avgångsbidrag och a-kassa hugger de in på sillar, jansson, prinskorv och älgbullar. Julmust förstås.

Avgasrör på lastbil

Minskade utsläpp från tunga lastbilar

Miljö. Koldioxidutsläppen från tunga lastbilar har minskat med 11 procent från 2015 till 2016, enligt intresseorganisationen Svebio.

Taxi-vd upptaxeras med över miljonen

Färdtjänst. Vd:n för Nävertorps taxi har upptaxerats med över en miljon kronor. Skattemyndigheten har fått rätt i sin bedömning av hans inkomster under 2013.

EU-parlamentet i Bryssel

Ministermöte om nya transportregler

EU. Cabotagetransporter måste vara tillfälliga. Reglerna om kombinerade transporter och cabotage behöver också samordnas så att kombitransporter med järnväg, sjöfart och lastbil inte används för att kringgå bestämmelserna. Det är Sveriges linje när transportministrarna i dag möts i Bryssel.

Grova sexuella trakasserier vid nordisk renhållarkonferens

Miljöarbetare. Två servitriser utsattes för så grova sexuella trakasserier att middagen avbröts och lokalen utrymdes. Händelsen utspelade sig vid en nordisk konferens för miljöarbetare i Tromsö i Norge 2015.

Här skapas kartan för lastbilschaufförer

Chaufförer. Det gick snabbt mellan tanke och handling. Lastbilschauffören Anders Armgren fick en idé, och satte omedelbart i gång att lägga ut rastplatser och uppställningsplatser på en Googlekarta. Tolv timmar senare har över 150 chaufförer hyllat kartan.