”Keolis dumpar färdtjänstlönerna”

– Lönedumpning, hävdar Transports avdelning i Värmland. – Vi följer kollektivavtalet, kontrar Keolis. Meningarna går i sär när trafikjätten Keolis ska rekrytera 150 förare för att ta över färdtjänst- och sjuktransporterna i Värmland.

Transports lokalombudsman Örjan Jakobsson på avdelning 6 i Karlstad är upprörd. Efter ett möte med ansvariga på Keolis står det klart att företaget inte tänker hålla sig till kollektivavtalet, förklarar han.

För de enskilda chaufförerna, som nu står inför valet att söka sig till Keolis eller till en annan arbetsgivare, handlar det om lönesänkningar på mellan 3 000 och 7000 kronor, uppger Örjan Jakobsson.

I dag tjänar majoriteten 24 900 kronor i månaden, men vissa ända upp till 29 000 kronor.

– Det handlar om ren och skär lönedumpning! Det är jävligt oansvarigt av Keolis att först vinna en upphandling och sedan gå in med löner som ligger under taxiföraravtalets lägsta nivå. Men det kan ju inte vara chaufförerna som ska finansiera företagets dåliga avtal.

Keolis är en internationell kollektivtrafikkoncern och enligt uppgifter på hemsidan en av Europas största entreprenörer inom kollektivtrafik i Europa. Vid Värmlandstrafiks senaste upphandling kammade Keolis Sverige hem uppdraget att köra färdtjänst och sjukresor i hela Värmlands län, med undantag för färdtjänsten i Karlstads kommun.

Resultatet blev att ett antal lokala taxiföretag fick säga upp 60-70 chaufförer, främst inom Rudskoga taxi. Keolis tar över den 1 juli i år.

Färdtjänstföraren Arne Halvarsson har varit på ett av de fackliga möten, som Transport kallat till efter många ilskna samtal till avdelningen från uppsagda och oroliga chaufförer. Han suckar tungt:

– Man vet inte vad som är sant och vad som är falskt. Det är en djungel av arbetsgivare och fack. Vem ska man ska lyssna på och lita på?

– Det är konstigt att Keolis uttalar sig i Radio värmland och inte kan svara på vad vi får i månadslön om vi anställs där. Han vill bara prata om timlön, men månadslönen borde han ju kunna räkna ut. Är han så dålig i matematik, undrar Arne Halvarsson.

Transports ombudsman ger kalla handen till Keolis uppgifter om att timlönen ska ligga mellan 109 och 125 kronor:

– Timlöner finns inte i taxiföraravtalet. Grunden är veckolön och betalda kilometer per påslag. Det ska betalas ut varje gång du tar en kund. Till det kommer ob-tillägg.

Keolis har även presenterat en lönetrappa från noll till åtta års anställning.

– Högsta steget är 22 170 kronor. Där kommer ingen av de nya chaufförerna att hamna för ingen av dem har arbetat inom Keolis tidigare. Det ligger dessutom 45 kronor under lägsta nivån i taxiföraravtalet. 45 kronor kan tyckas lite, men det är ändå pengar, säger Örjan Jakobsson.

Han tillägger:

– Företaget har tillverkat en egen variant av den kollektiva överenskommelsen mellan arbetsgivare och fack. De tolkar avtalet som fan tolkar Bibeln.

10 februari har Keolis kallat till informationsmöte och då kommer chauffören Arne Halvarsson vara på plats.

– Värmlandstrafikens vd Arne Bull säger att det inte kommer att bli några problem, men han bryr sig inte alls om hur vi förare har det. Allt han tänker på är att få transporterna till ett bra pris.

Kent Thunberg ansvarar för uppstarten av servicetransporterna i Värmland och hävdar bestämt att Keolis kommer att följa kollektivavtalet.

En chaufför vill veta vad ni erbjuder för månadslön?

– Det är fel begrepp. Vi har inte månadslön vi har timlön.

Kommer ni att räkna om timlönen till månadslön på förarmötet?

– Nej, det får chaufförerna räkna ut själva.

Keolis känner inte till vad chaufförerna tjänat innan och är inte beredda att erbjuda dem motsvarande lön, förklarar Kent Thunberg.

Transport säger att timlön inte finns i avtalet och att Keolis dumpar löner. Ljuger facket?

– Jag kan inte förklara Transport uttalanden. Vi har de här lönerna inom koncernen på andra orter och kommer att göra på samma sätt i Värmland.

Prispressen är hård inom färdtjänst- och sjuktransporter i dag. Kan ni få lönsamhet på er verksamhet?

– I dag har vi lönsamhet, svarar Kent Thunberg.

Lars Bull är Värmlandstrafiks vd. Han uppfattar Transports kritik som ett utspel i löneförhandlingar. Att media hakar på är inget nytt, anser Bull. Han tillbakavisar också kritik om att bolaget enbart styrs av lägsta pris vid upphandlingar.

Frågan om Värmlandstrafik ställer krav på kollektivavtal för förarna besvarar Bull:

– Vi kräver att våra leverantörer följer praxis på arbetsmarknaden och följer lagar och avtal. Däremot ger vi oss inte in i arbetsgivarrollen. Fack och arbetsgivare får sköta löneförhandlingarna.

Först om Transport lägger fram konkreta bevis för att Keolis bryter mot kollektivavtalet kan Värmlandtrafik agera, förklarar Lars Bull.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.

CSG-anställda har inte fått sin lön

Bevakning. Väktare och ordningsvakter som jobbar på CSG har inte fått sin lön. Företaget är i rekonstruktion och lönekontoret hänvisar till statliga lönegarantin och länsstyrelsen.

25 år sen tunnelbranden i Mont Blanc
Collage med tidningsurklipp och skärmdumpar med artiklar om olyckan i Mont Blanctunneln 1999.

Lastbil orsakade katastrofen i Alperna 1999

Åkeri. Mitt i den 11 kilometer långa tunneln började Volvo-lastbilen brinna. Några minuter senare var 50 fordon fångade i den giftiga röken. Nu är det 25 år sen branden i Mont Blanctunneln krävde 39 liv.

CSG och Nordic Level Security i rekonstruktion

Bevakning. CSG och Nordic Level Security är i rekonstruktion, bara månader efter att bolagen köptes upp av Anzen Security Group AB. De två bolagen har 98 miljoner kronor i skatteanstånd som ska betalas i höst.

Hallå där!

Magnus Wainebro

...busschaufför som tillsammans med branschkollegor firas med en egen dag i dag, den 18 mars.

4 av 10 saknar kunskap om avtalade försäkringar

Anställningsvillkor. Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal skyddas av försäkringar från Afa. Enligt en undersökning Avtalat beställt saknar 43 procent av 605 svarande kunskaper om de kollektivavtalade försäkringarna.

Misstänkt insider nekar till allt

Rättsfall. På måndagen inleddes rättegången mot den hamnarbetare som är misstänkt för inblandning i omfattande kokainsmuggling kopplad till hamnen i Helsingborg. Mannen själv säger sig inte vara inblandad i något av det han anklagas för.

Närbild på ett däckbyte.

Mycket fusk i liten verkstad?

Däckverkstad. Så var det högsäsong för byte igen – den sista mars kan vinterdäcken tas av. I höstas granskade Skatteverket företag i branschen för att komma åt fusk.

Lastbil med ny front före krocktest med personbil. Foto: Trafikverket

Ny front på lastbilar kan rädda liv

Teknik och trafik. En ny stötdämpande lastbilsfront kan mildra personskador och rädda liv – vid en krock mellan en personbil och en lastbil. Forskare vid Chalmers har konstruerat en prototyp som Trafikverket krocktestat, med positivt resultat enligt myndigheten.

Transport stämmer UPS om handdatorer

Arbetsrätt. UPS-chaufförernas handdatorer används till tidrapporteringen. Den som är utloggad får löneavdrag. Helt fel anser Transport som stämmer UPS och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i Arbetsdomstolen.