Adhd

Så kan adhd funka på jobbet

Experten. Dagens arbetsgivare har dålig kunskap om adhd och liknade diagnoser. – Här har både fack- och arbetsgivarorganisationerna en viktig uppgift att fylla, säger Maria Petersson på riksförbundet Attention.

Maria Petersson, Attention
Maria Petersson leder ett projekt, Adhd på jobbet, där målet är att sprida kunskap om funktionsnedsättningen.  Foto: Jan Lindkvist

Attention har 16 000 medlemmar och är en intresseorganisation för personer med adhd, add, Asperger och andra diagnoser som ryms inom det som kallas neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Add är samma diagnos som adhd, fast utan hyperaktivitet.

Maria Petersson leder ett treårigt projekt, Adhd på jobbet, där målet är att sprida kunskap om funktionsnedsättningen.

Hur många har adhd/add i samhället?

– En siffra som ofta nämns är 2,5 procent av alla vuxna. Men det finns ett stort mörkertal. I klassrummen är det omkring 4–5 procent. Kanske är det så det ser ut
i vuxenlivet också.

Finns det något som talar för att förekomsten är högre i arbetaryrken? Kanske för att ”rörliga yrken” passar för killar och tjejer som har svårt att sitta still i skolbänken…

– Det finns inga studier som bekräftar det. Men får jag gissa så tror jag att människor generellt känner vad som fungerar och väljer det som passar ens personlighet. Det vi vet är att det finns personer med adhd på alla positioner i samhället. Allt från vanliga löntagare till verkställande direktörer.

Om man tycker sig ha personlighetsdrag som stämmer överens med adhd eller de andra diagnoserna, bör man då göra en utredning?

– Jag har inget entydigt svar. Det måste var och en avgöra själv. Men det jag kan säga är att man bör vara ärlig mot sig själv, och mot omgivningen. Har man lätt för att brusa upp är det bra om arbetsgivaren och arbetskamraterna vet om det.

Vilka rättigheter gäller för personer med en diagnos?

– Precis som vid andra funktionsnedsättningar ska man inte bli diskriminerad. De här personerna har rätt till anpassning och eventuellt hjälpmedel.

Har dagens arbetsgivare tillräcklig kunskap om diagnoserna och människorna bakom dem?

– Nej, kunskapen är inte särskilt hög. Undantag finns förstås. Skanska är ett stort företag som lyft frågan. De har bjudit in oss, just för att de vill ha mer kunskap. I nuläget har vi inget samarbete med något LO-förbund. Det vore förstås bra om vi kunde få till det.

Hur ska en klok arbetsgivare tänka kring anställda med adhd. Ta vara på unika förmågor? Visa extra hänsyn…

– Jag tycker att man ska se dem som vilka människor som helst. Alla personer är unika, men de har ofta starka sidor, som kreativitet och stort engagemang. Samtidigt kan de behöva särskilda insatser. Som lite tydligare ramar.

– Vår vision är att hela arbetsmarknaden ska se de här personerna som en tillgång. Många arbetsgivare strävar efter att göra perfekta rekryteringar. Hitta personer som uppfyller varenda punkt på kravlistan. Som är sociala och högfungerande i alla situationer.

– Men om ett företag i första hand söker en väldigt kreativ person är ju risken stor att den människan sållas bort redan i första omgången. Kanske kunde man frångå det traditionella synsättet och tänka annorlunda.

I vilka situationer kan adhd-dragen spöka för en anställd?

– Uppmärksamheten kan brista i stressiga situationer. De kan missa information som givits. Svårigheter att planera en arbetsuppgift är vanligt, liksom problem att komma i gång eller avsluta ett arbete.

– Jag har exempelvis träffat personer som jobbat som bilrekonditionerare. De undrade hur länge man ska polera en bildörr innan den är klar. Ibland behövs exakta instruktioner. Eller att någon handgripligen visar hur ett visst moment ska utföras.

Har ni stött på anställda som tagit på sig fackliga uppdrag och fått problem på grund av funktionsnedsättningen?

– Ja, absolut. Vi pratar om människor med starkt engagemang som kan vara väldigt bra på att se exempelvis brister i arbetsmiljön. Jag har mött personer som försökt ”växla ner” när det blivit problem, men som haft väldigt svårt att göra det i praktiken.

Är risken för utbrändhet större för anställda med adhd?

– Ja, det finns en del som tyder på det. Vi gjorde en stor enkät och över 70 procent uppgav att de hade svårt att få återhämtning. Det gällde både på jobbet och hemma. Förr eller senare är risken förstås stor för utmattningssyndrom.

Vad tänker du om Pauli Brunila och Yilport när du läser intervjun med honom? Kan du ge något råd till parterna?

– Tyvärr har jag inget facit. Alla arbetsgivare behöver ha anställda som bryr sig om arbetsmiljön. Jag kan ana att den här mannen upplevs som ett hot.

– Jag har stött på många andra i liknande situationer. Personer som mått dåligt. En del har lärt sig korrigera och mått bättre. Andra har svårt att bryta mönstret. Att börja tumma på reglerna kan vara väldigt svårt för de här personerna.

Hur skulle Yilport kunna agera som arbetsgivare?

– Jag uppfattar det som att det skett någon form av omorganisationen, en ny ägare kom in. Tydlighet är bra, så att arbetsgivaren har alla med sig.

– Just med skyddsombudet kan företaget kanske fråga: ”Vad krävs för att du ska känna dig nöjd?” En del personer med starkt patos behöver bara få en bekräftelse på att de i grunden har rätt. Sedan kan de lättare acceptera att det kan ta lite tid för arbetsgivaren att åtgärda bristerna.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Alexandra Einerstam. Foto: Kamilla Kvarntorp

Våga prata om psykisk ohälsa

Krönika. Den psykiska ohälsan ökar för varje år i det svenska samhället. En skrämmande trend är att den också ökar bland unga människor. Min enkla förklaring till varför det förhåller sig så är att vi (homo sapiens) inte är gjorda för detta moderna samhälle.

Helena Stenbom har nyligen valts till lokalt skyddsombud.

Chauffören Helena gick in i väggen – två gånger

Åkeri. För sju år sedan: Lastbilschauffören Helena Stenbom satt och körde hemåt från Kopparberg mot Örebro. Plötslig började hon tappa känseln i fingrarna och tungan. Hon blev yr och visste inte vad som hände.

Pauli Brunila

”Adhd är en del av mig”

Mötet. Pauli Brunila är stuveriarbetare och huvudskyddsombud i Gävle hamn. I vuxen ålder fick han diagnosen adhd, ett funktionshinder som nyligen kostade honom en skriftlig varning.

ArbetsLIV
Många lastbilschaufförer säger: Jag vet aldrig när jag kommer hem och så var det för mig också tidigare. Fast på ett litet åkeri var det inga problem med barnen, åkaren hade själv småbarn, säger Fredrik Lindby.

Fredrik vill vara chaufför OCH pappa

Livspusslet. – Kan inte kärringen hämta barnen? Det är den vanligaste frågan distributionsföraren Fredrik Lindby fått på sina lastbilsjobb. Han vill gärna veta när han kommer hem på kvällarna och inte missa barnens uppväxt.

Månadens medlem
Ulf Sundqvist tar gärna med sig systemkameran ut på promenad. ”Skapandet är roligt, att man ser mönster i omgivningen. De dyker upp för en”, säger han.

”Skyddsombud är roligaste uppdraget”

Bensinstation. Skövdesonen Ulf Sundqvist utbildade sig till bilmekaniker. Men lumpen förde honom till Stockholm, där han träffade sin Ann och fick jobb på bensinmack. Därifrån var klivet inte långt till Transport – och mormors bransch. Hon drev åkeri och fostrade sju barn.

Kultur
Fredrik ”Doktor lagom” Nyström är läkare i endokrinologi och professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus med över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med viktproblem.

”Doktor lagom”: Träna aldrig mer än du behöver

Hälsa. Undvik att träna hårt, hoppa över frukosten och ta gärna ett glas rödvin till din sena middag. Det är några av råden som professorn och överläkaren Fredrik Nyström ger i sin pocketaktuella bok Radikalt lagom.

Månadens klubb
Fem sjättedelar av klubbstyrelsen, med ombudsman Annica Collstam i mitten. Från vänster: Daniel Norén, Adam Abdelraouf, Tobias Persson, Leon Antypas och Christer Svensson. (Saknas på bilden gör klubbens sekreterare Nor Zouaiter.)

Vägen framåt – dialog, inte krig

Lager. Det har varit på gång länge. Nu har nybildade klubben på Cevas lager i Brunna, norr om Stockholm, haft sitt första årsmöte. Att förbättra genom att själva organisera är en grundtanke på terminalen där Zalandos varor packas.

Hallå där!

Anna Almqvist

…LO-ekonom och författare till rapporten Makt­eliten. Den visar att eliten i storföretagen tjänar 73 gånger så mycket som en lastbilschaufför.

Månadens medlem
”Jag är en social person”, säger Heba Hammoush som gärna tar sig en pratstund med sina kunder när tillfälle ges. Foto: Sven Rosell

Heba vill inspirera andra kvinnor

Miljöarbetare. Som barn drömde Heba Hammoush om att få köra lastbil när hon blev vuxen. När hon tagit sig till Sverige blev hon den första kvinnan från Mellanöstern som utbildade sig till lastbilschaufför.

Hallå där!

Sofie Vianden

... Du kör ägg ihop med en kvinnlig kollega och bad i Facebookgruppen Queen of the road om tips på en skoj-dekal (liknande registreringsskylt) som du och kollegan kan pryda framrutan i lastbilen med. Vad blev det för text?

Internationella kvinnodagen
Illustration: Shutterstock

Behövs det en särskild kvinnodag?

Enkät. Den 8 mars infaller Internationella kvinnodagen som vill uppmärksamma bristande jämställdhet mellan könen och kvinnors situation i alla världens länder. Behövs det en särskild kvinnodag?

Kultur
Utsikt från Lars-Gunnar Ivarssons fönster. Bilden är manipulerad. Originalet är ett foto av Lars-Gunnar Ivarsson.

Budet, bågarna och böckerna

Litteratur. Tidningsbudet Lars-Gunnar Ivarssons verk utgår från egna personliga intressen. Men böckerna talar om det allmängiltiga, berättar om vägen. Oavsett om det handlar om svenskamerikanen Svens livsresa, en invasion under ökenkriget 1941 eller motorcykeln Indian 741 B Military.

Att träffa barn och sprida glädje är det bästa med ballongartisteriet, tycker Martin Kertész. En mångsysslare och föreningsmänniska, som sprutar ur sig idéer. Bara tiden ville räcka till… Foto: Justina Öster

Uppdrag: glädjespridare

Mötet. ”Jag vill ha en clown, pappa!” ”Vad gör clownen?” ”Knyter ballonger!” Alltihop började när Martin Kertész dotter fyllde fem år och skulle ha kalas.

Mattias Schulstad har sammanställt LO:s upphandlingsguide.

Upphandlingar sänke för LO-branscher

Offentliga upphandlingar. Färdtjänst, avfallshantering, skolskjutsar, vård och omsorg – varje år upphandlas verksamhet för över 800 miljarder kronor med skattepengar. Fast för många branscher är offentliga upphandlingar ett sänke. LO har gett ut en guide för att återta kontrollen.

Månadens medlem
Annelie Edholm är Koreafrälst. Varje dag lyssnar hon på pojkbandet BTS. ”De har musik för vilket humör som helst, väldigt sällsynt”, säger hon.

”Jag gillar inte orättvisor”

Terminal. Annelie Edholm fann kärleken och flyttade från Stockholm till Jönköping. Blev terminalarbetare och djupdök i facklig utbildning och arbetsmiljö. Som sambon. På ledig tid ljuder koreansk musik i Annelies hörlurar och hon föredrar tv-serier, gjorda i Korea.

Månadens klubb
Erik Hjertberg är ordförande för flygtankarnas fackklubb på SFS vid Arlanda.

Klubben med arbetarna som fick mest i löneökning

Flyg. I årets avtalsrörelse fick flygtankarna den högsta löne­ökningen i hela LO-kollektivet. Klubben på Stockholm Fuelling Services vill inte röra det som fungerar bra.

Månadens medlem
”Jag är en inventarie i Skärnäs hamn, har snart varit fast anställd i 25 år. Så jag ska få en guldklocka! Jag kom säkert hit som baby i vagn också, med mamma och pappa”, säger Linda Gröning.

Gladiatorn i Skärnäs hamn

Hamn. 18 år gammal började Linda Gröning som ”extring” i Skärnäs hamn. Då hade hon redan sommarjobbat och städat där ett par år. Annars är Linda mest känd som Gladiatorvinnare. Hennes, sambons och döttrarnas fritid går i träningens tecken.