Allonias Sebhatu slåss för bättre villkor i taxibranschen, efter att han fått sparken från Taxi Kurir.
Close
Allonias Sebhatu slåss för bättre villkor i taxibranschen, efter att han fått sparken från Taxi Kurir.
Close

Kollektivavtal huvudmålet för fackliga aktioner

I morgon, torsdagen den 17 mars, är det kollektivavtalets dag. I Stockholm anordnar Transport och LO-förbunden i 6F en manifestation på Medborgarplatsen. Parallellt kallar taxiföraren Allonias Sebhatu chaufförer till en bilkortege från Sundbyberg, under parollen "Utan förare stannar färdtjänsten!".

Kollektivavtalen är en central del av den svenska modellen där arbetsmarknadens parter fått ett stort ansvar för löner och arbetsvillkor. Avtalen har försvagats på grund av sjunkande organisationsgrad i facket och motgångar i EU-domstolen.

Nu kallar en rad LO-förbund till en manifestation. Den inleds klockan 15.30 i morgon på Medborgarplatsen på Södermalm.

Det blir flera tal, bland annat av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm. Förutom tal och facklig information bjuds det på fika och musikalisk underhållning av artisten Sanna Carlstedt.

Allonias Sebhatu blev känd sedan han fått sparken från Taxi Kurir. I dag kör han färdtjänstbuss för bolaget Sirius. Han för också en kamp för att förbättra de hårt kritiserade villkoren i taxibranschen.

Sebhatu har tagit initiativ till en demonstration som startar klockan 10 i morgon utanför Taxi 020:s kontor i Sundbyberg, adress Löfströms allé 7. Han hoppas att minst 50–60 förare kommer att anamma uppropet och köra i konvoj från Sundbyberg till landstingshuset och sedan till Taxi Kurirs kontor i Hägersten.

– Vårt viktigaste krav är kollektivavtal, säger Allonias Sebhatu.

Enligt källor till Transportarbetaren är det åtskilliga taxichaufförer och åkare som planerar att stanna hemma från jobbet under morgondagen. I första hand är det en protest mot den senaste kommunala upphandlingen som försämrat villkoren ytterligare för de tusentals förare och åkare som kör färdtjänst.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Så används din fackavgift

Så används din fackavgift

Facket. Löner och sociala avgifter är Transports största utgiftspost. Nästan halva din medlemsavgift går till personalen.

Man klämdes ihjäl av lastbil

Arbetsmiljö. En man klämdes i går mellan en lastbil och en lastbrygga, så illa att han senare dog. Han hade kommit med en leverans till Mineralgatan i Helsingborg.

Eneroth besöker Avestaåkeri – utlovar höjd bruttovikt

Elväg. Under torsdagen besökte infrastrukturminister Tomas Eneroth Ernst express, åkeriet som är med i försöket med elektrifierad landsväg utanför Sandviken. Eneroth tror på elväg som en framtidslösning. Han utlovade också höjd bruttovikt för treaxliga lastbilar. Från 26 till 28 ton.

Alla får gas-varnare efter dödsolycka i hamnen

Hamn. Efter dödsolyckan i Oxelösund ska de anställda ha en egen gas-varnare i bröstfickan. Arbetsgivaren mäter luften och riskbedömer innan någon går ner i en lucka. Sedan kan var och en av hamnarbetarna ändå få en varning om det finns livsfarlig koloxid på platsen.

Marita Ulvskog

Ulvskog tar över transportfrågorna

EU. S-politikern Marita Ulvskog tar över platsen i EU:s transportutskott, efter bortgångne partikamraten Jens Nilsson. – Jens och jag hade ett nära samarbete. Jag ska fullfölja hans arbete och det allra viktigaste är att få bort den sociala dumpningen i transportsektorn.

Transport förlorade komplicerad semestertvist i AD

Miljöarbete. Ragn-Sells hade inte gjort för stora löneavdrag när deras miljöarbetare hade semester, enligt en dom i Arbetsdomstolen. – Vi anser fortfarande att det är anmärkningsvärt att man kan förlora pengar på när man har semester om man inte planerar rätt, säger Joakim Guttman, central ombudsman på Transport.

Nyfikna förskolebarn vid den elektriska sopbilen.

Färre avgasmoln – men fler orosmoln?

Miljöarbetare. En sopbil svänger runt på gatorna i Göteborg – helt ljudlöst. Enligt Volvo är det första gången en global lastbilstillverkare levererar ett helt eldrivet fordon. I dag visades den upp för medier och nyfikna göteborgare.

Debatt mellan Hamnarbetarförbundet och Transport

Gemensam fiende kan få hamnfacken att prata ihop sig

Hamn. Hotet om begränsningar av strejkrätten får de två hamnfacken att prata samarbete – eller till och med samgående. En debatt mellan fackens ordföranden i Malmö handlar mest om hur olika arbetssätt skulle kunna jämkas ihop.

Taxi eller hemtjänst – var god välj

Taxi. I Lycksele är det taxiförarna som åker på trygghetslarm under kvällar och nätter. En åldring kan ha ramlat ur sängen eller gjort på sig. Först på plats är chauffören.

Tusentals falska F-skattare svarar på enkät

Företagare. Falska F-skattare? Personer som tvingas starta eget företag för att få jobba åt ett och samma företag? Hur vanligt är det att företagare egentligen borde vara anställda? TCO:s svar är att nästan nio procent av företagarna ser ut som anställda när de beskriver sitt jobb.

Glöm inte att kolla lönebeskedet!

Lön. Vill du ha några hundralappar till i plånboken? Grattis! Den 1 april gick lönen upp för många av Transports medlemmar.

Snabbkoll: Påverka

7 sätt att göra sig hörd

Snabbkoll. Trött på oschyst konkurrens? Är förskolan som ett skämt? Har det gått för långt när strejkrätten ska utredas? Självklart ska du rösta på det parti som du tror gör rätt. Men det finns fler sätt att påverka!

Nytt förslag från tidigare medlare – så ska hamnkonflikten lösas

Hamn. – Konflikten i Göteborgs hamn är inte en tvist mellan fack och arbetsgivare, utan mellan två fackförbund som slåss om samma medlemmar. Budskapet kom från Mattias Dahl, vd för arbetsgivarorganisationen Transportföretagen, på ett seminarium om den svenska modellen.