Jens Nilsson pratar med Reidor Wennström.
Close
Jens Nilsson, till höger, pratar med Reidor Wennström.
Close

Nilsson: Undersökningen visar att det finns stöd för lika löner

EU. Tre fjärdedelar vill att svenska löner ska gälla för dem som jobbar tillfälligt i Sverige. Det visar en opinionsundersökning från Sifo, beställd av Socialdemokraterna i EU-parlamentet.

På väg från Östersund till Bryssel stannar EU-parlamentarikern Jens Nilsson (S) i Stockholm. Lars Karlsson, ombudsman på Transports avdelning 5, ska ta med politikern till ett industriområde för att träffa lastbilschaufförer.

Jens Nilsson sitter i EU-parlamentets transportutskott och jobbar särskilt med frågor som ligger nära Transport. Inte minst de kommande EU-reglerna om cabotage, som handlar om hur många inrikeskörningar ett utländskt lastbilsekipage får göra i Sverige. Just den här dagen har han med sig några siffror han tycker är viktiga i det fortsatta politiska arbetet.

Socialdemokraterna i Europaparlamentet har beställt en Sifo-undersökning med frågan: Tycker du att svenska löner och arbetsvillkor ska gälla även för dem som kommer och arbetar i Sverige en kortare tid, så kallad utsänd (eller utstationerad) arbetskraft?

76 procent av de tillfrågade tycker att utsänd arbetskraft ska ha samma lön som andra. Stödet är störst bland vänsterpartiernas väljare. 86 procent av S-väljarna och 87 procent av Vänsterpartiets väljare tycker det. Något lägre andel av Liberalernas väljare  är för lika lön: 62 procent. För  Sverigedemokraternas väljare är siffran 68 procent.

– Det är bra att ha med sig det i debatten. Vissa säger att det inte finns stöd för det bland folket. Nu vet vi att det är så, bland alla partiers väljare, säger Jens Nilsson.

Lars Karlsson rattar bilen från avdelning 5 i Solna på E4:an förbi Stockholm centrum till Västberga. Ett område som är ett transportnav med jättar som DHL och Bring. Besöket är bestämt med kort varsel och inga möten är bokade. Vid DHL tar det stopp vid grindarna. Bättre lycka är det på Bring. Där får parlamentarikern och ombudsmannen prata med arbetarna  – så länge de inte sinkar jobbet.

De första killarna de pratar med kör lätt lastbil med hemleveranser från Ikea. Egentligen inte den typ av transporter som Nilsson jobbar med i EU. Men han lyssnar på berättelser om stressig arbetsmiljö och tunga lyft. En kille stannar till och berättar att vid nästa stopp är det 750 kilo last som ska upp två trappor utan hiss. En annan frågar Lars Karlsson hur det egentligen är med övertid och helgarbete. Att skickas ut och arbeta en lördag för en kvällsarbetare innebär ju att hela veckans fritid är körd, tycker Bring-arbetaren.

Runt hörnet på terminalen kommer de stora lastbilarna in. Reidor Wennström kör mellan hemkommunen Nässjö och Stockholm. Han pratar lite med Nilsson om kör- och vilotider. Hans arbetsgivare ser till att det går att övernatta bekvämt och säkert. Men han ser så klart andra som får sova vid vägkanten. Något han själv inte vill göra.

– Sover man på vägkanten i mörkret blir det nästan ingen vila alls, säger han.

Transportarbetaren har tidigare berättat om EU:s nya utstationeringsdirektiv som innebär att arbetare som jobbar tillfälligt i Sverige ska ha rätt till samma lön som finns i kollektivavtalen. Exakt var hela lagpaketet landar är inte klart, men det finns en enighet mellan dem som bestämmer i EU att lika lön ska gälla.

Jens Nilsson är rapportör i arbetet med det nya mobilitetspaketet, som behandlar frågor om utrikes transporter och cabotage. Exakt hur den nya skrivelsen landar är fortfarande skrivet i stjärnorna. Viktigast av allt är att efterlevs – konstaterar Nilsson. Och han är hoppfull. Arbetet runt utstationeringsdirektivet visar att det är på väg åt rätt håll.

– Det har börjat mjukna upp nu. Det finns även många liberala och konservativa EU-parlamentariker som inser att vi måste lösa de här frågorna, säger Nilsson.

Transports internationella politiska sekreterare Magnus Falk är också med på arbetsplatsbesöket. Han tycker att alla cabotagekörningar bör ses som inrikestrafik, och att föraren därför ska ses som utstationerad och ha svensk lön. Han får medhåll av parlamentarikern.

– Självklart vill jag att det ska vara så, säger Jens Nilsson.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Foodorabud. Foto: John Antonsson

Oklart vad nya EU-reglerna innebär för svenska gigarbetare

Gigarbetare. EU har förhandlat fram ett plattformsdirektiv. Oklart hur det påverkar den svenska arbetsmarknaden.

Transport stämmer UPS om handdatorer

Arbetsrätt. UPS-chaufförernas handdatorer används till tidrapporteringen. Den som är utloggad får löneavdrag. Helt fel anser Transport som stämmer UPS och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i Arbetsdomstolen.

Andreas Ehm är försäkringsinformatör. Han har hjälpt transportarbetare att få ut 1,5 miljoner från sina försäkringar.

Andreas har dragit in 1,5 miljoner kronor

Transport. Andreas Ehm brinner för att informera om försäkringar. Han har hjälpt ett 70-tal personer få ut sammanlagt 1,5 miljoner kronor från Afa.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.

CSG-anställda har inte fått sin lön

Bevakning. Väktare och ordningsvakter som jobbar på CSG har inte fått sin lön. Företaget är i rekonstruktion och lönekontoret hänvisar till statliga lönegarantin och länsstyrelsen.

25 år sen tunnelbranden i Mont Blanc
Collage med tidningsurklipp och skärmdumpar med artiklar om olyckan i Mont Blanctunneln 1999.

Lastbil orsakade katastrofen i Alperna 1999

Åkeri. Mitt i den 11 kilometer långa tunneln började Volvo-lastbilen brinna. Några minuter senare var 50 fordon fångade i den giftiga röken. Nu är det 25 år sen branden i Mont Blanctunneln krävde 39 liv.

CSG och Nordic Level Security i rekonstruktion

Bevakning. CSG och Nordic Level Security är i rekonstruktion, bara månader efter att bolagen köptes upp av Anzen Security Group AB. De två bolagen har 98 miljoner kronor i skatteanstånd som ska betalas i höst.

Hallå där!

Magnus Wainebro

...busschaufför som tillsammans med branschkollegor firas med en egen dag i dag, den 18 mars.

4 av 10 saknar kunskap om avtalade försäkringar

Anställningsvillkor. Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal skyddas av försäkringar från Afa. Enligt en undersökning Avtalat beställt saknar 43 procent av 605 svarande kunskaper om de kollektivavtalade försäkringarna.

Misstänkt insider nekar till allt

Rättsfall. På måndagen inleddes rättegången mot den hamnarbetare som är misstänkt för inblandning i omfattande kokainsmuggling kopplad till hamnen i Helsingborg. Mannen själv säger sig inte vara inblandad i något av det han anklagas för.

Närbild på ett däckbyte.

Mycket fusk i liten verkstad?

Däckverkstad. Så var det högsäsong för byte igen – den sista mars kan vinterdäcken tas av. I höstas granskade Skatteverket företag i branschen för att komma åt fusk.

Lastbil med ny front före krocktest med personbil. Foto: Trafikverket

Ny front på lastbilar kan rädda liv

Teknik och trafik. En ny stötdämpande lastbilsfront kan mildra personskador och rädda liv – vid en krock mellan en personbil och en lastbil. Forskare vid Chalmers har konstruerat en prototyp som Trafikverket krocktestat, med positivt resultat enligt myndigheten.

Transport stämmer UPS om handdatorer

Arbetsrätt. UPS-chaufförernas handdatorer används till tidrapporteringen. Den som är utloggad får löneavdrag. Helt fel anser Transport som stämmer UPS och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i Arbetsdomstolen.