Nya hot mot las

Livslångt lärande är grunden för en rapport som framtidsministern tagit emot i dag. Som ett sätt att finansiera framtida fortbildning förslås en uppluckring av lagen om anställningsskydd. I den grupp som tagit fram rapporten finns Kommunals ordförande.

– Det irriterar mig oerhört att de hela tiden ska deala med las! På våra arbetsplatser som oftast är små gör vi nästan aldrig undantag från lagen när företagen ska säga upp anställda, kommenterar Lars Lindgren, Transports ordförande.

Han ser också att framtidens arbetsmarknad ställer krav på studier och fortbildning.

– Men det ligger redan i arbetsgivarens ansvar att utbilda folk. De ska se till att de anställda har kunskap för det arbete som ska utföras – och inte säga upp människor och ta in nya bara för att det kommer nya arbetsredskap och metoderna ändras.

Analysgruppen som står bakom rapporten ”Livslångt lärande för framtidens arbetsmarknad” har fått sitt uppdrag av framtidsminister Kristna Persson (S).  Den har tre grundstenar:

• allmän information och upplysning till stöd för återkommande kompetensutveckling som ett naturligt inslag i arbetslivet.

• individuell vägledning för yrkesaktiva över 30 år i behov av stöd att se sina kompetenser och möjliga utvecklingsvägar.

• en kompetensförsäkring som ger ekonomiska förutsättningar för den enskilde att mitt i arbetslivet delta i kompetensutvecklingsaktiviteter.

Rapporten mynnar ut i att regeringen bör tillsätta en utredning som mejslar fram en modell för fortbildningen och kompetensförsäkringen, och till den skickar gruppen med att lagen om anställningsskydd (las) bör ses över.

– När man kommit fram till en lösning på fortbildningen kan det ge nya öppningar till diskussioner om vissa delar av reglerna om anställningstrygghet, säger Annelie Nordström, ordförande i Kommunal, till Dagens Nyheter.

Liknande öppningar för att rusta ner las har tidigare i år kommit fram i samtal mellan å ena sidan LO-facken IF Metall och Handels samt tjänstemannafacken i PTK och å andra sidan arbetsgivarna inom industrin och på handelssidan. Förhandlingarna mötte kraftig kritik från Transport, flera andra fackförbund – men också inifrån IF Metall och Handels.

Framtidsminister Krisitna Persson kommenterara rapporten i ett mejl till Transportarbetaren:

– Det är intressanta och väl genomarbetade förslag som gruppen presenterar i sin delrapport. Precis som alla förslag från analysgrupperna kommer de nu att behandlas av berörda departement. Hur vi går vidare mer konkret får vi återkomma till.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fortsatt stopp för väktare och ordningsvakter

Bevakning. Skyddsombudet gjorde rätt som stoppade Cubsecs ordningsvakter på Rymdtorget i Göteborg. Arbetsmiljöverket ställer en rad krav på företaget för att det ska få skicka dit sina anställda igen.

Markus Pettersson

”Det överskuggande målet är att vinna valet”

Politik. Uppdraget är att få facken och Socialdemokraterna att gå åt samma håll inför nästa års val. Markus Pettersson berättar om sitt nya jobb som facklig-politisk sekreterare hos S.

Markus Pettersson går till Socialdemokraterna

Politk. Markus Pettersson har nytt jobb. Han börjar denna vecka som facklig-politisk sekreterare hos Socialdemokraterna. I juni lämnade han Transport efter ordförandeomröstningen på fackets kongress.

Sörmländskt färdtjänstbolag väcker farhågor i facket

Färdtjänst. Sultan Salimovic är en omdebatterad taxiföretagare i Sörmland. Nu har hans hustru vunnit flera färdtjänstkontrakt på Västkusten, via bolaget K-holms vård och omsorg. – Vi är helt klart oroade, säger Lennart Sköld, ombudsman på Transport i Uddevalla.

Väktare och ordningsvakter har lämnat Rymdtorget

Bevakning. Varken väktare eller ordningsvakter jobbar på Rymdtorget i Göteborg. Transport har lagt skyddsstopp för ordningsvakterna sedan polisen hoppat av de gemensamma patrulleringarna. I morgon väntas Arbetsmiljöverket avgöra om stoppet ska gälla eller om ordningsvakterna måste börja sin bevakning igen.

Svenska för lastbilsförare leder till jobb

Utbildning. Nio av tio som läst Svenska för lastbilsförare har jobb inom två år efter avslutad utbildning, visar en rapport från Länsstyrelsen i Stockholm.

Transportkvinnor i Europa möts av våld och hot

Kvinnor. Våld, sexuella trakasserier och hot drabbar kvinnor i transportbranscher runt om i Europa. En rapport från facket visar att nästan varannan kvinnlig transportarbetare har råkat ut för något det senaste året.

Avtal 2017

Nytt taxiföraravtal dröjer

Taxi. Den här veckan har Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund fortsatt överläggningarna om ett nytt avtal för taxiförarna. – Det går långsamt framåt. Men vi nog är inte klara förrän tidigast vecka 43, säger Transports förhandlare Lars Mikaelsson.

Däck i snö

Tomas Eneroth kräver vinterdäck på alla axlar

Vinter. I maj tyckte Transportstyrelsen att det inte behövs vinterdäck på en lastbils alla axlar. Nu går infrastrukturministern Tomas Eneroth tvärs mot myndigheten och föreslår att lagen ska ändras: Vid vinterväglag ska samtliga hjul på både dragbilen och släpet ha godkända vinterdäck.

Sopgubbar från Reno Norden. Foto Jan Lindkvist.

Nyckelkaos och övertid i Stockholms sophämtning

Renhållning. Sophämtningen i Stockholm har svårt att repa sig efter sopkonflikt, massuppsägningar och entreprenörsbyten. Arbetarna som fortfarande kör säger att det är kaos bland nycklar, överfullt i soprummen och många timmars övertid.

Poliskontroll av lastbil

Polisen kollar lastbilar extra noga

Åkeri. Polis i hela landet kollar tung trafik denna vecka. Det handlar om kör- och vilotider, lastsäkring, farligt gods och fordons vikt. Utländska lastbilar granskas extra noga för att avslöja om de körs olagligt i Sverige.

Ryska rör lossas i Karlshamn

Hamn. Lossningen är i full gång. Ett fartyg med de första 190 betongklädda stålrören anlände i lördags. Totalt ska Karlshamns hamn ta emot 52 000 rör till den ryska gasledningen Nord streams andra etapp.

Väktare förbjuds jobba på torg i Göteborg

Bevakning. Fyra ordningsvakter och två poliser – annars går de bevakningsanställda inte in på Rymdtorget i Göteborg. Väktarna på Nokas får över huvud taget inte vara där, efter ett beslut hos Arbetsmiljöverket. Bakgrunden är en grov misshandel av en ordningsvakt.

Taxi-vd dömd till fängelse

Färdtjänst. Taxiföretagaren Sultan Salimovic har förbjudits att driva företag de närmaste tre åren. Han döms samtidigt till åtta månaders fängelse för grovt skattebrott, bokföringsbrott, vårdslös skatteuppgift och för att han försvårat Skatteverkets kontroller.