Nya regler för Europas lastbilschaufförer

EU. Europaparlamentet har kommit överens om nya regler för åkeritrafiken. Nu blir det nya regler för cabotage, löner för chaufförer samt kör- och vilotider. Dessutom tidigareläggs kravet på smart färdskrivare med gps-positionering.

Efter tre försök att stoppa förslagen under de senaste två veckorna svävade lagpaketet i ovisshet in i det sista. Men när Europaparlamentarikerna till slut skulle fatta beslut blev det runt hundra rösters övervikt till de kompromissförslag som mejslats fram under flera års tid.

Det rör sig om tre lagpaket som berör kör- och vilotider, utstationering och cabotage.

– Jag välkomnar bättre och tuffare regler för cabotage och utstationering. Äntligen kommer mycket av den gråzonsverksamhet vi påtalat i många år bli olaglig. Allt är inte bra, det finns negativa delar, särskilt när det gäller kör- och vilotider, men som helhet bedömer vi att vi får ett bättre regelverk. Nu ligger parlamentets ståndpunkt nära rådets så det borde gå att nå en gemensam lösning relativt snabbt, säger Magnus Falk, internationell politisk sekreterare på Transport.

Marita Ulvskog (S) kom in i parlamentets transportutskott efter att ledamoten Jens Nilsson (S) gått bort. Nilsson hade tagit fram parlamentets första förslag om nya cabotageregler, ett arbete som hans tyska partikamrat Ismail Ertug tog över.

– En bättre sorti kunde det här parlamentet inte få. Vi värnar om alla medborgare men framför allt de mest utsatta, alla vardagshjältar, som nu får lika lön för lika arbete – oavsett om det gäller byggnadsarbetare eller yrkeschaufförer. En bra dag, säger Marita Ulvskog (S) i ett pressmeddelande.

För Europeiska transportarbetarfederationen (ETF) har kör- och vilotiderna varit en stor fråga. ETF skriver i ett pressmeddelande att de är väldigt nöjda med att kör- och vilotidsreglerna förblir mer eller mindre oförändrade. Än en gång bekräftas också att den långa vilan inte ska få tas i hytten.

Den nya smarta färdskrivaren ska dessutom göra det svårare att fuska, eftersom den regelbundets sparar fordonets position med hjälp av en inbyggd gps. Något förvånande beslutades också att lätta lastbilar inte längre kommer att undantas från kravet på digital färdskrivare. Enligt parlamentets beslut ska alla lastbilar ha den nya färdskrivaren monterad senast om fem år.

Cabotage, alltså rätten att göra vissa inrikestransporter i samband med en internationell transport, får nya regler. Enligt beslutet blir det ok med fria cabotagekörningar under tre dagar. Därefter blir det förbjudet att ta nya cabotagekörningar innan det utländska åkeriets fordon har spenderat 60 timmar i sitt etableringsland.

Förra året beslutade EU om nya utstationeringsregler. De innebär i korthet att arbetare som skickas ut till ett annat land för att jobba har rätt till samma lön som inhemska arbetare. Då var chaufförer undantagna. Men med det nya beslutet kommer de inte längre att vara det.

Chaufförer kommer att räknas som utstationerade från dag ett, förutom vid specifika undantag.  I Sverige, där kollektivavtalen ofta reglerar lön, bör det innebära att utstationerade arbetare ska få lön enligt kollektivavtalen. Den svenska riksdagen ska senast nästa sommar ha klubbat en lag som så att säga implementerar EU-beslutet i svensk lagstiftning. Exakt hur den kommer att se ut vet vi inte. Vi vet inte heller om chaufförer kommer med då, eller vid ett senare skede.

Nu återstår det för parlamentet att komma överens med medlemsländerna i en så kallad trialog. Medlemsländernas position ligger ganska nära det beslut som fattade i dag. I december beskrev vi transportministrarnas överenskommelse. Läs mer om den här.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Alen Kazazic:
    11 april, 2020

    Hoppas att detta bli genomförd asap så åkare kan höja pris på sina tjänster , så som det är nu på lös trailertrafik man slavar åt stora speditioner som sätter priser på sina körningar enligt utländska bilar och tjänster . Det är inte enbart åkare som är "bovar" speditioner borde betala enligt kollektivavtal sina körningar så kan man betala chaufförer enligt kollektivavtal .

  2. Johan Larsson:
    9 april, 2019

    Då är det upp till bevis för vår regering att se till att berörda myndigheter får klara uppdrag och resursen att kontrollera o lagföra de som bryter mot reglerna. Som de politiska vindarna blåser idag känns det som det kan bli svårt.

  3. Margareta Liljedahl Eriksson:
    5 april, 2019

    Ett stort steg i rätt riktning har tagits. Men regler och teknik måste kompletteras med ökad närvaro av trafikpoliser och bilinspektörer. I många år har vi sett en drastisk minskning av dessa yrkeskårer ute på våra vägar. I Skåne som är en expansiv region med ökad tung trafik kommer nu att få se fler trafikkontroller genom insatser, men det kommer att behövas på fler ställen och nya ställen. Satsa på att utbilda fler trafikpoliser, så att vi gemensamt med teknik och lagen kan få bukt med den djungel som råder på våra vägar.

Lästips:

Foodorabud. Foto: John Antonsson

Oklart vad nya EU-reglerna innebär för svenska gigarbetare

Gigarbetare. EU har förhandlat fram ett plattformsdirektiv. Oklart hur det påverkar den svenska arbetsmarknaden.

Lastbilschaufför och gravid? Berätta för din arbetsgivare så att riskbedömning kan göras.

Viktigt att tidigt bedöma gravidas arbetsmiljö

Arbetsmiljö. Vänta inte med att berätta för din chef om du är lastbilschaufför och blir gravid. Vibrationer, buller, partiklar och tung fysisk belastning kan innebära en risk. Därför är det viktigt att arbetsgivaren tidigt i graviditeten gör en individuell riskbedömning av arbetsmiljön.

Valkampanj inför EU-valet inledd

EU. LO har dragit igång sin kampanj inför valet till Europaparlamentet med ett digitalt möte i Teams. Kamp mot arbetslivskriminalitet och ökad trygghet för vanligt folk var något som flera talare lyfte.

Hallå där!

Magnus Wainebro

...busschaufför som tillsammans med branschkollegor firas med en egen dag i dag, den 18 mars.

4 av 10 saknar kunskap om avtalade försäkringar

Anställningsvillkor. Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal skyddas av försäkringar från Afa. Enligt en undersökning Avtalat beställt saknar 43 procent av 605 svarande kunskaper om de kollektivavtalade försäkringarna.

Misstänkt insider nekar till allt

Rättsfall. På måndagen inleddes rättegången mot den hamnarbetare som är misstänkt för inblandning i omfattande kokainsmuggling kopplad till hamnen i Helsingborg. Mannen själv säger sig inte vara inblandad i något av det han anklagas för.

Däckskiftarna Nacka

Mycket fusk i liten verkstad?

Däckverkstad. Så var det högsäsong för byte igen – den sista mars kan vinterdäcken tas av. I höstas granskade Skatteverket företag i branschen för att komma åt fusk.

Lastbil med ny front före krocktest med personbil. Foto: Trafikverket

Ny front på lastbilar kan rädda liv

Teknik och trafik. En ny stötdämpande lastbilsfront kan mildra personskador och rädda liv – vid en krock mellan en personbil och en lastbil. Forskare vid Chalmers har konstruerat en prototyp som Trafikverket krocktestat, med positivt resultat enligt myndigheten.

Transport stämmer UPS om handdatorer

Arbetsrätt. UPS-chaufförernas handdatorer används till tidrapporteringen. Den som är utloggad får löneavdrag. Helt fel anser Transport som stämmer UPS och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i Arbetsdomstolen.

Lastbilschaufför och gravid? Berätta för din arbetsgivare så att riskbedömning kan göras.

Viktigt att tidigt bedöma gravidas arbetsmiljö

Arbetsmiljö. Vänta inte med att berätta för din chef om du är lastbilschaufför och blir gravid. Vibrationer, buller, partiklar och tung fysisk belastning kan innebära en risk. Därför är det viktigt att arbetsgivaren tidigt i graviditeten gör en individuell riskbedömning av arbetsmiljön.

Hallå där!

Anna Almqvist

…LO-ekonom och författare till rapporten Makt­eliten. Den visar att eliten i storföretagen tjänar 73 gånger så mycket som en lastbilschaufför.

UPS Göteborg. Foto: John Antonsson

Nytt miljonvite slår mot UPS

Arbetsmiljö. 600 000 kronor i vite för chaufförernas arbetsmiljö. 600000 för terminalarna. Arbetsmiljöverkets beslut står fast då UPS överklagande nekats.

Köldgräns krävs för säkra resor anser Transport.

”Köldgräns krävs för säkra resor”

Serviceresor. Ställ färdtjänst- och skolskjutsfordon vid minus 30 grader, manar facket. Debatten drog i gång i Norrbotten när ett taxibolag stoppade en skolskjuts vid en köldknäpp. Hos Luleå och Älvsby taxi går åsikterna lite isär om en bestämd köldgräns.