Stockholms sopgubbar spänner musklerna

Ny upphandling av sopjobbet i Stockholm, arbetsgivare som sänker löner – och vinterns avtalsrörelse. Tre hotbilder målades upp när Stockholms sopgubbar i kväll höll stormöte.

Det bubblar i salen i Årsta folkets hus när Mats Björnberg, ordförande i Transports miljösektion i Stockholm, beskriver vad som är på gång. Omkring 50 sopgubbar är beredda att kämpa för sina villkor.

– Resten kommer med när det hettar till, säger en mötesdeltagare.

Den snabbaste avhandlade frågan handlar om fackets förhandlingar om kollektivavtalet. Mats Björnberg ger sin bild av hur Transports avtalskonferens slutade när det gäller sopgubbarna:

– De prioriterade kraven är att vi inte ska backa på arbetstiderna, det ska vara dagtid 6 till 16 som gäller. Lönerna ska försvaras. Och facket måste se till att avtalsbilaga C inte försvinner. För i så fall försvinner Stockholms sopgubbar också.

I den bilagan finns poänglönesystemet som fortfarande gäller i Stockholm, det som gör sopgubbarna till en välavlönad grupp inom LO.

Upphandling av all sophämtning i hela Stockholm är på gång. Den 1 april 2017 ska nya eller nygamla entreprenörer vara på plats i stadens ungefär tio områden. Anbud kommer att räknas fram och lämnas in under första halvan av nästa år.

Transports Stockholmsombudsman Christer Norfall beskriver ointresset som stadens bolag Stockholms Vatten visat för fackets och sopgubbarnas synpunkter när upphandlingskraven ska formuleras.

– Stockholm Vatten vill inte ha med ”kontroversiella” krav som begränsningar av den belastning gubbarna utsätts för, säger han.

I kombination med att renhållningsbolaget Ragn-Sells runt om i landet inför ett nytt lönesystem ser sopgubbarna framför sig entreprenörer som pressar sina anbud och räknar med sänkta löner.

– Det här handlar inte bara om oss, säger någon långt bak i salen. Lönedumpning och försämrade arbetstider kommer att beröra hela svenska samhället.

– Vi har stoppat lönesänkning förr, säger en annan. Och tvåskift.

Sopgubbarna som hämtar hushållssopor i Stockholm vet att de har makt, både inom facket och gentemot arbetsgivarna. Flera förslag på handling dyker upp:

– Om man skulle åka och tippa ett lass sopor utanför Stockholms Vatten … ja på eget ansvar alltså. Bara för att det är kul.

– Nu vet vi vad vi har att hantera framöver, säger ordförande Mats Björnberg. Ragn-Sells lönemodell går upp till central förhandling i nästa vecka. Och när det gäller upphandlingen är det nog svårt att ta kriget nu, vi har inte alla fakta än.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fortsatt stopp för väktare och ordningsvakter

Bevakning. Skyddsombudet gjorde rätt som stoppade Cubsecs ordningsvakter på Rymdtorget i Göteborg. Arbetsmiljöverket ställer en rad krav på företaget för att det ska få skicka dit sina anställda igen.

Markus Pettersson

”Det överskuggande målet är att vinna valet”

Politik. Uppdraget är att få facken och Socialdemokraterna att gå åt samma håll inför nästa års val. Markus Pettersson berättar om sitt nya jobb som facklig-politisk sekreterare hos S.

Markus Pettersson går till Socialdemokraterna

Politk. Markus Pettersson har nytt jobb. Han börjar denna vecka som facklig-politisk sekreterare hos Socialdemokraterna. I juni lämnade han Transport efter ordförandeomröstningen på fackets kongress.

Sörmländskt färdtjänstbolag väcker farhågor i facket

Färdtjänst. Sultan Salimovic är en omdebatterad taxiföretagare i Sörmland. Nu har hans hustru vunnit flera färdtjänstkontrakt på Västkusten, via bolaget K-holms vård och omsorg. – Vi är helt klart oroade, säger Lennart Sköld, ombudsman på Transport i Uddevalla.

Väktare och ordningsvakter har lämnat Rymdtorget

Bevakning. Varken väktare eller ordningsvakter jobbar på Rymdtorget i Göteborg. Transport har lagt skyddsstopp för ordningsvakterna sedan polisen hoppat av de gemensamma patrulleringarna. I morgon väntas Arbetsmiljöverket avgöra om stoppet ska gälla eller om ordningsvakterna måste börja sin bevakning igen.

Svenska för lastbilsförare leder till jobb

Utbildning. Nio av tio som läst Svenska för lastbilsförare har jobb inom två år efter avslutad utbildning, visar en rapport från Länsstyrelsen i Stockholm.

Transportkvinnor i Europa möts av våld och hot

Kvinnor. Våld, sexuella trakasserier och hot drabbar kvinnor i transportbranscher runt om i Europa. En rapport från facket visar att nästan varannan kvinnlig transportarbetare har råkat ut för något det senaste året.

Avtal 2017

Nytt taxiföraravtal dröjer

Taxi. Den här veckan har Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund fortsatt överläggningarna om ett nytt avtal för taxiförarna. – Det går långsamt framåt. Men vi nog är inte klara förrän tidigast vecka 43, säger Transports förhandlare Lars Mikaelsson.

Däck i snö

Tomas Eneroth kräver vinterdäck på alla axlar

Vinter. I maj tyckte Transportstyrelsen att det inte behövs vinterdäck på en lastbils alla axlar. Nu går infrastrukturministern Tomas Eneroth tvärs mot myndigheten och föreslår att lagen ska ändras: Vid vinterväglag ska samtliga hjul på både dragbilen och släpet ha godkända vinterdäck.

Sopgubbar från Reno Norden. Foto Jan Lindkvist.

Nyckelkaos och övertid i Stockholms sophämtning

Renhållning. Sophämtningen i Stockholm har svårt att repa sig efter sopkonflikt, massuppsägningar och entreprenörsbyten. Arbetarna som fortfarande kör säger att det är kaos bland nycklar, överfullt i soprummen och många timmars övertid.

Poliskontroll av lastbil

Polisen kollar lastbilar extra noga

Åkeri. Polis i hela landet kollar tung trafik denna vecka. Det handlar om kör- och vilotider, lastsäkring, farligt gods och fordons vikt. Utländska lastbilar granskas extra noga för att avslöja om de körs olagligt i Sverige.

Ryska rör lossas i Karlshamn

Hamn. Lossningen är i full gång. Ett fartyg med de första 190 betongklädda stålrören anlände i lördags. Totalt ska Karlshamns hamn ta emot 52 000 rör till den ryska gasledningen Nord streams andra etapp.

Väktare förbjuds jobba på torg i Göteborg

Bevakning. Fyra ordningsvakter och två poliser – annars går de bevakningsanställda inte in på Rymdtorget i Göteborg. Väktarna på Nokas får över huvud taget inte vara där, efter ett beslut hos Arbetsmiljöverket. Bakgrunden är en grov misshandel av en ordningsvakt.

Taxi-vd dömd till fängelse

Färdtjänst. Taxiföretagaren Sultan Salimovic har förbjudits att driva företag de närmaste tre åren. Han döms samtidigt till åtta månaders fängelse för grovt skattebrott, bokföringsbrott, vårdslös skatteuppgift och för att han försvårat Skatteverkets kontroller.