Nytt sopföretag tar över

Sopgubbarna får behålla jobbet. Bilarna tas över av nya företaget. Sophämtningen i Norrtälje är på väg mot en nystart efter konkursen.

– Jag kan inte kommentera förrän avtalen är undertecknade, säger konkursförvaltaren Hans Ödén, tre veckor efter att han fick ta över Samtek.

Enligt uppgifter till Transportarbetaren är det företaget Karlsviken holding som tar över i Norrtälje. Samteks verksamhet i Västerås finns inte med i affären.

– Jag har lagt ett bud på Norrtälje och konkursförvaltaren har accepterat det, bekräftar Karlsvikens vd Per Nordin. Så fort vi har skrivit avtalet ska jag söka trafiktillstånd.

Per Nordin köper alla fordon som rullade i Samteks Norrtäljegren. Han räknar med att företaget tar över det kommunala uppdraget att sköta avfallshanteringen i Norrtälje tätort och de norra delarna av kommunen.

– Vi återanställer i stort sett alla anställda, säger Per Nordin.

Norrtälje kommuns förväntningar på ett nytt företag är att det ska ha den kapacitet som krävs, att personal och bilar ska finnas.

– Vi är i en process och diskuterar just nu förutsättningarna med det företag som är på väg att köpa Samtek, säger Henrik Lilliehöök, renhållningschef i kommunen. Våra krav är desamma som när upphandlingen gjordes för sju år sedan.

På Transports avdelningskontor har ombudsman Leif Valdén just nåtts av beskedet att Karlsviken tar över sophämtningen efter konkursade Samtek.

– Nu kan vi starta diskussionerna om övertagandet och framtiden med Per Nordin, säger han.

Per Nordin var delägare i Samtek till dagarna före konkursen. Han hade köpt in sig i slutet av förra året, men lät köpet gå tillbaka när det kom stora ekonomiska krav som hade med den tidigare verksamheten att göra. Det var den förra ägaren Robert Ramming som undertecknade konkursansökan.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Johnny Lans i sin truck.

Nacken tar stryk av truckjobb

Truckförare. Hälften av alla truckförare har eller har haft ont i nacken. Ännu fler har smärtor i skuldrorna. De vrider på huvudet 222 gånger varje timme. Johnny Lans är inte förvånad över dessa vetenskapliga fakta om sitt yrke.

Fler åker dit för cabotagebrott

Åkeri. Under årets första halvår syns en kraftig ökning av uttagna sanktionsavgifter för brott mot reglerna om cabotage och kombinerade transporter. Författningsförändring, ny vägledning och en särskild utbildningssatsning hos Polisen lär ligga bakom den kraftiga ökningen.

Fartyget Navi Star

Ryska fartyget fritt att lämna Köping

Hamn. Transportstyrelsen har hävt nyttjandeförbudet mot det ryska fartyg som ligger i Köpings hamn. Fackens blockad gäller fortfarande, så det kan inte lossa sin last i Sverige. Det fackliga kravet är att sjömännen ska få kollektivavtal.

Skärpt säkerhet för väktarna

Bevakning. De två väktarna tog sig i säkerhet i ett skyddsrum. Efter attacken mot polishusbygget i Rinkeby har arbetsgivaren anmält händelsen till Arbetsmiljöverket. Och dessutom skärpt skyddet och säkerhetsrutinerna på byggarbetsplatsen.

Tidningsvagn.

Vart tog tidningarna vägen?

Tidningsbud. 200 tidningar är spårlöst försvunna. Liksom tidningsvagnen. Budet Tine Wesdorp undrar varför någon vill stjäla mängder av Kristianstadsbladet, Sydsvenskan, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

Slamchaufför drabbad av giftig gas

Slamchaufför. Giftigt svavelväte i ett rum på reningsverket fick slambilsföraren Leif Andersson att svimma när han lossat slam. Han hamnade vid dörren och kunde kravla sig ut i säkerhet när han vaknade till.

Fler hör av sig om dålig arbetsmiljö

Jobbet. Efter förra årets radikala ökning av tips till Arbetsmiljöverket fortsätter tillströmningen, om än i betydligt lägre takt.

Marcus Horn vid sin sopbil

Gryningsjobb i värsta hettan

Miljöarbetare. Den afrikanska värmen sveper in över Sverige, varmast blir det i morgon. I skånska Skurup betyder det att sopgubben Marcus Horn kan börja arbetsdagen klockan fyra på morgonen. Hans chef har inspirerats av sophämtningen vid Medelhavet.

Tidningsbud hotade och misshandlade

Tidningsbud. Tre augustinätter. Tre tidningsbud på olika håll i landet misshandlade, hotade eller bestulna. I Norrtälje tog områdeschefen själv tag i brottet och åkte ut till den man som hotat att kasta gatsten mot ett tidningsbud.

Fackets telefoner inte överhettade i rekordvärmen

Extremvärmen och skogsbränderna tycks ännu inte ha resulterat i särskilt många frågor till fackförbundet Transport. Men i Dalaavdelningen befarar man att bränderna kommer att drabba enskilda medlemmar.

Matutkörningen blev en mardröm för Joakim

Åkeri. I fyra månader körde Joakim Åman ut mat från restauranger som Max och Pizza hut. Maten beställdes genom sajten hungrig.se. Men bolaget där han formellt var anställd, FLX consulting, blåste honom på lön och milersättning. Bolaget har heller inte betalat in en krona i skatt eller sociala avgifter, trots att man på hemsidan säger sig ha 50 anställda.

Förare med adhd kör lika bra som andra

Bilförare med adhd kör inte sämre än andra. Det visar tester i körsimulator som gjorts vid Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI).

Ett steg mot lika löner – inte för EU:s utlandsförare

Åkeri. Lika lön för lika arbete blir verklighet inom EU, skriver regeringen som nu tillsätter en utredare som ska se över hur unionens nya utstationeringsregler ska införas i Sverige. Fast reglerna gäller förstås bara arbetskraft som jobbar inom ett och samma land. Och yrkesförarna omfattas inte.