Webbtidning med artiklar om kyla. Norrländska Socialdemokraten (NSD) och de andra tidningarna i Norrbotten hänvisar till webben i dag. Och där handlar det mycket om den extrema kylan.
Close
Norrländska Socialdemokraten (NSD) och de andra tidningarna i Norrbotten hänvisar till webben i dag. Och där handlar det mycket om den extrema kylan.
Close

Kylan stoppar tidningsbuden

Minus 47 grader i byn. Då får tidningsläsarna gå in på webben i stället. – Vi kan inte riskera tidningsbudens liv och hälsa, säger Lars Hietala, driftchef vid NMD som delar ut morgontidningarna i Norrbotten.

I morse blev cirka 10 000 hushåll i Norrbotten utan morgontidning i lådan. Den extrema kylan gjorde att arbetsgivaren ställde in utdelningen på de rutter som har långt mellan abonnenterna.

– Vi har inte haft så här kallt sedan 1999, säger Lars Hietala. Under 40 grader över lag – och inne i Vittangi by var det minus 47. Då måste sunt förnuft råda så vi sade åt buden att inte göra sina rundor, även om det inte finns några temperaturgränser i vare sig kollektivavtalet eller lagen.

Han konstaterar att många av de anställda inte har utrustning för att bli stående med bilen i 40 graders kyla. Även vid mer normal Norrbottensvinter är grundordern att inte köra vidare från bebodda platser om bilen börjar hacka.

Thorbjörn Johansson, Transports skyddsombud vid NMD, ligger hemma – däckad av en förkylning. Han var med i resonemanget inför den senaste natten, men behövde själv inte agera:

– Företaget beslutade att alla linjer med längre avstånd mellan husen skulle ställas in, säger han. Chefen tillät ingen att köra, men en del anställda behövde övertalas … De är så lojala mot tidningsabonnenterna.

Han berättar att tidningsbuden vid andra extrema omständigheter är sina egna skyddsombud.

– Om det är så halt att det är farligt att ta sig fram måste de själva reagera och agera. Det är ju bara den som är på platsen som kan avgöra hur halt det är.

När det finns en omedelbar fara för liv eller hälsa i jobbet har en arbetstagare, enligt arbetsmiljölagen, rätt att avbryta arbetet. Men den anställda måste direkt informera arbetsgivaren om beslutet.

I Norrbotten räknar Lars Hietala med att ställa in tidningsutbärning även natten som kommer. Prenumeranter av Norrbottens-Kuriren, NSD, Haparandabladet och Piteå-Tidningen hänvisas till att läsa på nätet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fortsatt stopp för väktare och ordningsvakter

Bevakning. Skyddsombudet gjorde rätt som stoppade Cubsecs ordningsvakter på Rymdtorget i Göteborg. Arbetsmiljöverket ställer en rad krav på företaget för att det ska få skicka dit sina anställda igen.

Markus Pettersson

”Det överskuggande målet är att vinna valet”

Politik. Uppdraget är att få facken och Socialdemokraterna att gå åt samma håll inför nästa års val. Markus Pettersson berättar om sitt nya jobb som facklig-politisk sekreterare hos S.

Markus Pettersson går till Socialdemokraterna

Politk. Markus Pettersson har nytt jobb. Han börjar denna vecka som facklig-politisk sekreterare hos Socialdemokraterna. I juni lämnade han Transport efter ordförandeomröstningen på fackets kongress.

Sörmländskt färdtjänstbolag väcker farhågor i facket

Färdtjänst. Sultan Salimovic är en omdebatterad taxiföretagare i Sörmland. Nu har hans hustru vunnit flera färdtjänstkontrakt på Västkusten, via bolaget K-holms vård och omsorg. – Vi är helt klart oroade, säger Lennart Sköld, ombudsman på Transport i Uddevalla.

Väktare och ordningsvakter har lämnat Rymdtorget

Bevakning. Varken väktare eller ordningsvakter jobbar på Rymdtorget i Göteborg. Transport har lagt skyddsstopp för ordningsvakterna sedan polisen hoppat av de gemensamma patrulleringarna. I morgon väntas Arbetsmiljöverket avgöra om stoppet ska gälla eller om ordningsvakterna måste börja sin bevakning igen.

Svenska för lastbilsförare leder till jobb

Utbildning. Nio av tio som läst Svenska för lastbilsförare har jobb inom två år efter avslutad utbildning, visar en rapport från Länsstyrelsen i Stockholm.

Transportkvinnor i Europa möts av våld och hot

Kvinnor. Våld, sexuella trakasserier och hot drabbar kvinnor i transportbranscher runt om i Europa. En rapport från facket visar att nästan varannan kvinnlig transportarbetare har råkat ut för något det senaste året.

Avtal 2017

Nytt taxiföraravtal dröjer

Taxi. Den här veckan har Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund fortsatt överläggningarna om ett nytt avtal för taxiförarna. – Det går långsamt framåt. Men vi nog är inte klara förrän tidigast vecka 43, säger Transports förhandlare Lars Mikaelsson.

Däck i snö

Tomas Eneroth kräver vinterdäck på alla axlar

Vinter. I maj tyckte Transportstyrelsen att det inte behövs vinterdäck på en lastbils alla axlar. Nu går infrastrukturministern Tomas Eneroth tvärs mot myndigheten och föreslår att lagen ska ändras: Vid vinterväglag ska samtliga hjul på både dragbilen och släpet ha godkända vinterdäck.

Sopgubbar från Reno Norden. Foto Jan Lindkvist.

Nyckelkaos och övertid i Stockholms sophämtning

Renhållning. Sophämtningen i Stockholm har svårt att repa sig efter sopkonflikt, massuppsägningar och entreprenörsbyten. Arbetarna som fortfarande kör säger att det är kaos bland nycklar, överfullt i soprummen och många timmars övertid.

Poliskontroll av lastbil

Polisen kollar lastbilar extra noga

Åkeri. Polis i hela landet kollar tung trafik denna vecka. Det handlar om kör- och vilotider, lastsäkring, farligt gods och fordons vikt. Utländska lastbilar granskas extra noga för att avslöja om de körs olagligt i Sverige.

Ryska rör lossas i Karlshamn

Hamn. Lossningen är i full gång. Ett fartyg med de första 190 betongklädda stålrören anlände i lördags. Totalt ska Karlshamns hamn ta emot 52 000 rör till den ryska gasledningen Nord streams andra etapp.

Väktare förbjuds jobba på torg i Göteborg

Bevakning. Fyra ordningsvakter och två poliser – annars går de bevakningsanställda inte in på Rymdtorget i Göteborg. Väktarna på Nokas får över huvud taget inte vara där, efter ett beslut hos Arbetsmiljöverket. Bakgrunden är en grov misshandel av en ordningsvakt.

Taxi-vd dömd till fängelse

Färdtjänst. Taxiföretagaren Sultan Salimovic har förbjudits att driva företag de närmaste tre åren. Han döms samtidigt till åtta månaders fängelse för grovt skattebrott, bokföringsbrott, vårdslös skatteuppgift och för att han försvårat Skatteverkets kontroller.