Ali Shibl argumenterar för tryggare jobb.
Close
Ali Shibl talade för arbetsmarknadens svagast.
Close

Kongressveteran talar för tryggare jobb

På plats i talarstolen argumenterar Transports Ali Shibl för tryggare jobb. Han tycker att LO ska driva att det ska bli svårare att låta folk arbeta på tillfälliga anställningar. Att tillfällig visstid avskaffas i lagen. Frågan delade kongressen i två – och slutade med nederlag för LO:s styrelse.

– En LO-kongress är större än våra egna, det måste jag medge. Och då måste vi vara här och påverka.

Ali Shibl, ombudsman på Transport i Helsingborg och terminalare i grunden, gör sin femte LO-kongress. Han konstaterar att när de 14 LO-förbundens federation samlar sitt högsta beslutande organ påverkar det i högsta grad Transports arbete.

– Därför gäller det att vi ombud är pålästa och på hugget, säger han.

Själv var Ali Shibl en av dem som tog debatten om att LO måste driva frågorna om att avskaffa allmän visstid och bekämpa hyvling av arbetstiden hårdare.

– Det handlar om vem som ska ha makten på arbetsplatsen, säger han till Transportarbetaren. När en arbetsgivare har hyvlat ner arbetstiden för någon och sedan själv avgör om den anställda ska få fylla ut sina timmar till heltid blir det tyst på jobbet. Den anställda får stå med mössan i hand.

Ombuden gick på hans linje i den frågan och röstade för skärpning av LO-styrelsens förslag till beslut. LO ska verka för att lagen ändras så att ”regelverket gällande arbetsbrist blir tillämplig om en arbetsgivare avser att omreglera den anställdes sysselsättningsgrad”.

Allmän visstid – den osäkrare anställningsform som skrevs in i lagen om anställningsskydd 2007 – diskuterades under flera timmar på lördagseftermiddagen. Detta trots att samtliga talare var emot den allmänna visstiden.

Debatten handlade i stället om ifall LO ska kräva att riksdag och regering avskaffar den – eller om frågan ska lösas i förhandlingar med arbetsgivarna.

– Vi vill precis samma sak. Alva ska bort, alva ska bort, alva ska bort, sa LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson mot slutet av debatten.

När kongressen till sist gick till beslut blev det bakläxa för LO:s styrelse som inte ville kräva lagändring. LO ska kräva att allmän visstid ska tas bort från lagen om anställningsskydd.

Ali Shibl är besviken på att kongressen på lördagsmorgonen inte röstade igenom Transports motion om ett framtid stor-LO.

– Då skulle vi i framtiden slippa massor av de här diskussionerna, säger han. Gränsdragning mellan förbunden, avgiften till LO, om den medlem som har ett annat språk kan hjälpa till att tolka …

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Elektroniska staket mot terror på väg – men dröjer

Åkeri. Geofencing? Som ett vapen mot terrorister i lastbilar har metoden blivit allt mer aktuell. Tester är på gång. En statlig utredning ska snart presenteras. Men vad innebär egentligen elektroniska staket, även kallade geofencing?

Åkerier förlorar uppdrag efter momsbeslut

Åkeri. Skatteverket kräver tre åkerier i Skaratrakten på flera miljoner kronor i moms och skattetillägg. Enligt beslutet har de köpt diesel från Östeuropa, och då medverkat till bedrägeri som syftade till att undkomma momsen. Logistikkoncernen XR har avbrutit allt samarbete med de tre åkerierna.

Transport går vidare efter enkät om övergrepp

Sexuella trakasserier. Nu vet Transports förbundsstyrelse att sexuella trakasserier, kränkningar och övergrepp förekommer inom förbundet. Alla som är anställda eller har ett fackligt uppdrag ska inom kort få ett tydligt besked om vem de ska vända sig till om de råkar illa ut.

Transport med i världskampanj mot kvinnovåld

Internationellt. Världsfacket kräver stopp för våld och trakasserier mot kvinnor i arbetslivet. Under 23 dagar pågår kampanjen som ska få FN att skriva in detta i en ny konvention.

Elva transportare på kurs.

”Hej! Det är väl en bra början”

Facket. Här ska det tränas på att ringa. Elva transportare ägnar onsdagen åt en introduktion i att ringa medlemmar. Före valet ska minst hälften – eller helst alla 59 000 – av fackets medlemmar få en signal från Transport.

Ändrade arbetsmiljöregler oroar LO-facken

Arbetsmiljö. Trots hård kritik från LO drar Arbetsmiljöverket i gång en stor översyn av arbetsmiljöreglerna. Dagens 72 föreskrifter som styr allt från asbestsanering på byggen till skärmaskiner i storkök ska bantas till 17.

Flygplatskontrollanter tränar närstrid i ryska uniformer

Bevakning. De jobbar i säkerhetskontrollen på Arlanda. På fritiden ägnar de sig åt att träna närstrid och hantera vapen. Nyheten om säkerhetsvakterna som också klär sig i ryska uniformer under sina klubbmöten slog ner som en bomb hos arbetsgivaren Nokas i morse.

Taxi-vd lämnar chefsjobbet

Taxi. Chefen för Sverigetaxi i Stockholm lämnar vd-jobbet. Det första den nya koncernchefen gör är att tillsätta en tillfällig vd. Den förra blir rådgivare i koncernledningen.

Flyttfirma kräver miljoner i skadestånd av staten

Flyttbranschen. En flyttfirma i Stockholm kräver skadestånd från staten. Bolaget vill ha ersättning för förlorade uppdrag och intäkter efter tidigare anklagelser om brott mot konkurrenslagen.

Genmäle från Texab

Lagerarbete. Transportarbetaren har publicerat flera artiklar om flytt- och bemanningsföretaget Texab, som bland annat har uppdrag för Postnord. Texabs vd Torbjörn Ulf har begärt ett genmäle efter den centrala förhandling som hölls mellan Texab och Transport i går, tisdagen den 6 februari.

”Då blir det provanställning på livstid”

Politik. Ett generalangrepp mot den svenska modellen, recenserar Markus Pettersson Moderaternas tankar kring turordningsreglerna för den som är anställd. Han är facklig-politisk sekreterare hos Socialdemokraterna.