Illustration: Helena Halvarsson
Close
Illustration: Helena Halvarsson
Close

Sju tips för föräldrar

Snabbkollen. Har du barn? Är du på väg att skaffa? Det finns en del att tänka på när det gäller både ekonomi och rättigheter på jobbet. Visste du till exempel att du tjänar in semester när du är föräldraledig? Eller att du kan låta grannen vara hemma med ditt sjuka barn och få ersättning för det?

1. Till dig som är gravid

Om du har ett fysiskt ansträngande arbete eller utsätts för andra risker i arbetsmiljön, som till exempel farliga ämnen eller risk för hot och våld, kan du behöva bli tillfälligt omplacerad. Du har då rätt att behålla dina anställningsförmåner. Finns det ingen möjlighet till omplacering kan du i stället vara ledig med graviditetspenning. Den kan du som tidigast påbörja när det är 60 dagar kvar till beräknad förlossning. Ersättningen är knappt 80 procent av din lön, men högst 709 kronor per dag.

 

2. Föräldralediga tjänar in semester

Under de första 120 dagarna av föräldraledigheten tjänar du in semester som vanligt (180 om du är ensam vårdnadshavare). Exempel: Är du ledig 120 dagar och har 25 semesterdagar per år så tjänar du in nio betalda semesterdagar. Har du normalt 30 semesterdagar blir det i stället tio betalda dagar.

 

3. Du kan inte nekas att vara föräldraledig

Din arbetsgivare har inte rätt att säga nej, men du måste förvarna minst två månader i förväg. Du måste då också tala om hur länge du planerar att vara ledig. Du har rätt att ta ut en sammanhängande ledighet eller dela upp den på högst tre perioder varje kalenderår. Det kan också vara okej att dela upp ledigheten på fler perioder, förutsatt att du kommer överens om detta med arbetsgivaren.

 

4. Rätt att gå ner i arbetstid

Fram tills barnet fyller åtta år har båda föräldrar rätt att tillfälligt gå ner i arbetstid med upp till en fjärdedel. Du kan till exempel jobba sex timmar om dagen i stället för åtta. Du har rätt att när som helst tills dess att barnet fyller åtta år återgå till din ursprungliga arbetstid igen.

 

5. Låt någon annan ta hand om ditt sjuka barn

När barnet blir sjukt får du ersättning från Försäkringskassan för vab (vård av sjukt barn). Men det behöver inte nödvändigtvis vara du som förälder som vabbar. En granne, släkting eller kompis kan lika gärna göra det. Den som tar hand om ditt sjuka barn får då ersättning från Försäkringskassan för förlorad arbetsinkomst.

 

6. Det finns extrapengar att hämta

När du är föräldraledig med ersättning från Försäkringskassan kan du få ytterligare tio procent i löneutfyllnad. En förutsättning är att det finns kollektivavtal på din arbetsplats. Pengarna betalas ut av Afa försäkring utom för dig som är kommunalt anställd inom flyg och renhållning. Där kommer i stället pengarna direkt från arbetsgivaren.

 

7. Föräldralediga är skyddade av lagen

Föräldraledighetslagen förbjuder en arbetsgivare att missgynna någon av skäl som har med föräldraledigheten att göra. Den som är föräldraledig får till exempel inte avskedas, sägas upp eller omplaceras av orsaker som kan kopplas till ledigheten. Däremot får arbetsgivaren säga upp en föräldraledig av andra skäl. Det kan till exempel uppstå arbetsbrist på grund av nedskärningar medan du är ledig. I så fall börjar uppsägningstiden gälla först när du hade planerat att återgå i arbete.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Peter Nertling

Förlorar behörighet efter 27 prickfria år

Chaufför. Peter Nertling är en av hundratals chaufförer vars yrkesliv riskerar att krossas av ny, skärpt tolkning av EU:s ändringsdirektiv. Trots årtionden av prickfri körning förlorar de som en gång fått diagnosen epilepsi lastbilskörkortet – om de medicinerat under de senaste tio åren.

Transportarbetarens logga

1,9 miljoner till Transport-medlemmar

Juridik. 1,9 miljoner kronor gick till medlemmar i Transport efter rättstvister, enligt LO-TCO Rättsskydds årsstatistik.

Transportarbetarens logga

Både arbetsrätten och antiken får plats i läroplanen

Undervisning. Skolverket har lyssnat på kritik från bland annat Transport. I förslaget till nya kursplanerna skrivs kunskap om arbetsliv in igen.

Maick Jespersen, UPD Sturup

Facklig kamp i motvind på UPS-terminal

Arbetsmiljö. Kyla och drag. Brister i brandskyddet. Stress och tunga manuella lyft. Både facket och Arbetsmiljöverket kräver åtgärder. I stället har paketjätten UPS kortat ner arbetspassen. Terminalarna som fått sänkt lön vänder sig nu mot de egna skyddsombuden.

Ekonomi i kristider
Illustration till Snabbkoll om ekonomi i kristider.

5 tips när pengarna tryter

Snabbkoll. Uppsagd? Permitterad? Oändliga sjuk- och vab-dagar? Många får lönespecifikationer som är tunnare än vanligt. Här är några tips som kan hjälpa ekonomin att gå runt.

Nattsvart i flyg och taxi
Arlanda, flygplan, regngrå ruta

Så hårt slår krisen

Flyg. Resandet har störtdykt. Flyg och taxi är i kris. Permitteringar, varsel och uppsägningar följer i coronans spår. Men några ljusglimtar finns – och en strimma hopp.

Skyddsombudet Thomas Belvén och kollegan slog redan i januari larm om planen från Italien och Kina. Foto: Justina Öster

Thomas rustar kök under permitteringen

Flyg. – Vart tar det här vägen? Med jobb? Och inkomster? Tankarna snurrade i huvudet på Thomas Belvén när han permitterades på flygcateringbolaget Gate gourmet. Nu har han fullt upp med köksrenovering och har köpt husvagn.

Saied Tagavi

Taxibranschen nere för räkning

Taxi. Åkerierna är på fallrepet och de allra flesta ser konkursen närma sig. Taxichaufförerna har svårt att få ut sina garantilöner. –  Det är många som ligger illa till, säger Saied Tagavi, ordförande för Transports taxisektion i Stockholm.

Coronapatrullen
Mohammed Aden, taxiförare, Göteborg

På resa genom corona-Sverige

Ingen karantän. Taxiförare med slocknade blickar. Motorvägar tömda på trafik. En högtalarröst som ekar ödsligt i flygets avgångshall. Men också åkerier som jobbar för högtryck. Och en fackförening där hoppet tänts om ett mer solidariskt samhälle.

Taxiförares rättigheter på engelska

Taxi drivers!

Taxi. In brief about your rights. Kort om dina rättigheter som taxiförare - på engelska.

Rekordmånga varslas
Antal varslade, diagram

Viruset slår ut jobben

Coronakrisen. På ett par veckor skakade coronaviruset om arbetsmarknaden i grunden. Transportbranschen tillhör de hårdast drabbade – för flyg och taxi har kunderna närmast helt försvunnit. Varslen om uppsägningar nådde redan i mars historiskt mörka tal.

Taxiförares rättigheter på somaliska

Asxaabta taksileyda! Taxikamrater!

Taxi. Xuquuqdaada oo kooban. Kort om dina rättigheter som taxiförare - på somaliska.

corona

Dina rättigheter i krisen

Taxi. Corona har gjort det svårt för hela samhället. Många är rädda. För taxi är krisen akut. För chaufförer med provision är det här andra månaden med i stort sett noll i inkörda pengar. Här försöker Transportarbetaren enkelt reda ut vilket stöd som finns att få. Vi översätter så fort vi hinner till språk som är vanliga i taxibranschen.