Stockholm handlar upp vita transporter

Malmö har gjort det ett bra tag. Nu gör Stockholm det också. För första gången ställer staden krav på minimilön, rätt till semester och begränsad arbetstid i upphandlingar. Först ut är skolskjuts och färdtjänst.

Modellen heter Vita jobb och lägger mer fokus på kvalitet och arbetsvillkor än pris. Den innebär att upphandlaren ställer krav på att löner, semester och arbetstider ska vara i nivå med kollektivavtalen. Detta gäller även underentreprenörer – och det är huvudentreprenörens ansvar att se till att reglerna följs. Modellen innebär även att kontrollanter har rätt att kolla sådant som löne- och anställningslistor, uppgifter om skatteinbetalningar, semester- och arbetsmiljöregler samt uppgifter om underentreprenörer. Kontrollanterna har också rätt att undersöka om anställningslistorna överensstämmer med den grupp som faktiskt arbetar i företaget.

Lagen tillåter inte att en upphandlare kräver att det anlitade företaget har kollektivavtal. Att ställa krav på kollektivavtalsliknande villkor är däremot helt okej – och där är den vita jobb-modellen ett alternativ för den som vill handla så schyst som möjligt.

Malmö började använda modellen 2013, och nu är det alltså Stockholms tur. Upphandlingen av skoltaxi och färdtjänst blir först ut och underlaget skickas ut i dagarna. Den som inte ställer upp på kravlistan göre sig icke besvär.

Roger Mogert (S), stadsbyggnads- och kulturborgarråd, har varit drivande i vita jobb-processen. Han hoppas att modellen kommer att leda till en bättre fungerande arbetsmarknad där kollektivavtalet blir norm, att lönedumpning och social dumpning städas bort och att kommunen får ett skydd mot oseriösa företag.

Varför börjar ni använda modellen först nu?

– Vi har haft åtta år av borgerligt styre, säger Roger Mogert. När vi vann valet hösten 2014 började vi direkt att anpassa modellen till våra förhållanden. Men vi har haft lite problem. Ta taxi till exempel och den upphandling vi nu gör. Det har inte funnits en siffra som vi kan använda eftersom det inte finns någon minimilön i taxiavtalet. I stället tar vi den av parterna framförhandlade timlönen på runt 125 kronor.

Hur mycket dyrare för Stockholms stad kommer den vita kravlistan att bli?

– Det är möjligt att det i förlängningen kommer att bli lite dyrare, vilket är rimligt om vi betalar på ett sätt som gör att den som gör jobbet får rätt betalt. Så jag skäms inte om det blir lite dyrare.

Förra veckan presenterade regeringen ett lagförslag som bland annat innebär att alla upphandlande myndigheter måste ställa krav i nivå med kollektivavtalet. Går lagförslaget igenom är planen att de nya reglerna ska börja gälla den 1 januari nästa år.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ordningsvakterna är ute på uppdrag av Trollhättans kommun och bostadsbolaget Eidar. En av arbetsuppgifterna är att rapportera in nedskräpning.

Nokas köp av Avarn närmar sig

Bevakning. Den planerade storaffären inom bevakning har tagit ett kliv till. Två nordiska konkurrensverk av tre inblandade säger ja till att Nokas köper Avarn och blir det näst största bevakningsbolaget i Sverige.

Gul väst på instrumentbrädan är tecknet för protrest mot bensinpriset.

Gul väst i protest mot bensinpriset

Chaufförer. Två yrkeschaufförer lanserade idén på Facebook. På lördag kan Frankrike lamslås av folk som är missnöjda med bensinpriserna. Facken står inte bakom protesterna. Men jag förstår ilskan, säger ledningen i det största transportfacket.

Ikea diskuterar villkor med Bring

Chaufförer. Ikeas nya krav på schysta villkor för chaufförerna förmedlas just nu till alla åkerier som kör för möbeljätten i Sverige. Ett av dem heter Bring.

Johan Danielsson

LO vill skicka Danielsson till Bryssel

Politik. Johan Danielsson (S) är LO:s kandidat till nästa års val till EU-parlamentet. Högt på agendan står att jobba med att stoppa den osunda konkurrensen på vägarna.

Ikea kräver schysta villkor för chaufförer

Chaufförer. En lågbetald öst-chaufför kör varor till Ikea i Sverige. Från och med nu ska han eller hon ha svenskt kollektivavtal eller samma villkor som i avtalet. Beskedet från möbeljätten kommer efter tre års överläggningar med Transport.

Hamnarbetarförbundet kan varsla

Hamn. Hamnarbetarförbundets medlemmar ger styrelsen fritt fram att varsla om strejk och blockad på riksplanet. Men det är inte aktuellt just nu, enligt förbundets ordförande.

Gamla körkortet gäller

Chaufförer. Efter fem år ska den som kör tung trafik se till att få körkortet förnyat. I höst har ansökningarna hopat sig på Transportstyrelsen. Oroliga chaufförer undrar om de kommer att kunna fortsätta jobba om nya körkortet dröjer.

Bron är lagad igen.

Nerkörd bro har öppnat igen

Chaufförer. På några minuter hade lastbilsföraren som kom fel kört sönder hängbron i Västerbotten. Efter ett år dömdes föraren för vårdslöshet. Och sedan lagade vägföreningen bron på två dagar.

Trafikpolis Sören Johansson, ett foto från förundersökningsprotokoll (som visar en del av hur fuskutrustningen installerats) och nästa generations färdskrivare. Foto: Lena Blomquist/Polisen/John Antonsson

Så fifflas det med färdskrivaren

Granskning: Åkeri. Mellan april 2017 och september 2018 har nio fall med manipulerade färdskrivare varit upp i rätten. En dom är friande och åtta fällande.

Transportanställd utpekad i SSU-härva

Politik. Aggressivitet, homofobi och antisemitism uppges förekomma på möten i SSU Skåne. En person som är anställd av Transport har en ledande ställning i distriktet.

Förslag om strejkrätt ut på remiss

Politik. Trots avsaknaden av regering har arbetet för att skärpa strejkreglerna fortsatt. Ett skarpt förslag har i dag lämnat arbetsmarknadsdepartementet. Det bygger på den överenskommelse som LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv gjorde i våras.

Mathem-bil

3 000 kronor mindre i lön efter Mathems blåsning

Chaufförer. Körhem blåste tjänstemannafacket Unionen och tecknade hängavtal. Konsekvensen är att chaufförerna som kör ut miljardföretaget Mathems mat går miste om ungefär 3 000 kronor i månaden, jämfört med om de haft kollektivavtal med Transport.

Synskadade Jens Eriksson och Marie Bergström.

”Förarna får så lite betalt att de fuskar”

Färdtjänst. Jens Eriksson och Marie Bergström är vana. Lång väntan på färdtjänsten hör till vardagen. Däremot har de svårt att acceptera alla de hundratals gånger bilen uteblivit helt – och de fått höra att ”bilen var där, men inte kunden”.

Mats Fredlund, SD

SD-politiker överklagar Transports uteslutning

Facket. Sverigedemokraten Mats Fredlund har riktat uppmärksamheten mot Transport. Han kommer att driva frågan om sin uteslutning rättsligt. En ledande arbetsrättsjurist konstaterar dock att även ett fack har rätt att utesluta den som motarbetar föreningen.