Scania i Södertälje har 500 transporter om dagen i Europa.
Close
Scania i Södertälje har 500 transporter om dagen i Europa.
Close

Svårt att behålla kontrollen med flera leverantörer

En av de chaufförer vi träffade har kört gods åt både Ikea, Scania och AB Volvo. Har dessa företag något ansvar för chaufförernas arbetsvillkor? När vi frågar blir svaret ja – men med många underleverantörer involverade är det lätt att tappa kontrollen.

– Vi har 500 transporter om dagen i Europa och kan inte i detalj kontrollera varenda en, säger Hans-Åke Danielsson, presschef på Scania. Men vi kan absolut bli bättre. Det är rapporter som den du ger som visar att det finns en hel del mer att göra.

Hur långt ner i leverantörskedjan sträcker sig ert ansvar?

– Per definition är det underleverantören som är ansvarig för sin underleverantör. Vi förutsätter att alla som anlitas ska följa de avtal som vi har tecknat med dem. Det låter jätteenkelt men vi fattar att det inte fungerar alla gånger. Vi överväger nu att öka vår egen insats för att säkerställa att våra avtal verkligen följs.

På Ikea Sverige säger Daniela Rogosic, pr- och pressansvarig, att företaget har en uppförandekod som leverantörerna är tvungna att följa för att få köruppdrag.

– Vi gör revisioner minst vartannat år och när vi upptäcker att uppförandekoden inte efterlevs gör vi revisioner omedelbart. Det har hänt att vi har avslutat samarbeten. Vi gör också regelbundet intervjuer med chaufförerna inom flera olika områden, framför allt arbetsvillkor och arbetsmiljö.

En av chaufförerna jag träffade kunde leverera till er på mycket dåliga villkor utan att ni upptäckte det.

– Det är jättetråkigt att höra. Vi förväntar oss att vår uppförandekod ska efterlevas i alla led. Det finns stora utmaningar i branschen med en lång kedja av underleverantörer. Vi vill vara med och påverka den positivt.

Maria Böös, ansvarig för socialt ansvarstagande på Volvo group trucks operations, säger att de krav som företaget ställer på sina transportörer gäller för alla.

Vad gör ni för att säkerställa att kraven följs?

– Innan vi upphandlar en transport går transportörerna igenom en process av frågeformulär och utvärderingar. Då har vi frågat om allt från deras finansiella status till kapacitet och miljökrav, om de kan följa kraven på socialt ansvartagande och så vidare. Sen görs det ju uppföljningar där man ställer samma frågor igen. Vi tycker vi har den kontroll som behövs utifrån det ansvar som vi har.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Infekterat i AD när sommarens sopkonflikt prövas

Renhållning. Det var beställaren, Stockholm Vatten, som höll i taktpinnen när sopgubbarna på Reno Norden skulle tvingas att medverka i den ifrågasatta nyckelinventeringen i somras. Den inventering som ledde till sopkaos, efter att närmare 50 miljöarbetare sagt upp sig på Reno Norden.

Upprop på gång inom bevakning

Bevakning. Även bevakningsbranschen har fått sin #metoo. Facebookgruppen startades i förra veckan, och än så länge har vittnesmålen om övergrepp, sexuella trakasserier och sexistiska kommentarer inte tagit fart.

sopkonflikten i Stockholm

Sopgubbarna i domstolen – vild strejk eller uppsägning?

Renhållning. Sopgubbarnas aktion på Reno Norden i somras var ingen vild strejk, utan biverkningar efter att bolaget avskedat personalen. Fel, säger företaget som hävdar att såväl aktionen som sopgubbarnas sjukskrivningar och uppsägningar var olovliga stridsåtgärder.

Kilometerskatt och transpondrar utreds av regeringen

Åkeri. Kilometerskatten fortsätter att utredas av regeringen. Transpondrar i svenska och utländska lastbilar kan bli den nya metoden att kontrollera hur mycket de körs. Ambitionen är att ett skarpt förslag om vägavgifter och transpondrar ska presenteras före nästa val.

P-bot utfärdas

P-vaktens namn ska lämnas ut

Parkeringsvakt. Parkeringsvaktens namn ska lämnas ut. En 50-årig man i Karlstad har fått rätt i domstol. Mannen har gjort överklaganden till en konst. Han har haft 286 mål hos Kammarrätten i Göteborg de senaste 15 åren.

Två sopgubbar döms för ocker och tagande av muta

Brott. Förra fredagen var det rättegång i Stockholms tingsrätt. Då nekade sopgubbarna till anklagelsen att ha tagit emot mutor från en restaurang. I dag, fredag, dömdes de båda för tagande av muta och ocker.

Tidningsbudsmöte i Ö-vik

Sista julfesten med gänget

Tidningsbud. Julmiddag eller gravöl? Tidningsbuden i Örnsköldsvik har inget jobb kvar i maj. Men efter information om coachning, avgångsbidrag och a-kassa hugger de in på sillar, jansson, prinskorv och älgbullar. Julmust förstås.

Avgasrör på lastbil

Minskade utsläpp från tunga lastbilar

Miljö. Koldioxidutsläppen från tunga lastbilar har minskat med 11 procent från 2015 till 2016, enligt intresseorganisationen Svebio.

Taxi-vd upptaxeras med över miljonen

Färdtjänst. Vd:n för Nävertorps taxi har upptaxerats med över en miljon kronor. Skattemyndigheten har fått rätt i sin bedömning av hans inkomster under 2013.

EU-parlamentet i Bryssel

Ministermöte om nya transportregler

EU. Cabotagetransporter måste vara tillfälliga. Reglerna om kombinerade transporter och cabotage behöver också samordnas så att kombitransporter med järnväg, sjöfart och lastbil inte används för att kringgå bestämmelserna. Det är Sveriges linje när transportministrarna i dag möts i Bryssel.

Grova sexuella trakasserier vid nordisk renhållarkonferens

Miljöarbetare. Två servitriser utsattes för så grova sexuella trakasserier att middagen avbröts och lokalen utrymdes. Händelsen utspelade sig vid en nordisk konferens för miljöarbetare i Tromsö i Norge 2015.

Här skapas kartan för lastbilschaufförer

Chaufförer. Det gick snabbt mellan tanke och handling. Lastbilschauffören Anders Armgren fick en idé, och satte omedelbart i gång att lägga ut rastplatser och uppställningsplatser på en Googlekarta. Tolv timmar senare har över 150 chaufförer hyllat kartan.

Utsatt kvinna

Försäkring även för våld i hemmet

Ersättning. Kvinnor som utsatts för våld i hemmet har vittnat i medierna och LO har länge bollat frågan med försäkringsbolaget Folksam. Men nu är det klart. Från årsskiftet utökas hemförsäkringen till att även gälla våld i nära relationer.

Mutbrottsanklagade sopgubbar i rätten

Brott. ”Nej”, sa den ena sopgubben. ”Absurt”, sa den andra. Under fredagen satt två före detta sopgubbar i rätten. Anklagade för att ha tagit 2 000 kronor i månaden för att hämta sopor på en restaurang i Stockholm som har sophämtningskontrakt.

Upprop mot sextrakasserier söker fler berättelser

Arbetsmiljö. Berättelserna om övergrepp, sexuella trakasserier och sexistisk jargong från transportbranscherna har inte strömmat in. Nu öppnar administratörerna för total anonymitet.