Säkerhetsbranschen fortsatt kritisk till id-kontroller

I dag började de tillfälliga bestämmelserna om id-kontroller gälla. Alla som åker tåg, buss eller färja mellan Danmark och Sverige måste visa sin legitimation innan de anländer till Sverige. Björn Ericsson, branschexpert på Almega säkerhetsföretagen, tycker fortfarande att det finns många frågetecken kring hur kontrollerna ska utföras.

– Vi har fått en del svar på våra frågor. Men det är fortfarande mycket som är luddigt.

Han är själv på plats på tågstationen på Kastrup på måndagsförmiddagen. Det är här huvuddelen av kontrollerna sker. Danska väktare från Securitas kontrollerar alla resenärers id-handlingar innan de tillåts stiga ombord på tåget över Öresundsbron. Hittills tycker han att kontrollerna har rullat på bra. Men han är kritisk mot att polisen inte tycker det behövs någon särskild utbildning för att kontrollera id-handlingar. Dessutom tror han inte att förutsättningarna på tågstationen är de bästa för att kunna göra en korrekt bedömning.

– De här kontrollerna är inget man gör i en handvändning i ett sånt här flöde av människor som det är här.

Det transportföretagen ska göra är att kontrollera att alla passagerare har en id-handling som inte är ”av en allt för enkel beskaffenhet”. Dessutom ska man kunna visa på att man har genomfört kontrollen. Hur det ska göras är fortfarande oklart. På tågstationen på Kastrup fotograferar väktarna alla pass och id-kort.

Eftersom id-kontrollerna för tågresenärer sker på dansk mark är det bara danska väktare som utför dem. Tidigare var det tal om att bussbolag ville anlita svenska väktare för att utföra kontrollerna, men än så länge verkar inga svenska säkerhetsföretag vara inblandade i kontrollerna. I stället utförs de av buss- och färjebolagen själva. Det tycker Björn Ericsson är bra.

– Jag tycker inte att våra företag ska ta på sig att vidimera en handling när reglerna är så oklara och sen riskera att åka på en sanktionsavgift.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Åkerier förlorar uppdrag efter momsbeslut

Åkeri. Skatteverket kräver tre åkerier i Skaratrakten på flera miljoner kronor i moms och skattetillägg. Enligt beslutet har de köpt diesel från Östeuropa, och då medverkat till bedrägeri som syftade till att undkomma momsen. Logistikkoncernen XR har avbrutit allt samarbete med de tre åkerierna.

Transport går vidare efter enkät om övergrepp

Sexuella trakasserier. Nu vet Transports förbundsstyrelse att sexuella trakasserier, kränkningar och övergrepp förekommer inom förbundet. Alla som är anställda eller har ett fackligt uppdrag ska inom kort få ett tydligt besked om vem de ska vända sig till om de råkar illa ut.

Transport med i världskampanj mot kvinnovåld

Internationellt. Världsfacket kräver stopp för våld och trakasserier mot kvinnor i arbetslivet. Under 23 dagar pågår kampanjen som ska få FN att skriva in detta i en ny konvention.

Elva transportare på kurs.

”Hej! Det är väl en bra början”

Facket. Här ska det tränas på att ringa. Elva transportare ägnar onsdagen åt en introduktion i att ringa medlemmar. Före valet ska minst hälften – eller helst alla 59 000 – av fackets medlemmar få en signal från Transport.

Ändrade arbetsmiljöregler oroar LO-facken

Arbetsmiljö. Trots hård kritik från LO drar Arbetsmiljöverket i gång en stor översyn av arbetsmiljöreglerna. Dagens 72 föreskrifter som styr allt från asbestsanering på byggen till skärmaskiner i storkök ska bantas till 17.

Flygplatskontrollanter tränar närstrid i ryska uniformer

Bevakning. De jobbar i säkerhetskontrollen på Arlanda. På fritiden ägnar de sig åt att träna närstrid och hantera vapen. Nyheten om säkerhetsvakterna som också klär sig i ryska uniformer under sina klubbmöten slog ner som en bomb hos arbetsgivaren Nokas i morse.

Taxi-vd lämnar chefsjobbet

Taxi. Chefen för Sverigetaxi i Stockholm lämnar vd-jobbet. Det första den nya koncernchefen gör är att tillsätta en tillfällig vd. Den förra blir rådgivare i koncernledningen.

Flyttfirma kräver miljoner i skadestånd av staten

Flyttbranschen. En flyttfirma i Stockholm kräver skadestånd från staten. Bolaget vill ha ersättning för förlorade uppdrag och intäkter efter tidigare anklagelser om brott mot konkurrenslagen.

Genmäle från Texab

Lagerarbete. Transportarbetaren har publicerat flera artiklar om flytt- och bemanningsföretaget Texab, som bland annat har uppdrag för Postnord. Texabs vd Torbjörn Ulf har begärt ett genmäle efter den centrala förhandling som hölls mellan Texab och Transport i går, tisdagen den 6 februari.

”Då blir det provanställning på livstid”

Politik. Ett generalangrepp mot den svenska modellen, recenserar Markus Pettersson Moderaternas tankar kring turordningsreglerna för den som är anställd. Han är facklig-politisk sekreterare hos Socialdemokraterna.

Hamnkonflikten lockade storpublik i Göteborg

Hamn. Fyra timmar av föredrag och akademisk debatt, men ändå syntes inget ljusning i den allt mer infekterade hamnkonflikten i Göteborg. – Det är svårlöst. Om Transport och LO skulle backa och öppna för flera avtal på samma arbetsplats, när skulle vi i så fall dra gränsen? sa LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.