Ok att facken kollar företag

Kommuner som använder Vita jobb-modellen bryter inte mot konkurrensreglerna. Malmö får grönt ljus för att använda fackliga ombudsmän när kommunen ska försäkra sig om att företag som levererar tjänster har schysta villkor för sina anställda.

– Jag är väldigt glad, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö som just tagit emot beslutet från Konkurrensverket. Nu kan vi fortsätta kräva schysta villkor även när färdtjänsten ska upphandlas senare i år.

Så här fungerar Malmös modell av Vita jobb:

När kommunen ska upphandla en tjänst kräver den att företag som lägger anbud ska leva upp till vissa krav som finns i det kollektivtal som gäller för uppdraget.  För att kontrollera att det företag som vunnit en upphandling lever upp till kraven anlitar Malmö kommun företrädare för det fackförbund som har slutit just det kollektivavtalet. En facklig ombudsman blir i praktiken ett slags oavlönad konsult till kommunen.

Och just den delen av modellen har anmälts till Konkurrensverket.

I sitt beslut konstaterar myndigheten att Malmö inte bryter mot upphandlingsreglerna när kommunen anlitar någon från facket för att kolla att företagen sköter sig. Ärendet avskrivs helt enkelt.

– Förhoppningsvis har vi trampat upp en trygg stig för andra kommuner och landsting som vill ställa hårdare krav när de upphandlar tjänster, säger Andreas Schönström. Vi kan fortsätta som vi har börjat, och årets upphandling av färdtjänsten blir den verkliga prövningen av modellen.

Hittills har Malmö använt Vita jobb-modellen vid byggen och därmed samarbetat med Byggnads. Men i år, när det är dags för färdtjänsten, kommer även Transport i Malmö att medverka.

Meningen är att fackets kontrollant ska bidra med sin expertkunskap inom avtalen, men inte agera fackligt utifrån information som de får under kontrollerna.

– De arbetar under en omfattande sekretess, säger Andreas Schönström. De får inte ens berätta för någon på sitt fackförbund om företagen.

– Vi har erbjudit Svenskt Näringsliv att delta i kontrollerna, fortsätter han. Men arbetsgivarna har tackat nej.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Dom: Chaufförer fick för lite betalt

Åkeri. Det holländska åkeriet har kringgått kollektivavtalet, enligt en dom i en nederländsk domstol. Chaufförer från Moldavien, som bland annat har kört växter till Ikeavaruhus i Norden, har fått för lite betalt.

Pierre Mollestam, Helsingborg

Sophämtning på beställning fortsätter året ut

Miljöarbetare. Någon vill ha en stinkande soptunna tömd direkt efter helgen. Grannen fyller i stället sitt kärl och begär hämtning efter flera veckor. I ett villaområde i Helsingborg fortsätter kunderna att själva bestämma när sopgubben ska komma.

Transport kan bli facklig part i kollektivavtal med Samhall

Avtal. Efter en överenskommelse i LO är målet att Transport ska bli ett av LO-förbunden som förhandlar fram kollektivavtal med Samhall. Det statliga bolaget har 20 000 anställda och utför tjänster som städning och lagerhantering.

Pengar till försäkringsinfo kan dras in

Försäkringar. Svenskt Näringsliv har sagt upp avtalen med facken om att bidra med pengar till information om försäkringar. Transports Sture Thorsell blev lika förvånad som de övriga på den fackliga sidan.

Speditör friad i rätten

Åkeri. Åklagarens bevisning fick underkänt på alla punkter. Speditören friades helt i den första rättegången som har prövat beställarens ansvar när ett anlitat åker bryter mot lagarna.

Nytt larm om miljögifter från flygplatser

Flyg. Nu kommer nya larm om förhöjda haltar av det giftiga ämnet PFAS i grundvatten och brunnar. PFAS finns bland annat i brandsläckningsskum och höga halter har uppmätts nära flygplatser. Den här gången är det Visby som granskats.

Uppsagt tidningsbud blir fall för Arbetsdomstolen

Tidningsbud. I 44 år delade en kvinna ut tidningar för ett av landets största distributionsföretag. I somras, när det återstod tre år till pensioneringen, fick hon sparken. Företaget anser att hon jobbade för sakta, skriver Transport i en stämningsansökan till Arbetsdomstolen (AD).

Hallå där!

Johan Granlund

… Mr ”Kurvdosering” som lämnar konsultandet och lobbyverksamheten om hur vägar bäst bör byggas. Johan Granlund blir produktionschef inom byggnadsmaterial.

Vakter skyddar sopgubbar i Ängelholm

Miljöarbetare. Miljöarbetarna och deras sopbilar får sällskap av vakter. Renhållningsbolaget i Ängelholm har anlitat ett bevakningsföretag för att skydda anställda från en hotfull kund.

Karl-Petter Thorwaldsson

Var fjärde LO-medlem röstade på SD

Politik. Signalen har gått fram. Den hälsningen skickar LO:s ordförande till de över 300 000 medlemmar som röstade på Sverigedemokraterna.

Camilla Frostehag, Chrisse Sundvall och Viktor Andersson, valarbetare på Transport

Transports valarbetare besvikna

Politik. Visst är de besvikna. Tre aktiva transportare som i februari gick ringutbildning på förbundet kommenterar valresultatet. Idén var att så många transportmedlemmar som möjligt skulle få ett telefonsamtal före valet.

Val 2018
Tommy Wreeth

”S-ledd regering bästa alternativet”

Politik. Tommy Wreeths analys av valresultatet är att läget är ytterst bekymmersamt. Det bästa alternativet är i vilket fall en S-ledd regering, tycker Transports ordförande.

Pengar på gång för omlastning

Politik. Vad krävs för att mer gods ska köras på järnväg och fartyg? Regeringen funderar på en omlastningspeng.

Flygfraktargäng på Arlanda

Flygfraktare fick extra komp

Flyg. Ett 20-tal Transportmedlemmar i Arlandaklubben för flygfraktare dök upp när avdelningsordförande Johan Eriksson var på besök i dag. Snacket handlade en hel del om de 16 extra komptimmar som facket förhandlat fram som kompensation för att arbetsgivaren strulat med semesterdagarna.

Beställaransvar prövas i domstol

Åkeri. Två timmar tar rättegången som ska avgöra om speditören ska straffas. Fallet är ett första test av beställarens ansvar när de åkerier och chaufförer som anlitas bryter mot lagarna. Men det eventuella brottet begicks innan lagen skärptes.