Eric Shabaj och Dennis Blomqvist, Bzzt AB (podtaxi). Stockholm.
Close
Eric Shabaj och Dennis Blomqvist är aktiva i fackklubben på Bzzt. Ungefär 60 procent av arbetarna är med i facket.
Close

Snabbväxande fackklubb för podtaxins pionjärer

Taxi. De är små, tysta och ser ut som ufo:n. Det handlar om en ny typ av miljövänliga taxifordon. Och om ett företag som kontaktade facket för att försöka göra rätt från början.

– Vi är definitivt pionjärer. Podtaxi finns bara i Stockholm, än så länge, säger Eric Shabaj och Dennis Blomqvist, som på kort tid fått ihop omkring 65 medlemmar till den nybildade fackklubben.

Företaget Bzzt startades 2017, med ordentligt med riskkapital i bakfickan.

Idén är att köra kunder i Stockholms innerstad med små trehjuliga el-mopeder.

Eric och Dennis var bland de första som anställdes, som förare.

De är entusiastiska. Över själva upplägget med små el-drivna fordon. Över en växande skara nyfikna kunder. Över en arbetsgivare som bryter mönstret…

– Vi har en väldigt bra dialog med ledningen, säger Eric Shabaj. Fast allt är inte perfekt. Företaget har tecknat kollektivavtal med Transport, men det är tyvärr inte helt anpassat för vår verksamhet.

Dennis Blomqvist, Bzzt AB (podtaxi) i Stockholm.
Dennis Blomqvist manövrerar den eldrivna podtaxin på Stockholms slaskiga vintergator.  Foto: Jan Lindkvist

Eric Shabaj och Dennis Blomqvist beskriver trehjulingarna, som vid en provåkning känns större än vad de ser ut.

De har plats för förare och en eller två passagerare. Två förutsätter ett minimum av bagage. Taxipodarna drivs med två elmotorer, en för varje bakhjul. En laddning räcker runt 2 till 2,5 timmar alternativt fem eller sex mil – beroende på årstid.

– När laddningen börjar ta slut byter föraren helt enkelt fordon i något av våra två garage, förklarar Dennis.

Mobilapp

Efter 18 månaders verksamhet har bolaget, Bzzt AB, ett 50-tal taxipodar och närmare 110 förare. Tolv nya fordon är på ingång. Körningarna baseras helt på en mobilapp där kunderna beställer och betalar resan i förväg.

– Vi tar över huvud taget inte upp resenärer vid trottoarkanten. Fast många skulle vilja att vi gjorde det, säger Eric.

Både Eric Shabaj och Dennis Blomqvist är numera ”teamleaders”. De kör ibland, men jobbar huvudsakligen som trafikledare. De beskriver förarna – kollegorna – som en brokig samling.

– Vi har förare som är mellan 18 och 75 år. Snittåldern är runt 30 år. För många är det första riktiga jobbet. Men de allra flesta har sökt sig hit för att det är något nytt. Något som är bra för miljön, säger Dennis.

Många av förarna har heller ingen större erfarenhet av facket eller arbetsrättsliga frågor. Ändå har Dennis och Eric lyckats rekrytera 60 procent av dem till Transport.

I november bildade medlemmarna en fackklubb där Eric Shabaj valdes till ordförande och Dennis Blomqvist till sekreterare. Eric säger:

– Företaget är positivt till facket och att vi bildat en klubb. De är nya företagare som försöker göra rätt, fast det kan ta lite tid ibland.

På den fackliga åtgärdslistan finns arbetsmiljön. Podarna har visserligen värme och ett slags gardindörrar, men på vintern blir det ändå kallt om benen.

Bzzt bryter av mot många andra företag som poppat upp i den nya gig- eller plattformsekonomin. Podförarna har riktiga anställningar och företaget har skrivit på Transports taxiavtal.

Schemaläggningen är en fråga som fackklubben driver. Som det är nu får chaufförerna själva boka arbetspass tills de får ihop full arbetstid – hel eller deltid. Schemat spikas sedan för en vecka framåt.

– Det är inte en optimal lösning. Vi skulle vilja ha schema en månad framåt. Men det är lite tricksigt. Helgpassen är inte så populära och kan vara svåra att fylla. En bra ob-ersättning skulle underlätta, säger Dennis Blomqvist.

Garantilön

Lönen är en fråga som klubben jobbar med. Företaget tillämpar taxiavtalets omdebatterade procentlön. Vanliga taxichaufförer brukar få omkring 37 procent på inkörda pengar.

De Bzzt-anställda får en procent.

– En dagskassa hos oss, säger Dennis, brukar ligga kring 600 kronor. En procent på det blir sex kronor i dagslön. Det är förstås orimligt. I stället betalar företaget ut avtalets garantilön, som är strax under 20 000 kronor.

– Det är inte mycket och lönen gör att vi har ganska stor personalomsättning. För 18-åringar som fortfarande bor hemma hos mamma och pappa är det en hygglig inkomst, men inte för andra.

Bzzt har några hemsnickrade tillägg – i stället för ob och övertid som normalt inte utgår vid procentlön.

Eric Shabaj och Dennis Blomqvist förklarar att företagets mål egentligen är att det ska vara gratis att resa med podtaxi.

Förhoppningen är att intäkterna ska komma från reklam och från tillskott från kommunen.

De två teamledarna berättar om en stark ”vi-känsla” i företaget. Och om en kundkrets som skiljer sig från de vanliga taxiresenärerna. Dennis säger:

– Vi kör bara i en begränsad zon inom Stockholms tullar. Södermalm ingår inte, även om vi hoppas kunna utvidga dit så småningom. Vi har bara korta, snabba körningar, de som de vanliga taxichaufförerna inte vill ta.

– Vi skjutsar skolbarn till plugget, kändisar, tanter på 80 år. Fast främst är det förstås yngre människor som lockas av konceptet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Ulf Jarnefjord:
    30 januari, 2019

    Roligt att det går bra för Bzzt och att det finns ett en klubb där nu. Texten stämmer dock inte riktigt. Företaget startade långt tidigare i Göteborg och Lerum. Det var dessutom vi Transport som kontaktade företaget och dess VD ang avtal. VD och styrelse blev väldigt entusiastiska till vårt förslag. Avtalets skrevs först i Göteborg.
    Bzzt kombinerar den ekologiska, ekonomiska och sociala hållbarheten på ett bra och spännande sätt.

Lästips:

Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

Transportarbetarens logga

Stort skadestånd till medlemmar inom taxi

Fackligt arbete. Transport har efter förhandlingar lyckats få ut över 800000 kronor i skadestånd till chaufförer som inte fått rätt lön från arbetsgivaren, ett taxibolag i Södermanland.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.