LO granskar hot mot skyddsombud

Skyddsombud hotas, trakasseras och hindras att utföra sitt uppdrag. LO granskar hur vanligt det är – och presenterar resultatet på skyddsombudens dag i oktober. I den förra undersökningen utmärkte sig Transport som det förbund där skyddsombuden motarbetades mest av sina arbetsgivare.

2002 gjorde LO en stor undersökning om skyddsombudens situation. Skyddsombud i alla LO-fack svarade på mängder av frågor. När det gällde om arbetsgivaren motarbetar dem var siffran för hela LO sex procent. Bland Transports skyddsombud kände sig 17 procent motarbetade i sin roll.

– Sedan dess har vi ökat utbildningen av skyddsombuden, berättar Martin Miljeteig, arbetsmiljöombudsman på förbundet.

– Vi har startat egna utbildningar där en hel del bygger på verkliga händelser. Vi betonar hur viktigt det är med samverkan när det gäller arbetsmiljön. Och om ett skyddsombud hindras i rollen som facklig förtroendeman tar vi det ofta till central förhandling.

Den 26 oktober kommer LO:s nya undersökning om läget för skyddsombuden i samtliga förbund. Industriarbetarnas tidning Dagens Arbete berättar att ett antal händelser ligger bakom beslutet att göra den nya enkäten.

– Vi har till och med fått rapporter om våld mot skyddsombud, säger LO:s arbetsmiljöexpert Sten Gellerstedt till Transportarbetaren. Och samtidigt hör vi om fler som motarbetas i sitt uppdrag och utsätts för hot.

Transports Martin Miljeteig beskriver hur skyddsombud har lämnats utanför det systematiska arbetsmiljöarbetet. Och hur de kan bli illa bemötta av sin arbetsgivare, dekan till exempel få ändrat schema eller sämre arbetsuppgifter.

– Om du som skyddsombud upplever att du blir motarbetad så ta kontakt med avdelningens regionala skyddsombud eller med en ombudsman, säger han. Men tänk på att det inte räknas som att bli hindrad i sitt uppdrag bara för att du har en annan uppfattning än arbetsgivaren i en arbetsmiljöfråga.

Martin Miljeteig kan också se något positivt i rapporterna om skyddsombud som hindras av sin arbetsgivare:

– Det visar att skyddsombuden har förstått sina rättigheter – och inte accepterar något annat än att vara en likvärdig part i arbetsmiljöfrågor.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Man klämdes ihjäl av lastbil

Arbetsmiljö. En man klämdes i går mellan en lastbil och en lastbrygga, så illa att han senare dog. Han hade kommit med en leverans till Mineralgatan i Helsingborg.

Eneroth besöker Avestaåkeri – utlovar höjd bruttovikt

Elväg. Under torsdagen besökte infrastrukturminister Tomas Eneroth Ernst express, åkeriet som är med i försöket med elektrifierad landsväg utanför Sandviken. Eneroth tror på elväg som en framtidslösning. Han utlovade också höjd bruttovikt för treaxliga lastbilar. Från 26 till 28 ton.

Alla får gas-varnare efter dödsolycka i hamnen

Hamn. Efter dödsolyckan i Oxelösund ska de anställda ha en egen gas-varnare i bröstfickan. Arbetsgivaren mäter luften och riskbedömer innan någon går ner i en lucka. Sedan kan var och en av hamnarbetarna ändå få en varning om det finns livsfarlig koloxid på platsen.

Marita Ulvskog

Ulvskog tar över transportfrågorna

EU. S-politikern Marita Ulvskog tar över platsen i EU:s transportutskott, efter bortgångne partikamraten Jens Nilsson. – Jens och jag hade ett nära samarbete. Jag ska fullfölja hans arbete och det allra viktigaste är att få bort den sociala dumpningen i transportsektorn.

Transport förlorade komplicerad semestertvist i AD

Miljöarbete. Ragn-Sells hade inte gjort för stora löneavdrag när deras miljöarbetare hade semester, enligt en dom i Arbetsdomstolen. – Vi anser fortfarande att det är anmärkningsvärt att man kan förlora pengar på när man har semester om man inte planerar rätt, säger Joakim Guttman, central ombudsman på Transport.

Nyfikna förskolebarn vid den elektriska sopbilen.

Färre avgasmoln – men fler orosmoln?

Miljöarbetare. En sopbil svänger runt på gatorna i Göteborg – helt ljudlöst. Enligt Volvo är det första gången en global lastbilstillverkare levererar ett helt eldrivet fordon. I dag visades den upp för medier och nyfikna göteborgare.

Debatt mellan Hamnarbetarförbundet och Transport

Gemensam fiende kan få hamnfacken att prata ihop sig

Hamn. Hotet om begränsningar av strejkrätten får de två hamnfacken att prata samarbete – eller till och med samgående. En debatt mellan fackens ordföranden i Malmö handlar mest om hur olika arbetssätt skulle kunna jämkas ihop.

Taxi eller hemtjänst – var god välj

Taxi. I Lycksele är det taxiförarna som åker på trygghetslarm under kvällar och nätter. En åldring kan ha ramlat ur sängen eller gjort på sig. Först på plats är chauffören.

Tusentals falska F-skattare svarar på enkät

Företagare. Falska F-skattare? Personer som tvingas starta eget företag för att få jobba åt ett och samma företag? Hur vanligt är det att företagare egentligen borde vara anställda? TCO:s svar är att nästan nio procent av företagarna ser ut som anställda när de beskriver sitt jobb.

Glöm inte att kolla lönebeskedet!

Lön. Vill du ha några hundralappar till i plånboken? Grattis! Den 1 april gick lönen upp för många av Transports medlemmar.

Snabbkoll: Påverka

7 sätt att göra sig hörd

Snabbkoll. Trött på oschyst konkurrens? Är förskolan som ett skämt? Har det gått för långt när strejkrätten ska utredas? Självklart ska du rösta på det parti som du tror gör rätt. Men det finns fler sätt att påverka!

Nytt förslag från tidigare medlare – så ska hamnkonflikten lösas

Hamn. – Konflikten i Göteborgs hamn är inte en tvist mellan fack och arbetsgivare, utan mellan två fackförbund som slåss om samma medlemmar. Budskapet kom från Mattias Dahl, vd för arbetsgivarorganisationen Transportföretagen, på ett seminarium om den svenska modellen.

Magnus Eriksson och Emma Brodin

De vill minska risken för sopig upphandling

Renhållning. Miljöarbetarna i norra Örebro län byter arbetsgivare den 1 april. Snart är det dags att upphandla slamsugning i samma område. Renhållningsarbetarna gör sitt bästa för att påverka villkoren i upphandlingarna.