Risker vid ratten

En av fyra förare som dör i trafikolyckor har alkohol i blodet. Men din körförmåga försämras generellt vid så låga promillehalter som 0,2 – när du känner dig avspänd och till freds.

Tömmer du några glas till kan Folkhälsomyndigheten ge fler upplysningar:

För varje 0,2 promilles höjning i blodomloppet fördubblar du risken att omkomma i trafiken, om du sätter dig vid ratten.

Uppgifterna finns att läsa i rapporten Alkohol och hälsa. Där sägs att ungefär 25 procent av förarna som avlider i trafikolyckor har alkohol i blodet. En särskild riskgrupp är unga män, under 21 år med mindre alkohol- och körvana.

Men även förare som dricker lite eller måttligt är inblandade i ”en betydande del av de alkoholrelaterade olyckorna”. De som berusar sig sällan kan vara farligare än de som dricker ofta, enligt rapporten.

Det är svårt att hitta separat statistik och forskning kring alkohol bland yrkesförare. Bilden bekräftas av forskaren Åsa Forsman på Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI).

– Vi har aldrig fått något sådant uppdrag. Kanske är bedömningen att det inte är något stort problem. Företagen jobbar ju en del med att försöka förebygga problemet med alkolås och alkoskåp, säger hon.

Går man till Brottsförebyggande rådets, Brås, statistik så anmäldes cirka 26 300 rattfylleribrott till polisen förra året. Det är en minskning med 2 procent sedan föregående år. De misstänkta rattfylleribrotten beror till stor del på polisens insatser, så siffrorna får tas med en nypa salt, men även de har enligt Brå minskat med 19 procent mellan 2005 och 2014.

I fjol misstänktes 10 000 personer ha kört rattfulla, majoriteten var män även om andelen kvinnor har fortsatt att öka.

Färre körkort dras in på grund av rattfylleri – 2013 återkallade Transportstyrelsen nästan 7 400 kort från påverkade förare. Däremot märktes en ökning bland personer som blir av med körkortet för att de varit opålitliga i nykterhetshänseende.

Det innebär exempelvis att man vid upprepade tillfällen har tagits om hand av polisen för att man varit full eller narkotikapåverkad, inte nödvändigtvis när man kört bil.

En titt i Folkhälsomyndighetens årsrapport 2014 visar att var femte man och var åttonde kvinna i Sverige bedöms dricka så mycket alkohol att de riskerar att drabbas av fysiska och psykiska sjukdomar och sociala problem. Mest utsatta är unga vuxna.

Ändå dricker vi mindre i Sverige, i stort, sedan 2004. Riskkonsumtionen, då vi kan drabbas av fysiska, psykiska och sociala konsekvenser, dalar också.

 

Fotnot: Alkohol ökar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och psykiska besvär, men färre män än tidigare dör av
alkoholmissbruk.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

EU:s transportgeneral på besök i Stockholm

EU. – 73 procent av miljöutsläppen kommer från vägtrafiken. Vi måste skifta över trafiken från väg till tåg. EU:s transportkommissionär Violeta Bulc gästade under fredagen Stockholm för en dialog om unionens framtida transportmarknad.

ETC startar taxi och budkörning – utan tillstånd

Taxi. ETC är en känd tidningskoncern med vänsterprägel. Nu startar ETC taxi- och budkörning med en Tesla elbil som ska gå i en slinga runt Mälaren till Göteborg. Fast bilen är varken registrerad för taxi- eller godstrafik, uppger Transportstyrelsen.

Förlängd tid för klampning blir nu rikdagsfråga

Vägtransporter. Regeringen vill utöka rätten att låsa fast hjulen på lastbilar, så kallad klampning, till 36 timmar, från dagens 24. Under torsdagen fattade regeringen den formella beslutet. Nu återstår bara klartecken från riksdagen. Den förlängda klampningstiden är tänkt att börja gälla den 1 juli 2018.

Sveriges Hamnar skärper tonen mot fackförbund utan avtal

Hamn. Stuveribolagen som är med i arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar skärper tonen mot fackföreningar som saknar kollektivavtal. I praktiken innebär det att Hamnarbetarförbundet (HF) blir av med rättigheter som normalt följer av ett tecknat avtal. Hallands hamnar är ett HF-fäste där arbetsgivaren nu sätter ner foten.

Europeisk arbetsmyndighet på gång

EU. Får vi lov att presentera – European Labour Authority? Den europeiska myndigheten med uppdrag att samordna och informera om arbete över landsgränserna har tagit ett kliv närmare införandet.

Jens Nilsson

Jens Nilsson (S) i EU:s transportutskott död

EU. EU-parlamentarikern Jens Nilsson har gått bort efter en kortare tids sjukdom. – Oerhört sorgligt. Hans arbete har betytt väldigt mycket för Transport, kommenterar förbundets internationella politiska sekreterare Magnus Falk.

Estnisk bärgare misstänks ha orsakat olycka på E20

Bärgning. I februari havererade en estnisk dragbil på E20 mellan Örebro och Mariestad. Bilen fraktades bort av en estnisk bärgare som lämnade kvar trailern vid vägkanten, utan ljus eller tydliga varningsmarkeringar. Trailern blev sedan påkörd av en lastbil från Örebro. Olyckan väcker på nytt frågan om krav på skyddsfordon, TMA, vid all bärgning.

Taxihållplatsen vid Centralstationen

Regeringen öppnar för ny taximodell

Taxi. Två sorters taxi – med och utan taxameter i bilen. Regeringen föreslår en ny kategori taxibilar för att möta tekniken med appar och förskottsbetalning.

Kilometerskatt på gång

Åkeri. Kilometerskatten närmar sig. I dag på fredagseftermiddagen kommer en plan från regeringen: Fordon som väger över 3,5 ton ska betala den nya skatten på de större vägarna. Tanken är att ett skarpt förslag ska hamna hos riksdagen före årets val.

Svensk is bryts under cypriotisk flagga

Sjöfart. Isbrytaren Thetis går under cypriotisk flagga. Förra säsongen bestod besättningen av filippinier med dåliga förhållanden och lön som inte nådde upp till internationell miniminivå. I år bryter hon is utanför Gävle, och Sjöfartsverket har fått garantier om högre lön för besättningen.

Chaufförer har långt kvar till jämställd barnomsorg

Jämställdhet. Om jämställdhet är att dela lika på föräldraledigheten ligger chaufförer en bra bit ifrån snittet. Det gäller både män och kvinnor bakom ratten. Pappor i bevakningsbranschen når inte heller upp till genomsnittet i landet.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth och utredaren Jonas Bjelfvenstam provåker en självkörande buss.

Självkörande fordon – snart på din arbetsplats?

Förarlöst. En lastbilsförare som kör en hel kolonn. Små självkörande budbilar på cykelbanorna. Traktorer som skördar själva. En utredning har lämnats till regeringen med förslag om hur den förarlösa framtiden kan se ut.

Sopgubbarna förlorade i AD

Sopgubbar. Stockholms sopgubbar gjorde sig skyldiga till en olovlig stridsåtgärd i somras, enligt Arbetsdomstolens dom i dag. Skadeståndet sätter domstolen till 3 500 kronor, 3 000 kronor eller 2 500 kronor för miljöarbetarna – beroende på om de har deltagit i de olika stridsåtgärder som domstolen pekar ut.

Diagram med faktiska månadslöner

Lägsta lönen till kvinnorna – faktiskt

Jämställdhet. Faktisk månadslön? Begreppet börjar slå igenom, tror LO:s utredare Joa Bergold som varje år använder det i fackets jämställdhetsbarometer. Det handlar om vad grupper faktiskt får in på lönekontot. Och kvinnor i arbetaryrken får minst av alla.

Flyktingfartyget kan kosta många miljoner

Hamn. Rederiet har stämt Migrationsverket på minst 250 miljoner kronor. Rättegång väntar i oktober. Det handlar om kryssningsfartyget som skulle bli flyktingboende i Utansjö hamn i Ångermanland.