Risker vid ratten

En av fyra förare som dör i trafikolyckor har alkohol i blodet. Men din körförmåga försämras generellt vid så låga promillehalter som 0,2 – när du känner dig avspänd och till freds.

Tömmer du några glas till kan Folkhälsomyndigheten ge fler upplysningar:

För varje 0,2 promilles höjning i blodomloppet fördubblar du risken att omkomma i trafiken, om du sätter dig vid ratten.

Uppgifterna finns att läsa i rapporten Alkohol och hälsa. Där sägs att ungefär 25 procent av förarna som avlider i trafikolyckor har alkohol i blodet. En särskild riskgrupp är unga män, under 21 år med mindre alkohol- och körvana.

Men även förare som dricker lite eller måttligt är inblandade i ”en betydande del av de alkoholrelaterade olyckorna”. De som berusar sig sällan kan vara farligare än de som dricker ofta, enligt rapporten.

Det är svårt att hitta separat statistik och forskning kring alkohol bland yrkesförare. Bilden bekräftas av forskaren Åsa Forsman på Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI).

– Vi har aldrig fått något sådant uppdrag. Kanske är bedömningen att det inte är något stort problem. Företagen jobbar ju en del med att försöka förebygga problemet med alkolås och alkoskåp, säger hon.

Går man till Brottsförebyggande rådets, Brås, statistik så anmäldes cirka 26 300 rattfylleribrott till polisen förra året. Det är en minskning med 2 procent sedan föregående år. De misstänkta rattfylleribrotten beror till stor del på polisens insatser, så siffrorna får tas med en nypa salt, men även de har enligt Brå minskat med 19 procent mellan 2005 och 2014.

I fjol misstänktes 10 000 personer ha kört rattfulla, majoriteten var män även om andelen kvinnor har fortsatt att öka.

Färre körkort dras in på grund av rattfylleri – 2013 återkallade Transportstyrelsen nästan 7 400 kort från påverkade förare. Däremot märktes en ökning bland personer som blir av med körkortet för att de varit opålitliga i nykterhetshänseende.

Det innebär exempelvis att man vid upprepade tillfällen har tagits om hand av polisen för att man varit full eller narkotikapåverkad, inte nödvändigtvis när man kört bil.

En titt i Folkhälsomyndighetens årsrapport 2014 visar att var femte man och var åttonde kvinna i Sverige bedöms dricka så mycket alkohol att de riskerar att drabbas av fysiska och psykiska sjukdomar och sociala problem. Mest utsatta är unga vuxna.

Ändå dricker vi mindre i Sverige, i stort, sedan 2004. Riskkonsumtionen, då vi kan drabbas av fysiska, psykiska och sociala konsekvenser, dalar också.

 

Fotnot: Alkohol ökar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och psykiska besvär, men färre män än tidigare dör av
alkoholmissbruk.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Än dröjer vägar för 74-tonsbilar

Skogen. Förberedelserna fortsätter för att släppa fram 74 ton tunga lastbilar på vägarna. I det första steget handlar det om kanske tio procent av vägnätet. Fortfarande i fem avgränsade områden.

Saknas: 3 450 lastbilsförare

Åkeri. Goda tider för den som kör lastbil. Besvärligt för åkerierna som inte hittar förare. En historiskt het arbetsmarknad för chaufförerna, enligt Tya.

Loa Brynjulfsdottir, Magnus Falk, Asma Jahngir och Saied Tagavi

Facklig rätt lyftes med FN:s rapportör

Internationellt. Fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter. Människor ska inte kastas i fängelse, torteras och förlora sina jobb för att de slåss för bättre arbetsvillkor. Med det budskapet träffade LO och Transport i dag FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter i Iran.

Avtalsrörelsen
Ett tidningsbud

Fortsatta förhandlingar för tidningsbuden

Tidningsbud. Överläggningarna om tidningsbudens löner tar fart igen. En förförhandling hölls i veckan och i slutet av augusti kallas hela förhandlingsdelegationen in för fortsättningen.

Grillkväll med femman

Samkväm. Regnet hotade men höll sig undan. Avdelning 5 Stockholm hade grillkväll som lockade medlemmar, unga och gamla.

Avtalsrörelsen

Taxiförhandlingar fortsätter i september

Taxi. Förhandlingarna om nya taxilöner tar ny fart i början av september. Transport jobbar för ett avtal med månadslön – åtminstone för dem som kör färdtjänst och sjukresor.

Alliansen vill lagstifta om lägre lön

Politik. Lägre lön för dem som jobbar – och ingen arbetsgivaravgift för arbetsgivaren. Alliansen presenterar sitt förslag om inträdesjobb i dag. Det innebär lagstiftning som öppnar löner lägre än kollektivavtalens.

Andreassons i personlig konkurs

Åkeri. Paret bakom Andreassons åkeri i Veddige har försatts i personlig konkurs. De får under hösten inte driva egna företag eller över huvud taget sitta i styrelsen i något företag. En konkursförvaltare tar över deras personliga ekonomi tills konkursen är avslutad.

Karl-Petter Thorwaldsson och Philip Botström

LO och SSU kräver satsning på välfärden

Politik. 70 miljarder till välfärden och högre skatter på kapital. LO går ihop med SSU och ställer krav på regeringen. Kravet på pengar till vård, skolor, omsorg och resten av välfärden ligger på en helt annan nivå än vad finansministern (S) tidigare har utlovat.

sopkonflikten i Stockholm

Sopgubbar samlar till manifestation

Renhållning. På lördag håller Stockholms sopgubbar en manifestation på Medborgarplatsen. Då har det gått drygt en månad sedan den vilda strejken stoppade stora delar av sophämtningen i stan.

Två dömda för grov misshandel av väktare

Bevakning. En väktare i Eskilstuna misshandlades grovt av två gärningsmän i april. Den ena gärningsmannen fick ett och ett halvt års fängelse. Den andre ett år.

RSO kan få agera på fler ställen

Arbetsmiljö. Ökade befogenheter för regionala skyddsombud har regeringens utredare föreslagit. Om förslaget blir verklighet kommer ett RSO kunna besöka och agera även på arbetsplatser utan medlemmar. Flera myndigheter är för förändringen, men Svenskt Näringsliv vill slopa kopplingen med facket.

Flygande pizzor lär dröja

Drönare. Pizzabuden lär få behålla sina jobb inom överskådlig framtid. Trots nya regler för drönare tror inte riktigt Philip Eide, marknadschef på Onlinepizza, på leveranser från luften.

Jätteförlust för Foodora

Matbud. Foodora är ett av Sveriges största matbudsföretag. Verksamheten fortsätter växa men ekonomin usel. Bara i fjol backade företaget 32 miljoner kronor.

Göteborgs hamn

LAS-listan på APM klar

Hamn. Vilka personer som får gå på APM i Göteborgs hamn är nu färdig. Listan fick först göras om efter att Transports representanter upptäckt ett antal fel.