Nya hot mot las

Livslångt lärande är grunden för en rapport som framtidsministern tagit emot i dag. Som ett sätt att finansiera framtida fortbildning förslås en uppluckring av lagen om anställningsskydd. I den grupp som tagit fram rapporten finns Kommunals ordförande.

– Det irriterar mig oerhört att de hela tiden ska deala med las! På våra arbetsplatser som oftast är små gör vi nästan aldrig undantag från lagen när företagen ska säga upp anställda, kommenterar Lars Lindgren, Transports ordförande.

Han ser också att framtidens arbetsmarknad ställer krav på studier och fortbildning.

– Men det ligger redan i arbetsgivarens ansvar att utbilda folk. De ska se till att de anställda har kunskap för det arbete som ska utföras – och inte säga upp människor och ta in nya bara för att det kommer nya arbetsredskap och metoderna ändras.

Analysgruppen som står bakom rapporten ”Livslångt lärande för framtidens arbetsmarknad” har fått sitt uppdrag av framtidsminister Kristna Persson (S).  Den har tre grundstenar:

• allmän information och upplysning till stöd för återkommande kompetensutveckling som ett naturligt inslag i arbetslivet.

• individuell vägledning för yrkesaktiva över 30 år i behov av stöd att se sina kompetenser och möjliga utvecklingsvägar.

• en kompetensförsäkring som ger ekonomiska förutsättningar för den enskilde att mitt i arbetslivet delta i kompetensutvecklingsaktiviteter.

Rapporten mynnar ut i att regeringen bör tillsätta en utredning som mejslar fram en modell för fortbildningen och kompetensförsäkringen, och till den skickar gruppen med att lagen om anställningsskydd (las) bör ses över.

– När man kommit fram till en lösning på fortbildningen kan det ge nya öppningar till diskussioner om vissa delar av reglerna om anställningstrygghet, säger Annelie Nordström, ordförande i Kommunal, till Dagens Nyheter.

Liknande öppningar för att rusta ner las har tidigare i år kommit fram i samtal mellan å ena sidan LO-facken IF Metall och Handels samt tjänstemannafacken i PTK och å andra sidan arbetsgivarna inom industrin och på handelssidan. Förhandlingarna mötte kraftig kritik från Transport, flera andra fackförbund – men också inifrån IF Metall och Handels.

Framtidsminister Krisitna Persson kommenterara rapporten i ett mejl till Transportarbetaren:

– Det är intressanta och väl genomarbetade förslag som gruppen presenterar i sin delrapport. Precis som alla förslag från analysgrupperna kommer de nu att behandlas av berörda departement. Hur vi går vidare mer konkret får vi återkomma till.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Infekterat i AD när sommarens sopkonflikt prövas

Renhållning. Det var beställaren, Stockholm Vatten, som höll i taktpinnen när sopgubbarna på Reno Norden skulle tvingas att medverka i den ifrågasatta nyckelinventeringen i somras. Den inventering som ledde till sopkaos, efter att närmare 50 miljöarbetare sagt upp sig på Reno Norden.

Upprop på gång inom bevakning

Bevakning. Även bevakningsbranschen har fått sin #metoo. Facebookgruppen startades i förra veckan, och än så länge har vittnesmålen om övergrepp, sexuella trakasserier och sexistiska kommentarer inte tagit fart.

sopkonflikten i Stockholm

Sopgubbarna i domstolen – vild strejk eller uppsägning?

Renhållning. Sopgubbarnas aktion på Reno Norden i somras var ingen vild strejk, utan biverkningar efter att bolaget avskedat personalen. Fel, säger företaget som hävdar att såväl aktionen som sopgubbarnas sjukskrivningar och uppsägningar var olovliga stridsåtgärder.

Kilometerskatt och transpondrar utreds av regeringen

Åkeri. Kilometerskatten fortsätter att utredas av regeringen. Transpondrar i svenska och utländska lastbilar kan bli den nya metoden att kontrollera hur mycket de körs. Ambitionen är att ett skarpt förslag om vägavgifter och transpondrar ska presenteras före nästa val.

P-bot utfärdas

P-vaktens namn ska lämnas ut

Parkeringsvakt. Parkeringsvaktens namn ska lämnas ut. En 50-årig man i Karlstad har fått rätt i domstol. Mannen har gjort överklaganden till en konst. Han har haft 286 mål hos Kammarrätten i Göteborg de senaste 15 åren.

Två sopgubbar döms för ocker och tagande av muta

Brott. Förra fredagen var det rättegång i Stockholms tingsrätt. Då nekade sopgubbarna till anklagelsen att ha tagit emot mutor från en restaurang. I dag, fredag, dömdes de båda för tagande av muta och ocker.

Tidningsbudsmöte i Ö-vik

Sista julfesten med gänget

Tidningsbud. Julmiddag eller gravöl? Tidningsbuden i Örnsköldsvik har inget jobb kvar i maj. Men efter information om coachning, avgångsbidrag och a-kassa hugger de in på sillar, jansson, prinskorv och älgbullar. Julmust förstås.

Avgasrör på lastbil

Minskade utsläpp från tunga lastbilar

Miljö. Koldioxidutsläppen från tunga lastbilar har minskat med 11 procent från 2015 till 2016, enligt intresseorganisationen Svebio.

Taxi-vd upptaxeras med över miljonen

Färdtjänst. Vd:n för Nävertorps taxi har upptaxerats med över en miljon kronor. Skattemyndigheten har fått rätt i sin bedömning av hans inkomster under 2013.

EU-parlamentet i Bryssel

Ministermöte om nya transportregler

EU. Cabotagetransporter måste vara tillfälliga. Reglerna om kombinerade transporter och cabotage behöver också samordnas så att kombitransporter med järnväg, sjöfart och lastbil inte används för att kringgå bestämmelserna. Det är Sveriges linje när transportministrarna i dag möts i Bryssel.

Grova sexuella trakasserier vid nordisk renhållarkonferens

Miljöarbetare. Två servitriser utsattes för så grova sexuella trakasserier att middagen avbröts och lokalen utrymdes. Händelsen utspelade sig vid en nordisk konferens för miljöarbetare i Tromsö i Norge 2015.

Här skapas kartan för lastbilschaufförer

Chaufförer. Det gick snabbt mellan tanke och handling. Lastbilschauffören Anders Armgren fick en idé, och satte omedelbart i gång att lägga ut rastplatser och uppställningsplatser på en Googlekarta. Tolv timmar senare har över 150 chaufförer hyllat kartan.

Utsatt kvinna

Försäkring även för våld i hemmet

Ersättning. Kvinnor som utsatts för våld i hemmet har vittnat i medierna och LO har länge bollat frågan med försäkringsbolaget Folksam. Men nu är det klart. Från årsskiftet utökas hemförsäkringen till att även gälla våld i nära relationer.

Mutbrottsanklagade sopgubbar i rätten

Brott. ”Nej”, sa den ena sopgubben. ”Absurt”, sa den andra. Under fredagen satt två före detta sopgubbar i rätten. Anklagade för att ha tagit 2 000 kronor i månaden för att hämta sopor på en restaurang i Stockholm som har sophämtningskontrakt.

Upprop mot sextrakasserier söker fler berättelser

Arbetsmiljö. Berättelserna om övergrepp, sexuella trakasserier och sexistisk jargong från transportbranscherna har inte strömmat in. Nu öppnar administratörerna för total anonymitet.