Schysta villkor på försök inom persontransport

Upphandlingsmyndigheten och Transport startar från och med i dag ett pilotprojekt inom persontransporter. Projektet går ut på att kunna ställa krav på schysta villkor i nivå med kollektivavtalen i upphandlingar av taxi, skolskjuts och färdtjänst.

Frågan om hur offentliga upphandlingar ska bli schystare och motverka lönedumpning och skatteflykt har diskuterats och utretts länge. Att lägsta pris inte alltid är bäst och öppnar upp för skrupelfria arbetsgivare är de flesta överens om, men hur bör regelverket se ut för att garantera att ingen ska kunna utnyttjas på oacceptabla villkor? Ska myndigheter till exempel kunna ställa krav på arbets- och lönevillkoren för de anställda?

I dag onsdag var det dags att mangla ämnet en omgång till. Skatteverket ordnade ett seminarium på tema sund konkurrens i offentlig upphandling. På plats fanns bland annat representanter för den nybildade Upphandlingsmyndigheten, riksenheten mot korruption, Brottsförebyggande rådet, Sveriges Åkerier och Transportfacket.

Ylva Mannervik, ställföreträdande generaldirektör för Upphandlingsmyndigheten, underströk att myndigheten är mycket positiv till att kunna ställa krav i nivå med kollektivavtalen i offentliga upphandlingar. Hur det ska gå till i praktiken är något som just nu utreds juridiskt. Men utredningar tar tid och det går faktiskt att göra saker under tiden, sa Ylva Mannervik.

– Vi vill inte tappa tid och startar därför ett pilotprojekt redan nu på området persontransporter. Det handlar om att ta fram villkor i nivå med kollektivavtal när det gäller taxi, skolskjuts och färdtjänst.

Projektet, som är ett samarbete med Transport och startar i dag, ska mynna ut i ett förslag på krav som kan ställas i upphandlingar. Kraven ska gälla både miljö och sociala villkor för de anställda. Det kan till exempel handla om arbetstagarrättigheter, sysselsättningsmöjligheter, social integration, jämställdhet och likabehandling.

Pilotprojektet bör kunna presentera ett första förslag på kravlista i mars nästa år. Då ska det också finnas konkreta tips och råd på hur uppföljningar och kontroller på att avtalet verkligen följs ska kunna genomföras. Det blir frivilligt att använda sig av kravlistan. Ylva Mannervik tror på ett stort intresse.

– Det har länge funnits ett intresse för det här, säger hon, men många har tyckt att det har varit svårt och inte vetat hur de ska göra.

Transports utredare Mattias Schulstad var också på plats på seminariet och pratade bland annat om att bara för att det finns krav på vettiga villkor i upphandlingar så innebär det inte nödvändigtvis att kraven efterföljs.

– Upphandlaren vet inte alltid själv vilka krav den ställer, säger Mattias Schulstad. Den upphandlare som till exempel ställer ett miljöuppföljningskrav kanske anlitar en konsult för att göra miljöanalysen – och har sen ingen som förstår vad konsulten har skrivit i rapporten.

– Skillnaden mellan seriösa och oseriösa företag ser ut så här, fortsätter Mattias Schulstad. Seriösa företag räknar noga på vad de ska göra enligt upphandlingskraven och sen räknar de ut vad det kostar och lägger ett anbud. Oseriösa företag skiter i det. De bara kryssar i eftersom de vet att de inte följs upp.

Det här leder till orimligt låga anbud i branschen, säger han, där seriösa företag slås ut. Kortsiktigt blir det förstås billigt för kommuner, landsting och stat. Men på längre sikt blir det en högre nota för skattebetalarna att hela tiden låta billigast vinna. Den som jobbar för en arbetsgivare som struntar i att betala in pensionspengar måste ju ändå leva på något när den dagen kommer.

– På sikt blir det samhället som får ta ansvar för den pension som aldrig kom in, säger han.

Mattias Schulstad vill se ett tydligt sanktionssystem i upphandlingarnas förfrågningsunderlag.

– Sköter de sig inte så ett, ge dem en varning. Två, belägg dem med vite. Tre, belägg dem med dubbelvite. Fyra, uteslut dem med ekonomiskt ansvar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fortsatt stopp för väktare och ordningsvakter

Bevakning. Skyddsombudet gjorde rätt som stoppade Cubsecs ordningsvakter på Rymdtorget i Göteborg. Arbetsmiljöverket ställer en rad krav på företaget för att det ska få skicka dit sina anställda igen.

Markus Pettersson

”Det överskuggande målet är att vinna valet”

Politik. Uppdraget är att få facken och Socialdemokraterna att gå åt samma håll inför nästa års val. Markus Pettersson berättar om sitt nya jobb som facklig-politisk sekreterare hos S.

Markus Pettersson går till Socialdemokraterna

Politk. Markus Pettersson har nytt jobb. Han börjar denna vecka som facklig-politisk sekreterare hos Socialdemokraterna. I juni lämnade han Transport efter ordförandeomröstningen på fackets kongress.

Sörmländskt färdtjänstbolag väcker farhågor i facket

Färdtjänst. Sultan Salimovic är en omdebatterad taxiföretagare i Sörmland. Nu har hans hustru vunnit flera färdtjänstkontrakt på Västkusten, via bolaget K-holms vård och omsorg. – Vi är helt klart oroade, säger Lennart Sköld, ombudsman på Transport i Uddevalla.

Väktare och ordningsvakter har lämnat Rymdtorget

Bevakning. Varken väktare eller ordningsvakter jobbar på Rymdtorget i Göteborg. Transport har lagt skyddsstopp för ordningsvakterna sedan polisen hoppat av de gemensamma patrulleringarna. I morgon väntas Arbetsmiljöverket avgöra om stoppet ska gälla eller om ordningsvakterna måste börja sin bevakning igen.

Svenska för lastbilsförare leder till jobb

Utbildning. Nio av tio som läst Svenska för lastbilsförare har jobb inom två år efter avslutad utbildning, visar en rapport från Länsstyrelsen i Stockholm.

Transportkvinnor i Europa möts av våld och hot

Kvinnor. Våld, sexuella trakasserier och hot drabbar kvinnor i transportbranscher runt om i Europa. En rapport från facket visar att nästan varannan kvinnlig transportarbetare har råkat ut för något det senaste året.

Avtal 2017

Nytt taxiföraravtal dröjer

Taxi. Den här veckan har Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund fortsatt överläggningarna om ett nytt avtal för taxiförarna. – Det går långsamt framåt. Men vi nog är inte klara förrän tidigast vecka 43, säger Transports förhandlare Lars Mikaelsson.

Däck i snö

Tomas Eneroth kräver vinterdäck på alla axlar

Vinter. I maj tyckte Transportstyrelsen att det inte behövs vinterdäck på en lastbils alla axlar. Nu går infrastrukturministern Tomas Eneroth tvärs mot myndigheten och föreslår att lagen ska ändras: Vid vinterväglag ska samtliga hjul på både dragbilen och släpet ha godkända vinterdäck.

Sopgubbar från Reno Norden. Foto Jan Lindkvist.

Nyckelkaos och övertid i Stockholms sophämtning

Renhållning. Sophämtningen i Stockholm har svårt att repa sig efter sopkonflikt, massuppsägningar och entreprenörsbyten. Arbetarna som fortfarande kör säger att det är kaos bland nycklar, överfullt i soprummen och många timmars övertid.

Poliskontroll av lastbil

Polisen kollar lastbilar extra noga

Åkeri. Polis i hela landet kollar tung trafik denna vecka. Det handlar om kör- och vilotider, lastsäkring, farligt gods och fordons vikt. Utländska lastbilar granskas extra noga för att avslöja om de körs olagligt i Sverige.

Ryska rör lossas i Karlshamn

Hamn. Lossningen är i full gång. Ett fartyg med de första 190 betongklädda stålrören anlände i lördags. Totalt ska Karlshamns hamn ta emot 52 000 rör till den ryska gasledningen Nord streams andra etapp.

Väktare förbjuds jobba på torg i Göteborg

Bevakning. Fyra ordningsvakter och två poliser – annars går de bevakningsanställda inte in på Rymdtorget i Göteborg. Väktarna på Nokas får över huvud taget inte vara där, efter ett beslut hos Arbetsmiljöverket. Bakgrunden är en grov misshandel av en ordningsvakt.

Taxi-vd dömd till fängelse

Färdtjänst. Taxiföretagaren Sultan Salimovic har förbjudits att driva företag de närmaste tre åren. Han döms samtidigt till åtta månaders fängelse för grovt skattebrott, bokföringsbrott, vårdslös skatteuppgift och för att han försvårat Skatteverkets kontroller.