Ali Shibl argumenterar för tryggare jobb.
Close
Ali Shibl talade för arbetsmarknadens svagast.
Close

Kongressveteran talar för tryggare jobb

På plats i talarstolen argumenterar Transports Ali Shibl för tryggare jobb. Han tycker att LO ska driva att det ska bli svårare att låta folk arbeta på tillfälliga anställningar. Att tillfällig visstid avskaffas i lagen. Frågan delade kongressen i två – och slutade med nederlag för LO:s styrelse.

– En LO-kongress är större än våra egna, det måste jag medge. Och då måste vi vara här och påverka.

Ali Shibl, ombudsman på Transport i Helsingborg och terminalare i grunden, gör sin femte LO-kongress. Han konstaterar att när de 14 LO-förbundens federation samlar sitt högsta beslutande organ påverkar det i högsta grad Transports arbete.

– Därför gäller det att vi ombud är pålästa och på hugget, säger han.

Själv var Ali Shibl en av dem som tog debatten om att LO måste driva frågorna om att avskaffa allmän visstid och bekämpa hyvling av arbetstiden hårdare.

– Det handlar om vem som ska ha makten på arbetsplatsen, säger han till Transportarbetaren. När en arbetsgivare har hyvlat ner arbetstiden för någon och sedan själv avgör om den anställda ska få fylla ut sina timmar till heltid blir det tyst på jobbet. Den anställda får stå med mössan i hand.

Ombuden gick på hans linje i den frågan och röstade för skärpning av LO-styrelsens förslag till beslut. LO ska verka för att lagen ändras så att ”regelverket gällande arbetsbrist blir tillämplig om en arbetsgivare avser att omreglera den anställdes sysselsättningsgrad”.

Allmän visstid – den osäkrare anställningsform som skrevs in i lagen om anställningsskydd 2007 – diskuterades under flera timmar på lördagseftermiddagen. Detta trots att samtliga talare var emot den allmänna visstiden.

Debatten handlade i stället om ifall LO ska kräva att riksdag och regering avskaffar den – eller om frågan ska lösas i förhandlingar med arbetsgivarna.

– Vi vill precis samma sak. Alva ska bort, alva ska bort, alva ska bort, sa LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson mot slutet av debatten.

När kongressen till sist gick till beslut blev det bakläxa för LO:s styrelse som inte ville kräva lagändring. LO ska kräva att allmän visstid ska tas bort från lagen om anställningsskydd.

Ali Shibl är besviken på att kongressen på lördagsmorgonen inte röstade igenom Transports motion om ett framtid stor-LO.

– Då skulle vi i framtiden slippa massor av de här diskussionerna, säger han. Gränsdragning mellan förbunden, avgiften till LO, om den medlem som har ett annat språk kan hjälpa till att tolka …

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

”Högt pris för högersväng”

Politik. Klockan 09:57 kom flashen från TT: Stefan Löfven (S) har röstats fram som Sveriges statsminister av riksdagen. Men ingen som har följt med i medierna de senaste 131 dagarna blev särskilt förvånad.

Sveriges Hamnar varslar om lockout som svar på strejkhot

Hamn. Sveriges Hamnar varslar nu om lockout mot Hamnarbetarförbundet (HF). Stridsåtgärden, som stänger hamnarbetarna ute från arbetsplatserna, är ett svar på de korta punktstrejker som HF inleder den 23 januari.

Fula knep när budföretag tvistar om matutkörning

Matbud. Företaget T Group logistics kör ut tusentals matportioner varje vecka för Hungrig.se. Nu har företaget hamnat i blåsväder genom att skicka ett avtal som liknar utpressning till en underentreprenör i Umeå. Avtalet är illa skrivet, med en logga stulen från en känd dansk advokatfirma.

Kronofogden beslagtar taxibolags bilar

Färdtjänst. Ringduve taxi i Skåne har tidigare blivit av med skolskjutsuppdrag på grund av en hotande konkurs. I dag på morgonen började Kronofogden beslagta företagets leasade bilar.

Hamnarbetarförbundet presskonferens

Hamnstrejken kan bli olaglig

Hamn. Hamnarbetarförbundet varslar om punktstrejker i nio hamnar och blockad mot övertid, inhyrning och nyanställning i ytterligare tre. Stridsåtgärderna startar den 23 januari. Mycket talar för att en konflikt med denna grund blir förbjuden den 1 januari nästa år.

Protester utanför EU-parlamentet.

Oklart läge för vägpaketet i EU

EU. Stämningen var hetsig både i EU-parlamentet och utanför i morse. Transportutskottet debatterade och röstade om det stora vägpaketet. Förhoppningar om EU-krav på schystare villkor grusades delvis. Men sista ordet är inte sagt än.

Lastbilstrailrar på tåg stoppas

Tåg. All trafik med lastbilstrailrar lastade på järnvägsvagn stoppas i Danmark efter olyckan som tog åtta liv. Ett fel på låsningsmekanismen som ska hålla fast lastbilssläpet på tåget har avslöjats.

Åtta av tio Uber-förare fuskade med taxametern

Taxi. Ett säkerhetsföretag åkte Uber-taxi 112 gånger. Det visade sig att åtta av tio förare knappade in för låga belopp i taxametern, enligt undersökningenen som Taxiförbundet genomfört.

Färdtjänstföretag lurar förare på lön

Taxi. Taxiraketen i Falkenberg blev stor vinnare när Hallandstrafiken upphandlade färdtjänst. Men många förare blev blåsta på lön och vid årsskiftet införde bolaget procentlön, rakt ackord, trots att upphandlaren kräver månadslön. Transport förhandlade nyligen fram ett kännbart skadestånd.

Väktare misshandlad och bunden

Bevakning. En ensamarbetande väktare i Ystad blev bunden, misshandlad och rånad i söndags kväll. Förövarna fick med sig en väska med pengar, som färgas och blir obrukbara när väskan öppnas. Väktaren har kommit hem från sjukhuset och ringt Transport.

Rekordmånga trafikanter anmälde viltolycka

Trafiksäkerhet. 2018 blev ett rekordår för viltolyckor. Polisen fick in totalt 63 641 anmälningar från trafikanter som kört på djur. Rådjur dominerar stort, med närmare 47 000 anmälningar. På andra plats kommer vildsvin, med drygt 6 900 påkörningar.

Vincent Verheyen spelade in en film.

Filmen där Vincent rasar mot lönen från SDR

Reklamutdelare. 40 spänn i timmen för att släpa runt på reklam i ett vinterkallt Västervik. Vincent Verheyen blev chockad när han såg sin lön – sedan spelade han in en film.

Dödsolyckor i jobbet ökade 2018

Arbetsmiljö. Under 2018 dog 48 arbetstagare i olyckor på jobbet. Sju av dem var lastbilschaufförer. En jobbade som lastbilsmekaniker. Ytterligare fyra personer klämdes till döds i arbete vid lastbilar eller med lastbilsgods.