LO granskar hot mot skyddsombud

Skyddsombud hotas, trakasseras och hindras att utföra sitt uppdrag. LO granskar hur vanligt det är – och presenterar resultatet på skyddsombudens dag i oktober. I den förra undersökningen utmärkte sig Transport som det förbund där skyddsombuden motarbetades mest av sina arbetsgivare.

2002 gjorde LO en stor undersökning om skyddsombudens situation. Skyddsombud i alla LO-fack svarade på mängder av frågor. När det gällde om arbetsgivaren motarbetar dem var siffran för hela LO sex procent. Bland Transports skyddsombud kände sig 17 procent motarbetade i sin roll.

– Sedan dess har vi ökat utbildningen av skyddsombuden, berättar Martin Miljeteig, arbetsmiljöombudsman på förbundet.

– Vi har startat egna utbildningar där en hel del bygger på verkliga händelser. Vi betonar hur viktigt det är med samverkan när det gäller arbetsmiljön. Och om ett skyddsombud hindras i rollen som facklig förtroendeman tar vi det ofta till central förhandling.

Den 26 oktober kommer LO:s nya undersökning om läget för skyddsombuden i samtliga förbund. Industriarbetarnas tidning Dagens Arbete berättar att ett antal händelser ligger bakom beslutet att göra den nya enkäten.

– Vi har till och med fått rapporter om våld mot skyddsombud, säger LO:s arbetsmiljöexpert Sten Gellerstedt till Transportarbetaren. Och samtidigt hör vi om fler som motarbetas i sitt uppdrag och utsätts för hot.

Transports Martin Miljeteig beskriver hur skyddsombud har lämnats utanför det systematiska arbetsmiljöarbetet. Och hur de kan bli illa bemötta av sin arbetsgivare, dekan till exempel få ändrat schema eller sämre arbetsuppgifter.

– Om du som skyddsombud upplever att du blir motarbetad så ta kontakt med avdelningens regionala skyddsombud eller med en ombudsman, säger han. Men tänk på att det inte räknas som att bli hindrad i sitt uppdrag bara för att du har en annan uppfattning än arbetsgivaren i en arbetsmiljöfråga.

Martin Miljeteig kan också se något positivt i rapporterna om skyddsombud som hindras av sin arbetsgivare:

– Det visar att skyddsombuden har förstått sina rättigheter – och inte accepterar något annat än att vara en likvärdig part i arbetsmiljöfrågor.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Inget stopp för ensamjobb bland Loomis värdetransportörer

Värdetransporter. Arbetsmiljöverket gick först på huvudskyddsombudets och Transports linje: Loomis ska dubbelbemanna sina värdetransporter. Efter visst juridiskt krångel vänder myndigheten nu på klacken. Värdeväktarna får arbeta ensamma.

”Transport är landets största hamnfack”

Hamn. På onsdagskvällen sände Uppdrag granskning ett timslångt inslag om konflikten i Göteborgs hamn. Transports avtalssekreterare Peter Winsten är besviken: – Tyvärr var programmet väldigt tendentiöst. Reportrarna brydde sig inte ens om att klargöra att Transport faktiskt är det största hamnfacket i Sverige.

APM Terminals, containerhamnen i Göteborg

Hamnstriden i Göteborg synas i Uppdrag granskning

Hamn. Striden mellan Hamnarbetarförbundet och APM Terminals rullar vidare. I kväll behandlas konflikten i tv-programmet Uppdrag granskning. Transportarbetaren kan nu avslöja hur medlarna såg på sitt uppdrag när de kastade in handduken efter sju månaders medlingsförsök.

Tufft väglag för tidningsbud och yrkeschaufförer

Distribution. Kraftig vind och snödrev ställde till det för tidningsbuden i Norrland i natt. – Det är många som inte kunnat köra ut med tidningarna över huvud taget, säger Karin Näslund på Tidningstjänst i Örnsköldsvik.

Hamnarbetarförbundet i flera rättegångar

Hamn. Fyra rättsprocesser pågår mellan Hamnarbetarförbundet och olika motparter som alla har koppling till Göteborgs containerhamn. Förra året gjorde terminalen sitt svagaste resultat någonsin.

Gästarbetare på Postnords lager: ”Vi utnyttjas som daglönare”

Lager. I Göteborg har Postnord valt ut de mest slitsamma lagerjobben och lagt ut på entreprenad. Uppdraget gick till Texab, ett bolag som satt i system att ta in egna migrantarbetare från Balkan och Mellanöstern. Arbetarna utnyttjas ofta som daglönare, trots att Texab utlovat heltidsanställningar i ansökningarna till Migrationsverket.

Ny myndighet jobbar för jämställdhet

Jämställdhet. Uppdraget är att analysera, samla kunskap och sprida den. Temat och målet är jämställdhet. Sverige fick en ny myndighet vid årsskiftet.

Svenska inspektörer räddar löner åt sjömän

Hamn. 230 utländska fartyg kollades i de svenska hamnarna under förra året. Sjömän från olika delar av världen fick tillsammans över 850 000 kronor i retroaktiv lön. Så ser de svenska ITF-inspektörernas facit ut för 2017.

Plogbil i snöväder

Chaufförer saknar plogning och saltning

Vägtrafik. E4:an norr om Hudiksvall stängdes av under natten och morgontimmarna. Tre lastbilar och flera personbilar var inblandade i olyckan som stoppade all trafik. I Sundsvall kommer bussarna inte fram på grund av ishalka. På Bergsjövägen vid Hudiksvall har flera olyckor inträffat de senaste dagarna.

Lastbilsförare toppar dödsstatistiken

Åkeri. Tio lastbilschaufförer fick sätta livet till i jobbet 2017. Återigen toppar förarna den dystra statistiken över personer som dör i arbetet. Ingen annan yrkesgrupp hade så många dödsfall förra året.

Fartyg i Karlshamn

Karlshamns hamn tvingas ta tag i arbetsmiljöarbetet

Hamn. Truckförare har kört utan fullständiga tillstånd. Detta kostar Karlshamns hamn 36 400 kronor. Och om flera brister i arbetsmiljöarbetet inte har åtgärdats till den sista februari hotar 100 000 kronor i viten.

S-minister beredd att inskränka strejkrätten

Hamn. Arbetsmarknadsministern är beredd att inskränka rätten att strejka. Ylva Johansson (S) avslöjar sin slutsats fem månader innan den statliga utredningen om fackens rätt att ta till konflikt ska vara klar.

Facklig mobilisering för Irans aktiva

Internationellt. Elva fack i Europa har skrivit på för att en facklig fånge ska släppas fri i Iran. Det är första gången så många har mobiliserats konstaterar Saied Tagavi, själv aktiv i Transport och projektledare i den fackliga plattformen för självständiga fackförbund i Iran.