Illustration: Helena Halvarsson
Close
Illustration: Helena Halvarsson
Close

Starta fackklubb på jobbet!

Snabbkollen. Vill du förändra något på din arbetsplats? Finns det en fackklubb? Annars kan ett första steg vara att starta en. Så här gör du!

1. Hitta intresserade

Börja med att prata med dina kollegor. Är de med i facket? Eller vill de gå med? Är de intresserade av att engagera sig för en bättre arbetsplats? Och har de tid?

– Det kan vara lättare att engagera kollegorna kring en specifik fråga som ni vill förändra. Tycker ni att det är för jäkligt att företaget tar betalt för kaffet i fikarummet? Börja där, säger Johanna Bergsten, som bland annat arbetar med att stötta nya fackklubbar på Transports avdelning 32 i Sundsvall.

 

2. Kalla till ett möte

Bjud in dina kollegor till ett informellt möte där ni kan prata ihop er om vad ni vill. Vad är syftet med att starta en klubb? Vilka problem har ni på arbetsplatsen? Hur ser tidsplanen ut?

 

3. Bilda en informell sammanslutning

Innan ni tar kontakt med avdelningen och tar itu med de formella stegen för att starta en klubb kan det vara bra att ni är samkörda. Slut er samman till en informell grupp, utan krav på stadgar och regler, och fortsätt att träffas då och då.

– Det kan vara bra att provköra lite innan man tar kontakt med avdelningen. Det ger gruppen en chans att prata ihop sig ännu mer om vad man vill och vart man ska, säger Johanna Bergsten.

 

4. Kontakta avdelningen

Boka in ett möte med er lokala Transportavdelning. Där finns förtroendevalda och anställda som vet allt om hur man formellt går tillväga för att dra i gång en fackklubb på arbetsplatsen.

 

5. Det måste inte vara en klubb

Jobbar du på en liten arbetsplats kanske inte en fackklubb på företaget är rätt sätt att engagera sig. För att starta en klubb krävs självklart att antalet engagerade medlemmar är tillräckligt många för att fylla upp en styrelse. Men det finns andra sätt att engagera sig. På flera platser finns branschöverskridande klubbar. Där samlas anställda på små arbetsplatser som jobbar inom samma bransch. Finns det ingen sån klubb kan du också engagera dig direkt i din sektion. Och även de som är för få för att starta en klubb kan samlas kring fackliga frågor på arbetsplatsen.

– Det finns inget som säger att man inte kan organisera sig utan att ha en klubb. Man kan till exempel starta en kommitté, som är en mindre formell sammanslutning, säger Johanna Bergsten.

 

6. Utbilda er!

När arbetet med att starta klubben är i rullning är det viktigt att ni som startar den lär er mer om vad det innebär att arbeta fackligt. I samarbete med avdelningen hittar ni rätt kurser för blivande styrelse och medlemmar i klubben.

 

7. Glöm inte att ha kul!

Att engagera sig fackligt handlar inte bara om att förändra missförhållanden. Tillåt er att ha kul när ni träffas och glöm inte att det kan ta tid att nå förändring.

– Att ha en klubb handlar inte bara om att bråka med chefen, man måste ha lite roligt också och fira sina vinster, säger Johanna Bergsten.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Bärgare Jonte Rothman

Med livet som insats

Bärgning. Jonte kryper med näsan i asfalten för att kroka fast en Golf som kraschat i en lyktstolpe. Trafiken svischar förbi. Henrik är hans bodyguard. Vill du att bärgningsarbetarna ska komma hem i kväll?

Södertälje hamn, Emelie Bergström och Johan Wickell

Vi håller Sverige i gång

Transportarbetare. Dygnet om. Året om. Utan transport­arbetare skulle Sverige stanna. Möt dem en vanlig tisdag i oktober.

Husflytt Kiruna

Mot ny adress

Husflytt. När Kiruna äts upp underifrån är lösningen att flytta staden. En trailer lastad med ett mer än 100 år gammalt kulturhus rullar bort i gånghastighet. Totalvikt: 180 ton.

Månadens klubb
DSV-klubben i Borås

Explosiv start för klubben på DSV

DSV Solutions i Borås. När en bemanningsanställd fick sluta tog det hus i helsike bland terminalarbetarna på DSV Solutions i Borås. Ett helt gäng stegade upp till chefen och röt: Så här kan ni inte göra!

Filmtittande

Gamla rullar blir ettor och nollor

Kultur. Från Ingmar Bergman till Pelle Svanslös. Gamla analoga filmer blir tillgängliga igen när de blir digitala. Det finns omkring 9 000 filmer bevarade i Svenska Filminstitutets arkiv. Sedan några år tillbaka får ett 100-tal av dem nytt liv varje år.

10 största bevakningsbolagen

Mörkertal kring olyckor och tillbud?

Bevakning. Enligt lagen ska arbetsgivare anmäla allvarliga olyckor och tillbud till Arbetsmiljöverket. Transportarbetaren har gått igenom landets tio största företag i bevakningsbranschen. Genomgången visar att vissa företag anmäler ett stort antal olyckor och tillbud. Vissa knappt några alls.

Olivera Pobra

”Jag skulle inte skylla på okunskap”

Bevakning. Regionala skyddsombudet Olivera Pobra tycker att företagen måste bli bättre på att anmäla händelser. Annars finns det ett stort mörkertal kring olyckor och tillbud.

Fokus: Framtiden
Slaget om hamnarna

Slaget om hamnarna

Hamn. Om bara 18 månader flyttas Stockholms containerhamn till Norvik, sex mil söderut. Samtidigt vill politikerna lägga ner Stockholms båda oljehamnar. Tvärtemot alla politiska visioner kommer flyttkarusellen att leda till ökad lastbilstrafik.

Magnus Sjöberg, projektledare för Norviksbygget, gillar tunga maskiner. Caterpillarn väger 104 ton och används för att hantera de enorma bergmassor som sprängts loss under markarbetena.

Snart kommer första båten

Hamn. På toppen av ”Mount Norvik” är det vindstilla. Om 18 månader ska hela berget, tre miljoner kubikmeter granit, vara borta. Liksom den 104 ton tunga bulldozern som kravlat omkring på toppen.

Loudden

”Avvecklingen har redan börjat”

Hamn. Johan Castwall, vd i Stockholms Hamnar, utgår från att Loudden kommer att stängas planenligt, den 31 december 2019. – Så kommer det att bli. Avvecklingen har redan börjat. Fast det kommer inte att vara sanerat och klart till dess.

Prylrensning

Äter dina prylar upp dig?

Kultur. Känner du som jag ibland att dina prylar äter dig? Att allt ska tas om hand och ingen tid finns för dig och dina närmaste. Paret Elisabeth Byström och Johan Ernfors har skrivit boken Prylbanta om hur du frigör tid, pengar och mår bättre.

Gästarbetare utnyttjas
Illustration Migrantarbetare av Gustaf Öhrnell

I klorna på chefen

Migrantarbetare. Vi får inte tag i arbetskraft, säger arbetsgivarna. Ni dumpar lönerna, svarar LO. En statlig myndighet konstaterar att gästarbetare utnyttjas och i vissa fall tvingas betala för att få jobb.

"Sami"

90 000 kronor för jobb i Sverige?

Pressad på pengar. En migrantarbetare på bemanningsbolaget Texab uppger att han tvingats betala 90 000 kronor till företagets arbetsledare – för att få förlängd anställning och därmed arbetstillstånd. Hans kollega uppmanades att betala 30 000 kronor, men sa nej.

Gulf-macken i Gävle

Skrupelfri mackägare blåste flera på lönen

Lurade på lön. En mackägare i Gävle satte i system att lura migrantarbetare på lön. En kvinna från Balkan fick jobb, trots att hon saknade arbetstillstånd. När hon kopplade in Transport och krävde sin lön kontrade arbetsgivaren med att sparka henne. Macken är nu såld och inga tvister finns med den nya ägaren.