Ella Andrews läser Kamratposten, i väntan på att mamma ska komma. ”Det är så tyst och skönt här. Jag lånar mest fantasy, böcker som är roliga och spännande”, säger hon.
Close
Ella Andrews läser Kamratposten, i väntan på att mamma ska komma. ”Det är så tyst och skönt här. Jag lånar mest fantasy, böcker som är roliga och spännande”, säger hon.
Close

Inte bara böcker och tystnad

På biblioteket. Läs din dagstidning på swahili vid datorn, gör en egen saga eller gå på babybokprat. Plugga ihop, sök bland filmerna eller häng med gubbarna i tidningshörnan. Biblioteken var inte bättre förr! Följ med till Hudiksvalls träffpunkt.

Det är måndag på biblioteket i Hudiksvall. Två skolklasser har just gått, stimmande med varsin bok i handen. Leona Furtenbach bläddrar bland låne-filmerna. Hon har ett stort hus att sköta och en sjuk man där hemma, så biblioteket är ett andningshål.

Mitt i lokalen lyser en blå trappa. Trappstegen löper som fyra utsträckta bläckfiskarmar. Följer man dem uppåt har man fri utsikt över bok- och tidningshyllor, läs- och datorhörnor, kopiator och filmställ.

Fredrik Knuuth, som tidigare jobbade som lastbilschaufför, har samlats med studiekompisarna kring ett av borden på övervåningen. De går alla en yrkesutbildning inom vatten- och miljöteknik. Biblioteket blir en träffpunkt någonstans mitt emellan allas spridda bostadsorter.

När Fredrik körde timmer och styckegods gick ljudböckerna varma i hytten. Hamilton var favorit – med uppläsning av skådespelaren Tomas Bolme. Då lånade Fredrik bland annat på Transports vägkrogsbibliotek i Tönnebro. Nu har han skaffat abonnemang på företaget Storytel och betalar en månadsavgift för att ladda hem ljudböcker till en app i mobilen.

– De stränga kraven på att hela tiden passa tider gjorde att jag lämnade chaufförsjobbet. Stressen och pressen genomsyrade allt, säger Fredrik.

Bortom raderna av böcker på utländska språk och tjocka sönderlästa tidningslägg av Hudiksvalls tidning från forna tider sitter några sociologistudenter och gör hemtentan ihop. Andreas Schymberg, Helene Erlandsson och Sophia Elvén har laddat med termosar och mat för många timmar. Ingen av dem lånar hem skönlitteratur från biblioteket. Helene lyssnar på poddradio i stället. Just nu är det en historie-podd som gäller.

Maj Mosell bestämde sig redan som sexåring för att bli bibliotekarie. Hon knappar fram webbportalen Helge på en besöksdator och berättar om samarbetet mellan tio kommuner i Hälsingland och Gästrikland.

– Utan det hade vi aldrig haft råd att erbjuda alla elektroniska tjänster som vi har nu. Här har det verkligen skett en stor utveckling.

Maj bläddrar fram tidningar och tidskrifter som kan läsas på indonesiska, ryska, swahili och så vidare.

– Bara du skaffar lånekort på biblioteket så kan du sitta hemma och läsa tidningen sen. Du kan också komma hit och läsa vid datorn eller ta med din läsplatta, ladda upp tidskriften här och läsa den när du vill.

Av sparskäl har biblioteket dragit ner på dagstidningar i pappersform. Hudiksvalls Tidning fylldes av ilskna insändare när man drog in Aftonbladet och Expressen, avslöjar Maj.

Små gubbgäng sitter kring borden på entréplanet, småpratar och bläddrar i olika blad, men bland låntagarna dominerar kvinnor i 60–75-årsåldern. Deckare är fortfarande hetast, förklarar bibliotekarien Inge-Marie Persson.

– Men det börjar svänga lite, vanliga levnadsskildringar och biografier är också populärt.

Maj Mosell guidar vidare bland hyllorna med ljudböcker, som kan avnjutas via cd- eller mp3-spelare. Hon stannar framför raderna av Daisy-böcker, som man laddar hem och kan lyssna på via ett speciellt datorprogram. Daisy riktar sig till bland annat dyslektiker, synskadade och långtidssjuka. Till skillnad från andra ljudböcker är de inlästa med neutrala röster, inga skådespelarstämmor.

– En del äldre med lässvårigheter missar nog den här möjligheten, men jag hoppas att det ska spridas mer, säger Maj Mosell.

Hon passar på att slå ett slag för alla lättlästa böcker och litteraturen med stor stil, när man börjat se sämre.

Kollegan Jennifer Tjärnström ansvarar för de yngre besökarna och ordnar babybokprat med barn så små som fyra till sju månader och deras föräldrar. Småttingarna lär sig snart känna igen bilderna i boken och skiner upp när de får se dem igen. Upprepningar är bra, förklarar hon, liksom att skapa ett boksug i tidig ålder.

– Vi har sagostunder för tre till sexåringar, men nu ska jag testa ettåringar och se hur det går.

Leeloo Östblom, fem år, spelar spel med farmor Elisabeth och har varit med på sagostunden flera gånger. Leeloo springer bort till det stora blädderblocket med bilder och visar hur man berättar sin egen saga, genom att bläddra fram olika bilder.

Moa Hägglund, 13 år, sitter vid ett fönsterbord och kollar i mobilen. Hon brukar gå hit och läsa läxan innan hon åker och rider.

– Det är så lugnt och skönt här, säger hon och tar ett bett av sitt äpple.

Ella Andrew, 9 år, halvligger bland kuddarna en bit bort och njuter också av tystnaden. Hon väntar på sin mamma efter pianolektionen och försjunker i Kamratposten. Fantasy och spännande böcker är Ellas favoriter.

Ska det vara tyst på biblioteket?

– Nej, inte nu längre, säger bibliotekarien Lars Bergman. Men det händer att vi i personalen får hyscha på varandra och besökare ber oss ibland säga till någon som pratar för högt i mobilen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Prylrensning

Äter dina prylar upp dig?

Kultur. Känner du som jag ibland att dina prylar äter dig? Att allt ska tas om hand och ingen tid finns för dig och dina närmaste. Paret Elisabeth Byström och Johan Ernfors har skrivit boken Prylbanta om hur du frigör tid, pengar och mår bättre.

John Antonsson

Togaparty, revolvrar och detektiver

Kultur. Ingen sommar utan en perfekt westernrökare. Transportarbetarens John Antonsson hjälper dig att hitta de billiga loppisböckerna som funkar under semestern.

Läsande kille på Stadsbiblioteket.

Ord läker och helar

Kultur. Släng lyckopillren och läs en bok! Nej, riktigt så funkar inte biblioterapi. Men läsning och samtal om texter kan komplettera annan behandling, få dig att må bra och förstå dig bättre på dig själv. Och andra.

Prylrensning

Äter dina prylar upp dig?

Kultur. Känner du som jag ibland att dina prylar äter dig? Att allt ska tas om hand och ingen tid finns för dig och dina närmaste. Paret Elisabeth Byström och Johan Ernfors har skrivit boken Prylbanta om hur du frigör tid, pengar och mår bättre.

Gästarbetare utnyttjas
Illustration Migrantarbetare av Gustaf Öhrnell

I klorna på chefen

Migrantarbetare. Vi får inte tag i arbetskraft, säger arbetsgivarna. Ni dumpar lönerna, svarar LO. En statlig myndighet konstaterar att gästarbetare utnyttjas och i vissa fall tvingas betala för att få jobb.

"Sami"

90 000 kronor för jobb i Sverige?

Pressad på pengar. En migrantarbetare på bemanningsbolaget Texab uppger att han tvingats betala 90 000 kronor till företagets arbetsledare – för att få förlängd anställning och därmed arbetstillstånd. Hans kollega uppmanades att betala 30 000 kronor, men sa nej.

Gulf-macken i Gävle

Skrupelfri mackägare blåste flera på lönen

Lurade på lön. En mackägare i Gävle satte i system att lura migrantarbetare på lön. En kvinna från Balkan fick jobb, trots att hon saknade arbetstillstånd. När hon kopplade in Transport och krävde sin lön kontrade arbetsgivaren med att sparka henne. Macken är nu såld och inga tvister finns med den nya ägaren.

Val 2018
Riksdagspartiernas loggor

Vad vill partierna?

Partienkät. Det här tycker riksdagspartierna om cabotage, strejkrätt, utbildning för bevakningspersonal och arbetstidsförkortning.

Niklas Strand och Madeleine Amberman

Transportare i politiken

Valbara. Från norr till söder finns Transportmedlemmar som kandiderar till kommuner, landsting och riksdag. Vi har träffat två, Niklas Strand (V) och Madeleine Amberman (S).

Val 2018
Jessica Rosencrantz, (M)

”Mer pengar till potthål”

Mötet. Jessica Rosencrantz (M) kan bli Alliansens kandidat till transportminister. Vi bad om besked i frågor som väginvesteringar, kilometerskatt och cabotage.

Sommarläsning
John Antonsson

Togaparty, revolvrar och detektiver

Kultur. Ingen sommar utan en perfekt westernrökare. Transportarbetarens John Antonsson hjälper dig att hitta de billiga loppisböckerna som funkar under semestern.

Karl Rydell

En dag i sadeln

Cykelbud. Lastbilar och jumbojet. Jätteföretaget DHL förknippas mest med tunga fordon. Men nu satsar de på Karl Rydell och hans cyklistkollegor.

Snabbkoll: 5 tips inför semestern

5 tips inför semestern

Snabbkoll. Vill chefen avbryta semestern? Eller har du det svettigt varmt? Många frågor dyker upp på sommaren och då gäller det att ha koll på vilka rättigheter och skyldigheter arbetsgivare och arbetstagare har.

Transports kongress 2017

Läget – ett år senare

Kongress 2017. Under intensiva sex dygn stakade Transport ut sin framtid. Maktkampen fick ett slut och en trojka med gemensamt mål tog över den högsta ledningen. Hur har det gått – ett år efter kongressen i Örebro?

Göteborgs hamn i november 2016.

Två år som ändrade strejkrätten

Konfliktreglerna. Topphemliga möten, en intensiv lobbykampanj mot arbetsmarknadsministern och en statlig utredning som ingen ville ha. Det var bakgrunden när LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv gick samman för att stoppa Hamnarbetarförbundets framfart i Göteborgs containerhamn med ett lagförslag som hindrar de upprepade strejkerna och blockaderna.