ITF: Ikea dumpar villkoren för chaufförer

Ikea dumpar löner och villkor på Europas vägar. Det framgår av en ännu opublicerad utredning som Internationella transportarbetarefederationen (ITF) arbetar med.

– Det är de låga transportkostnaderna som gör att det är så billigt att handla på Ikea, säger utredaren Sean Sayer.

I slutet av september presenterade han vad han kommit fram till hittills på ett seminarium för svenska och europeiska fackförbund som arbetar med Ikea.

Sean Sayers utredning visar att Ikea den senaste tiden har styrt om allt mer av sina europeiska transporter till direktdistribution. I stället för fasta transportvägar via terminaler förflyttas mycket av godset nu direkt från tillverkare till försäljare. Och i stället för långsiktiga avtal med transportörer förhandlar Ikea om kontrakten allt oftare. En transport kan ha så många som tio underentreprenörer. Längst ner i kedjan arbetar chaufförer från östländerna till låga löner, som inte täcker en dräglig levnadsstandard på vägarna.

– Under arbetet med utredningen har vi träffat chaufförer som säger att de får lika mycket betalt som på 1970-talet. Men att levnadsstandarden på vägarna nu är ännu sämre än då, berättar Sean Sayer.

Det var transportfacken i Belgien och Holland som först uppmärksammade ITF på villkoren för de chaufförer som kör Ikea-gods. Beeneluxländerna fungerar som ett transportnav, där mycket av Ikea:s varor som ska vidare till Storbritannien och USA lastas om. Nu har även svenska Transport engagerat sig i frågan.

– Jag är förvånad över att det ser så illa ut som det faktiskt gör. Vi är väldigt oroade över hur Ikea agerar som transportköpare, säger Magnus Falk, Transports internationella politiska sekreterare.

Nu vill han få till en diskussion med Ikea om deras transporter.

– Vi hoppas att vi kan förklara för dem varför vi tycker att de ska byta transportmodell. Det finns säkert fler företag som gör på samma sätt, men Ikea skulle kunna vara ett gott föredöme.

Utredningen väntas bli klar senare i år och bygger på en kombination av skrivbordsarbete och intervjuer med förare längs med europeiska vägar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Väktare vaktar bränder – fast inte här

Efter massiv vattenbombning skulle ett bevakningsföretag ta över och vakta den pyrande skogsbranden, uppgav räddningschefen. Transportarbetaren åker till Jerkersbodberget för att snacka med brandväktarna. Men det är för tidigt. Släckningen pågår fortfarande och miljöchauffören Kjell Arvidsson kör lass efter lass med vatten med sin tankbil.

Fackets telefoner inte överhettade i rekordvärmen

Extremvärmen och skogsbränderna tycks ännu inte ha resulterat i särskilt många frågor till fackförbundet Transport. Men i Dalaavdelningen befarar man att bränderna kommer att drabba enskilda medlemmar.

Matutkörningen blev en mardröm för Joakim

Åkeri. I fyra månader körde Joakim Åman ut mat från restauranger som Max och Pizza hut. Maten beställdes genom sajten hungrig.se. Men bolaget där han formellt var anställd, FLX consulting, blåste honom på lön och milersättning. Bolaget har heller inte betalat in en krona i skatt eller sociala avgifter, trots att man på hemsidan säger sig ha 50 anställda.

Förare med adhd kör lika bra som andra

Bilförare med adhd kör inte sämre än andra. Det visar tester i körsimulator som gjorts vid Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI).

Ett steg mot lika löner – inte för EU:s utlandsförare

Åkeri. Lika lön för lika arbete blir verklighet inom EU, skriver regeringen som nu tillsätter en utredare som ska se över hur unionens nya utstationeringsregler ska införas i Sverige. Fast reglerna gäller förstås bara arbetskraft som jobbar inom ett och samma land. Och yrkesförarna omfattas inte.

Pengar

Kolla ditt lönebesked

Bevakning. Du som jobbar i bevakningsbranschen, glöm inte att kolla din lön! – Jag får en hel del signaler om att det brister både i små och stora företag. Grundlön och ob är oftast rätt, men det finns andra ersättningar som inte betalas ut, säger Jerker Nilsson, central ombudsman på Transport.

Tvisten löst i Luleå hamn

Hamn. Tvisten i Luleå hamn är löst. På tisdagskvällen skrev Transport och stuveribolaget Shorelink på ett lokalt avtal som innebär att helgarbetet återupptas i hamnen. – Tidigare skedde det som övertid, nu är arbetet schemalagt, säger Transports avtalssekreterare Peter Winstén.

Almedalen 2018

Hård dragkamp väntar om ”oljan” från skogen

Miljö. Rötter, grenar och andra restprodukter vid skogsavverkning, alltså biomassa, pekas ofta ut som en råvara som ska ersätta fossil olja i framtiden. Men hur långt räcker den egentligen om flyg, lastbilar och även industrin ska dela på samma råvara?

Almedalen 3 juli Debatt om åkeri

”Många jagar lägsta pris – till varje pris”

Åkeri. Råder det verkligen kaos på svenska vägar? Transports ordförande Tommy Wreeth fick frågan på förbundets eget seminarium om problemen i åkeribranschen. – Många transportköpare jagar lägsta pris. Till varje pris, svarade han.

Het debatt när unga politiker möttes i Almedalen

Arbetsmarknad. Dagens unga vill helst jobba i stora företag eller inom den offentliga sektorn. Intresset för att starta eget och arbete i små privata bolag har sjunkit. Undersökningen presenterades strax innan de politiska ungdomsförbunden drabbade samman i en het debatt om ungas ställning på arbetsmarknaden.

Oenighet stoppade nya cabotageregler

EU-regler. Nej. Det blir inga förändringar i EU:s transportpolitik den närmaste tiden. Parlamentet tog under onsdagen ställning för att regler om cabotage och vilotid ska omförhandlas i utskotten.

”Beslutet handlar om den svenska transportsektorns överlevnad”

EU-regler. I morgon, onsdag, fattar EU beslut som kan avgöra framtiden för cabotageregler, lönerna för fattiga östchaufförer och alla lastbilsförares kör- och vilotider. – Det är två oerhört viktiga förslag. Det ena handlar om den svenska transportsektorns överlevnad. Det andra handlar om att människor ska överleva i trafiken, säger EU-parlamentariker Marita Ulvskog (S).