Inte bara järnväg i Trafikverkets plan

Politik. Höghastighetståg är en stor sak när förslaget till transportplanen för Sverige presenteras i dag. Men där finns också tankar på vilka vägar som ska byggs och rustas. Och en del om hamnar och flygplatser.

Trafikverket lämnar under torsdagen över sitt förslag till transportplan för åren 2018 till 2029. Mottagare är regeringens nya infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

– Det blir spännande att ta emot reaktionerna på verkets prioriteringar, sa han på en pressträff. Jag kommer att följa remissbehandlingen, men också ha egna remissmöten och resa runt i landet för att bilda mig en uppfattning om vad som är viktigast.

Fler fartkameror

Grunden är 622,5 miljarder kronor som är regeringens ram för infrastrukturkostnaderna under de tio närmaste åren. En stor del ska bekosta underhåll, drift och reinvesteringar av järnväg och väg. Men kvar finns 333,5 miljarder kronor för att utveckla transportsystemet.

– Vi fortsätter att satsa på nollvisionen på vägarna, sa Lena Erixon, generaldirektör på Trafikverket, under pressträffen.

– Det blir fler kameror på vägarna, anpassade hastighetsgränser och mötesseparering. Vi förslår också automatisk nykterhetskontroll vid hamnar, p-hus, olika event och andra strategiska platser.

Hon beskrev också hur självkörande bilar och automatiserade godsflöden, till exempel mellan en hamn och en terminal, ska bli verklighet.

Huvudrollen på dagens presskonferens spelade ändå Ostlänken med tåg som – i en hastighet på 250 kilometer i timmen – ska färdas mellan Järna och Linköping. Höghastighetsjärnväg är också planerad på sträckan Hässleholm—Lund. Byggstart för järnvägens Norrbottniabana finns med i planen. Liksom fyra spår i bredd mellan Stockholm och Uppsala.

Vägbyggen på g

Men när generaldirektör Lena Erixon presenterade förslaget kom hon också in på underhåll och satsningar på vägnätet. Transportarbetaren sammanfattar, med start längst i norr:

  • Ny bro där E4 passerar Kalix älv vid Kalix.
  • Investeringar och underhåll på delar av E10 i Norrbotten.
  • Samma sak för delar av E 14 i Västernorrland och Jämtland.
  • Förbifart Stockholm ska färdigställas.
  • E22 förbi Strängnäs.
  • E18 mellan Köping och Västjädra.
  • Underhåll på Essingeleden i Stockholm, väg 55 Strängnäsbron och väg 56 mellan Gävle och Katrineholm.
  • Underhåll på E6: bro over Nordre älv vid Kungälv samt Älvsborgsbron.
  • Underhåll av delar av E45 i Västra Götaland.
  • Delar av E22 i Blekinge, Skåne och Kalmar län byggs färdigt.
  • Underhåll av E22-bron över Helgeå i Kristianstad.
  • Underhåll av väg 25 i Kronobergs län.
  • Underhåll av väg 26 och 40 i Jönköpings län.

Beslut i vår

Lena Erixon berättade också om satsningar på Sälens flygplats, slussarna i Södertälje och farlederna från Södertälje, både in i Mäklaren och ut i Saltsjön. Slussarna i Trollhätte kanal finns också med i långtidsplanen.

Efter en bred remissrunda, där Transport och många andra intressenter, har fått chansen att kommentera myndighetens plan kommer regeringen att presentera sitt förslag. Målet är att riksdagen ska fatta beslut om transportplanen under kommande vår.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Örjan Torpe:
    15 oktober, 2017

    Inte ett ord om att försöka få ned viltolyckorna, man är inte särdeles intresserad av trafiksäkerhet, vad hjälper fartkameror mot vilt?. En kamera kostar ca 500.000:-. Ökade skottpengar på exempelvis vildsvin med en 2 - 4 miljoner kronor till de jägare som är ute om mornar och nätter skulle vara mycket effektivare, men det är inte lika roligt som att ta in fartböter. Pulsådern till Norrland framför allt E4 mellan Stockholm och Sundsvall struntar man också i. Satsningar på höghastighetståg 250 km/h är rena skämtet. För långsamt och för dyrt. Det positiva är att förbifart Stockholm skall genomföras. Sverige är idag ca 30 år efter kontinenten när det gäller infrastruktur. Det är nästan att man börja sukta efter Habsburgarna. Bygga infrastruktur det kunde de. Det duger inte längre när våra storstäder har hög befolkningstillväxt men som MP säger "oplogat är bäst". För övrigt anser jag att blyad bensin bör förbjudas i Sydamerika och Asien.

Lästips:

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Ny front på lastbilar kan rädda liv

Teknik och trafik. En ny stötdämpande lastbilsfront kan mildra personskador och rädda liv – vid en krock mellan en personbil och en lastbil. Forskare vid Chalmers har konstruerat en prototyp som Trafikverket krocktestat, med positivt resultat enligt myndigheten.

Usel väghållning hotar knäcka yrkesförare

Vägtrafik. Växlande väderlek har lett till ovanligt många potthål och isiga vägar i år. Trafikverket varnar nu för att bilar kan skadas. Men inte bara fordon går sönder – vägstandarden knäcker yrkeschaufförer.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.