Corona

Regeringen driver frågan om pandemi-regler för YKB i EU

(UPPDATERAD) Åkeri. Chaufförer och åkare trycker på för dispensregler kring fortbildning och yrkeskompetensbevis, YKB när pandemin slagit till i en andra våg. Nu kommer svar från infrastrukturdepartementet.

Det är Tomas Eneroths pressekreterare Lovisa Alm som besvarar chaufförernas och åkarnas oro – och krav på fortsatta och tillfälliga pandemi-regler i ett mejl. Regeringen ”är väl medveten om problematiken som råder kring YKB-utbildningar och det behov som finns av en förlängning av Omnibusförordningen, där frågan om dispens för YKB-utbildningar ingår”, skriver hon.

Kommissionen fattade beslut om denna förordning i våras. Den innebar sju månaders dispens för ett antal åkerichaufförer i Sverige och övriga EU.

Lovisa Alm skriver vidare att regeringen ”till EU-kommissionen har påtalat att behovet av en förlängning är stort och skyndsamt. Regeringen driver frågan och är beredd att vidta ytterligare åtgärder, om så skulle vara nödvändigt.”

Vilka åtgärder som i så fall kan bli aktuella är inte klart i dagsläget. Men närmare kommentarer kan komma i nästa vecka, säger pressekreteraren i telefon.

Tidigare yrkesföraren Lars Mikaelsson sitter i Transports verkställande utskott. Han är glad att regeringen nu agerar.

– Vi hoppas att det ger resultat och att EU-kommissionen lyssnar, säger han.

Mikaelsson riktar också förhoppningar till EU-parlamentarikern Johan Danielsson som han upplever har ”nått framgång tidigare” när det gäller att driva frågor som är viktiga för Transports medlemmar. Lars Mikaelsson betonar att chaufförer, som redan nu utsätts för risker och inte kan arbeta hemma, inte ska riskera att drabbas ytterligare.

– Jag förutsätter att de YKB-utbildare som fortsätter ta emot förare under pandemin följer myndigheternas regler och inte utsätter deltagarna för ökad risk att smittas. Men ytterst önskar vi förstås att frågan får en snabb lösning på EU-nivå och att YKB-reglerna ändras tillfälligt under pandemin. Förarnas hälsa måste sättas i främsta rummet.

– De behövs på vägarna för att hålla Sverige i gång och se till att varor och gods kommer fram när mycket annat i samhället stannat av. Därför utgår jag ifrån att arbetsgivarna noga kontrollerar de utbildningsanordnare de anlitar. Det är viktigt att särskilda anpassningar görs för chaufförer som är i riskgruppen.

Riskbedömningar behöver också göras så att kursdeltagarna tar sig till och från kurserna på ett säkert sätt, tillägger Lars Mikaelsson.

– Det är rimligt att arbetsgivarna ersätter chaufförerna för att ta sig fram och tillbaka till utbildningen med egen bil, anser han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Birgitta Säveholm:
    13 november, 2020

    Det går ju för gymnasieelever att studera digitalt. Borde gå att göra repetitionen av YKB digital. Man förlorar visserligen diskussionsmomentet och utbytet av erfarenheter mellan deltagarna. Men man vinner å andra sidan att kurserna kan gås igenom när man har tid. Testerna i varje delmoment bör också kunna göras digitalt precis som körkortsfrågorna. Min YKB har snart förfallit, men är snart pensionär så jag skulle gärna förnya YKB:n digitalt för att kunna köra extra under sommaren om det inte var så dyrt när man inte har någon åkare som betalar.

  2. Magnus:
    13 november, 2020

    Det enda rimliga är att avskaffa YKB. Vilken organisation har hittat på det dravlet? Det måste vara trafikskolor och liknande utbildare som lobbat för en obligatorisk hittepåutbildning för att tjäna pengar på andra.

  3. Andy:
    13 november, 2020

    Skrota ykb helt i stället

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Fyra YKB-utbildare stoppas

Chaufförer. Transportstyrelsen har stoppat fyra YKB-utbildare efter tillsyn. Utbildningarna brast i både kvalitet och dokumentation. Nu ska fler utbildningsföretag granskas.

Marko Juvonen, RSO avdelning 17 Skövde-Borås. Foto: John Antonsson

Marko Juvonen

…regionalt skyddsombud och en av initiativtagarna till ett utbildningsmaterial för gravida i bevakningsbranschen.

Sirin Celik talar i Villa Nazionale, Rom, på slutkonferens EU-projekt om plattformsarbete.

”Ett dystopiskt gigsamhälle är inte alls långt bort”

Debatt. En framtid där allt fler arbetare måste ta gigjobb är inte svårt att föreställa sig. Det skriver Sirin Celik, statsvetare och utredare på Transportarbetareförbundet, som deltagit i det EU-finansierade projektet "Dont GIG Up, Never!". Celik har för Transport genomfört fallstudier på tre svenska plattformsföretag – ett arbete hon nyligen presenterade vid den avslutande konferensen i Rom.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.