Scanias extralånga lastbilsekipage bildar konvoj och ingår i en aktion för att Europa ska godkänna konvojkörning. På väg från Södertälje
Close
På väg från Södertälje – för att bevisa konvojkörandets fördelar.
Close

Tätt mellan lastbilarna

32 x 3 + 10 + 10 = 116. Så många meter är det fordonståg som just nu färdas söderut genom Sverige. Scanias extralånga lastbilsekipage bildar konvoj och ingår i en aktion för att Europa ska godkänna konvojkörning. Vi fick tag på Camilla Holmqvist som rattar tätbilen: – De andra följer mig och de får hoppas att jag inte kör för konstigt.

Konvojkörning sparar bränsle.

– Aerodynamiken gör att vi kan spara tio procent på att ligga så tätt, säger Jonas Hofstedt, som är chef för Scanias drivlineutveckling.

Den konvoj som startade i Södertälje i dag består av tre fordon. Föraren i den första lastbilen – Camilla Holmqvist – bestämmer hastigheten. De bilar som kommer efter henne är utrustade med en avancerad teknik som gör att de i princip är självkörande, och att de håller avståndet.

– Jag ligger i 80, säger Camilla Holmqvist just när hon har passerat Nyköping. Om det trots tekniken har blivit ett lite längre mellanrum till dem som kommer efter sänker jag till 70 kanske.

Annan trafik ska kunna köra om hela fordonskaravanen på en gång. Den färdas bara på motorväg. Men samtliga förare kan lämna konvojen eller öka avstånden om så behövs för att underlätta för medtrafikanterna.

Extra långa lastbilar spar också bränsle.

– Eftersom vi får in mer i ett 32 meter långt fordon blir bränsleåtgången cirka 30 procent lägre per mängd fraktat gods, säger Jonas Hofstedt.

De extralånga lastbilarna får dock bara köras i Sverige, och bara på sträckan Södertälje – Malmö. När konvojen i morgon fortsätter över Öresundsbron har de bakersta trailrarna kopplats av, och vart och ett av fordonen blir 17 meter långt.

Jonas Hofstedt berättar att konvojen har tillkommit på initiativ från Nederländerna, som är EU:s ordförandeland just nu. Transportministern Melanie Schultz van Haegen är en av dem som ligger bakom att Scania, Volvo och fyra andra lastbilstillverkare nästa tisdag strålar samman med sina konvojer i Rotterdam.

– Hon driver på för att EU-länderna ska tillåta konvojkörning, säger Jonas Hofstedt. Den här uppvisningen kräver dispens i de länder vi färdas igenom.

Konvojkörning heter platooning på engelska. Evenemanget med de sex lastbilstillverkarna heter därför the European truck platooning challenge, och är det första initiativet i världen som ett antal länder gör tillsammans.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.