Webbtidning med artiklar om kyla. Norrländska Socialdemokraten (NSD) och de andra tidningarna i Norrbotten hänvisar till webben i dag. Och där handlar det mycket om den extrema kylan.
Close
Norrländska Socialdemokraten (NSD) och de andra tidningarna i Norrbotten hänvisar till webben i dag. Och där handlar det mycket om den extrema kylan.
Close

Kylan stoppar tidningsbuden

Minus 47 grader i byn. Då får tidningsläsarna gå in på webben i stället. – Vi kan inte riskera tidningsbudens liv och hälsa, säger Lars Hietala, driftchef vid NMD som delar ut morgontidningarna i Norrbotten.

I morse blev cirka 10 000 hushåll i Norrbotten utan morgontidning i lådan. Den extrema kylan gjorde att arbetsgivaren ställde in utdelningen på de rutter som har långt mellan abonnenterna.

– Vi har inte haft så här kallt sedan 1999, säger Lars Hietala. Under 40 grader över lag – och inne i Vittangi by var det minus 47. Då måste sunt förnuft råda så vi sade åt buden att inte göra sina rundor, även om det inte finns några temperaturgränser i vare sig kollektivavtalet eller lagen.

Han konstaterar att många av de anställda inte har utrustning för att bli stående med bilen i 40 graders kyla. Även vid mer normal Norrbottensvinter är grundordern att inte köra vidare från bebodda platser om bilen börjar hacka.

Thorbjörn Johansson, Transports skyddsombud vid NMD, ligger hemma – däckad av en förkylning. Han var med i resonemanget inför den senaste natten, men behövde själv inte agera:

– Företaget beslutade att alla linjer med längre avstånd mellan husen skulle ställas in, säger han. Chefen tillät ingen att köra, men en del anställda behövde övertalas … De är så lojala mot tidningsabonnenterna.

Han berättar att tidningsbuden vid andra extrema omständigheter är sina egna skyddsombud.

– Om det är så halt att det är farligt att ta sig fram måste de själva reagera och agera. Det är ju bara den som är på platsen som kan avgöra hur halt det är.

När det finns en omedelbar fara för liv eller hälsa i jobbet har en arbetstagare, enligt arbetsmiljölagen, rätt att avbryta arbetet. Men den anställda måste direkt informera arbetsgivaren om beslutet.

I Norrbotten räknar Lars Hietala med att ställa in tidningsutbärning även natten som kommer. Prenumeranter av Norrbottens-Kuriren, NSD, Haparandabladet och Piteå-Tidningen hänvisas till att läsa på nätet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Än dröjer vägar för 74-tonsbilar

Skogen. Förberedelserna fortsätter för att släppa fram 74 ton tunga lastbilar på vägarna. I det första steget handlar det om kanske tio procent av vägnätet. Fortfarande i fem avgränsade områden.

Saknas: 3 450 lastbilsförare

Åkeri. Goda tider för den som kör lastbil. Besvärligt för åkerierna som inte hittar förare. En historiskt het arbetsmarknad för chaufförerna, enligt Tya.

Loa Brynjulfsdottir, Magnus Falk, Asma Jahngir och Saied Tagavi

Facklig rätt lyftes med FN:s rapportör

Internationellt. Fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter. Människor ska inte kastas i fängelse, torteras och förlora sina jobb för att de slåss för bättre arbetsvillkor. Med det budskapet träffade LO och Transport i dag FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter i Iran.

Avtalsrörelsen
Ett tidningsbud

Fortsatta förhandlingar för tidningsbuden

Tidningsbud. Överläggningarna om tidningsbudens löner tar fart igen. En förförhandling hölls i veckan och i slutet av augusti kallas hela förhandlingsdelegationen in för fortsättningen.

Grillkväll med femman

Samkväm. Regnet hotade men höll sig undan. Avdelning 5 Stockholm hade grillkväll som lockade medlemmar, unga och gamla.

Avtalsrörelsen

Taxiförhandlingar fortsätter i september

Taxi. Förhandlingarna om nya taxilöner tar ny fart i början av september. Transport jobbar för ett avtal med månadslön – åtminstone för dem som kör färdtjänst och sjukresor.

Alliansen vill lagstifta om lägre lön

Politik. Lägre lön för dem som jobbar – och ingen arbetsgivaravgift för arbetsgivaren. Alliansen presenterar sitt förslag om inträdesjobb i dag. Det innebär lagstiftning som öppnar löner lägre än kollektivavtalens.

Andreassons i personlig konkurs

Åkeri. Paret bakom Andreassons åkeri i Veddige har försatts i personlig konkurs. De får under hösten inte driva egna företag eller över huvud taget sitta i styrelsen i något företag. En konkursförvaltare tar över deras personliga ekonomi tills konkursen är avslutad.

Karl-Petter Thorwaldsson och Philip Botström

LO och SSU kräver satsning på välfärden

Politik. 70 miljarder till välfärden och högre skatter på kapital. LO går ihop med SSU och ställer krav på regeringen. Kravet på pengar till vård, skolor, omsorg och resten av välfärden ligger på en helt annan nivå än vad finansministern (S) tidigare har utlovat.

sopkonflikten i Stockholm

Sopgubbar samlar till manifestation

Renhållning. På lördag håller Stockholms sopgubbar en manifestation på Medborgarplatsen. Då har det gått drygt en månad sedan den vilda strejken stoppade stora delar av sophämtningen i stan.

Två dömda för grov misshandel av väktare

Bevakning. En väktare i Eskilstuna misshandlades grovt av två gärningsmän i april. Den ena gärningsmannen fick ett och ett halvt års fängelse. Den andre ett år.

RSO kan få agera på fler ställen

Arbetsmiljö. Ökade befogenheter för regionala skyddsombud har regeringens utredare föreslagit. Om förslaget blir verklighet kommer ett RSO kunna besöka och agera även på arbetsplatser utan medlemmar. Flera myndigheter är för förändringen, men Svenskt Näringsliv vill slopa kopplingen med facket.

Flygande pizzor lär dröja

Drönare. Pizzabuden lär få behålla sina jobb inom överskådlig framtid. Trots nya regler för drönare tror inte riktigt Philip Eide, marknadschef på Onlinepizza, på leveranser från luften.

Jätteförlust för Foodora

Matbud. Foodora är ett av Sveriges största matbudsföretag. Verksamheten fortsätter växa men ekonomin usel. Bara i fjol backade företaget 32 miljoner kronor.

Göteborgs hamn

LAS-listan på APM klar

Hamn. Vilka personer som får gå på APM i Göteborgs hamn är nu färdig. Listan fick först göras om efter att Transports representanter upptäckt ett antal fel.