Illustration: Smarta hjälpredor i mobilen
Close
Illustration: Mattias Käll
Close

Smarta hjälpredor i mobilen

Snabbkollen. Fipplar du med mobilen på arbetstid? Det finns en lång rad smarta appar som hjälper dig i jobbet, oavsett om du är väktare eller lastbilschaufför. Här är några av dem.

1. Buller (gratis)

Med Arbetsmiljöverkets app Buller kan du mäta hur mycket det låter omkring dig under arbetsdagen. Appen har en decibelmätare som fungerar ihop med telefonens mikrofon. Vill du kan du spara mätningen och jämföra olika platsers bullernivå. I appen finns också information om vilka bullernivåer som är skadliga och vad lagen säger om buller på jobbet.

 

2. Första hjälpen (gratis)

Vad ska du göra om någon i din omgivning får ett astmaanfall? Och hur känner man igen en hjärtinfarkt? De och många andra frågor får sina svar i Röda korsets app Första hjälpen. I appen
kan du också testa dina kunskaper, lära dig hur du förebygger till exempel förgiftning och snabbt slå upp information om hur du ska agera vid ett nödläge i andra länder än Sverige. Borde finnas i varje mobiltelefon.

 

3. Waze (gratis)

Kartappar finns det många, kanske använder du redan Google maps eller den inbyggda gps-appen i din telefon. Waze är också en navigationsapp men av lite annan typ. På samma sätt som Google maps visar den kartor och vägar. Men här finns också fullt med information om vad som händer på vägen i realtid tack vare över 30 miljoner användare. Som användare godkänner du att appen samlar in information om var du kör. Genom det kan den räkna ut på vilka vägar det är kö och vilken alternativ väg som är snabbare. Du kan också rapportera in trafikolyckor, och till och med vilken mack som har den billigaste bensinen. Information som sedan andra användare kan ta del av.

 

4. Lastsäkring (30 kronor)

Ibland är en app i telefonen flera gånger bättre än en lathund på papper. Ett exempel på det är Tyas app Lastsäkring. Där finns all information du behöver för att lastsäkra rätt, instruktionsfilmer och en räknare som hjälper dig att ta fram exakt antal surrningar. Du anger metod, mått på godset och värden för din utrustning. Räknaren gör alla beräkningar åt dig och du får svaren direkt.

 

5. Fler appar för lastbilsförare …

ADR farligt gods (29 kronor för Android): All information du behöver när du kör farligt gods.

Trucker timer (38 kronor för android, 65 kronor för Iphone): Håller koll på kör- och vilotiderna.

LUP trucker (gratis, finns bara för Iphone): Få koll på var det finns höjdbegränsningar längs körvägen och var du kan stanna för att lasta och lossa.

Truck parking (gratis): Visar var du kan parkera med lastbilen. En smart funktion gör att du kan knappa in hur lång tid du har kvar av körtiden så kommer appen med lämpliga förslag på rastplatser.

 

6. Facebook

Facebook har väl inte undgått någon, och kanske inte heller att det finns som app för mobilen. Men visste du att där också finns mycket matnyttig och kul jobbrelaterad information? Bäst är kanske alla yrkesrelaterade grupper du kan gå med i, som Kollegor på väg, Queen of the road och Sveriges förenade taxichaufförer stöts och blöts yrkesfrågor, politik och digitalt småprat.

Där finns också grupper för den som söker jobb i en viss bransch. Glöm inte heller att gå in på Transports avdelningars olika Facebook-sidor eller grupper. Och så Transportarbetaren förstås.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. AfroCrypto:
    30 oktober, 2022

    Tack för det Johanna.

  2. Pawel:
    25 augusti, 2021

    Kanon...

Lästips:

VTI ska bland annat undersöka hur klimatförändringar påverkar gamla flygfält. Foto: Justina Öster

Forskning om framtidens flyg

Flyg. Stora satsningar pågår för att utveckla ny teknik och nya ­bränslen inom flyget. Nu ska forsknings­institutet VTI i tre projekt bidra till att bredda forskningen och bland annat undersöka hur batteriladdning på flygplatser kan gå till.

Jan Lindkvist, chefredaktör på Transportarbetaren.

På spaning efter framtiden

Ledare. Nästan varje dag ramlar det in mejl i min e-postkorg som handlar om försök med förarlösa fordon, nya kraftfullare batterier till elbilar, åkeriföretag som ställer om till fossilfritt eller forskare som provar nya tekniska lösningar för att ladda bilar med elektricitet under färd.

”Visst finns tekniken”

Debatt. Utlåtandet att det inte finns ny teknik som skulle kunna ersätta dagens bensin och diesellastbilar känns ytterst märkligt. Tekniken är det minsta problemet, det handlar om ambitionen och politiska beslut. Det skriver Ulf Jarnefjord, regionalt skyddsombud på Transports avdelning 3 (Göteborg), i en replik på Transports remissvar till ”Fossilfrihet på väg” (SOU 2013:84)

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.

Har du pengar att hämta?
Collage med avtalsförsäkringar

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

Har du pengar att hämta? Du som varit sjukskriven i mer än 14 dagar, varit föräldraledig eller skadat dig på jobbet kan ha pengar att hämta. Läs mer om dina avtalsförsäkringar på avtalat.se. Foto: Shutterstock

Få vet att försäkringarna finns

Avtalat. Tidningsbudet Elisabet Skoog har snart varit sjukskriven i ett år. Hon får sjukpenning från Försäkringskassan och den kollektivavtalade försäkringen AGS.  Elisabet visste om att den fanns, eftersom hennes skyddsombud (som också var en nära kollega) berättade om försäkringen förra gången hon var sjukskriven.

Andreas Ehm är försäkringsinformatör. Han har hjälpt transportarbetare att få ut 1,5 miljoner från sina försäkringar.

Andreas har dragit in 1,5 miljoner kronor

Transport. Andreas Ehm på Transports Halmstadsavdelning brinner för att informera om försäkringar. Han har hjälpt ett 70-tal personer få ut sammanlagt 1,5 miljoner kronor från Afa Försäkring. Han tror att inte ens hälften av alla transportarbetare vet vilka försäkringar de omfattas av.

Snabbkoll
Snabbkoll om nya LAS. Illustration: Mattias Käll

Det här gäller i nya lagen om anställningsskydd

Arbetsrätt. Sedan 2022 gäller den nya lagen om anställningsskydd, LAS. Lär dig mer om vad som gäller vid uppsägning och vad skillnaderna är mellan att jobba på en arbetsplats som omfattas eller inte av huvudavtalet.

Mobbning
Mobbning på jobbet. Illustration: Unni von Feilitzen

200 000 svenskar mobbas på jobbet

Arbetsmiljö. En ny studie visar att 200 000 personer i Sverige utsätts för mobbning på jobbet. Det leder ofta till depression, ångest och i värsta fall döden. Det kan vara så många som två personer i veckan som begår självmord till följd av mobbning på arbetsplatsen.

Mikael Löwdin. Foto: John Antonsson

Vad kan facket göra?

Arbetsmiljö. Många medlemmar vänder sig till skyddsombuden när de utsätts för kränkande särbehandling eller mobbning på jobbet. – Det är tyvärr mer vanligt än man tror, säger Mikael Löwdin som är Transports regionala skyddsombud i Västerås.

Gert Andersson förberedde sig inför mötet med chefen genom att anteckna vad som hänt, datum och klockslag, varje gång kollegan hade varit elak mot honom.

”Vi måste prata mer om hur vi uppför oss mot varandra”

Arbetsmiljö. Gert Andersson har jobbat på flera arbetsplatser där det har förekommit mobbning och har själv blivit utsatt för kränkningar. På kongressen 2022 lade han fram en motion om att Transport ska verka för mobbningsfria arbetsplatser.

Döden på jobbet
Vägen var avstängd stora delar av dagen efter dödsolyckan, där två lastbilar frontalkrockade, på väg 26/47 mellan Mullsjö och Sandhem i januari förra året.

Fler förlorade livet i arbetsolyckor

Arbetsmiljö. Under förra året dog 65 personer på jobbet i Sverige. Det är det högsta dödstalet på många år. Chaufförer är bland de värst drabbade av dödliga arbetsplatsolyckor.

Kollegahjälpens logga

”Det är viktigt att prata och ventilera”

Arbetsmiljö. Dödsolyckor på jobbet och dödliga trafikolyckor ökade under 2023. För den lastbilschaufför som råkar ut för ett trauma i arbetet finns hjälp att få. En grupp chaufförer och åkare finns där som kamratstödjare genom Kollegahjälpen.

Kultur
Allan Johansson lutad över den soptunna som programledaren Sverker Olofsson använde sig flitigt av i konsumentmagasinet Plus på SVT.

Sopbilar och historia på unikt museum

Renhållning. Landets enda sopbilsmuseum ligger i Blomstermåla. Modeller och fotografier visar hur fordon, maskiner och verktyg för renhållning förändrats under förra seklet. Lokalerna i Folkets hus rymmer också föremål som vittnar om den industri som präglade samhället under 1900-talet.