Illustration: Helena Halvarsson
Close
Illustration: Helena Halvarsson
Close

Sju tips för föräldrar

Snabbkollen. Har du barn? Är du på väg att skaffa? Det finns en del att tänka på när det gäller både ekonomi och rättigheter på jobbet. Visste du till exempel att du tjänar in semester när du är föräldraledig? Eller att du kan låta grannen vara hemma med ditt sjuka barn och få ersättning för det?

1. Till dig som är gravid

Om du har ett fysiskt ansträngande arbete eller utsätts för andra risker i arbetsmiljön, som till exempel farliga ämnen eller risk för hot och våld, kan du behöva bli tillfälligt omplacerad. Du har då rätt att behålla dina anställningsförmåner. Finns det ingen möjlighet till omplacering kan du i stället vara ledig med graviditetspenning. Den kan du som tidigast påbörja när det är 60 dagar kvar till beräknad förlossning. Ersättningen är knappt 80 procent av din lön, men högst 709 kronor per dag.

 

2. Föräldralediga tjänar in semester

Under de första 120 dagarna av föräldraledigheten tjänar du in semester som vanligt (180 om du är ensam vårdnadshavare). Exempel: Är du ledig 120 dagar och har 25 semesterdagar per år så tjänar du in nio betalda semesterdagar. Har du normalt 30 semesterdagar blir det i stället tio betalda dagar.

 

3. Du kan inte nekas att vara föräldraledig

Din arbetsgivare har inte rätt att säga nej, men du måste förvarna minst två månader i förväg. Du måste då också tala om hur länge du planerar att vara ledig. Du har rätt att ta ut en sammanhängande ledighet eller dela upp den på högst tre perioder varje kalenderår. Det kan också vara okej att dela upp ledigheten på fler perioder, förutsatt att du kommer överens om detta med arbetsgivaren.

 

4. Rätt att gå ner i arbetstid

Fram tills barnet fyller åtta år har båda föräldrar rätt att tillfälligt gå ner i arbetstid med upp till en fjärdedel. Du kan till exempel jobba sex timmar om dagen i stället för åtta. Du har rätt att när som helst tills dess att barnet fyller åtta år återgå till din ursprungliga arbetstid igen.

 

5. Låt någon annan ta hand om ditt sjuka barn

När barnet blir sjukt får du ersättning från Försäkringskassan för vab (vård av sjukt barn). Men det behöver inte nödvändigtvis vara du som förälder som vabbar. En granne, släkting eller kompis kan lika gärna göra det. Den som tar hand om ditt sjuka barn får då ersättning från Försäkringskassan för förlorad arbetsinkomst.

 

6. Det finns extrapengar att hämta

När du är föräldraledig med ersättning från Försäkringskassan kan du få ytterligare tio procent i löneutfyllnad. En förutsättning är att det finns kollektivavtal på din arbetsplats. Pengarna betalas ut av Afa försäkring utom för dig som är kommunalt anställd inom flyg och renhållning. Där kommer i stället pengarna direkt från arbetsgivaren.

 

7. Föräldralediga är skyddade av lagen

Föräldraledighetslagen förbjuder en arbetsgivare att missgynna någon av skäl som har med föräldraledigheten att göra. Den som är föräldraledig får till exempel inte avskedas, sägas upp eller omplaceras av orsaker som kan kopplas till ledigheten. Däremot får arbetsgivaren säga upp en föräldraledig av andra skäl. Det kan till exempel uppstå arbetsbrist på grund av nedskärningar medan du är ledig. I så fall börjar uppsägningstiden gälla först när du hade planerat att återgå i arbete.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Bärgare Jonte Rothman

”Vi är skyldiga att göra ett försök att förhandla om las”

Las. LO:s beslut att börja förhandla med arbetsgivarna igen om anställningsskyddet var väntat, kommenterar Transports förbundsordförande Tommy Wreeth. Så han är ganska nöjd. Men fortfarande lika bekymrad över vad förhandlingarna kan mynna ut i.

Dennis Blomqvist, Bzzt AB (podtaxi) i Stockholm.

Bzzt budchaufförer hamnar i juridiskt gungfly

Budkörning. Mopedtaxiföretaget Bzzt är en av många aktörer som kräver att personalen blir ”egenanställda”. Det är en anställningsform någonstans mitt emellan egenföretagare och vanlig anställd. En lösning som sätter arbetsmarknadens normala regler ur spel, exempelvis rätten till a-kassa.

Jan Lindkvist, chefredaktör på Transportarbetaren.

Modernare arbetsrätt – fråga Bengt Erik

Ledare. För 18 år sedan skrev vi om Bengt Erik. Han hade fått sparken från Statoilmacken i Lycksele. Motiveringen var arbetsbrist.

”Bilden är tagen i juni vid inloppet till Sundsvall. Stora hamnkajen. Stockholmskajen kallas den också. Eller kort och gott Norra hamnen. Till vänster ligger en hotellbåt och Gustav Adolfs kyrka syns långt bak i bilden”, skriver Jan-Erik Lindblom.

Staden vaknar

Tidningsbudens gryningsbilder. Även i år la Transportarbetaren ut en efterlysning på gryningsbilder i tidningsbudens egen Facebookgrupp. Men den här gången bad vi om foton från städer och andra samhällen. Här är ett urval gyllene morgonstunder, när nästan bara buden är vakna…

Kultur
God morgon, säger retrievern Leia. Familjen Sirén-Blomgren-Ahmed är husvagnscampare sedan många år, och tvekar inte om naturens läkande krafter.

Tillbaka till naturen!

Camping. Är det sant att naturen läker? Javisst, svarar forskningen. Vi tog med frågan till det svenska campinglivet. Till den kultur som i litteraturen har beskrivits som ”flintastek, flukthål och förtältsromantik”.

Arbetsplats: Ullared
I sex år har Stefan Gustafsson jobbat som väktare vid Gekås i Ullared. Under coronavåren har kundströmmen minskat kraftigt.

Glest i kön på Gekås

Bevakning. Coronakrisen slår hårt också mot Nordens största köp-Mekka, Gekås i Ullared. Ruschen har avstannat och väktarna behöver inte längre hålla ordning på en kundkö som vissa dagar sträckt sig över en kilometer framför entrén.

Kultur
Stängda toaletter hos kunder de levererar gods till är ett pandemiproblem för lastbilschaufförer. ”Det känns som om vi kom med pesten”, tycker en av dem. Foto: Adam Wrafter / SvD / TT

Inför corona är vi alla lika – eller?

Klass & corona. Du knegar på som vanligt, men jag kan jobba hemma. Hon följer slaviskt myndigheternas rekommendationer medan han sippar öl på myllrande krogar. Frågan gnager: Är corona en klassfråga?

Sommar i Sverige
Hjo hamn, Smultronstället i Söderköping och ingången till gruvgången Tilas Stoll på Högbergsfältet.

Bästa hemestertipsen

Semestertider. Borta bra men hemma (nästan) bäst – i sommar är det läge att upptäcka de egna markerna. Här kommer tips på nära pärlor från Transports avdelningar, från norr till söder, och Transportarbetarens medarbetare.

Genom företaget Tochal taxi i Borås fick iraniern Davood Barmaki arbetstillstånd i Sverige. ”Jag blev utnyttjad och lurad på lön”, säger Barmaki som till slut kontaktade Transport för att få hjälp.

Lurad på lön i fem år

Migrantarbetare. Davood Barmaki flydde undan regimen i Iran och fick jobb på ett taxiföretag i Borås. I flera år fick han bo i en skrubb på kontoret, utan riktig lön och med allmosor från chaufförerna.

Maick Jespersen, UPD Sturup

Facklig kamp i motvind på UPS-terminal

Arbetsmiljö. Kyla och drag. Brister i brandskyddet. Stress och tunga manuella lyft. Både facket och Arbetsmiljöverket kräver åtgärder. I stället har paketjätten UPS kortat ner arbetspassen. Terminalarna som fått sänkt lön vänder sig nu mot de egna skyddsombuden.

Ekonomi i kristider
Illustration till Snabbkoll om ekonomi i kristider.

5 tips när pengarna tryter

Snabbkoll. Uppsagd? Permitterad? Oändliga sjuk- och vab-dagar? Många får lönespecifikationer som är tunnare än vanligt. Här är några tips som kan hjälpa ekonomin att gå runt.