Några tankar om strejker

Krönika. Jag har svårt för vilda strejker och jag tror inte att det har med feghet att göra. För det har hänt mer än en gång att jag blivit förbannad på en åkare, förklarat var bilnycklarna finns och var de kan hämta ”skrotet”.

Kanske är jag emot vilda strejker för att min väg in i arbetslivet började så lyckligt på en brädgård efter en totalt misslyckad skolgång. Där kunde snus- och virkesluktande gubbar lägga en arm om min axel och säga:

– Här, ser du grabben, är alla med i facket. Blir det något knas så vänder du dig bara till klubben och Lage.

Men visst har facket sina begränsningar och ofta knyter man handen i fickan, röstar med fötterna och byter jobb. Hela Stockholm är fullt av chaufförer och terminalare som vandrar mellan arbetsplatserna.

Därför är Frances Tuuloskorpis bok Om strejker intressant. Det är den fjärde i en serie där deltagare i vilda protestaktioner berättar om hur de agerat och varför.

Berättelserna verkar vara hårt redigerade, eller också är detta bara livets egen dramaturgi. Men de är rätt lika varandra och känns lite scoutaktiga där ”the good guys” oftast vinner.

Som i alla bra berättelser börjar de med ett problem. En förtroendevald blir uppsagd, en löneförhöjning uteblir eller att ett arbetslag ska sägas upp. Ilska uppstår, de vanliga fackliga kanalerna räcker inte till och man samlas i fikarummet och gör upp en plan.

Till ”the bad guys” hör tjallarna och de som inte vill ställa upp på en strejk. Men en del går att omvända, så man ska inte förlora hoppet. Det gäller att få med sig även de sista för då knuffas kollektivet framåt, påpekas det.

Sedan drar den vilda strejken i gång. Man sätter sig medan basarna börjar springa runt som yra höns och överträffa varandra i idiotiska uttalanden och hot. Något som snarast stärker strejkviljan.

Därpå kommer toppen på dramakurvan och sedan avtrappningsfasen. Arbetarna fick sina kronor, de uppsägningshotade fick behålla jobbet och den uppsagde klubbordföranden fick komma tillbaka – eller det fick han visst inte efter tunnelbanestrejken 2004.

Vad som händer senare på företagen förtäljer dock inte historien. Det berättas mycket lite om omplaceringarna som jag själv sett efter maskningsaktioner och vilda strejker.

En av grundbultarna i arbetslivet är arbetsgivarens lagstadgade rätt att leda och fördela arbetet. Den rätten skymmer det mesta och bara med tiotusentals medlemmar och opinionen i ryggen kan man förhandla fram långsiktiga och tvingande avtal.

Går man utanför den sfären kan man heller inte räkna med att arbetsgivarna ska följa spelets regler. Då kan allt som går fel, även det som inte har med strejken att göra, skyllas på de strejkande. Till och med tidigare planerade nedskärningar.

Fast det är klart. Ibland kan systemet kännas väl segt och man kan bli trött på att knyta näven i fickan. Så det ligger något i dedikationen som Frances Tuuloskorpi skrev i boken jag köpte.
”David, strejk är inte det viktigaste, men det finns!”g tror inte att det har med fege

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hamnkonflikten i Göteborg
Göteborgs hamn

”Agera snabbt i Göteborg!”

Debatt. "Uppdrag granskning gjorde ett tappert försök den 17 januari att utreda hamnstriden i Göteborg. Det ökade förvirringen, granskarna blickade bakåt, inte framåt. Det leder ingen vart att älta de välkända stridsfrågorna. En meningsfull diskussion måste gälla framtiden, den möjliga utvägen. Konflikten gynnar de antifackliga krafterna. Strupgreppet om vår utrikeshandel måste lossas", skriver Dagens Nyheters före detta politiska chefredaktör Svante Nycander.

Vad är lösningen?

Ledare. Barn med adhd får vänta orimligt länge på utredning. Våldtäktsanmälningar samlas på hög. Åldringar far illa. Vägarna är dåliga. Bara fyra procent av alla bostadsinbrott klaras upp. Skolans personal går på knäna.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson

Vad skulle vi göra om vi inte var rädda?

Krönika. Solidaritet, detta otympliga ord. Att ställa upp för någon, kanske någon man inte ens känner. En folkgrupp, ett lands demokrati eller bara sina arbetskamrater. Att tänka i två led, att om jag ger något så kan jag också få något tillbaka. Kan de va nåt?

Därför tror jag inte på självgående lastbilar

Krönika. Alla är på tå: ingenjörer, logistikforskare, trafikplanerare, biltillverkare och allsköns konsulter. För nu är de på gång, de självkörande bilarna och framför allt lastbilarna!

Metoo i retur

Krönika. För oss som varit med ett tag är inte Metoo-upproret någon nyhet. Den stora kvinnokampen startade i slutet av sextiotalet och var som starkast på sjuttiotalet då varje del av samhället deltog.

Fler trafikpoliser behövs

Debatt. Det finns en gräns för när någon måste sätta ner foten och säga ifrån mot åtgärder som skjuter en verksamhet i sank. En livsviktig företagsnäring dessutom, som påverkar alla i vårt land.

Vi behöver fler trygga anställningar

Ordförandeord. Transportare, förbundet har haft valupptakt och det innebär att vi har dragit i gång arbetet med att berätta för var och en av er medlemmar att din röst är viktig!

Om sopor – och en och annan sopa

Debatt. Det gamla ordspråket ” Den som tiger han samtycker” ligger som ett skitigt täcke över många offentliga verksamheter, som i sin iver att anpassa sig släpper tyglarna och säljer bort samhällsviktig service och omsorg till internationella marknadskrafter vars mål är att tjäna så mycket slantar som möjligt till sina ägare.

Jag vill ge en ros till …

Agneta Larsson på Transports a-kassa, för trevligt och varmt bemötande när jag kontaktade a-kassan för första gången!

Ordningsvakter i rulltrappa i Stockholms tunnelbana

Bevakningsbranschen behöver en myndighet

Debatt. Tiotusentals väktare och ordningsvakter jobbar i privata säkerhetsföretag. Cirka 30 000 omhändertaganden av berusade personer och omkring 150 000 ingripanden mot personer genomförs per år av den privata sektorn. Trots det finns det ingen fungerande tillsyn av företagen.

Välkomna till oss så tar vi ansvar tillsammans!

Ordförandeord. Kamrater, ni har förmodligen hört talas om problemen i Göteborgs hamn och att dessa också är huvudanledningen till att regeringen påbörjat en utredning av konflikträtten. En del av er såg kanske också Uppdrag Granskning som handlade om detta.

Vem är fackpamp?

Ledare. I januari tog tv-programmet Uppdrag granskning upp konflikten i Göteborgs hamn, som primärt utkämpas mellan containerjätten APM Terminals och Hamnarbetarförbundet. Men även Transport har en nyckelroll i tvisten.

Ge medlemmarna betald utbildning om avtalet

Insändare. Jag önskar att facket skulle börja anordna regelbundna, återkommande fortbildningskurser i transportavtalet (löner, arbetstid, kör och vilotid osv) på betald arbetstid.

Metoo mobilskärm

Gärna tuff jargong, men ge fan i sexism och rasism

Debatt. Alltså. På tal om #metoo och #banaväg (som jag i skrivande stund inte vet vart det landar) och alla andra fantastiska hashtags och upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp: Hör jag någon mer yppa orden ”äsch, jag tar det inte på allvar” eller ”jag kan stå upp för mig själv” – då kommer jag kräkas. Kaskadkräkas.