Slitet industriområde i Ängelholm.
Close
Transports ombudsman i Helsingborg, Magnus Thelander, varnar chaufförer för att ta jobb hos RTL.
Close

RTL blåser sina förare på lönen

– Hej, jag söker Roland Tufvesson… – Det är det många som gör. Fast de andra brukar ha yxa med sig.

Scenen är ett slitet industriområde i Ängelholm. De två aktörerna är Transportarbetarens utsände reporter och en vänlig ironisk skåning utanför en liten båtverkstad, som ligger mitt emot åkeriet RTL transport & logistic.

Dramat då? Det handlar om RTL och ägaren Roland Tufvesson. En fem-aktare som borde ha framkallat gråa hår på Transports ombudsmän i Helsingborg.

De senaste månaderna har RTL förekommit flitigt i lastbilstidningen Proffs. Artiklarna har handlat om hyrda dragbilar som inte lämnats tillbaka till ägarna. Plus chaufförer som inte får ut sin lön.

Och det är just lönen som är Transports huvudbry:

– Den 10 februari begärde vi Roland Tufvessons företag i konkurs på grund av lönefordringar. Det är andra gången nu. Innan dess har Skatteverket gjort samma sak, på grund av obetalda skatter, suckar ombudsman Magnus Thelander.

Hösten 2010 åkte han i skytteltrafik till tingsrätten i Lund. En medlem hade blivit blåst på betalning av Tufvesson och bara konkursansökan återstod.

Genom flitigt dribblande lyckades åkaren förhala konkursen, men i december 2010 var det stopp.

Efter det började Roland Tufvesson om på ny kula, nu med RTL där han står som firmatecknare. I dag är det ett halvdussin chaufförer som inte fått rätt betalning.

– Historien upprepar sig. Tyvärr. Vi har haft förhandlingar och Tufvesson lovar att betala. Men det kommer aldrig några pengar. Jag vill bestämt varna chaufförer för att ta jobb hos den här mannen. Det är tillräckligt många som drabbats, säger Thelander.

Vid förhandlingen i Helsingborgs tingsrätt den 10 februari bedyrade Roland Tufvesson att han kunde betala lönefordran och Transports rättegångskostnader, sammanlagt 53 023 kronor.

Domstolen tog då paus och parterna åkte gemensamt till banken. Väl där visade det sig att Tufvesson inte kunde få fram pengar och tingsrätten valde senare på eftermiddagen att försätta bolaget i konkurs.

Roland Tufvesson har fram till den 3 mars på sig att överklaga beslutet.

Transportarbetaren har sökt Tufvesson på kontoret, som var tomt, och försökt ringa. Inget av företagets uppgivna telefonnummer är i bruk.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ingen fred i sikte i hamnkonflikten

Hamn. Nej, sa Hamnarbetarförbundet. Ja, sa arbetsgivarna i Sveriges Hamnar. De statliga medlarna har inte gått ut med besked om ifall de fortsätter att försöka ena de båda parterna i hamnkonflikten.

Stockholm vill ha ordningsvakter i Rinkeby

Bevakning. I februari ansökte Stockholms stad om att få sätta ut patrullerande ordningsvakter i Rinkeby och Husby. Två områden som klassas som särskilt utsatta av polisen.

Fria studier föreslås på företag i kris

Politik. Utbildning för arbetarna när företaget är i tillfällig kris? I dag kom utredaren Anders Ferbe med sitt förslag om studier under korttidsarbete.

Nytt medlarbud i hamnkonflikten

Hamn. På onsdag räknar de statliga medlarna med besked från Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarna. Parterna har fått ett nytt medlingsförslag att ta ställning till. Deras första reaktioner pekar åt rakt motsatt håll.

Konkurs kan dröja i Ringduve taxi

Taxi. Turerna kring Ringduve taxi fortsätter. Bolagets konsult, Torbjörn Olsson, uppgav tidigare att han hoppat av som förhandlare. Nu har de över 100 anställda, som står utan lön, fått ett nytt e-brev där han hävdar att en konkurs kan ligga månader bort.

Ny strejklag inom ett halvår

Strejkrätt. Inskränkningen av strejkrätten skyndas på. Det slutliga regeringsförslaget ska presenteras i maj och lagen kan börja gälla från och med den 1 augusti.

Nya EU-regler för busstrafiken på gång

Buss. Risk för dumpade villkor för bussförare, kommenterar Socialdemokraterna dagens beslut i EU-parlamentet. Det nya bussdirektivet ska vandra genom fler instanser innan ändrade regler kan införas i unionen.

Säkerhetsbrister bakom hamnarbetares död

Hamn. Hamnarbetaren som dog av syrebrist saknade rätt utbildning och hade aldrig lossat kol förut. Information från fartyget om riskerna hade inte förts vidare till hamnarbetarna. Oxelösunds hamn har dock rättat till säkerhetsbristerna, skriver haverikommissionen i sin rapport.

Stort behov av bevakningspersonal

Bevakning. Säkerhetsföretagens medlemsföretag vill anställa 5 300 personer de kommande tre åren, visar en undersökning.

Eliten drar ifrån i löneligan

Löner. Är du lastbilschaufför? I så fall tjänar de 200 personer som tillhör den svenska makteliten 22 gånger mer än du gör. LO har gjort sin årliga genomgång av klyftan mellan dem som tjänar mest och de vanliga löntagarna.

Så räknas arbetstiden för blixtar i hamnen

Hamn. Hur räknas visstidsjobb i hamnen när personal ska sägas upp? Arbetsdomstolen har i dag, onsdag, avgjort två fall när Logent sa upp anställda i Göteborgs hamn. En av hamnarbetarna får skadestånd för brott mot turordningsreglerna. I det andra fallet hade arbetsgivaren räknat rätt.

Skånetrafiken försvarar sen brytning med Ringduve taxi

Taxi. Skånetrafiken är klar med direktupphandlingen, efter att Ringduve taxi sparkats ut. Samtidigt jobbar Transport intensivt med att sammanställa lönekravet för chaufförerna som blivit blåsta. – Vi företräder bara medlemmar i facket. För de 22 förarna är fordran uppe i 400 000 kronor, netto, säger Lone Olsson, ombudsman på Malmöavdelningen.

Ny hamnstrejk utlöst i Halmstad

Hamn. Klockan sex på onsdagsmorgonen gick Hamnarbetarförbundets medlemmar i Halmstad ut i en ny punktstrejk. Arbetsgivarna svarar med lockout resten av dagen. – Vi vill ju ha ett eget avtal, men det känns inte som om arbetsgivarna är beredda att vika sig, sa hamnarbetaren Robert Jönsson.

Man i permobil vid taxikön på Centralstationen i Stockholm.

Nio av tio nöjda med färdtjänsten

Taxi. Hur funkar färdtjänst och sjukresor? Resenärerna ger både beställningen, framkörningen och själva resan ett ganska bra betyg. I genomsnitt är nio av tio i stort sett nöjda med sin senaste resa.