Ny vd för Transportföretagen vill diskutera mer om las

Får vi lov att presentera Mattias Dahl? I dag förhandlingschef på Svensk Handel. Senast från den 1 juni vd för Transportföretagen – och därmed högst ansvarig för Transports största motpart.

Mattias Dahl har en bakgrund som jurist hos arbetsgivarna på handelssidan innan han blev förhandlingschef för tre år sedan. Långt tidigare i livet har han jobbat i flera av Transports branscher: körde taxi under studietiden, kört budbil och under en kort tid jobbat som speditör.

Han blir kvar hos Svensk Handel tills vinterns och vårens avtalsrörelse är klar. Det gör att nya jobbet får vänta till maj eller senast juni. På Transportföregtagen blir han högste chef för både förhandlare och vd:ar i de olika medlemsförbunden som bygger på branscherna: bil- och åkeritrafiken, taxi, renhållning, busstrafiken, hamnarna, flygbranschen, petroliumföretagen, sjöfarten.

Hur aktivt kommer du framöver förhandla för dem?

– Det är mitt första vd-uppdrag och det kanske blir svårt att avhålla sig … Men det finns jätteduktiga förhandlare i branschförbunden, och mitt jobb som ytterst ansvarig blir att supporta och hjälpa dem.

I handeln är du en tydlig förespråkare för individuella löner och större lönespridning. Inom Transports avtalsområden är grunden tarifflöner – din kommentar?

– Jag vill inte säga något i sak ännu. Först måste jag ta reda på vad företagen som jag ska representera tycker.

Tar du med dig idén att frysa lägstalönerna?

– Jag måste kolla med företagen i transportbranschen där också. Men generellt måste vi nog fundera kring det på arbetsmarknaden.

Du har i din nuvarande roll fört diskussionerna med facket om las och en uppluckring av anställningsskyddet?

– Rent generellt har vi på arbetsgivarsidan under lång tid drivit frågan. Men vi måste diskutera med facken. Det måste bli ett byte som båda sidor tjänar på. Är det svårt? Ja, det är skitsvårt.

Vad säger du om de lönekrav som industrifacken och 6F har kommit med: 2,8 respektive 3,2 procents höjningar?

– Jag tror att kraven ligger för högt. Vi kan inte bygga konkurrenskraftiga företag med de lönerna.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Dom i sopkonflikten faller den 7 februari

Miljöarbete. – Sopgubbarna spelade ett högt spel för att få omkull Reno Norden. – Fel! Reno Nordens syfte var att överrumpla och knäcka arbetstagarnas motstånd mot nyckelinventeringen.

Fusk med taxileg kostar 4 000

Taxi. 4 000 kronor är priset för facit i teoriproven för taxiförare och taxiåkare. I Värmland avslöjas fusk med både taxilegitimation och taxitrafiktillstånd.

Transport kritiserar nya pensionsuppgörelsen

Pensioner. Svenska löntagare måste jobba längre. Möjligheten att ta ut allmän pension höjs etappvis från dagens 61 år till 64. Rätten att jobba vidare utökas samtidigt från 67 till 69 år.

Infekterat i AD när sommarens sopkonflikt prövas

Renhållning. Det var beställaren, Stockholm Vatten, som höll i taktpinnen när sopgubbarna på Reno Norden skulle tvingas att medverka i den ifrågasatta nyckelinventeringen i somras. Den inventering som ledde till sopkaos, efter att närmare 50 miljöarbetare sagt upp sig på Reno Norden.

Upprop på gång inom bevakning

Bevakning. Även bevakningsbranschen har fått sin #metoo. Facebookgruppen startades i förra veckan, och än så länge har vittnesmålen om övergrepp, sexuella trakasserier och sexistiska kommentarer inte tagit fart.

sopkonflikten i Stockholm

Sopgubbarna i domstolen – vild strejk eller uppsägning?

Renhållning. Sopgubbarnas aktion på Reno Norden i somras var ingen vild strejk, utan biverkningar efter att bolaget avskedat personalen. Fel, säger företaget som hävdar att såväl aktionen som sopgubbarnas sjukskrivningar och uppsägningar var olovliga stridsåtgärder.

Kilometerskatt och transpondrar utreds av regeringen

Åkeri. Kilometerskatten fortsätter att utredas av regeringen. Transpondrar i svenska och utländska lastbilar kan bli den nya metoden att kontrollera hur mycket de körs. Ambitionen är att ett skarpt förslag om vägavgifter och transpondrar ska presenteras före nästa val.

P-bot utfärdas

P-vaktens namn ska lämnas ut

Parkeringsvakt. Parkeringsvaktens namn ska lämnas ut. En 50-årig man i Karlstad har fått rätt i domstol. Mannen har gjort överklaganden till en konst. Han har haft 286 mål hos Kammarrätten i Göteborg de senaste 15 åren.

Två sopgubbar döms för ocker och tagande av muta

Brott. Förra fredagen var det rättegång i Stockholms tingsrätt. Då nekade sopgubbarna till anklagelsen att ha tagit emot mutor från en restaurang. I dag, fredag, dömdes de båda för tagande av muta och ocker.

Tidningsbudsmöte i Ö-vik

Sista julfesten med gänget

Tidningsbud. Julmiddag eller gravöl? Tidningsbuden i Örnsköldsvik har inget jobb kvar i maj. Men efter information om coachning, avgångsbidrag och a-kassa hugger de in på sillar, jansson, prinskorv och älgbullar. Julmust förstås.

Avgasrör på lastbil

Minskade utsläpp från tunga lastbilar

Miljö. Koldioxidutsläppen från tunga lastbilar har minskat med 11 procent från 2015 till 2016, enligt intresseorganisationen Svebio.

Taxi-vd upptaxeras med över miljonen

Färdtjänst. Vd:n för Nävertorps taxi har upptaxerats med över en miljon kronor. Skattemyndigheten har fått rätt i sin bedömning av hans inkomster under 2013.

EU-parlamentet i Bryssel

Ministermöte om nya transportregler

EU. Cabotagetransporter måste vara tillfälliga. Reglerna om kombinerade transporter och cabotage behöver också samordnas så att kombitransporter med järnväg, sjöfart och lastbil inte används för att kringgå bestämmelserna. Det är Sveriges linje när transportministrarna i dag möts i Bryssel.

Grova sexuella trakasserier vid nordisk renhållarkonferens

Miljöarbetare. Två servitriser utsattes för så grova sexuella trakasserier att middagen avbröts och lokalen utrymdes. Händelsen utspelade sig vid en nordisk konferens för miljöarbetare i Tromsö i Norge 2015.

Här skapas kartan för lastbilschaufförer

Chaufförer. Det gick snabbt mellan tanke och handling. Lastbilschauffören Anders Armgren fick en idé, och satte omedelbart i gång att lägga ut rastplatser och uppställningsplatser på en Googlekarta. Tolv timmar senare har över 150 chaufförer hyllat kartan.