Ordningsvakt Carolina Nolasco vid tåg.
Close
Carolina Nolasco brukar använda stegmätaren i mobilen för att ha koll på hur mycket hon knatar på jobbet. "Jag gillar inte att stå still", säger hon.
Close

Så långt går de – varje dag

Vi lät tolv transportare räkna varje steg under en arbetsvecka. Alla fick varsin stegmätare, som användes i sammanlagt fem arbetsdagar. Här är resultatet.

Testpersonerna fick svara på följande frågor:

1. Var det vanliga dagar på jobbet där du gick så mycket som du brukar?

2. Blev det mer eller mindre än du hade trott?

3. Kommer du att gå mer eller mindre nu?

Maths Nilsson, Malmö
Tidningsbud med gångdistrikt
Steg per dag:

8 988
1. Ja, vissa dagar hade jag postreturer att lämna tillbaka och då blev det lite mer steg, omkring tusen till.

2. Jag vet inte. Kanske hade jag tänkt mig att det skulle bli lite mer. Jag har bara trappor och går upp och ner. Jag kan tänka mig att väktare som patrullerar kommer upp i fler steg. Det ska bli intressant att se!

3. Jag har inte så många timmar på mig, det pendlar mellan två och tre timmar per dag. Mitt distrikt skiftar från dag till dag. De som jobbar heltid kommer kanske upp i mer. Men jag rör mig ju hela tiden.

Lotta Ölveby, Östersund
Färdtjänstplanerare
Steg per dag:

1 073 (minst steg)
1. Ja, helt normala för mig. Första dagen tog jag en liten promenad på lunchen, det är det som syns på stegresultatet. Det försöker jag göra om det är bra väder.

2. Det kanske blev lite mindre än jag hade trott. Man tycker att man går, man går till skrivaren och man faxar och det är in på kontor och bort till kaffemaskinen … man tycker att man kanske rör sig lite mer än vad stegmätaren visar. Nu märker man ju hur lite man rör sig.

3. Det jag kan göra rent jobbmässigt är egentligen bara att ta en promenad på luncherna men vi har bara en halvtimmes lunch.

Martin Johansson, Göteborg
Tankbilschaufför
Steg per dag:

6 150
1. Vi har fått en ny planerare och det var lite lugnare. Jag har inte haft mer än två lossningar per dag och oftast bara en eller två stationer per last.

2. Det blev nog lite mindre. Hur mycket man rör sig är helt beroende på vem som planerar. Är det en dålig planerare så ligger man nog runt en 7 000, 8 000 steg om dagen. Medan den andra ligger någonstans runt 5 000.

3. Det blir nog detsamma för man går ändå lite mer än man behöver. Eftersom man måste stå och övervaka lossningen hela tiden så rör man sig lite fram och tillbaka för att få tiden att gå.

Jakob Thordin, Göteborg
Ramparbetare på Landvetters flygplats
Steg per dag:

10 253
1. Ja. Passen varierar mellan fyra och tretton eller fjorton timmar. Dag tre var fyra timmar, övriga dagar låg mellan sju och åtta timmar.

2. Jag vet inte, jag tänker inte på hur mycket jag går. Jag blev nog förvånad över hur många steg det ändå blev.

3. Nä, det har varit helt normalt arbetstempo, jag ändrar inget.

Amet Kantur, Jönköping
Terminalarbetare
Steg per dag:

16 396 (flest steg)
1. Ja.

2. Ja, vi har mätt någon gång tidigare så vi har vetat ungefär hur många steg vi tar. Det var allt från 10 000 till 18 000, 19 000. Någon fick 21 000 steg på en dag. Vi jobbar utan truck och det förklarar alla stegen. Man har en kundvagn och ska plocka allt från en order upp till arton ordrar.

3. Nej, man jobbar på som vanligt.

Roger Pettersson, Stockholm
Distributionsförare
Steg per dag:

9 236
1. Ja.

2. Jag vet faktiskt inte. Jag vet ju att man går mycket, det blir ju en sju, åtta kilometer på arbetstid. Det känns nog rimligt.

3. Jag kan inte göra så mycket åt det. Vi har ju det jobb vi har, vi ska leverera gods till kunder. Det enda jag ska tänka på är att ha bra skor.

Monchichi Jansson, Säffle
Sopgubbe som bland annat kör hushållsavfall
Steg per dag:

9 886
1. Ja, förutom dag fem när jag gick 18 000 steg. Då körde vi en bil med två turer. Jag gick bakom hela dan och tittade på stegräknaren. Jag gick nio kilometer. På arbetstid! Det tycker jag var väldigt bra.

2. Det var mest kul att veta hur långt man går. Om man tar varje tur för sig så går man ju nästan en tre, fyra kilometer, kanske fem, när man jobbar. Och det var mer än jag trodde.

3. Nä. Jag skrev på Facebook efter de 18 000 stegen ”vardagsmotion, nu har jag gått nio kilometer på arbetstid”. Det är ändå väldigt bra. Det är inget stillasittande jobb även om en del tror att man bara åker i sin lastbil.

Carolina Nolasco, Stockholm
Ordningsvakt i tunnelbanan
Steg per dag:

8 607
1. Det har varit ovanligt lugnt. Vi har fått ett något annorlunda schema med fasta stationer där vi står lite mer rakt upp och ner.

2. Jag tycker det blev väldigt lite. En normal arbetsdag brukar jag hamna på minst 10 000–11 000 steg. Förr när jag jobbade nätter och fick springa en del efter busar kunde det bli uppemot fyra mil per pass.

3. När man sitter i bil och fastnar i rusningstrafik så sitter man ju bara still. Men när man har fottjänst kan man försöka röra på sig på perrongen och gå igenom tågen. Jag får ont i fötterna när jag bara står still. Dessutom är det roligt att röra på sig. Något som är otroligt bra är att vi har fått ett roterande schema, så jag har både fot- och biltjänst.

Anders Jacobsson, Umeå
Taxichaufför som också kör färdtjänstresor
Steg per dag:

2 044
1. Ja det var ganska normalt, mellan 150 och 200 steg per timme. Och så blir det lite stegande när jag tvättar bilen manuellt. Skulle vara intressant att mäta stegen på kvällstid också, typ en fredag eller lördag.

2. Jag hade ingen som helst aning, men det känns inte så mycket. Jag tycker jag rör mig runt bilen rätt mycket.

3. I jobbet tror jag inte att jag kommer att förändra det. Man är i bilen när man behöver vara i bilen. Men nu när jag vet om det så kanske jag skulle anstränga mig för att ta någon promenad på hundra meter och tillbaks.

Lena Madsen, Halmstaad
Jobbar på bensinmack
Steg per dag:

5 720
1. Ja. Förutom dag fem, då var det kaos. Pumparna fungerade inte och jag var ensam. Jag hann inte sätta upp skyltar så jag fick säga till alla. Då fick jag springa från kassan till dörren hela tiden.

2. Egentligen går man väl mer än man tänkt. Redan innan jag öppnade macken reagerade jag på att jag var uppe i 1 000 steg för att man hämtar en massa grejer. Man tänker att man är ute på lagret en gång och sen till kassan, men i verkligheten var det inte så.

3. Att röra mig ännu mer hade ju varit bra. Man är rätt låst vid kassan. Ibland när vi är fler som jobbar samtidigt är man ute och håller på, vi gör allt.

Jens Eriksson, Luleå
Gummiverkstadsarbetare
Steg per dag:

13 254
1. Under den här säsongen med däckbyten är det helt normala dagar.

2. Det blev lite mindre än jag hade tänkt. Jag gissade på 75 000 innan jag drog igång. Förra året gick jag nog mer, nu är det två nya här som får göra slavuppgifterna i stället för mig. Jag har fått mer fingöra. Men jag rantar väl på en 12 000, 14 000 steg om dan.

3. Jag kan inte påverka under arbetstiden. Då är man glad om man får sitta.

Magnus Hellström
Gävle. Underhållsarbetare i hamnen.
Steg per dag:

7 164
1. Ungefär. Dag tre lastade jag ur ett tåg och då blev det fler steg.

2. Jag vet inte vad som är normalt, men har hört att man ska gå omkring 10 000 om dan. Jag har mätt många fler dagar och ibland hamnade jag på 2 000 steg, men då har jag kanske suttit i möten på förmiddan.

3. Nja. Visst, ibland tar man bilen inne på området och nog skulle man kunna gå i stället.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Väktare vaktar bränder – fast inte här

Efter massiv vattenbombning skulle ett bevakningsföretag ta över och vakta den pyrande skogsbranden, uppgav räddningschefen. Transportarbetaren åker till Jerkersbodberget för att snacka med brandväktarna. Men det är för tidigt. Släckningen pågår fortfarande och miljöchauffören Kjell Arvidsson kör lass efter lass med vatten med sin tankbil.

Fackets telefoner inte överhettade i rekordvärmen

Extremvärmen och skogsbränderna tycks ännu inte ha resulterat i särskilt många frågor till fackförbundet Transport. Men i Dalaavdelningen befarar man att bränderna kommer att drabba enskilda medlemmar.

Matutkörningen blev en mardröm för Joakim

Åkeri. I fyra månader körde Joakim Åman ut mat från restauranger som Max och Pizza hut. Maten beställdes genom sajten hungrig.se. Men bolaget där han formellt var anställd, FLX consulting, blåste honom på lön och milersättning. Bolaget har heller inte betalat in en krona i skatt eller sociala avgifter, trots att man på hemsidan säger sig ha 50 anställda.

Förare med adhd kör lika bra som andra

Bilförare med adhd kör inte sämre än andra. Det visar tester i körsimulator som gjorts vid Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI).

Ett steg mot lika löner – inte för EU:s utlandsförare

Åkeri. Lika lön för lika arbete blir verklighet inom EU, skriver regeringen som nu tillsätter en utredare som ska se över hur unionens nya utstationeringsregler ska införas i Sverige. Fast reglerna gäller förstås bara arbetskraft som jobbar inom ett och samma land. Och yrkesförarna omfattas inte.

Pengar

Kolla ditt lönebesked

Bevakning. Du som jobbar i bevakningsbranschen, glöm inte att kolla din lön! – Jag får en hel del signaler om att det brister både i små och stora företag. Grundlön och ob är oftast rätt, men det finns andra ersättningar som inte betalas ut, säger Jerker Nilsson, central ombudsman på Transport.

Tvisten löst i Luleå hamn

Hamn. Tvisten i Luleå hamn är löst. På tisdagskvällen skrev Transport och stuveribolaget Shorelink på ett lokalt avtal som innebär att helgarbetet återupptas i hamnen. – Tidigare skedde det som övertid, nu är arbetet schemalagt, säger Transports avtalssekreterare Peter Winstén.

Almedalen 2018

Hård dragkamp väntar om ”oljan” från skogen

Miljö. Rötter, grenar och andra restprodukter vid skogsavverkning, alltså biomassa, pekas ofta ut som en råvara som ska ersätta fossil olja i framtiden. Men hur långt räcker den egentligen om flyg, lastbilar och även industrin ska dela på samma råvara?

Almedalen 3 juli Debatt om åkeri

”Många jagar lägsta pris – till varje pris”

Åkeri. Råder det verkligen kaos på svenska vägar? Transports ordförande Tommy Wreeth fick frågan på förbundets eget seminarium om problemen i åkeribranschen. – Många transportköpare jagar lägsta pris. Till varje pris, svarade han.

Het debatt när unga politiker möttes i Almedalen

Arbetsmarknad. Dagens unga vill helst jobba i stora företag eller inom den offentliga sektorn. Intresset för att starta eget och arbete i små privata bolag har sjunkit. Undersökningen presenterades strax innan de politiska ungdomsförbunden drabbade samman i en het debatt om ungas ställning på arbetsmarknaden.

Oenighet stoppade nya cabotageregler

EU-regler. Nej. Det blir inga förändringar i EU:s transportpolitik den närmaste tiden. Parlamentet tog under onsdagen ställning för att regler om cabotage och vilotid ska omförhandlas i utskotten.

”Beslutet handlar om den svenska transportsektorns överlevnad”

EU-regler. I morgon, onsdag, fattar EU beslut som kan avgöra framtiden för cabotageregler, lönerna för fattiga östchaufförer och alla lastbilsförares kör- och vilotider. – Det är två oerhört viktiga förslag. Det ena handlar om den svenska transportsektorns överlevnad. Det andra handlar om att människor ska överleva i trafiken, säger EU-parlamentariker Marita Ulvskog (S).