LO-basen vädjade om enighet i avtalsrörelsen

– Transport har alltid varit ett förbund som ställer upp. Att vi håller ihop och samordnar oss nu är viktigare än någonsin. Vädjan kom från LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson som i dag, torsdag, besökte Transports avtalskonferens där 200 transportare laddar inför nästa års lönerörelse.

Thorwaldsson hälsades välkommen av en uppretad transportbas, Lars Lindgren, som tidigare samma morgon läst Dagens Nyheter. Där avslöjas att två LO-förbund på egen hand diskuterar en långtgående uppluckring av las, lagen om anställningsskydd.

– Inte särskilt solidariskt, mullrade Lindgren.

Karl-Petter Thorwaldsson höll försiktigt med och styrde sedan över på det politiska läget och den kommande avtalsrörelsen.

– Inför varje avtalsrörelse brukar det heta att förutsättningarna är svårare än någonsin. Men den här gången är det verkligen ett gungfly. Det som borgarna gjort de senaste veckorna är inte värdigt en demokrati. De river upp en överenskommelse som de själva tog initiativ till, en uppgörelse som skulle gällt i åtta år.

Att decemberöverenskommelsen gått i graven påverkar medlemmarna i LO, anförde han:

– Vi möter nu en motståndare, arbetsgivare, som ställer enorma krav på att vi ska anpassa oss till det rådande kaoset. Det ska vi göra genom låga löneökningar och sänkta ingångslöner. Men varenda LO-medlem vet att börjar vi konkurrera med låga löner så kommer det till slut att explodera.

Karl-Petter Thorwaldsson gjorde en utvikning kring ett Europa där en lastbil hittades med 72 döda flyktingar och döda barn spolas upp på stränderna kring Medelhavet. Han sa:

– Vi ska inte stänga våra gränser. Men att som arbetsgivarna ta krisen som intäkt för att kräva lönesänkningar är lågt! Så lågt har de inte agerat på mycket länge.

LO-basen redogjorde för de långsiktiga fackliga mål som förbunden enats om. Det handlar bland annat höjda lägstalöner, utjämnade löneskillnader mellan män och kvinnor, rätt till heltid och stopp för daglöneriet.

– Det är mål som ska vara uppnådda senast år 2028. Det är en styrka att ha dem när vi nu går in i avtalsrörelsen.

Ska vi nå dit krävs solidaritet, betonade Thorwaldsson flera gånger:

– Solidaritet har alltid varit viktigt för Transport. Lägstalöner är en viktig princip, liksom jämställda löner.

– För er i Transport är löneglidningen en viktig fråga. Nu har LO gemensamt fastslagit att det är ett problem vissa förbund i efterhand får ut mer än andra.

LO:s ordförande försvarade sedan den normerande roll för lönerna som industrins parter haft ända sedan industriavtalet kom till 1997. När industrilönerna blir det omdebatterade ”märket” som övriga fack och arbetsgivare sedan följer.

– Jag vet att många hatar att några går först och styr. Men den här ordningen har faktiskt fungerat väldigt väl. Industriavtalet har givit oss en 40-procentig höjning av reallönerna.

– Många LO-arbetare har fått högre köpkraft, problemet är alla de som inte har jobb. Därför är full sysselsättning oerhört viktigt.

Enligt Thorwaldsson är full sysselsättning nyckeln till en rad utmaningar som facket står inför. Om arbetslösheten åtgärdas får arbetstagarna tillbaka styrkan och arbetsgivarna kan inte längre spela ut människor mot varandra.

Med adress till Transports medlemmar sa han:

– LO är för fri rörlighet för arbetskraft. Men vi kan inte ha ett arbetsliv där vem som helst, från vilket land som helst, kan utföra transporterna på vilka villkor som helst – helt utan kontroll.

– Ni upplever i er vardag konkurrens från andra länder, där människor jobbar i Sverige utan kollektivavtal, med helt andra lönenivåer än här. Jag har rest runt i Sverige och blivit chockad över långt det gått i vissa branscher. Många utländska förare lever på villkor som vi aldrig trodde skulle komma tillbaka.

Karl-Petter Thorwaldsson försäkrade att LO arbetar intensivt med frågan. Bland annat genom krav på att EU inför ett så kallat socialt protokoll i fördraget, unionens grundlag.

– I det ska det tydliggöras att varje gång det uppstår en tvist mellan arbetstagarnas grundläggande rättigheter och EU:s fria rörlighet, då ska rättigheterna inte vara underordnade.

Många av Transports församlade ombud hoppades på en fingervisning om vilka lönekrav som kommer att gälla i LO:s samordning. Men Thorwaldsson gav inga besked:

– Det jag kan säga är att om vi samordnar oss och kommer överens är vi världens starkaste fackförening. Då har vi en enorm möjlighet att driva igenom våra krav.

– LO är beroende av Transport, och Transport av LO. LO blir aldrig starkare än vår samordning.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

EU:s transportgeneral på besök i Stockholm

EU. – 73 procent av miljöutsläppen kommer från vägtrafiken. Vi måste skifta över trafiken från väg till tåg. EU:s transportkommissionär Violeta Bulc gästade under fredagen Stockholm för en dialog om unionens framtida transportmarknad.

ETC startar taxi och budkörning – utan tillstånd

Taxi. ETC är en känd tidningskoncern med vänsterprägel. Nu startar ETC taxi- och budkörning med en Tesla elbil som ska gå i en slinga runt Mälaren till Göteborg. Fast bilen är varken registrerad för taxi- eller godstrafik, uppger Transportstyrelsen.

Förlängd tid för klampning blir nu rikdagsfråga

Vägtransporter. Regeringen vill utöka rätten att låsa fast hjulen på lastbilar, så kallad klampning, till 36 timmar, från dagens 24. Under torsdagen fattade regeringen den formella beslutet. Nu återstår bara klartecken från riksdagen. Den förlängda klampningstiden är tänkt att börja gälla den 1 juli 2018.

Sveriges Hamnar skärper tonen mot fackförbund utan avtal

Hamn. Stuveribolagen som är med i arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar skärper tonen mot fackföreningar som saknar kollektivavtal. I praktiken innebär det att Hamnarbetarförbundet (HF) blir av med rättigheter som normalt följer av ett tecknat avtal. Hallands hamnar är ett HF-fäste där arbetsgivaren nu sätter ner foten.

Europeisk arbetsmyndighet på gång

EU. Får vi lov att presentera – European Labour Authority? Den europeiska myndigheten med uppdrag att samordna och informera om arbete över landsgränserna har tagit ett kliv närmare införandet.

Jens Nilsson

Jens Nilsson (S) i EU:s transportutskott död

EU. EU-parlamentarikern Jens Nilsson har gått bort efter en kortare tids sjukdom. – Oerhört sorgligt. Hans arbete har betytt väldigt mycket för Transport, kommenterar förbundets internationella politiska sekreterare Magnus Falk.

Estnisk bärgare misstänks ha orsakat olycka på E20

Bärgning. I februari havererade en estnisk dragbil på E20 mellan Örebro och Mariestad. Bilen fraktades bort av en estnisk bärgare som lämnade kvar trailern vid vägkanten, utan ljus eller tydliga varningsmarkeringar. Trailern blev sedan påkörd av en lastbil från Örebro. Olyckan väcker på nytt frågan om krav på skyddsfordon, TMA, vid all bärgning.

Taxihållplatsen vid Centralstationen

Regeringen öppnar för ny taximodell

Taxi. Två sorters taxi – med och utan taxameter i bilen. Regeringen föreslår en ny kategori taxibilar för att möta tekniken med appar och förskottsbetalning.

Kilometerskatt på gång

Åkeri. Kilometerskatten närmar sig. I dag på fredagseftermiddagen kommer en plan från regeringen: Fordon som väger över 3,5 ton ska betala den nya skatten på de större vägarna. Tanken är att ett skarpt förslag ska hamna hos riksdagen före årets val.

Svensk is bryts under cypriotisk flagga

Sjöfart. Isbrytaren Thetis går under cypriotisk flagga. Förra säsongen bestod besättningen av filippinier med dåliga förhållanden och lön som inte nådde upp till internationell miniminivå. I år bryter hon is utanför Gävle, och Sjöfartsverket har fått garantier om högre lön för besättningen.

Chaufförer har långt kvar till jämställd barnomsorg

Jämställdhet. Om jämställdhet är att dela lika på föräldraledigheten ligger chaufförer en bra bit ifrån snittet. Det gäller både män och kvinnor bakom ratten. Pappor i bevakningsbranschen når inte heller upp till genomsnittet i landet.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth och utredaren Jonas Bjelfvenstam provåker en självkörande buss.

Självkörande fordon – snart på din arbetsplats?

Förarlöst. En lastbilsförare som kör en hel kolonn. Små självkörande budbilar på cykelbanorna. Traktorer som skördar själva. En utredning har lämnats till regeringen med förslag om hur den förarlösa framtiden kan se ut.

Sopgubbarna förlorade i AD

Sopgubbar. Stockholms sopgubbar gjorde sig skyldiga till en olovlig stridsåtgärd i somras, enligt Arbetsdomstolens dom i dag. Skadeståndet sätter domstolen till 3 500 kronor, 3 000 kronor eller 2 500 kronor för miljöarbetarna – beroende på om de har deltagit i de olika stridsåtgärder som domstolen pekar ut.

Diagram med faktiska månadslöner

Lägsta lönen till kvinnorna – faktiskt

Jämställdhet. Faktisk månadslön? Begreppet börjar slå igenom, tror LO:s utredare Joa Bergold som varje år använder det i fackets jämställdhetsbarometer. Det handlar om vad grupper faktiskt får in på lönekontot. Och kvinnor i arbetaryrken får minst av alla.

Flyktingfartyget kan kosta många miljoner

Hamn. Rederiet har stämt Migrationsverket på minst 250 miljoner kronor. Rättegång väntar i oktober. Det handlar om kryssningsfartyget som skulle bli flyktingboende i Utansjö hamn i Ångermanland.