Ok att facken kollar företag

Kommuner som använder Vita jobb-modellen bryter inte mot konkurrensreglerna. Malmö får grönt ljus för att använda fackliga ombudsmän när kommunen ska försäkra sig om att företag som levererar tjänster har schysta villkor för sina anställda.

– Jag är väldigt glad, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö som just tagit emot beslutet från Konkurrensverket. Nu kan vi fortsätta kräva schysta villkor även när färdtjänsten ska upphandlas senare i år.

Så här fungerar Malmös modell av Vita jobb:

När kommunen ska upphandla en tjänst kräver den att företag som lägger anbud ska leva upp till vissa krav som finns i det kollektivtal som gäller för uppdraget.  För att kontrollera att det företag som vunnit en upphandling lever upp till kraven anlitar Malmö kommun företrädare för det fackförbund som har slutit just det kollektivavtalet. En facklig ombudsman blir i praktiken ett slags oavlönad konsult till kommunen.

Och just den delen av modellen har anmälts till Konkurrensverket.

I sitt beslut konstaterar myndigheten att Malmö inte bryter mot upphandlingsreglerna när kommunen anlitar någon från facket för att kolla att företagen sköter sig. Ärendet avskrivs helt enkelt.

– Förhoppningsvis har vi trampat upp en trygg stig för andra kommuner och landsting som vill ställa hårdare krav när de upphandlar tjänster, säger Andreas Schönström. Vi kan fortsätta som vi har börjat, och årets upphandling av färdtjänsten blir den verkliga prövningen av modellen.

Hittills har Malmö använt Vita jobb-modellen vid byggen och därmed samarbetat med Byggnads. Men i år, när det är dags för färdtjänsten, kommer även Transport i Malmö att medverka.

Meningen är att fackets kontrollant ska bidra med sin expertkunskap inom avtalen, men inte agera fackligt utifrån information som de får under kontrollerna.

– De arbetar under en omfattande sekretess, säger Andreas Schönström. De får inte ens berätta för någon på sitt fackförbund om företagen.

– Vi har erbjudit Svenskt Näringsliv att delta i kontrollerna, fortsätter han. Men arbetsgivarna har tackat nej.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

lastbilar i kö efter dikeskörning

Vägen är blockerad

Chaufförer. I fyra timmar stod trafiken stilla. Vägen var blockerad av en lastbil som behövde bärgas upp ur diket – och som sedan inte kunde komma i gång för egen maskin. Strax därpå gick nästa trailerdragare ner i diket.

Sverige kritiserar EU-förslag om arbetsrätt

EU. Det är viktigt att skapa tydliga och förutsägbara arbetsvillkor. Men EU ska inte tassa in på enskilda länders system, som den svenska modellen där parterna gör upp om villkoren. Det anser den svenska riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Flygplatskontrollanterna jobbar kvar

Bevakning. Nokas är färdig med sin utredning. Tre myndigheter har tillfrågats. Resultatet är att flygplatskontrollaterna som ägnar sig åt kampsport och skytteträning på sin fritid jobbar vidare som förut.

Kampdagar med värvning ska göra Transport starkare

Facket. Under 2018 ska Transport satsa extra på medlemsvärvning. Förbundets avdelningar stänger kontoren två dagar i månaden för att ägna all kraft åt att besöka transportarbetare ute på arbetsplatserna.

AD-dom i sopkonflikten skjuts upp på nytt

Renhållning. Arbetsdomstolen (AD) skjuter upp domen som rör sommarens stora sopkonflikt ytterligare en gång. Utslaget, som gäller 49 miljöarbetare på Renonorden, skulle ha kommit den 7 februari. AD förlängde fristen – först till den 28 februari. Och nu till den 7 mars.

Elektroniska staket mot terror på väg – men dröjer

Åkeri. Geofencing? Som ett vapen mot terrorister i lastbilar har metoden blivit allt mer aktuell. Tester är på gång. En statlig utredning ska snart presenteras. Men vad innebär egentligen elektroniska staket, även kallade geofencing?

Åkerier förlorar uppdrag efter momsbeslut

Åkeri. Skatteverket kräver tre åkerier i Skaratrakten på flera miljoner kronor i moms och skattetillägg. Enligt beslutet har de köpt diesel från Östeuropa, och då medverkat till bedrägeri som syftade till att undkomma momsen. Logistikkoncernen XR har avbrutit allt samarbete med de tre åkerierna.

Transport går vidare efter enkät om övergrepp

Sexuella trakasserier. Nu vet Transports förbundsstyrelse att sexuella trakasserier, kränkningar och övergrepp förekommer inom förbundet. Alla som är anställda eller har ett fackligt uppdrag ska inom kort få ett tydligt besked om vem de ska vända sig till om de råkar illa ut.

Transport med i världskampanj mot kvinnovåld

Internationellt. Världsfacket kräver stopp för våld och trakasserier mot kvinnor i arbetslivet. Under 23 dagar pågår kampanjen som ska få FN att skriva in detta i en ny konvention.

Elva transportare på kurs.

”Hej! Det är väl en bra början”

Facket. Här ska det tränas på att ringa. Elva transportare ägnar onsdagen åt en introduktion i att ringa medlemmar. Före valet ska minst hälften – eller helst alla 59 000 – av fackets medlemmar få en signal från Transport.

Ändrade arbetsmiljöregler oroar LO-facken

Arbetsmiljö. Trots hård kritik från LO drar Arbetsmiljöverket i gång en stor översyn av arbetsmiljöreglerna. Dagens 72 föreskrifter som styr allt från asbestsanering på byggen till skärmaskiner i storkök ska bantas till 17.

Flygplatskontrollanter tränar närstrid i ryska uniformer

Bevakning. De jobbar i säkerhetskontrollen på Arlanda. På fritiden ägnar de sig åt att träna närstrid och hantera vapen. Nyheten om säkerhetsvakterna som också klär sig i ryska uniformer under sina klubbmöten slog ner som en bomb hos arbetsgivaren Nokas i morse.

Taxi-vd lämnar chefsjobbet

Taxi. Chefen för Sverigetaxi i Stockholm lämnar vd-jobbet. Det första den nya koncernchefen gör är att tillsätta en tillfällig vd. Den förra blir rådgivare i koncernledningen.