Nya hot mot las

Livslångt lärande är grunden för en rapport som framtidsministern tagit emot i dag. Som ett sätt att finansiera framtida fortbildning förslås en uppluckring av lagen om anställningsskydd. I den grupp som tagit fram rapporten finns Kommunals ordförande.

– Det irriterar mig oerhört att de hela tiden ska deala med las! På våra arbetsplatser som oftast är små gör vi nästan aldrig undantag från lagen när företagen ska säga upp anställda, kommenterar Lars Lindgren, Transports ordförande.

Han ser också att framtidens arbetsmarknad ställer krav på studier och fortbildning.

– Men det ligger redan i arbetsgivarens ansvar att utbilda folk. De ska se till att de anställda har kunskap för det arbete som ska utföras – och inte säga upp människor och ta in nya bara för att det kommer nya arbetsredskap och metoderna ändras.

Analysgruppen som står bakom rapporten ”Livslångt lärande för framtidens arbetsmarknad” har fått sitt uppdrag av framtidsminister Kristna Persson (S).  Den har tre grundstenar:

• allmän information och upplysning till stöd för återkommande kompetensutveckling som ett naturligt inslag i arbetslivet.

• individuell vägledning för yrkesaktiva över 30 år i behov av stöd att se sina kompetenser och möjliga utvecklingsvägar.

• en kompetensförsäkring som ger ekonomiska förutsättningar för den enskilde att mitt i arbetslivet delta i kompetensutvecklingsaktiviteter.

Rapporten mynnar ut i att regeringen bör tillsätta en utredning som mejslar fram en modell för fortbildningen och kompetensförsäkringen, och till den skickar gruppen med att lagen om anställningsskydd (las) bör ses över.

– När man kommit fram till en lösning på fortbildningen kan det ge nya öppningar till diskussioner om vissa delar av reglerna om anställningstrygghet, säger Annelie Nordström, ordförande i Kommunal, till Dagens Nyheter.

Liknande öppningar för att rusta ner las har tidigare i år kommit fram i samtal mellan å ena sidan LO-facken IF Metall och Handels samt tjänstemannafacken i PTK och å andra sidan arbetsgivarna inom industrin och på handelssidan. Förhandlingarna mötte kraftig kritik från Transport, flera andra fackförbund – men också inifrån IF Metall och Handels.

Framtidsminister Krisitna Persson kommenterara rapporten i ett mejl till Transportarbetaren:

– Det är intressanta och väl genomarbetade förslag som gruppen presenterar i sin delrapport. Precis som alla förslag från analysgrupperna kommer de nu att behandlas av berörda departement. Hur vi går vidare mer konkret får vi återkomma till.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Än dröjer vägar för 74-tonsbilar

Skogen. Förberedelserna fortsätter för att släppa fram 74 ton tunga lastbilar på vägarna. I det första steget handlar det om kanske tio procent av vägnätet. Fortfarande i fem avgränsade områden.

Saknas: 3 450 lastbilsförare

Åkeri. Goda tider för den som kör lastbil. Besvärligt för åkerierna som inte hittar förare. En historiskt het arbetsmarknad för chaufförerna, enligt Tya.

Loa Brynjulfsdottir, Magnus Falk, Asma Jahngir och Saied Tagavi

Facklig rätt lyftes med FN:s rapportör

Internationellt. Fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter. Människor ska inte kastas i fängelse, torteras och förlora sina jobb för att de slåss för bättre arbetsvillkor. Med det budskapet träffade LO och Transport i dag FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter i Iran.

Avtalsrörelsen
Ett tidningsbud

Fortsatta förhandlingar för tidningsbuden

Tidningsbud. Överläggningarna om tidningsbudens löner tar fart igen. En förförhandling hölls i veckan och i slutet av augusti kallas hela förhandlingsdelegationen in för fortsättningen.

Grillkväll med femman

Samkväm. Regnet hotade men höll sig undan. Avdelning 5 Stockholm hade grillkväll som lockade medlemmar, unga och gamla.

Avtalsrörelsen

Taxiförhandlingar fortsätter i september

Taxi. Förhandlingarna om nya taxilöner tar ny fart i början av september. Transport jobbar för ett avtal med månadslön – åtminstone för dem som kör färdtjänst och sjukresor.

Alliansen vill lagstifta om lägre lön

Politik. Lägre lön för dem som jobbar – och ingen arbetsgivaravgift för arbetsgivaren. Alliansen presenterar sitt förslag om inträdesjobb i dag. Det innebär lagstiftning som öppnar löner lägre än kollektivavtalens.

Andreassons i personlig konkurs

Åkeri. Paret bakom Andreassons åkeri i Veddige har försatts i personlig konkurs. De får under hösten inte driva egna företag eller över huvud taget sitta i styrelsen i något företag. En konkursförvaltare tar över deras personliga ekonomi tills konkursen är avslutad.

Karl-Petter Thorwaldsson och Philip Botström

LO och SSU kräver satsning på välfärden

Politik. 70 miljarder till välfärden och högre skatter på kapital. LO går ihop med SSU och ställer krav på regeringen. Kravet på pengar till vård, skolor, omsorg och resten av välfärden ligger på en helt annan nivå än vad finansministern (S) tidigare har utlovat.

sopkonflikten i Stockholm

Sopgubbar samlar till manifestation

Renhållning. På lördag håller Stockholms sopgubbar en manifestation på Medborgarplatsen. Då har det gått drygt en månad sedan den vilda strejken stoppade stora delar av sophämtningen i stan.

Två dömda för grov misshandel av väktare

Bevakning. En väktare i Eskilstuna misshandlades grovt av två gärningsmän i april. Den ena gärningsmannen fick ett och ett halvt års fängelse. Den andre ett år.

RSO kan få agera på fler ställen

Arbetsmiljö. Ökade befogenheter för regionala skyddsombud har regeringens utredare föreslagit. Om förslaget blir verklighet kommer ett RSO kunna besöka och agera även på arbetsplatser utan medlemmar. Flera myndigheter är för förändringen, men Svenskt Näringsliv vill slopa kopplingen med facket.

Flygande pizzor lär dröja

Drönare. Pizzabuden lär få behålla sina jobb inom överskådlig framtid. Trots nya regler för drönare tror inte riktigt Philip Eide, marknadschef på Onlinepizza, på leveranser från luften.

Jätteförlust för Foodora

Matbud. Foodora är ett av Sveriges största matbudsföretag. Verksamheten fortsätter växa men ekonomin usel. Bara i fjol backade företaget 32 miljoner kronor.

Göteborgs hamn

LAS-listan på APM klar

Hamn. Vilka personer som får gå på APM i Göteborgs hamn är nu färdig. Listan fick först göras om efter att Transports representanter upptäckt ett antal fel.