Webbtidning med artiklar om kyla. Norrländska Socialdemokraten (NSD) och de andra tidningarna i Norrbotten hänvisar till webben i dag. Och där handlar det mycket om den extrema kylan.
Close
Norrländska Socialdemokraten (NSD) och de andra tidningarna i Norrbotten hänvisar till webben i dag. Och där handlar det mycket om den extrema kylan.
Close

Kylan stoppar tidningsbuden

Minus 47 grader i byn. Då får tidningsläsarna gå in på webben i stället. – Vi kan inte riskera tidningsbudens liv och hälsa, säger Lars Hietala, driftchef vid NMD som delar ut morgontidningarna i Norrbotten.

I morse blev cirka 10 000 hushåll i Norrbotten utan morgontidning i lådan. Den extrema kylan gjorde att arbetsgivaren ställde in utdelningen på de rutter som har långt mellan abonnenterna.

– Vi har inte haft så här kallt sedan 1999, säger Lars Hietala. Under 40 grader över lag – och inne i Vittangi by var det minus 47. Då måste sunt förnuft råda så vi sade åt buden att inte göra sina rundor, även om det inte finns några temperaturgränser i vare sig kollektivavtalet eller lagen.

Han konstaterar att många av de anställda inte har utrustning för att bli stående med bilen i 40 graders kyla. Även vid mer normal Norrbottensvinter är grundordern att inte köra vidare från bebodda platser om bilen börjar hacka.

Thorbjörn Johansson, Transports skyddsombud vid NMD, ligger hemma – däckad av en förkylning. Han var med i resonemanget inför den senaste natten, men behövde själv inte agera:

– Företaget beslutade att alla linjer med längre avstånd mellan husen skulle ställas in, säger han. Chefen tillät ingen att köra, men en del anställda behövde övertalas … De är så lojala mot tidningsabonnenterna.

Han berättar att tidningsbuden vid andra extrema omständigheter är sina egna skyddsombud.

– Om det är så halt att det är farligt att ta sig fram måste de själva reagera och agera. Det är ju bara den som är på platsen som kan avgöra hur halt det är.

När det finns en omedelbar fara för liv eller hälsa i jobbet har en arbetstagare, enligt arbetsmiljölagen, rätt att avbryta arbetet. Men den anställda måste direkt informera arbetsgivaren om beslutet.

I Norrbotten räknar Lars Hietala med att ställa in tidningsutbärning även natten som kommer. Prenumeranter av Norrbottens-Kuriren, NSD, Haparandabladet och Piteå-Tidningen hänvisas till att läsa på nätet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Väktare vaktar bränder – fast inte här

Efter massiv vattenbombning skulle ett bevakningsföretag ta över och vakta den pyrande skogsbranden, uppgav räddningschefen. Transportarbetaren åker till Jerkersbodberget för att snacka med brandväktarna. Men det är för tidigt. Släckningen pågår fortfarande och miljöchauffören Kjell Arvidsson kör lass efter lass med vatten med sin tankbil.

Fackets telefoner inte överhettade i rekordvärmen

Extremvärmen och skogsbränderna tycks ännu inte ha resulterat i särskilt många frågor till fackförbundet Transport. Men i Dalaavdelningen befarar man att bränderna kommer att drabba enskilda medlemmar.

Matutkörningen blev en mardröm för Joakim

Åkeri. I fyra månader körde Joakim Åman ut mat från restauranger som Max och Pizza hut. Maten beställdes genom sajten hungrig.se. Men bolaget där han formellt var anställd, FLX consulting, blåste honom på lön och milersättning. Bolaget har heller inte betalat in en krona i skatt eller sociala avgifter, trots att man på hemsidan säger sig ha 50 anställda.

Förare med adhd kör lika bra som andra

Bilförare med adhd kör inte sämre än andra. Det visar tester i körsimulator som gjorts vid Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI).

Ett steg mot lika löner – inte för EU:s utlandsförare

Åkeri. Lika lön för lika arbete blir verklighet inom EU, skriver regeringen som nu tillsätter en utredare som ska se över hur unionens nya utstationeringsregler ska införas i Sverige. Fast reglerna gäller förstås bara arbetskraft som jobbar inom ett och samma land. Och yrkesförarna omfattas inte.

Pengar

Kolla ditt lönebesked

Bevakning. Du som jobbar i bevakningsbranschen, glöm inte att kolla din lön! – Jag får en hel del signaler om att det brister både i små och stora företag. Grundlön och ob är oftast rätt, men det finns andra ersättningar som inte betalas ut, säger Jerker Nilsson, central ombudsman på Transport.

Tvisten löst i Luleå hamn

Hamn. Tvisten i Luleå hamn är löst. På tisdagskvällen skrev Transport och stuveribolaget Shorelink på ett lokalt avtal som innebär att helgarbetet återupptas i hamnen. – Tidigare skedde det som övertid, nu är arbetet schemalagt, säger Transports avtalssekreterare Peter Winstén.

Almedalen 2018

Hård dragkamp väntar om ”oljan” från skogen

Miljö. Rötter, grenar och andra restprodukter vid skogsavverkning, alltså biomassa, pekas ofta ut som en råvara som ska ersätta fossil olja i framtiden. Men hur långt räcker den egentligen om flyg, lastbilar och även industrin ska dela på samma råvara?

Almedalen 3 juli Debatt om åkeri

”Många jagar lägsta pris – till varje pris”

Åkeri. Råder det verkligen kaos på svenska vägar? Transports ordförande Tommy Wreeth fick frågan på förbundets eget seminarium om problemen i åkeribranschen. – Många transportköpare jagar lägsta pris. Till varje pris, svarade han.

Het debatt när unga politiker möttes i Almedalen

Arbetsmarknad. Dagens unga vill helst jobba i stora företag eller inom den offentliga sektorn. Intresset för att starta eget och arbete i små privata bolag har sjunkit. Undersökningen presenterades strax innan de politiska ungdomsförbunden drabbade samman i en het debatt om ungas ställning på arbetsmarknaden.

Oenighet stoppade nya cabotageregler

EU-regler. Nej. Det blir inga förändringar i EU:s transportpolitik den närmaste tiden. Parlamentet tog under onsdagen ställning för att regler om cabotage och vilotid ska omförhandlas i utskotten.

”Beslutet handlar om den svenska transportsektorns överlevnad”

EU-regler. I morgon, onsdag, fattar EU beslut som kan avgöra framtiden för cabotageregler, lönerna för fattiga östchaufförer och alla lastbilsförares kör- och vilotider. – Det är två oerhört viktiga förslag. Det ena handlar om den svenska transportsektorns överlevnad. Det andra handlar om att människor ska överleva i trafiken, säger EU-parlamentariker Marita Ulvskog (S).