Sopkaos i Stockholm efter ny upphandling

Sopor ligger kvar på gårdarna. De nya bilarna fungerade inte som de skulle. Datasystemet som skulle planera hämtningsrutten bröt samman. Sopkärlen frös fast. Det mesta har gått snett när Ragn-Sells tagit över hämtningsuppdraget i Stockholm – till ett pris som är 35 procent lägre än konkurrenternas.

– Priset för upphandlingen ligger inte bakom problemen, säger Jonas Roupé, marknadsdirektör på Ragn-Sells. Det är en rad olyckliga omständigheter som ställt till det för oss. Nu gör vi allt för att lösa detta.

Från årsskiftet tog företaget över hämtningen av behållare som står på flerbostadshusens gårdar på närmare 3 000 ställen i Stockholm. Till detta krävs kranbilar som lyfter upp behållarna, som finns under jord, sedan öppnas behållarnas botten och soporna hälls ner i sopbilen.

Ragn-Sells köpte in fem nya bilar och anställde tio personer för uppdraget.

– Det här är en ny verksamhet för oss, berättar Håkan Bolk, Transports huvudskyddsombud på företaget. Och i slutet av förra veckan fick jag de första signalerna om att det var mycket problem. Ändå hade de nya börjat redan i november för att lära sig jobbet och trimma in fordonen.

Jonas Roupé berättar att Ragn-Sells under den kommande helgen hyr in förare från fristående åkerier samt lånar personal från andra sopföretag för att komma ifatt och transportera bort sopbergen på bostadsgårdarna.

Ragn-Sells vann upphandlingen, som gjordes av kommunala Stockholm Vatten, med ett pris som är 35 procent lägre än den närmaste konkurrentens. I priset ingår hämtning, tömning och bortforsling av soporna. Det räknas per behållare, och det vinnande anbudet ligger på 858 000 kronor per månad och kärl.

Kontraktet är värt 24 miljoner kronor och går ut den 31 mars 2017.

– Vi kunde pressa priset för att vi kör tvåskift, säger Jonas Roupé. Våra bilar ska rulla två rundor per dag – med två olika chaufförer.

Men var ni tillräckligt förberedda på uppdraget?

– Jag vet inte vad jag ska svara på det. Men uppenbarligen går det aldrig att förbereda sig tillräckligt mycket för ett nytt uppdrag.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Danmark får behålla vassare cabotageregler

EU. Danmark har tagit strid för vassare cabotageregler mot EU-kommissionen och vunnit kampen. Efter en tvåårig strid ger EU-domstolen den danska regeringen rätt att komplettera reglerna med egna preciseringar. I ministerförhandlingarna om nya transportregler kan domen få stor betydelse.

Svenskar på UNI:s kongress

”Ingen ensam arbetare kan vända tidvattnet”

Bevakning. Amerikanska Christy Hoffman valdes i dag till ny generalsekreterare i servicefackens världsfederation. En delegation från Transport lyssnade på hennes invigningstal på kongressen i brittiska Liverpool.

Arbetsgivare får större rehab-ansvar för sjuka

Sjukförsäkring. Arbetsgivarnas ansvar för att sjuka anställda får rehabilitering stärks den 1 juli. Företagen blir skyldiga att ta fram en plan för hur personal, som varit sjukskriven i 30 dagar, ska komma tillbaka till jobbet igen.

Reza Shahabi busschaufför från Iran

”Vi vill starta fria icke-statliga fackförbund i Iran!”

Internationellt. Reza Shahabi har nyligen släppts ur fängelset efter tortyr och isolering. Davood Razavi har en dom på fem år hängande över sig. Båda var bussförare i Iran. Deras brott? Fackligt engagemang. I kväll berättar de på ett öppet möte.

350 tidningsbud sägs upp och erbjuds ny anställning

Tidningsbud. NWT Gruppen, som bland annat äger Nya Wermlands-Tidningen, säger upp avtalet med Tidningstjänst och startar eget distributionsbolag. Samtliga 350 tidningsbud erbjuds anställning i det nya bolaget.

Ny EU-kontroll av lastbilars utsläpp införs

EU. Ett system för att övervaka och rapportera om utsläpp från personbilar finns redan. EU-parlamentet har nu fattat beslut om att införa ett liknande system för att kontrollera nya lastbilar och bussar. Syftet är att främja miljön.

Taxiföraren Mehdi Ben Sennah

”Det märks att rånen blivit färre”

Taxi. En positiv nyhet inom taxibranschen: Antalet rån mot chaufförerna har stadigt gått ner de senaste tio åren. Den statistiken förvånar inte Mehdi Ben Sennah, taxiförare i Stockholm sedan över tio år.

sedlar och ett kontokort

Förslag: Bankerna ska ta ansvar för kontanter

Värdetransporter. De största bankerna ska se till att svenska folket kan ta ut pengar och företag ska ha möjlighet att lämna in en dagskassa, föreslår en utredning. – Vi tycker att deras slutsatser är mitt i prick, säger Stefan H Johansson, försäljningschef på Loomis Sverige.

Bättre villkor när Stockholm upphandlar färdtjänst

Taxi. Taxibolagen i Stockholms län sitter just nu och räknar på vad de vill ha betalt för att köra färdtjänst från den 1 april nästa år. Nya krav i upphandlingen slår fast att chaufförerna ska ha lön enligt kollektivavtal och 40-timmars arbetsveckor.

Bil med taxiskylt

Taxiförare drabbas av olyckor och våld i hela Norden

Taxi. Långa arbetspass, olyckor och våld – allt detta drabbar taxichaufförer i Norden. En enkät visar att skillnaderna inte är så stora mellan länderna. Nära hälften av förarna har varit med om en olycka.

Strejkrätten
Arbetsmarknadens parter var med på pressträffen.

Parterna överens om hur konfliktlagen ska ändras

Stridsåtgärder. Fack och arbetsgivare förekommer regeringen och föreslår gemensamt hur konflikträtten kan förändras. Strejk eller blockad som inte syftar till att uppnå kollektivavtal tillåts inte.

Bakgrund: Så funkar förslaget

Stridsåtgärder. Det handlar om paragrafen som styr fredsplikten och definierar vad som är otillåtna stridsåtgärder.

Bakgrund: Så funkar förslaget

Politik. Förslaget på ny lagstiftning innebär ett tillägg i medbestämmandelagens paragraf 41. Paragrafen styr fredsplikten och definierar vad som är otillåtna stridsåtgärder.

Arbetsmarknadens parter var med på pressträffen.

Parterna överens om hur konfliktlagen ska ändras

Politik. Fack och arbetsgivare föreslår gemensamt hur konflikträtten kan förändras. Regeringen köper omedelbart förslaget. Grunden är oförändrade rättigheter att ta till konfliktåtgärder för den part som vill ha kollektivavtal. Men strejk eller blockad som inte syftar till att uppnå kollektivavtal tillåts inte.

EU-utskott: Begränsa cabotage till 24 timmar och kräv mindre vila

UPPDATERAD. Lika lön ska gälla för förare som kör cabotagetransporter och det ska gå att skjuta på den långa vilan i upp till tre veckor. Det är några av de saker EU-parlamentets transportutskott tagit ställning till när tre olika förslagspaket röstades igenom i går kväll.