Sverige kan inte backa in i framtiden

Debatt. Det är glädjande att Rickard Gegö vill se en fossilfri transportsektor. Men att sänka miljöskatter för lägre pris på diesel leder snarare längre bort från fossilfrihet. Ekonomiska styrmedel är ett effektivt och nödvändigt verktyg för att ställa om till förnybara drivmedel.

Klimatförändringarna leder just nu mänskligheten mot en världsomfattande katastrof. Klimattoppmötet i Paris senare i år är avgörande för hur världen möter den utmaningen. Det som avgör utfallet är de enskilda ländernas klimatpolitik och vad vi är beredda att göra för att minska våra utsläpp. Att då, när priset på olja är lägre än på mycket länge, inte höja skatten på fossila drivmedel vore ett enormt svek mot våra barn och barnbarn.

Kärnan i klimatpolitiken är att fasa ut fossila drivmedel. Det är en grundsyn som delas av i stort sett alla partier i Sveriges riksdag och är också grunden för EU:s klimatpolitik. Alla länder som driver en ansvarsfull klimatpolitik måste verka för en ordnad omställning till ett fossilfritt transportsystem. Att beskatta fossila drivmedel är ett nödvändigt verktyg eftersom ekonomiska styrmedel skyndar på utvecklingen och underlättar omställningen till förnybart.

Trots regeringens höjning av skatten på bensin och diesel kommer fossila drivmedel vara billigare än på många år eftersom råoljepriset har sjunkit. Det är därför viktigt att fler insatser görs. Jag har tidigare föreslagit ett måldatum för när fossila drivmedel ska vara helt utfasade samt en kvotplikt som tvingar oljebolagen att för varje liter (eller kilowattimme) fossil bensin eller diesel som säljs också sälja en efter hand allt större mängd förnybara drivmedel.

För att tillgodose behov behovet av effektiva godstransporter i Sverige behövs effektiva kombinationer av väg-, järnväg- och sjötransporter samt rättvisa villkor för dem som utför transporterna.

Framtiden kräver en ordnad utfasning av fossila drivmedel. I det arbetet är ekonomiska styrmedel en viktig del av lösningen. Det handlar om mer än klimatet. Hela samhället, inte minst åkeriföretagen, måste anpassa sig efter att oljan är en ändlig resurs. Att sänka skatten på diesel vore på lång sikt inget annat än en björntjänst.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

Professor: ”El enda hållbara lösningen för vägtransporter”

Åkeri. För att nå klimatmålet krävs eldrivna vägtransporter. Den slutsatsen drar Maria Bratt Börjesson i en ny rapport. Hon vill att staten tar ansvar för utbyggnad av elnät längs vägarna.

Transportarbetarens logga

Satsningar på eldrivna transporter när EU startar om

EU. Återstarten av transportsektorn efter coronapandemin måste vara grön och klimatsmart. Det krävde infrastrukturminister Tomas Eneroth när EU:s transportministrar under onsdagskvällen diskuterade sektorns framtid.

Hela världen i aktion för klimatet

Klimat. I dag strejkar människor över hela jordklotet för klimatet. På Medborgarplatsen i Stockholm samlades tiotusentals personer. Transports ordförande var där och Transportarbetaren träffade också flera medlemmar.

Varför klarar Polen lika löner?

Ledare. I somras röstade EU igenom nya skärpta regler för internationella lastbilstransporter. Tanken är att skapa sundare konkurrens och bättre villkor för chaufförer, som många gånger tvingats leva månader i lastbilshytten.

Satsa på fler lastbilsparkeringar!

Debatt. Blir jag vald till statsminister så ska det inte få byggas ett enda nytt industriområde utan ytor för lastbilsparkering. Storleken ska vara i förhållande till hur stort behov av transporter som området kommer att ha.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson

Värstinglandet

Corona. Se här, ännu en krönika som jag kommer få skäll för! Men det är väl ok. Det är liksom det jag har betalt för som skribent. Att skriva vad jag tycker och känner till, även om inte alla tycker som jag.

Då var fallet löst?

Palmemordet. Jag tror att alla som var födda då minns exakt vad de gjorde natten när Olof Palme mördades.

I väntan på jobb

Kristider. Jag har varit med om flera kriser i arbetslivet. Och frågan är om det inte alltid är lite kris. När som helst kan förutsättningarna ändras och jobb försvinna i någon upphandling eller för att ett konkurrerande företag lagt ett skambud.

Motståndet växer mot gig-jobben

Ledare. På olika håll i världen börjar stater reagera mot att Uber och andra så kallade gig-företag suddat ut gränserna mellan anställda och egenföretagare.

Nu väntar tuffa las-förhandlingar

Ordförandeord. Sommaren lider mot sitt slut. Både förbundet och arbetarrörelsen, står inför en höst och vinter som förmodligen blir den svåraste och stökigaste på väldigt länge.

Hejda Amazons framfart

Insändare. Transport och alla andra fackförbund måste hindra Amazon från att utöka sin etablering i Sverige.

Vad är egentligen schysta transporter?

Ordförandeord. Frågan är lika aktuell nu som någonsin. Förbundet har under de senaste månaderna jobbat intensivt gentemot Sveriges Åkeriföretag och Transportföretagen, för att branschens tre huvudparter ska enas om ett gemensamt system för att kvalitetsmärka transportföretag.

Las-utredaren slår tok-rekord

Debatt. Många tokiga förslag har vi sett från utredare, men detta slår nog alla rekord!

Stort tack till coronapandemin!

Debatt. Svenska fackföreningar borde vara tacksamma över att coronan kom. Den har varit en ögonöppnare för många inom fackföreningen – och inte bara för oss. Många av de åtgärder som har gjorts för att lindra eller bromsa spridningen är sådant som vi inom LO har påpekat tidigare att man ska göra för att minska människors lidande i många avseenden.

Kris i taxibranschen – kollaps i färdtjänsten

Debatt. Det är bråttom om man ska klara att värna om transporterna för våra mest utsatta medborgare, skriver taxiåkaren och småföretagarkonsulten Michael Harvey.

Döden på jobbet är ständigt närvarande

Debatt. I coronapandemins spår har de som kan arbeta hemifrån uppmanats att göra så. Dock kan inte alla yrkesgrupper göra det. Dessa personer riskerar att smittas av covid-19, men även att råka ut för arbetsplatsolyckor.

Vi vill också uppleva en morgondag

Min vardag. Vi färdtjänstförare är de som får vardagen att gå runt för många i landet. Ibland med livet som insats. Ta den tanken med er när ni möter oss i trafiken, skriver Peter Eriksson som kör åt ett litet bolag i Uddevalla .