Marica Pålsson sittandes i sin trappa. Har genomgått en gastric bypass-operation.
Close
Efter gastric bypass-operationen har Marica Pålsson fått mer ork till allt från husfix till studier och dans.
Close

Marica fick ett helt nytt liv

För Marica Pålsson kom vändningen när första barnbarnet var på väg. Efter decennier med misslyckade jojo-bantningar väcktes tanken på operation.

– Jag ville bli en farmor som åker pulka, hoppar i snön och är med och leker … men kunde inte ens knyta skorna eller skrapa bilrutorna utan att allting tog emot. Jag var fången i min egen kropp.

Marica Pålsson jobbar sedan 15 år på Statoilmackarna i Hudiksvall. Hon vägde närmare 135 kilo när gastric bypass-operationen började kännas som ett alternativ.

– Min doktor var hård och rak. ”Det här är ingen jävla skönhetsoperation.” Och visst var det tufft efteråt, jag fick kramper i magen när jag började äta och fick göra en operation till. Sen måste man ändra sitt tankesätt – sin livsstil – om man inte ska börja gå upp igen.

För Marica Pålsson har det inte varit någon risk. Drygt fem år efter operationen pendlar hon mellan 55 och 58 kilo, ”egentligen är det för lite”. I livsstilen ingår numera inte bara två extrajobb plus studier till undersköterska utöver halvtiden på Statoil. Hon går ut och dansar, renoverar huset och har skaffat två amerikanare.

– Jag jobbar mycket med mitt inre också. Och tar mer plats än när jag var stor.

Marica, vad vill du säga till den som läser om dig och din resa – och själv börjar fundera på operation?

  • Operationen är ingen genväg, du har mycket jobb kvar för att lyckas.
  • Maten är ditt missbruk, och när du inte kan äta på samma sätt måste du hålla koll på att det inte blir alkohol i stället. Min drog är kaffe.
  • Familjelivet kan förändras när man utvecklas och går framåt och ens partner kanske är kvar i det gamla livet. Själv lever jag ensam nu.
    – Men själv har jag fått ett nytt liv. Allt går mycket lättare … skruva under bilen och fixa med huset.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Än dröjer vägar för 74-tonsbilar

Skogen. Förberedelserna fortsätter för att släppa fram 74 ton tunga lastbilar på vägarna. I det första steget handlar det om kanske tio procent av vägnätet. Fortfarande i fem avgränsade områden.

Saknas: 3 450 lastbilsförare

Åkeri. Goda tider för den som kör lastbil. Besvärligt för åkerierna som inte hittar förare. En historiskt het arbetsmarknad för chaufförerna, enligt Tya.

Loa Brynjulfsdottir, Magnus Falk, Asma Jahngir och Saied Tagavi

Facklig rätt lyftes med FN:s rapportör

Internationellt. Fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter. Människor ska inte kastas i fängelse, torteras och förlora sina jobb för att de slåss för bättre arbetsvillkor. Med det budskapet träffade LO och Transport i dag FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter i Iran.

Avtalsrörelsen
Ett tidningsbud

Fortsatta förhandlingar för tidningsbuden

Tidningsbud. Överläggningarna om tidningsbudens löner tar fart igen. En förförhandling hölls i veckan och i slutet av augusti kallas hela förhandlingsdelegationen in för fortsättningen.

Grillkväll med femman

Samkväm. Regnet hotade men höll sig undan. Avdelning 5 Stockholm hade grillkväll som lockade medlemmar, unga och gamla.

Avtalsrörelsen

Taxiförhandlingar fortsätter i september

Taxi. Förhandlingarna om nya taxilöner tar ny fart i början av september. Transport jobbar för ett avtal med månadslön – åtminstone för dem som kör färdtjänst och sjukresor.

Alliansen vill lagstifta om lägre lön

Politik. Lägre lön för dem som jobbar – och ingen arbetsgivaravgift för arbetsgivaren. Alliansen presenterar sitt förslag om inträdesjobb i dag. Det innebär lagstiftning som öppnar löner lägre än kollektivavtalens.

Andreassons i personlig konkurs

Åkeri. Paret bakom Andreassons åkeri i Veddige har försatts i personlig konkurs. De får under hösten inte driva egna företag eller över huvud taget sitta i styrelsen i något företag. En konkursförvaltare tar över deras personliga ekonomi tills konkursen är avslutad.

Karl-Petter Thorwaldsson och Philip Botström

LO och SSU kräver satsning på välfärden

Politik. 70 miljarder till välfärden och högre skatter på kapital. LO går ihop med SSU och ställer krav på regeringen. Kravet på pengar till vård, skolor, omsorg och resten av välfärden ligger på en helt annan nivå än vad finansministern (S) tidigare har utlovat.

sopkonflikten i Stockholm

Sopgubbar samlar till manifestation

Renhållning. På lördag håller Stockholms sopgubbar en manifestation på Medborgarplatsen. Då har det gått drygt en månad sedan den vilda strejken stoppade stora delar av sophämtningen i stan.

Två dömda för grov misshandel av väktare

Bevakning. En väktare i Eskilstuna misshandlades grovt av två gärningsmän i april. Den ena gärningsmannen fick ett och ett halvt års fängelse. Den andre ett år.

RSO kan få agera på fler ställen

Arbetsmiljö. Ökade befogenheter för regionala skyddsombud har regeringens utredare föreslagit. Om förslaget blir verklighet kommer ett RSO kunna besöka och agera även på arbetsplatser utan medlemmar. Flera myndigheter är för förändringen, men Svenskt Näringsliv vill slopa kopplingen med facket.

Flygande pizzor lär dröja

Drönare. Pizzabuden lär få behålla sina jobb inom överskådlig framtid. Trots nya regler för drönare tror inte riktigt Philip Eide, marknadschef på Onlinepizza, på leveranser från luften.

Jätteförlust för Foodora

Matbud. Foodora är ett av Sveriges största matbudsföretag. Verksamheten fortsätter växa men ekonomin usel. Bara i fjol backade företaget 32 miljoner kronor.

Göteborgs hamn

LAS-listan på APM klar

Hamn. Vilka personer som får gå på APM i Göteborgs hamn är nu färdig. Listan fick först göras om efter att Transports representanter upptäckt ett antal fel.