Nytt sopföretag tar över

Sopgubbarna får behålla jobbet. Bilarna tas över av nya företaget. Sophämtningen i Norrtälje är på väg mot en nystart efter konkursen.

– Jag kan inte kommentera förrän avtalen är undertecknade, säger konkursförvaltaren Hans Ödén, tre veckor efter att han fick ta över Samtek.

Enligt uppgifter till Transportarbetaren är det företaget Karlsviken holding som tar över i Norrtälje. Samteks verksamhet i Västerås finns inte med i affären.

– Jag har lagt ett bud på Norrtälje och konkursförvaltaren har accepterat det, bekräftar Karlsvikens vd Per Nordin. Så fort vi har skrivit avtalet ska jag söka trafiktillstånd.

Per Nordin köper alla fordon som rullade i Samteks Norrtäljegren. Han räknar med att företaget tar över det kommunala uppdraget att sköta avfallshanteringen i Norrtälje tätort och de norra delarna av kommunen.

– Vi återanställer i stort sett alla anställda, säger Per Nordin.

Norrtälje kommuns förväntningar på ett nytt företag är att det ska ha den kapacitet som krävs, att personal och bilar ska finnas.

– Vi är i en process och diskuterar just nu förutsättningarna med det företag som är på väg att köpa Samtek, säger Henrik Lilliehöök, renhållningschef i kommunen. Våra krav är desamma som när upphandlingen gjordes för sju år sedan.

På Transports avdelningskontor har ombudsman Leif Valdén just nåtts av beskedet att Karlsviken tar över sophämtningen efter konkursade Samtek.

– Nu kan vi starta diskussionerna om övertagandet och framtiden med Per Nordin, säger han.

Per Nordin var delägare i Samtek till dagarna före konkursen. Han hade köpt in sig i slutet av förra året, men lät köpet gå tillbaka när det kom stora ekonomiska krav som hade med den tidigare verksamheten att göra. Det var den förra ägaren Robert Ramming som undertecknade konkursansökan.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Elektroniska staket mot terror på väg – men dröjer

Åkeri. Geofencing? Som ett vapen mot terrorister i lastbilar har metoden blivit allt mer aktuell. Tester är på gång. En statlig utredning ska snart presenteras. Men vad innebär egentligen elektroniska staket, även kallade geofencing?

Åkerier förlorar uppdrag efter momsbeslut

Åkeri. Skatteverket kräver tre åkerier i Skaratrakten på flera miljoner kronor i moms och skattetillägg. Enligt beslutet har de köpt diesel från Östeuropa, och då medverkat till bedrägeri som syftade till att undkomma momsen. Logistikkoncernen XR har avbrutit allt samarbete med de tre åkerierna.

Transport går vidare efter enkät om övergrepp

Sexuella trakasserier. Nu vet Transports förbundsstyrelse att sexuella trakasserier, kränkningar och övergrepp förekommer inom förbundet. Alla som är anställda eller har ett fackligt uppdrag ska inom kort få ett tydligt besked om vem de ska vända sig till om de råkar illa ut.

Transport med i världskampanj mot kvinnovåld

Internationellt. Världsfacket kräver stopp för våld och trakasserier mot kvinnor i arbetslivet. Under 23 dagar pågår kampanjen som ska få FN att skriva in detta i en ny konvention.

Elva transportare på kurs.

”Hej! Det är väl en bra början”

Facket. Här ska det tränas på att ringa. Elva transportare ägnar onsdagen åt en introduktion i att ringa medlemmar. Före valet ska minst hälften – eller helst alla 59 000 – av fackets medlemmar få en signal från Transport.

Ändrade arbetsmiljöregler oroar LO-facken

Arbetsmiljö. Trots hård kritik från LO drar Arbetsmiljöverket i gång en stor översyn av arbetsmiljöreglerna. Dagens 72 föreskrifter som styr allt från asbestsanering på byggen till skärmaskiner i storkök ska bantas till 17.

Flygplatskontrollanter tränar närstrid i ryska uniformer

Bevakning. De jobbar i säkerhetskontrollen på Arlanda. På fritiden ägnar de sig åt att träna närstrid och hantera vapen. Nyheten om säkerhetsvakterna som också klär sig i ryska uniformer under sina klubbmöten slog ner som en bomb hos arbetsgivaren Nokas i morse.

Taxi-vd lämnar chefsjobbet

Taxi. Chefen för Sverigetaxi i Stockholm lämnar vd-jobbet. Det första den nya koncernchefen gör är att tillsätta en tillfällig vd. Den förra blir rådgivare i koncernledningen.

Flyttfirma kräver miljoner i skadestånd av staten

Flyttbranschen. En flyttfirma i Stockholm kräver skadestånd från staten. Bolaget vill ha ersättning för förlorade uppdrag och intäkter efter tidigare anklagelser om brott mot konkurrenslagen.

Genmäle från Texab

Lagerarbete. Transportarbetaren har publicerat flera artiklar om flytt- och bemanningsföretaget Texab, som bland annat har uppdrag för Postnord. Texabs vd Torbjörn Ulf har begärt ett genmäle efter den centrala förhandling som hölls mellan Texab och Transport i går, tisdagen den 6 februari.

”Då blir det provanställning på livstid”

Politik. Ett generalangrepp mot den svenska modellen, recenserar Markus Pettersson Moderaternas tankar kring turordningsreglerna för den som är anställd. Han är facklig-politisk sekreterare hos Socialdemokraterna.