Allonias Sebhatu slåss för bättre villkor i taxibranschen, efter att han fått sparken från Taxi Kurir.
Close
Allonias Sebhatu slåss för bättre villkor i taxibranschen, efter att han fått sparken från Taxi Kurir.
Close

Kollektivavtal huvudmålet för fackliga aktioner

I morgon, torsdagen den 17 mars, är det kollektivavtalets dag. I Stockholm anordnar Transport och LO-förbunden i 6F en manifestation på Medborgarplatsen. Parallellt kallar taxiföraren Allonias Sebhatu chaufförer till en bilkortege från Sundbyberg, under parollen "Utan förare stannar färdtjänsten!".

Kollektivavtalen är en central del av den svenska modellen där arbetsmarknadens parter fått ett stort ansvar för löner och arbetsvillkor. Avtalen har försvagats på grund av sjunkande organisationsgrad i facket och motgångar i EU-domstolen.

Nu kallar en rad LO-förbund till en manifestation. Den inleds klockan 15.30 i morgon på Medborgarplatsen på Södermalm.

Det blir flera tal, bland annat av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm. Förutom tal och facklig information bjuds det på fika och musikalisk underhållning av artisten Sanna Carlstedt.

Allonias Sebhatu blev känd sedan han fått sparken från Taxi Kurir. I dag kör han färdtjänstbuss för bolaget Sirius. Han för också en kamp för att förbättra de hårt kritiserade villkoren i taxibranschen.

Sebhatu har tagit initiativ till en demonstration som startar klockan 10 i morgon utanför Taxi 020:s kontor i Sundbyberg, adress Löfströms allé 7. Han hoppas att minst 50–60 förare kommer att anamma uppropet och köra i konvoj från Sundbyberg till landstingshuset och sedan till Taxi Kurirs kontor i Hägersten.

– Vårt viktigaste krav är kollektivavtal, säger Allonias Sebhatu.

Enligt källor till Transportarbetaren är det åtskilliga taxichaufförer och åkare som planerar att stanna hemma från jobbet under morgondagen. I första hand är det en protest mot den senaste kommunala upphandlingen som försämrat villkoren ytterligare för de tusentals förare och åkare som kör färdtjänst.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Inget stopp för ensamjobb bland Loomis värdetransportörer

Värdetransporter. Arbetsmiljöverket gick först på huvudskyddsombudets och Transports linje: Loomis ska dubbelbemanna sina värdetransporter. Efter visst juridiskt krångel vänder myndigheten nu på klacken. Värdeväktarna får arbeta ensamma.

”Transport är landets största hamnfack”

Hamn. På onsdagskvällen sände Uppdrag granskning ett timslångt inslag om konflikten i Göteborgs hamn. Transports avtalssekreterare Peter Winsten är besviken: – Tyvärr var programmet väldigt tendentiöst. Reportrarna brydde sig inte ens om att klargöra att Transport faktiskt är det största hamnfacket i Sverige.

APM Terminals, containerhamnen i Göteborg

Hamnstriden i Göteborg synas i Uppdrag granskning

Hamn. Striden mellan Hamnarbetarförbundet och APM Terminals rullar vidare. I kväll behandlas konflikten i tv-programmet Uppdrag granskning. Transportarbetaren kan nu avslöja hur medlarna såg på sitt uppdrag när de kastade in handduken efter sju månaders medlingsförsök.

Tufft väglag för tidningsbud och yrkeschaufförer

Distribution. Kraftig vind och snödrev ställde till det för tidningsbuden i Norrland i natt. – Det är många som inte kunnat köra ut med tidningarna över huvud taget, säger Karin Näslund på Tidningstjänst i Örnsköldsvik.

Hamnarbetarförbundet i flera rättegångar

Hamn. Fyra rättsprocesser pågår mellan Hamnarbetarförbundet och olika motparter som alla har koppling till Göteborgs containerhamn. Förra året gjorde terminalen sitt svagaste resultat någonsin.

Gästarbetare på Postnords lager: ”Vi utnyttjas som daglönare”

Lager. I Göteborg har Postnord valt ut de mest slitsamma lagerjobben och lagt ut på entreprenad. Uppdraget gick till Texab, ett bolag som satt i system att ta in egna migrantarbetare från Balkan och Mellanöstern. Arbetarna utnyttjas ofta som daglönare, trots att Texab utlovat heltidsanställningar i ansökningarna till Migrationsverket.

Ny myndighet jobbar för jämställdhet

Jämställdhet. Uppdraget är att analysera, samla kunskap och sprida den. Temat och målet är jämställdhet. Sverige fick en ny myndighet vid årsskiftet.

Svenska inspektörer räddar löner åt sjömän

Hamn. 230 utländska fartyg kollades i de svenska hamnarna under förra året. Sjömän från olika delar av världen fick tillsammans över 850 000 kronor i retroaktiv lön. Så ser de svenska ITF-inspektörernas facit ut för 2017.

Plogbil i snöväder

Chaufförer saknar plogning och saltning

Vägtrafik. E4:an norr om Hudiksvall stängdes av under natten och morgontimmarna. Tre lastbilar och flera personbilar var inblandade i olyckan som stoppade all trafik. I Sundsvall kommer bussarna inte fram på grund av ishalka. På Bergsjövägen vid Hudiksvall har flera olyckor inträffat de senaste dagarna.

Lastbilsförare toppar dödsstatistiken

Åkeri. Tio lastbilschaufförer fick sätta livet till i jobbet 2017. Återigen toppar förarna den dystra statistiken över personer som dör i arbetet. Ingen annan yrkesgrupp hade så många dödsfall förra året.

Fartyg i Karlshamn

Karlshamns hamn tvingas ta tag i arbetsmiljöarbetet

Hamn. Truckförare har kört utan fullständiga tillstånd. Detta kostar Karlshamns hamn 36 400 kronor. Och om flera brister i arbetsmiljöarbetet inte har åtgärdats till den sista februari hotar 100 000 kronor i viten.

S-minister beredd att inskränka strejkrätten

Hamn. Arbetsmarknadsministern är beredd att inskränka rätten att strejka. Ylva Johansson (S) avslöjar sin slutsats fem månader innan den statliga utredningen om fackens rätt att ta till konflikt ska vara klar.

Facklig mobilisering för Irans aktiva

Internationellt. Elva fack i Europa har skrivit på för att en facklig fånge ska släppas fri i Iran. Det är första gången så många har mobiliserats konstaterar Saied Tagavi, själv aktiv i Transport och projektledare i den fackliga plattformen för självständiga fackförbund i Iran.