Illustration: Helena Halvarsson
Close
Illustration: Helena Halvarsson
Close

Mobbad på jobbet?

Snabbkollen. Omkring nio procent av dem som arbetar i Sverige utsätts för mobbning på jobbet. Men vad är egentligen mobbning? Vad kan man göra? På vems bord vilar ansvaret? Och vad säger lagen?

1. Det här är mobbning

Mobbning, eller kränkande särbehandling som det också ofta kallas, blandas ofta ihop med personliga konflikter. Men det är en helt annan sak. Mobbning definieras av systematiken, långvarigheten och framhärdandet i kränkningarna, samt att det är riktat till en och samma person. Det kan till exempel handla om att frysa ut en arbetskamrat, att undanhålla information, prata skit om en person eller överdrivet kontrollera någon.

 

2. Mobbningens konsekvenser

Den som blir mobbad kan bli både irriterad och likgiltig inför sitt arbete och så småningom få problem att samarbeta. Stressnivån ökar och toleransnivån minskar vilket kan leda till överreaktioner och sämre prestationer. Sömnsvårigheter, sämre självkänsla, ångest, depression, maniskhet, aggressivitet och trötthet är också vanligt. Det kan bli omöjligt att se någon ljusning och den mobbade kan få självmordstankar.

 

3. Den mobbade har tolkningsföreträde

Enligt Diskrimineringsombudsmannen är det ”den som är utsatt som avgör vad som är kränkande. Samma beteende kan alltså uppfattas som trakasserier av en person medan en annan person inte alls behöver bli illa berörd.”

 

4. Så här säger lagen

Mobbning regleras i Arbetsmiljöverkets bindande föreskrift Kränkande särbehandling i arbetslivet (AFS 1993:17). Enligt den är det arbetsgivarens skyldighet att planera och organisera arbetet så att mobbning så långt som möjligt förebyggs. Det är också arbetsgivarens skyldighet att se till så det finns rutiner för att så tidigt som möjligt fånga upp mobbningssignalerna och åtgärda alla problem som kan vara orsaken. Den som blir utsatt har rätt att omgående få hjälp.

 

5. Det är inte den mobbades fel

Forskning har inte kunnat identifiera någon personlighetstyp som lättare blir utsatt för mobbning. En anledning till det är att mobbningens orsaker framför allt finns utanför individen, som till exempel en illa fungerande organisation, dåligt ledarskap, stress, återkommande förändringar och olösta konflikter. Dessa faktorer kan trigga igång ett behov av syndabockar.

 

6. Så här förebyggs mobbning

Ett systematiskt arbetsmiljöarbete är grundläggande. Det ska finnas en tydlig policy som talar om arbetsgivarens målsättning, vilja och hållning. Den ska också innehålla konkreta planer för hur mobbning ska motarbetas, och alla anställda ska informeras om innehållet samt vara delaktiga i arbetet. Kom ihåg att en policy inte gör någon nytta i bokhyllan. Jobba aktivt med den!

 

7. Om någon blir mobbad

Blir du eller någon annan mobbad? Vänd dig i första hand till närmsta chef. Fackets skyddsombud eller annan facklig representant kan också vara bra, men inte nödvändigtvis. Facket hamnar lätt i en knepig lojalitetskonflikt. Företagshälsan är ofta ett bra alternativ. Du kan begära en mobbningsutredning. Den måste utföras av oberoende konsulter som har rätt kunskaper. En dåligt gjord utredning är en kränkning i sig och förvärrar bara situationen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Fredrik ”Doktor lagom” Nyström är läkare i endokrinologi och professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus med över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med viktproblem.

”Doktor lagom”: Träna aldrig mer än du behöver

Hälsa. Undvik att träna hårt, hoppa över frukosten och ta gärna ett glas rödvin till din sena middag. Det är några av råden som professorn och överläkaren Fredrik Nyström ger i sin pocketaktuella bok Radikalt lagom.

Osäkra jobb kan leda till tidig död

Arbetsliv. Kombinationen låg lön och otrygga anställningar leder till stress och i värsta fall för tidig död. En handbok från Karolinska institutet har tio förslag på att minska hälsoriskerna.

Fysioterapeuten Lotta Melander guidar Patric Örnfjärd genom övningarna på yogamattan.

Stroken blev en vändpunkt i livet

Hälsa. Att vara sann mot sig själv, kan det vara läkande? För strokedrabbade Patric Örnfjärd är svaret ett självklart ja. Han övar på Basal Kroppskännedom. I dag är han tacksam för sin stroke, för genom den har han fått träffa sig själv i en bättre version.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.

Har du pengar att hämta?
Collage med avtalsförsäkringar

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

Har du pengar att hämta? Du som varit sjukskriven i mer än 14 dagar, varit föräldraledig eller skadat dig på jobbet kan ha pengar att hämta. Läs mer om dina avtalsförsäkringar på avtalat.se. Foto: Shutterstock

Få vet att försäkringarna finns

Avtalat. Tidningsbudet Elisabet Skoog har snart varit sjukskriven i ett år. Hon får sjukpenning från Försäkringskassan och den kollektivavtalade försäkringen AGS.  Elisabet visste om att den fanns, eftersom hennes skyddsombud (som också var en nära kollega) berättade om försäkringen förra gången hon var sjukskriven.

Andreas Ehm är försäkringsinformatör. Han har hjälpt transportarbetare att få ut 1,5 miljoner från sina försäkringar.

Andreas har dragit in 1,5 miljoner kronor

Transport. Andreas Ehm på Transports Halmstadsavdelning brinner för att informera om försäkringar. Han har hjälpt ett 70-tal personer få ut sammanlagt 1,5 miljoner kronor från Afa Försäkring. Han tror att inte ens hälften av alla transportarbetare vet vilka försäkringar de omfattas av.

Snabbkoll
Snabbkoll om nya LAS. Illustration: Mattias Käll

Det här gäller i nya lagen om anställningsskydd

Arbetsrätt. Sedan 2022 gäller den nya lagen om anställningsskydd, LAS. Lär dig mer om vad som gäller vid uppsägning och vad skillnaderna är mellan att jobba på en arbetsplats som omfattas eller inte av huvudavtalet.

Mobbning
Mobbning på jobbet. Illustration: Unni von Feilitzen

200 000 svenskar mobbas på jobbet

Arbetsmiljö. En ny studie visar att 200 000 personer i Sverige utsätts för mobbning på jobbet. Det leder ofta till depression, ångest och i värsta fall döden. Det kan vara så många som två personer i veckan som begår självmord till följd av mobbning på arbetsplatsen.

Mikael Löwdin. Foto: John Antonsson

Vad kan facket göra?

Arbetsmiljö. Många medlemmar vänder sig till skyddsombuden när de utsätts för kränkande särbehandling eller mobbning på jobbet. – Det är tyvärr mer vanligt än man tror, säger Mikael Löwdin som är Transports regionala skyddsombud i Västerås.

Gert Andersson förberedde sig inför mötet med chefen genom att anteckna vad som hänt, datum och klockslag, varje gång kollegan hade varit elak mot honom.

”Vi måste prata mer om hur vi uppför oss mot varandra”

Arbetsmiljö. Gert Andersson har jobbat på flera arbetsplatser där det har förekommit mobbning och har själv blivit utsatt för kränkningar. På kongressen 2022 lade han fram en motion om att Transport ska verka för mobbningsfria arbetsplatser.

Döden på jobbet
Vägen var avstängd stora delar av dagen efter dödsolyckan, där två lastbilar frontalkrockade, på väg 26/47 mellan Mullsjö och Sandhem i januari förra året.

Fler förlorade livet i arbetsolyckor

Arbetsmiljö. Under förra året dog 65 personer på jobbet i Sverige. Det är det högsta dödstalet på många år. Chaufförer är bland de värst drabbade av dödliga arbetsplatsolyckor.

Kollegahjälpens logga

”Det är viktigt att prata och ventilera”

Arbetsmiljö. Dödsolyckor på jobbet och dödliga trafikolyckor ökade under 2023. För den lastbilschaufför som råkar ut för ett trauma i arbetet finns hjälp att få. En grupp chaufförer och åkare finns där som kamratstödjare genom Kollegahjälpen.

Kultur
Allan Johansson lutad över den soptunna som programledaren Sverker Olofsson använde sig flitigt av i konsumentmagasinet Plus på SVT.

Sopbilar och historia på unikt museum

Renhållning. Landets enda sopbilsmuseum ligger i Blomstermåla. Modeller och fotografier visar hur fordon, maskiner och verktyg för renhållning förändrats under förra seklet. Lokalerna i Folkets hus rymmer också föremål som vittnar om den industri som präglade samhället under 1900-talet.