Stress för taxiförare – alla skyller på alla

Taxi. Stressiga arbetspass, schemalagda körtider som inte går att hålla, vissa pass blir uppåt fem sex timmar utan toapaus. Transport har anmält situationen för färdtjänstförarna i Östergötland till Arbetsmiljöverket. Taxi-vd:n håller med om beskrivningen, och hänvisar till omöjliga krav från upphandlande myndighet.

– Vi har en väldigt stressig arbetsmiljö med alldeles för korta körtider. Vi får också för lite tid för att lasta och lossa våra kunder och deras rullstolar och permobiler, berättar Patrik Emanuelson, förare på Vikbolandstaxi och Transports skyddsombud på arbetsplatsen.

Han och Transports regionala skyddsombud Carina Lövgren har gjort var sin anmälan till Arbetsmiljöverket där de kräver åtgärder mot stressen på två taxiföretag som kör färdtjänst, sjukresor och skolskjutsar i Östergötland. Carina Lövgren har just fått sin anmälan avvisad av myndigheten och är i full gång med att formulera en ny.

– De tyckte att jag inte hade beskrivit vilka åtgärder som behövs, säger hon.

Transports 66:a-anmälningar handlar om arbetsgivarnas ansvar för chaufförernas arbetsmiljö, det vill säga taxiföretagen som är upphandlade av Östgötatrafiken. Och i princip håller bolagen med om förarnas och facket beskrivning av situationen. Så här säger Niclas Aronsson, vd på Vikbolandstaxi:

– Östgötatrafiken lägger upp körningarna för de bilar och förare som vi har, men de får omöjliga uppdrag. Vi har vräkt in anmälningar om körningar som inte har gått att hinna med, och samtidigt får vi stora viten när vi inte har hunnit med.

Han har tillsammans med andra upphandlade taxiåkare skrivit till Östgötatrafiken om problemen. Men på Östgötatrafiken bollar kommunikationschefen Eva Jyttorp tillbaka ansvaret till taxibolagen.

– Vår uppfattning är att grundplaneringen för fordonen är fullt rimlig, säger hon.

– Men företagen har haft förarbrist sedan det nya avtalet började gälla i juli, och då har vi inget annat val än att överboka. Vi har också justerat tiderna på några ställen. När vi har analyserat behoven kan det bli så att vi behöver upphandla fler fordon.

Transports Carina Lövgren konstaterar att det är många inblandade i samhällsresorna i Östergötland. Och att alla skyller på varandra när det handlar om chaufförernas stressiga situation.

– Men det är ändå arbetsgivarna som har ansvaret för arbetsmiljön, säger hon.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Ferdinand Öst:
    19 augusti, 2022

    Jag har haft en arbetsgivare i Sälen som aldrig kör lagligt. Alla hans kollegor kör olagligt. 7 dagar i veckan och de använder flera tidböcker för att undgå upptäckt, men om ni och polisen skulle ta och kolla in alla taxametrar i samma företag så kan ni se hur mina ex kollegor jobbar.

  2. Maria Giliusson:
    22 januari, 2020

    I Blekinge köper dom in några med högre avtal som då kan kallas för eliten .sen ett stort antal med mycke sämre avtal.där dom som kör för sämre avtal får jobba arslet av sig...och såna som jobbar 270 timmar i månaden för att kunna försörja sig är inte ovanligt

  3. Peter:
    16 januari, 2020

    Dags att reglera taxi och begränsa antal bilar , för mycket bilar och för lite jobb , taxibranschen lutar sig snart till arbetslöshet

Lästips:

Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Johan Kanmert. Foto: Privat

Sjukare, skadligare och dödligare

Debatt. Trots en omfattande skyddslagstiftning i form av den samlade arbetsmiljölagstiftningen med arbetsmiljölagen som ramlag kompletterad av arbetsmiljöförordningen och preciserad av Arbetsmiljöverkets föreskrifter skyddas inte människor på svenska arbetsplatser.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.