Eddie Prüss
Close
Terminalarbetaren Eddie Prüss satt med i avtalsdelegationen och är klubbordförande på Transportklubben vid Postnord TPL i Ljungby.
Close
Avtal 2020

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri/Terminal/Lager. Lönehöjningarna är bra och tidigare inbetalningar till ungas pensioner efterlängtat. Men i framtiden måste vi sätta större tryck på arbetstidsförkortning. Så tycker några medlemmar om det nya avtalet som skrevs på i går.

På torsdagskvällen undertecknade Transport och Biltrafikens Arbetsgivareförbund det nya Transportavtalet (läs mer här). Kollektivavtalet omfattar åkerichaufförer och terminalarbetare.

 

Freddy Welle. Foto: Justina Öster
Freddy Welle. Foto: Justina Öster

Chauffören Freddy Welle är trött när Transportarbetaren når honom. Han har suttit med i fackets förhandlingsdelegation. Det har varit långa dagar.

– Jag tycker faktiskt att det blev rätt bra.

Welle lyfter fram att rätten till tillsvidareanställning kommer efter 18 månaders arbete som visstidsanställd, jämfört med 24 månader som det var tidigare. Han är också glad att ett nytt steg införs i lönetrappan.

– Ett extra steg i lönetrappan har varit med på agendan i många år och nu fick vi in det. Jag har jobbat som chaufför sedan 80-talet, men det skiljer inte mycket i lön mellan mig och den som nyss kommit från skolan.

Det nya lönesteget för den som jobbat sex år ger 32 kronor mer i månadslön.

– Till en början är det inte mycket mer. Men vi har fått in steget, och nästa gång får vi ta tag i att höja det.

Freddy Welle är särskilt nöjd med att yngre lastbilschaufförer nu också får avsättning till tjänstepensionen.

– Ska vi få in ungdomar i branschen så måste det till att de får en vettigare pension.

Egentligen hade Freddy Welle inte tänkt sitta med i avtalsdelegationen, men han lät sig övertalas. Fast nu var det för sista gången.

– Jag fyller 66 år nästa månad. Nu måste yngre förmågor som brinner för detta komma in. Det här är tredje gången jag suttit med i delegationen. Jag har fått ett stort kontaktnät och det har varit jätteroligt.

Var det något som utmärkte den här avtalsrörelsen, i jämförelse med de du varit med om tidigare?

– Jag måste säga det. Lasse Lindgren (tidigare förbundsordförande) var en jävel på att förhandla. Men Tommy Wreeth (förbundsordförande) är så stark och så tuff. Han fick ett papper med 24 krav från arbetsgivarna och så drog han alla kraven rätt i soptunnan. Han var inte intresserad. Efter lite mangling fick han gehör hos arbetsgivarna. Det handlar om tuffa gubbar som leder vår förhandlingsgrupp: Tommy Wreeth, Joakim Guttman och Magnus Larsson.

Har du hunnit få några reaktioner från kollegorna? 

– Många är rätt nöjda. Men en del är besvikna över att vi inte fått någon retroaktiv löneökning. Men då säger jag att det är väl bättre att få pengar varje månad resten av yrkeslivet, än 3 000 kronor till jul. Då fattar folk lite grann. Många som klagar är inte medlemmar i facket. Då säger jag: Gå med. Om vi är fler får vi bättre avtal!

 

Linda Lööw. Foto: Justina Öster
Linda Lööw. Foto: Justina Öster

Linda Lööw är ordförande i Transportklubben på Postnord TPL:s lager för trädgårdsprodukter i Jönköping. Kritiska röster brukar höjas mot LO-samordningen och det så kallade ”märket”, som sätter upp ramar för de nya avtalen. Fast Linda Lööw och kollegorna tillhörde tidigare IF Metall och tycker att märket är bra att följa.

– Då kan inte något eller några förbund dra iväg med högre höjningar än andra. Märket sätts ju utifrån vad som kan anses rimligt för Sverige och den svenska ekonomin, säger hon.

Medlemmar som jobbat hårt under pandemin önskade sig en rejäl retroaktiv summa. Alltså ersättning för den uteblivna löneökningen under sju månader. Nu räknas den, liksom inom industrin, in i höjningen på 5,4 procent.

– Fast jag tycker det är bättre att vi får höjda månadslöner framöver än att pengarna betalas ut en enda gång, som en engångssumma. Det gynnar oss i längden, säger Linda Lööw.

Överenskommelsen ”att avstå pengar” så att unga kan börja tjäna in till sin tjänstepension tidigare är nog det bästa med avtalet. Att åldern sänks från 25 till 22 år, anser hon.

–  Ungdomar i dag kanske inte tänker så mycket på sin framtida pension och att spara eller lägga undan pengar. Om de ens kan. Så det här är ett jättebra första steg. På sikt tycker jag att tjänstepensionen ska börja betalas in från första dagen du arbetar. De yngre gör samma jobb som vi och ska ha samma villkor!

Ob-tillägget är lite magert, och högre för chaufförer än terminal- och lagerarbetare, funderar Linda Lööw.

– Jag undrar varför vi har lägre ob-tillägg än chaufförerna? Vad är förklaringen till det?

Klubbstyrelsen satte upp information om det nya avtalet och kollegorna reagerade positivt på lönehöjningen, berättar Linda Lööw.

– 818 kronor drygt. Oj, vad bra! Kul med så stor ökning, sa några.

1 april 2022 kommer det andra påslaget. Det ger en höjning på 638:18 kronor för både chaufförer och lager/terminalarbetare.

Linda Lööw välkomnar steget mot tryggare anställningar. I dag kan du jobba i 24 månader som visstidsanställd. Men från och med den 1 juni 2021 ska det räcka med 18 månader innan tjänsten övergår i tillsvidare-anställning.

– Förhoppningsvis leder det till större trygghet. Vi vill ju ha så många tillsvidareanställda som möjligt, men vårt företag väntar alltid 24 månader innan de fastanställer.

– Egentligen räcker tolv månader för att arbetsgivaren ska se vad en anställd går för. Då har han eller hon gått igenom en hel säsong. Tillsvidareanställning avgör ju numera om du ska få banklån till en bil, bostad eller en lägenhet via bostadskön, tillägger Linda Lööw.

Hon är besviken över att Biltrafikens Arbetsgivareförbund inte ens ville diskutera Transports krav på förbättringar av arbetsmiljön.

– Vi måste kunna må bra på jobbet, där vi tillbringar så stor del av vårt liv.

Linda Lööw hoppas på bättre utfall i arbetsgrupperna som fack och arbetsgivare beslutat om. Särskilt när det gäller otrygga jobb och inhyrning av bemanningspersonal.

– Vi har precis börjat få in bemanningsanställda och behöver fånga upp dem. Digitalisering, automatisering och robotar som tar över jobben är också viktiga frågor. Här gäller det att vi hänger med, får kompetensutveckling och försöker säkra våra jobb, säger Linda Lööw

 

Melinda Åsén. Foto: Justina Öster
Melinda Åsén. Foto: Justina Öster

Melinda Åsén är chaufför och bor i Kungsbacka. Hon är kluven till det nya avtalet. Att löneökningen inte kommer retroaktivt känns lite fel, men å andra sidan är det något märkligt att ens avtala om löner när vi är mitt i en kris, tycker hon.

– Egentligen är det lite tråkigt att det ska vara såna förhandlingar nu. Jag tycker att det hade kunnat vänta. Vissa åkerier har kanske svårt att behålla sina anställda, säger hon.

Melinda Åsén kör specialtransporter och ligger i regel ute i veckorna. Hon radar upp saker som är besvärliga. Dåligt om rastplatser för nattvila. Att inte ha tillgång till fräscha toaletter och varma duschar. Att det blivit så dyrt att käka och dricka kaffe på rasten.

– Ändå älskar jag jobbet. Fast lönen är aldrig värd tiden man förlorar hemma. Jag tycker inte att vi som kör fjärrtransporter får tillräckligt betalt. Vi borde ha kompenserats mer för alla gånger vi sviker våra nära och kära. Och för pengarna det kostar att ligga ute, säger hon.

 

Eddie Prüss. Foto: Justina Öster
Eddie Prüss. Foto: Justina Öster

Terminalarbetaren Eddie Prüss satt också med i avtalsdelegationen. Han är nöjd med höjningarna, efter märket, och de nya avsättningarna för tjänstepensionen.

– Märket ger lugn och ro på svensk arbetsmarknad. Att döma av den respons jag fått från terminalarna så verkar de ganska nöjda. Både med den första höjningen på 818:51 kronor och den andra på 638:18 kronor, säger han.

Eddie Prüss lyfter fram det nya frystillägget, alltså ett särskilt tillägg för lager- och terminalarbetare som jobbar i frysrum.

– Vi har pratat om det länge och det slår till och med Handels avtal med 50 öre.

Eddie Prüss är även nöjd med en annan skrivning i avtalet. Den går i korthet ut på att den som går på planerad ledighet, som studier eller föräldraledighet, inte ska riskera att drabbas av löneavdrag på många tusenlappar när de återvänder.

– Det handlar om så kallat löneavdrag innevarande månad. Anställda som glömt säga till löneavdelningen kan helt plötsligt stå med en löneskuld på 15 000 kronor. I ett fall hos oss var det över 20 000 kronor som drogs från första lönen efter ledigheten. Med ändringen i avtalet får vi möjlighet att rätta till detta.

Eddie Prüss hoppas att parternas kommande arbetsgrupp kring lönestatistik, som arbetsgivarna har men Transport inte har tillgång till, ska leda till mer jämlika förhandlingar framöver.

– Vi kan komma längre och få lättare att prata med varandra om vi utgår från samma statistik. Och får den i god tid, så att vi hinner räkna på hur stor en grupp anställda är och vad en åtgärd skulle kosta.

I kommande förhandlingar förväntar sig Eddie Prüss att Transport ska öka trycket på arbetsgivarna om arbetstidsförkortning.

– Om vi ser på lager, tredjeparts-logistik och e-handel så är organisationerna oerhört slimmade i dag. De anställda är helt utschasade av stress och arbete på obekväm arbetstid, och har knappt någon ork kvar för sin fritid. Vi måste jobba mot kortare arbetstider! Det har vi ju kongressbeslut på, betonar Eddie Prüss.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Björn Molin:
    28 november, 2020

    Vi fick igenom många bra delar i detta avtal. Pensioner till unga, hårde begränsning av visstid och ett steg till i lönetrappan för chaufförer exempelvis.
    Terminalarbetarnas önskan om en större arbetstidsförkortning saknas dock, men den frågan tar vi tag i på allvar nästa avtalsrörelse. Då har vi en helt annan tillgång till statistik från våra arbetsplatser och kan själva räkna på konsekvenser. Att arbetsgivarna var så ointresserade att stärka arbetsmiljöarbetet gjorde mig besviken, med tanke på hur drabbad branschen är av arbetsplatsolyckor. Nästa gång kommer dom inte undan i de här frågorna hoppas jag.
    Men som sagt, ett bra avtal på det stora hela. Bra jobbat alla i delegationen och Tack!

Lästips:

Ovädershiummel över hav.

Facken har en viktig roll i miljö- och klimatarbetet

Klimatpsykologi. Lastbilsförare håller samhället på rull och ser till att vi får mat på bordet, men utsläppen av koldioxid från transporterna spär på klimateffekten. Är chaufförerna miljöbovar då? Och hur är det med flygskam? Kommer flygplatsarbetarna förlora jobben om vi flyger mindre?

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Den viktiga kontakten med verkligheten

Ordförandeord. Om det är något jag lärt mig efter 37 år som medlem i Svenska Transportarbetareförbundet och 27 år i förbundets tjänst, varav snart åtta som ordförande, så är det vikten av kontakt med verkligheten. Oavsett var du befinner dig i vårt förbund.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

4 av 10 saknar kunskap om avtalade försäkringar

Anställningsvillkor. Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal skyddas av försäkringar från Afa. Enligt en undersökning Avtalat beställt saknar 43 procent av 605 svarande kunskaper om de kollektivavtalade försäkringarna.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.