Marica Pålsson sittandes i sin trappa. Har genomgått en gastric bypass-operation.
Close
Efter gastric bypass-operationen har Marica Pålsson fått mer ork till allt från husfix till studier och dans.
Close

Marica fick ett helt nytt liv

För Marica Pålsson kom vändningen när första barnbarnet var på väg. Efter decennier med misslyckade jojo-bantningar väcktes tanken på operation.

– Jag ville bli en farmor som åker pulka, hoppar i snön och är med och leker … men kunde inte ens knyta skorna eller skrapa bilrutorna utan att allting tog emot. Jag var fången i min egen kropp.

Marica Pålsson jobbar sedan 15 år på Statoilmackarna i Hudiksvall. Hon vägde närmare 135 kilo när gastric bypass-operationen började kännas som ett alternativ.

– Min doktor var hård och rak. ”Det här är ingen jävla skönhetsoperation.” Och visst var det tufft efteråt, jag fick kramper i magen när jag började äta och fick göra en operation till. Sen måste man ändra sitt tankesätt – sin livsstil – om man inte ska börja gå upp igen.

För Marica Pålsson har det inte varit någon risk. Drygt fem år efter operationen pendlar hon mellan 55 och 58 kilo, ”egentligen är det för lite”. I livsstilen ingår numera inte bara två extrajobb plus studier till undersköterska utöver halvtiden på Statoil. Hon går ut och dansar, renoverar huset och har skaffat två amerikanare.

– Jag jobbar mycket med mitt inre också. Och tar mer plats än när jag var stor.

Marica, vad vill du säga till den som läser om dig och din resa – och själv börjar fundera på operation?

  • Operationen är ingen genväg, du har mycket jobb kvar för att lyckas.
  • Maten är ditt missbruk, och när du inte kan äta på samma sätt måste du hålla koll på att det inte blir alkohol i stället. Min drog är kaffe.
  • Familjelivet kan förändras när man utvecklas och går framåt och ens partner kanske är kvar i det gamla livet. Själv lever jag ensam nu.
    – Men själv har jag fått ett nytt liv. Allt går mycket lättare … skruva under bilen och fixa med huset.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Väktare vaktar bränder – fast inte här

Efter massiv vattenbombning skulle ett bevakningsföretag ta över och vakta den pyrande skogsbranden, uppgav räddningschefen. Transportarbetaren åker till Jerkersbodberget för att snacka med brandväktarna. Men det är för tidigt. Släckningen pågår fortfarande och miljöchauffören Kjell Arvidsson kör lass efter lass med vatten med sin tankbil.

Fackets telefoner inte överhettade i rekordvärmen

Extremvärmen och skogsbränderna tycks ännu inte ha resulterat i särskilt många frågor till fackförbundet Transport. Men i Dalaavdelningen befarar man att bränderna kommer att drabba enskilda medlemmar.

Matutkörningen blev en mardröm för Joakim

Åkeri. I fyra månader körde Joakim Åman ut mat från restauranger som Max och Pizza hut. Maten beställdes genom sajten hungrig.se. Men bolaget där han formellt var anställd, FLX consulting, blåste honom på lön och milersättning. Bolaget har heller inte betalat in en krona i skatt eller sociala avgifter, trots att man på hemsidan säger sig ha 50 anställda.

Förare med adhd kör lika bra som andra

Bilförare med adhd kör inte sämre än andra. Det visar tester i körsimulator som gjorts vid Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI).

Ett steg mot lika löner – inte för EU:s utlandsförare

Åkeri. Lika lön för lika arbete blir verklighet inom EU, skriver regeringen som nu tillsätter en utredare som ska se över hur unionens nya utstationeringsregler ska införas i Sverige. Fast reglerna gäller förstås bara arbetskraft som jobbar inom ett och samma land. Och yrkesförarna omfattas inte.

Pengar

Kolla ditt lönebesked

Bevakning. Du som jobbar i bevakningsbranschen, glöm inte att kolla din lön! – Jag får en hel del signaler om att det brister både i små och stora företag. Grundlön och ob är oftast rätt, men det finns andra ersättningar som inte betalas ut, säger Jerker Nilsson, central ombudsman på Transport.

Tvisten löst i Luleå hamn

Hamn. Tvisten i Luleå hamn är löst. På tisdagskvällen skrev Transport och stuveribolaget Shorelink på ett lokalt avtal som innebär att helgarbetet återupptas i hamnen. – Tidigare skedde det som övertid, nu är arbetet schemalagt, säger Transports avtalssekreterare Peter Winstén.

Almedalen 2018

Hård dragkamp väntar om ”oljan” från skogen

Miljö. Rötter, grenar och andra restprodukter vid skogsavverkning, alltså biomassa, pekas ofta ut som en råvara som ska ersätta fossil olja i framtiden. Men hur långt räcker den egentligen om flyg, lastbilar och även industrin ska dela på samma råvara?

Almedalen 3 juli Debatt om åkeri

”Många jagar lägsta pris – till varje pris”

Åkeri. Råder det verkligen kaos på svenska vägar? Transports ordförande Tommy Wreeth fick frågan på förbundets eget seminarium om problemen i åkeribranschen. – Många transportköpare jagar lägsta pris. Till varje pris, svarade han.

Het debatt när unga politiker möttes i Almedalen

Arbetsmarknad. Dagens unga vill helst jobba i stora företag eller inom den offentliga sektorn. Intresset för att starta eget och arbete i små privata bolag har sjunkit. Undersökningen presenterades strax innan de politiska ungdomsförbunden drabbade samman i en het debatt om ungas ställning på arbetsmarknaden.

Oenighet stoppade nya cabotageregler

EU-regler. Nej. Det blir inga förändringar i EU:s transportpolitik den närmaste tiden. Parlamentet tog under onsdagen ställning för att regler om cabotage och vilotid ska omförhandlas i utskotten.

”Beslutet handlar om den svenska transportsektorns överlevnad”

EU-regler. I morgon, onsdag, fattar EU beslut som kan avgöra framtiden för cabotageregler, lönerna för fattiga östchaufförer och alla lastbilsförares kör- och vilotider. – Det är två oerhört viktiga förslag. Det ena handlar om den svenska transportsektorns överlevnad. Det andra handlar om att människor ska överleva i trafiken, säger EU-parlamentariker Marita Ulvskog (S).