Nya hot mot las

Livslångt lärande är grunden för en rapport som framtidsministern tagit emot i dag. Som ett sätt att finansiera framtida fortbildning förslås en uppluckring av lagen om anställningsskydd. I den grupp som tagit fram rapporten finns Kommunals ordförande.

– Det irriterar mig oerhört att de hela tiden ska deala med las! På våra arbetsplatser som oftast är små gör vi nästan aldrig undantag från lagen när företagen ska säga upp anställda, kommenterar Lars Lindgren, Transports ordförande.

Han ser också att framtidens arbetsmarknad ställer krav på studier och fortbildning.

– Men det ligger redan i arbetsgivarens ansvar att utbilda folk. De ska se till att de anställda har kunskap för det arbete som ska utföras – och inte säga upp människor och ta in nya bara för att det kommer nya arbetsredskap och metoderna ändras.

Analysgruppen som står bakom rapporten ”Livslångt lärande för framtidens arbetsmarknad” har fått sitt uppdrag av framtidsminister Kristna Persson (S).  Den har tre grundstenar:

• allmän information och upplysning till stöd för återkommande kompetensutveckling som ett naturligt inslag i arbetslivet.

• individuell vägledning för yrkesaktiva över 30 år i behov av stöd att se sina kompetenser och möjliga utvecklingsvägar.

• en kompetensförsäkring som ger ekonomiska förutsättningar för den enskilde att mitt i arbetslivet delta i kompetensutvecklingsaktiviteter.

Rapporten mynnar ut i att regeringen bör tillsätta en utredning som mejslar fram en modell för fortbildningen och kompetensförsäkringen, och till den skickar gruppen med att lagen om anställningsskydd (las) bör ses över.

– När man kommit fram till en lösning på fortbildningen kan det ge nya öppningar till diskussioner om vissa delar av reglerna om anställningstrygghet, säger Annelie Nordström, ordförande i Kommunal, till Dagens Nyheter.

Liknande öppningar för att rusta ner las har tidigare i år kommit fram i samtal mellan å ena sidan LO-facken IF Metall och Handels samt tjänstemannafacken i PTK och å andra sidan arbetsgivarna inom industrin och på handelssidan. Förhandlingarna mötte kraftig kritik från Transport, flera andra fackförbund – men också inifrån IF Metall och Handels.

Framtidsminister Krisitna Persson kommenterara rapporten i ett mejl till Transportarbetaren:

– Det är intressanta och väl genomarbetade förslag som gruppen presenterar i sin delrapport. Precis som alla förslag från analysgrupperna kommer de nu att behandlas av berörda departement. Hur vi går vidare mer konkret får vi återkomma till.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Åkerier förlorar uppdrag efter momsbeslut

Åkeri. Skatteverket kräver tre åkerier i Skaratrakten på flera miljoner kronor i moms och skattetillägg. Enligt beslutet har de köpt diesel från Östeuropa, och då medverkat till bedrägeri som syftade till att undkomma momsen. Logistikkoncernen XR har avbrutit allt samarbete med de tre åkerierna.

Transport går vidare efter enkät om övergrepp

Sexuella trakasserier. Nu vet Transports förbundsstyrelse att sexuella trakasserier, kränkningar och övergrepp förekommer inom förbundet. Alla som är anställda eller har ett fackligt uppdrag ska inom kort få ett tydligt besked om vem de ska vända sig till om de råkar illa ut.

Transport med i världskampanj mot kvinnovåld

Internationellt. Världsfacket kräver stopp för våld och trakasserier mot kvinnor i arbetslivet. Under 23 dagar pågår kampanjen som ska få FN att skriva in detta i en ny konvention.

Elva transportare på kurs.

”Hej! Det är väl en bra början”

Facket. Här ska det tränas på att ringa. Elva transportare ägnar onsdagen åt en introduktion i att ringa medlemmar. Före valet ska minst hälften – eller helst alla 59 000 – av fackets medlemmar få en signal från Transport.

Ändrade arbetsmiljöregler oroar LO-facken

Arbetsmiljö. Trots hård kritik från LO drar Arbetsmiljöverket i gång en stor översyn av arbetsmiljöreglerna. Dagens 72 föreskrifter som styr allt från asbestsanering på byggen till skärmaskiner i storkök ska bantas till 17.

Flygplatskontrollanter tränar närstrid i ryska uniformer

Bevakning. De jobbar i säkerhetskontrollen på Arlanda. På fritiden ägnar de sig åt att träna närstrid och hantera vapen. Nyheten om säkerhetsvakterna som också klär sig i ryska uniformer under sina klubbmöten slog ner som en bomb hos arbetsgivaren Nokas i morse.

Taxi-vd lämnar chefsjobbet

Taxi. Chefen för Sverigetaxi i Stockholm lämnar vd-jobbet. Det första den nya koncernchefen gör är att tillsätta en tillfällig vd. Den förra blir rådgivare i koncernledningen.

Flyttfirma kräver miljoner i skadestånd av staten

Flyttbranschen. En flyttfirma i Stockholm kräver skadestånd från staten. Bolaget vill ha ersättning för förlorade uppdrag och intäkter efter tidigare anklagelser om brott mot konkurrenslagen.

Genmäle från Texab

Lagerarbete. Transportarbetaren har publicerat flera artiklar om flytt- och bemanningsföretaget Texab, som bland annat har uppdrag för Postnord. Texabs vd Torbjörn Ulf har begärt ett genmäle efter den centrala förhandling som hölls mellan Texab och Transport i går, tisdagen den 6 februari.

”Då blir det provanställning på livstid”

Politik. Ett generalangrepp mot den svenska modellen, recenserar Markus Pettersson Moderaternas tankar kring turordningsreglerna för den som är anställd. Han är facklig-politisk sekreterare hos Socialdemokraterna.

Hamnkonflikten lockade storpublik i Göteborg

Hamn. Fyra timmar av föredrag och akademisk debatt, men ändå syntes inget ljusning i den allt mer infekterade hamnkonflikten i Göteborg. – Det är svårlöst. Om Transport och LO skulle backa och öppna för flera avtal på samma arbetsplats, när skulle vi i så fall dra gränsen? sa LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.