Stockholms sopgubbar spänner musklerna

Ny upphandling av sopjobbet i Stockholm, arbetsgivare som sänker löner – och vinterns avtalsrörelse. Tre hotbilder målades upp när Stockholms sopgubbar i kväll höll stormöte.

Det bubblar i salen i Årsta folkets hus när Mats Björnberg, ordförande i Transports miljösektion i Stockholm, beskriver vad som är på gång. Omkring 50 sopgubbar är beredda att kämpa för sina villkor.

– Resten kommer med när det hettar till, säger en mötesdeltagare.

Den snabbaste avhandlade frågan handlar om fackets förhandlingar om kollektivavtalet. Mats Björnberg ger sin bild av hur Transports avtalskonferens slutade när det gäller sopgubbarna:

– De prioriterade kraven är att vi inte ska backa på arbetstiderna, det ska vara dagtid 6 till 16 som gäller. Lönerna ska försvaras. Och facket måste se till att avtalsbilaga C inte försvinner. För i så fall försvinner Stockholms sopgubbar också.

I den bilagan finns poänglönesystemet som fortfarande gäller i Stockholm, det som gör sopgubbarna till en välavlönad grupp inom LO.

Upphandling av all sophämtning i hela Stockholm är på gång. Den 1 april 2017 ska nya eller nygamla entreprenörer vara på plats i stadens ungefär tio områden. Anbud kommer att räknas fram och lämnas in under första halvan av nästa år.

Transports Stockholmsombudsman Christer Norfall beskriver ointresset som stadens bolag Stockholms Vatten visat för fackets och sopgubbarnas synpunkter när upphandlingskraven ska formuleras.

– Stockholm Vatten vill inte ha med ”kontroversiella” krav som begränsningar av den belastning gubbarna utsätts för, säger han.

I kombination med att renhållningsbolaget Ragn-Sells runt om i landet inför ett nytt lönesystem ser sopgubbarna framför sig entreprenörer som pressar sina anbud och räknar med sänkta löner.

– Det här handlar inte bara om oss, säger någon långt bak i salen. Lönedumpning och försämrade arbetstider kommer att beröra hela svenska samhället.

– Vi har stoppat lönesänkning förr, säger en annan. Och tvåskift.

Sopgubbarna som hämtar hushållssopor i Stockholm vet att de har makt, både inom facket och gentemot arbetsgivarna. Flera förslag på handling dyker upp:

– Om man skulle åka och tippa ett lass sopor utanför Stockholms Vatten … ja på eget ansvar alltså. Bara för att det är kul.

– Nu vet vi vad vi har att hantera framöver, säger ordförande Mats Björnberg. Ragn-Sells lönemodell går upp till central förhandling i nästa vecka. Och när det gäller upphandlingen är det nog svårt att ta kriget nu, vi har inte alla fakta än.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Bengt Eriksson

Med flytande biogas i tanken

Åkeri. Flytande biogas är en iskall produkt på ungefär minus 160 grader. Bland lastbilstillverkare och miljömedvetna köpare är den däremot stekhet. I dag visade Volvo Lastvagnar och livsmedelsgrossisten Dagab upp en av fem tunga biogaslastbilar som är på väg ut på vägarna.

Ny facklig försäkring ger ökat skydd vid arbetslöshet

Arbetslöshet. Transport och Folksam har tagit fram en ny tilläggsförsäkring som träder in vid arbetslöshet. Medlemmar som tecknar den frivilliga försäkringen får 80 procent av den tidigare inkomsten i upp till 300 dagar. I stället för 100 dagar, som gäller med förbundets vanliga inkomstförsäkring.

Dom: Chaufförer fick för lite betalt

Åkeri. Det holländska åkeriet har kringgått kollektivavtalet, enligt en dom i en nederländsk domstol. Chaufförer från Moldavien, som bland annat har kört växter till Ikeavaruhus i Norden, har fått för lite betalt.

Pierre Mollestam, Helsingborg

Sophämtning på beställning fortsätter året ut

Miljöarbetare. Någon vill ha en stinkande soptunna tömd direkt efter helgen. Grannen fyller i stället sitt kärl och begär hämtning efter flera veckor. I ett villaområde i Helsingborg fortsätter kunderna att själva bestämma när sopgubben ska komma.

Transport kan bli facklig part i kollektivavtal med Samhall

Avtal. Efter en överenskommelse i LO är målet att Transport ska bli ett av LO-förbunden som förhandlar fram kollektivavtal med Samhall. Det statliga bolaget har 20 000 anställda och utför tjänster som städning och lagerhantering.

Pengar till försäkringsinfo kan dras in

Försäkringar. Svenskt Näringsliv har sagt upp avtalen med facken om att bidra med pengar till information om försäkringar. Transports Sture Thorsell blev lika förvånad som de övriga på den fackliga sidan.

Speditör friad i rätten

Åkeri. Åklagarens bevisning fick underkänt på alla punkter. Speditören friades helt i den första rättegången som har prövat beställarens ansvar när ett anlitat åker bryter mot lagarna.

Nytt larm om miljögifter från flygplatser

Flyg. Nu kommer nya larm om förhöjda haltar av det giftiga ämnet PFAS i grundvatten och brunnar. PFAS finns bland annat i brandsläckningsskum och höga halter har uppmätts nära flygplatser. Den här gången är det Visby som granskats.

Uppsagt tidningsbud blir fall för Arbetsdomstolen

Tidningsbud. I 44 år delade en kvinna ut tidningar för ett av landets största distributionsföretag. I somras, när det återstod tre år till pensioneringen, fick hon sparken. Företaget anser att hon jobbade för sakta, skriver Transport i en stämningsansökan till Arbetsdomstolen (AD).

Hallå där!

Johan Granlund

… Mr ”Kurvdosering” som lämnar konsultandet och lobbyverksamheten om hur vägar bäst bör byggas. Johan Granlund blir produktionschef inom byggnadsmaterial.

Vakter skyddar sopgubbar i Ängelholm

Miljöarbetare. Miljöarbetarna och deras sopbilar får sällskap av vakter. Renhållningsbolaget i Ängelholm har anlitat ett bevakningsföretag för att skydda anställda från en hotfull kund.

Karl-Petter Thorwaldsson

Var fjärde LO-medlem röstade på SD

Politik. Signalen har gått fram. Den hälsningen skickar LO:s ordförande till de över 300 000 medlemmar som röstade på Sverigedemokraterna.

Camilla Frostehag, Chrisse Sundvall och Viktor Andersson, valarbetare på Transport

Transports valarbetare besvikna

Politik. Visst är de besvikna. Tre aktiva transportare som i februari gick ringutbildning på förbundet kommenterar valresultatet. Idén var att så många transportmedlemmar som möjligt skulle få ett telefonsamtal före valet.

Val 2018
Tommy Wreeth

”S-ledd regering bästa alternativet”

Politik. Tommy Wreeths analys av valresultatet är att läget är ytterst bekymmersamt. Det bästa alternativet är i vilket fall en S-ledd regering, tycker Transports ordförande.

Pengar på gång för omlastning

Politik. Vad krävs för att mer gods ska köras på järnväg och fartyg? Regeringen funderar på en omlastningspeng.