Transportgatan 7 i Göteborg.
Close
Ett halvdussin åkerier och en dieselmack samsas på adressen Transportgatan 7 i Göteborg. Ett av företagen är Trans Cargo.
Close

Snabba cash i åkeribranschen

Fönstret lyser svagt i kontorsbaracken. Ett par dragbilar står parkerade innanför staketet. Inget skvallrar om att åkeriets ägare står åtalade för grova ekobrott. Trans Cargo är ännu en härva i en bransch där mycket pengar är i omlopp och kraven närmast obefintliga för den som vill starta eget.

Det är fredagen den 15 januari 2016. Göteborgs tingsrätt har precis avslutat rättegången mot huvudmännen i Trans Cargo transport & spedition i Göteborg.

Åklagaren yrkar på fängelse för luftfakturor, svarta löner till chaufförerna och momsfiffel. Sammanlagt har företaget blåst staten på 14 miljoner kronor i skatter och avgifter, hävdar åklagaren.

Fast rättegången väcker frågor. Det gör polisens 1 200 sidor långa förundersökning också.

Totalt tre personer åtalas – åkarparet och en målvakt. Men vem bär egentligen huvudansvaret för fifflet? Var det hustrun trots allt? Hon som tagit på sig rollen som företrädare i bolaget? Som samtidigt haft ansvar för sju barn hemma.

Vilken roll hade egentligen transport­ledaren? Och speditören som själv betalade ut löner när chaufförerna ställde bilarna i protest mot utebliven betalning? Har revisorn skött sitt jobb, som inte ens kollade om det fanns fler bankkonton i företaget? Dolda konton som användes för att slussa miljontals kronor till Spanien.

Dragbilsåkeriet Trans Cargo startades 2003, med Johan som huvudman (fingerat namn). Fast Johan kunde inte själv stå för bolaget eller trafiktillståndet. Han har tidigare drivit flera åkerier i konkurs.

I ett av de kraschade bolagen fick Svenssons egen mamma, 75 år, hoppa in som företrädare. Som tack dömdes hon senare för bokföringsbrott.

Johan har också en barndomskompis, vi kan kalla honom Ronny. En perfekt målvakt. Ronny har grava alkoholproblem och bedöms som intellektuellt funktionshindrad. Han har genom åren förmåtts eller lurats att kliva in i flera av Johans bolagsstyrelser.

I november 2012 dömdes Ronny till åtta månaders fängelse för grovt bokföringsbrott och en serie rattfyllor.

En detalj förtjänar att nämnas. Ronny hamnade så småningom i Göteborgs kommuns omvårdnad. Han blev då placerad i så kallad daglig verksamhet. Hos Trans Cargo. Med åkeriledningen som handledare. Som bäddat för nya målvaktuppdrag ska det visa sig.

Tillbaka till Trans Cargo och historiken. Vi är framme vid 2005 och Johans hustru står nu som ensam företrädare i bolaget.

Trafiken snurrar på. Som mest finns uppåt 40 dragbilar i stallet.

Fast på senhösten 2005 händer en olycka. En av chaufförerna blir påkörd av en truck och skadas allvarligt. Föraren inser att det saknas kollektivavtal och försäkringar och kontaktar facket.

Transport går in och kräver avtal. Åkeriet vägrar. Först när facket utlyser blockad går Trans Cargo med på att teckna kollektivavtal.

Det är en skenmanöver. Efter uppgörelsen med facket flyttar Trans Cargo snabbt över chaufförerna till olika brevlådeföretag i England, Danmark eller Baltikum. Bolag som kontrolleras av Johan eller släktingar till honom. I tre av bolagen får målvakten Ronny ta plats som vd.

Skatteverket börjar nysta i affärerna. Den första razzian görs redan 2014 i åkeriets lokaler. Utredarna beslagtar mängder av handlingar, bland annat luftfakturor som ställs ut från brevlådeföretagen. Räkningar som skulle ge sken av Trans Cargo köpt in chaufförtjänster från bemanningsföretag.

Underlagen till fakturorna är knapphändiga. Ofta står det bara: ”Utförda uppdrag enl ök”.

Det ser onekligen lite lustigt ut när man tittar på fakturorna från ett av brevlådeföretagen, Auto continent. På raden för ”referens” står hustrun som köpare och maken Johan som säljare av chaufförstjänsterna.

Lönerna till förarna är ett kapitel för sig. De är i huvudsak svarta och har i stor utsträckning betalats ut via målvakten Ronnys privata bankkonto.

Trans Cargo kör för flera olika speditörer. Många av fakturorna som åkeriet skickar i väg till dem säljs omedelbart vidare till finansbolaget J I Finance, som tar 1–2 procent för att driva in ”skulden”.

Det kan vara ett sätt för seriösa småfirmor att snabbare få betalt för utfört jobb.

I Trans Cargo blir det en metod att gömma undan pengar. Stora summor som kommer via J I Finance styrs in på ett dolt, oredovisat konto.

Det dröjer fram till oktober 2015 innan Johan häktas. Han misstänks för grova skattebrott, bokföringsbrott och penning­tvätt under åren 2012 till 2014. I paketet ingår svarta löner för minst 20 chaufförer och fyra miljoner kronor som styrts rakt ner i företagsledarens egen ficka. Utan att det bokförts.

En serie förhör inleds. Johan nekar till brott och påstår att det är hustrun som ansvarat för Trans Cargo. Hon har samarbetat med trafikledaren på kontoret, hävdar Johan. Själv har han bara hjälpt till att göra ”vissa betalningar”. Han uppger även att han inte kan identifiera en enda av chaufförerna på Trans Cargo. Inte annat än hans egen bror, som kör en av dragbilarna.

Den 10 oktober 2015 är det hustruns tur att förhöras av polisen. Hon har ensam stått för Trans Cargo och för trafiktillståndet i tio år. Utredarna förklarar att hon nu är ansvarig för svarta löner på åtta miljoner, momsfiffel på 1,7 miljoner och för att ha fört över 3,5 miljoner till privata konton i Spanien. Hon har heller inte deklarerat för en egen inkomst på 550 000 kronor.

När anklagelserna lästs upp faller hon i gråt. Säger:

”Jag är väldigt chockad.”

Vad är det som chockat dig, undrar utredaren.

”Allt. Skulle jag ha tjänat 500 000 kronor? Jag förstår inte vad det kommer från?”

För polisen uppger hustrun att hon aldrig jobbat med Trans Cargo. Under de aktuella åren har hon mest varit föräldraledig. Med parets sju barn mellan tre och 20 år.

I de fortsatta förhören uppger hustrun att hon inte betalat några räkningar, att hon över huvud taget inte haft tillgång till kontona och inte ens haft nyckel till åkeriets lokaler. I stället har hon skrivit på fullmakter som givit maken total kontroll.

När hon blir klar över att maken skyller på henne och sannolikt förfalskat hennes namnteckning kommer nya tårar:

”Jag blir väldigt ledsen… riskerar vår familj. Han har lurat mig. Han har lurat mig något så fruktansvärt.”

I början av december 2015 försattes Trans Cargo i konkurs. Två månader senare rullade dragbilarna fortfarande – nu i det nybildade bolaget Transcargo Sweden AB. Som företrädare sitter Johans dotter, 20 år gammal, och brodern. Han som är chaufför.

Flera källor uppger för Transport­arbetaren att verksamheten drivs via samma transportledare som tidigare och att Johan då och då syns vid åkeriet på Transportgatan 7. Vem driver verksamheten? Var är chaufförerna anställda?

Den 20-åriga dottern är i dag den enda som har ett offentligt mobilnummer. När Transportarbetaren ringer lägger hon på luren efter tre sekunder, utan kommentar.

Vi har också skickat sms till dottern och bett om kontakt. Med henne och med Johan och hans hustru. Något svar kommer aldrig.

Tingsrättens dom skulle ha fallit den 12 februari. Den sköts upp i sista stund, till den 26 februari. Orsaken är hög arbetsbelastningen i rätten, uppger notarien.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Facken i EU kraftsamlar mot urholkade kör- och vilotidsregler

Åkeri. Den 4 juni väntas EU:s transportutskott rösta igenom regeländringar som gör att buss- och lastbilsförare kan tvingas jobba tre veckor i sträck, med bara två dagar ledigt. I hela Europa kraftsamlar facket för att få stopp på förslaget. I Sverige har Transport, Kommunal och Seko gemensamt skrivit ett öppet brev.

God avkastning – räddningen för bräckligt pensionssystem

Pensioner. Om avkastningen i de statliga AP-fonderna blir låg i framtiden, runt 1,0 procent per år, kan fonderna vara tömda om 40-45 år. Det skriver Pensionsmyndigheten i en färsk rapport, som också slår fast vad de flesta vet vid det här laget. Att dagen unga måste jobba länge för att få ihop en dräglig pension.

Om affären är för bra för att vara sann …

Svartföretag. Det finns en rad punkter att gå igenom för att avslöja om ett företag är oseriöst och fifflar med skatter, avgifter och avtal. I dag kom en sammanställning av riskfaktorer som den som ska göra affärer med ett företag bör kolla. Och kanske också den som är på väg att börja jobba på en arbetsplats.

Nextjetflygplan

Nödupphandling ska rädda delar av flyget till norra Sverige

Flyg. Nextjets konkursförvaltare kommer inte att fortsätta med flygtrafiken. I stället startar regeringen nya upphandlingar. På några orter, som Lycksele, kan det gå snabbt att hitta ersättare, genom "nödupphandling". För Arvidsjaur och Gällivare lägger EU-regler hinder i vägen. Där är målet att få i gång trafiken till mitten av september.

Anna körde över en man som klev ut i gatan – lyssna till berättelsen

Åkeri. En kall novembermorgon kliver en man avsiktligt ut framför Annas lastbil, när hon passerar ett övergångsställe. Mannen blir överkörd av bilens tunga hjul. På söndag kan du höra Annas skakande berättelse i en radiodokumentär i P3. Eller som poddradio redan nu.

Efter Nextjets konkursbesked: ”Vi är bestörta”

Flyg. Nextjets konkurs påverkar ett 50-tal Transportmedlemmar, som jobbar på flygplatserna i norra Sverige. – Vi är bestörta. Nextjet stod för 100 procent av den reguljära trafiken hos oss. Både orten och passagerarna drabbas väldigt hårt, säger Carl-Bertil Essebro, facklig förtroendeman på Lycksele flygplats.

Dyr nota för Värmlandsåkeri som betalade fel lön

Åkeri. Harlings åkeri i Värmland ska betala drygt 365 000 kronor i lön, semesterersättning och skadestånd till en chaufför, efter en dom i Arbetsdomstolen. Företaget dök inte upp till förhandlingen i april och nu har domen vunnit laga kraft.

Avtal klart för flygteknikerna – med ny deltidspension

Flyget. Landets flygtekniker har fått ett nytt löneavtal, ett år efter de stora yrkesgrupperna i Transport. Uppgörelsen är treårig och gäller retroaktivt från den 1 november 2017. Totalt höjs lönerna med sex procent. En del av löneutrymmet, 0,5 procent, avsätts till en deltidspension.

Transport väljer Swedbank

Ekonomi. Transport bestämde sig slutgiltigt för att lämna Nordea i dag, tisdag. Fackförbundet vänder sig i stället till Swedbank för sitt penningflöde.

Utredningen om strejkrätten skjuts upp i tre veckor

Den omdiskuterade utredningen om konflikträtten skjuts upp i tre veckor. Den kommer att lämnas över till regeringen och offentliggöras den 20 juni, inte senast den 31 maj som var ursprungsplanen. – Orsaken är regeringens fullspäckade agenda, säger utredningens sekreterare Sigrid Solvin.

Forskare kollar vakternas kroppskameror

Bevakning. Väktare och ordningsvakter använder ibland kroppskameror. Transport har centralt avtal om kamerorna med ett bevakningsföretag. Två forskare ska granska effekterna av filmningen.

Plogbil i snöväder

Plogningen granskas inför nästa vinter

Chaufförer. Snöröjningen ska bli bättre, om regeringen får bestämma. I dag fick Trafikverket i uppdrag att utvärdera den gångna vinterns snöröjning. Dessutom ska myndigheten presentera en handlingsplan med förbättringar.

På väg mot en hållbar miljö

Politik. Hur ska svenska transporter bli grönare? Och ändå med schysta villkor för dem som kör? Några svar kommer Transports Ulf Jarnefjord – och ytterligare runt 800 delegater på klimatriksdagen – att leverera denna helg.

David Petersson tävlar i yrkes-SM

Bästa flygmekanikern lagar plåtskada

Flyg. Sveriges bästa unga flygmekaniker har jobb sedan ett år tillbaka. David Petersson finns på Jämtlandsflyg och är en av fyra anställda som servar och reparerar helikoptrarna.