Ella Andrews läser Kamratposten, i väntan på att mamma ska komma. ”Det är så tyst och skönt här. Jag lånar mest fantasy, böcker som är roliga och spännande”, säger hon.
Close
Ella Andrews läser Kamratposten, i väntan på att mamma ska komma. ”Det är så tyst och skönt här. Jag lånar mest fantasy, böcker som är roliga och spännande”, säger hon.
Close

Inte bara böcker och tystnad

På biblioteket. Läs din dagstidning på swahili vid datorn, gör en egen saga eller gå på babybokprat. Plugga ihop, sök bland filmerna eller häng med gubbarna i tidningshörnan. Biblioteken var inte bättre förr! Följ med till Hudiksvalls träffpunkt.

Det är måndag på biblioteket i Hudiksvall. Två skolklasser har just gått, stimmande med varsin bok i handen. Leona Furtenbach bläddrar bland låne-filmerna. Hon har ett stort hus att sköta och en sjuk man där hemma, så biblioteket är ett andningshål.

Mitt i lokalen lyser en blå trappa. Trappstegen löper som fyra utsträckta bläckfiskarmar. Följer man dem uppåt har man fri utsikt över bok- och tidningshyllor, läs- och datorhörnor, kopiator och filmställ.

Fredrik Knuuth, som tidigare jobbade som lastbilschaufför, har samlats med studiekompisarna kring ett av borden på övervåningen. De går alla en yrkesutbildning inom vatten- och miljöteknik. Biblioteket blir en träffpunkt någonstans mitt emellan allas spridda bostadsorter.

När Fredrik körde timmer och styckegods gick ljudböckerna varma i hytten. Hamilton var favorit – med uppläsning av skådespelaren Tomas Bolme. Då lånade Fredrik bland annat på Transports vägkrogsbibliotek i Tönnebro. Nu har han skaffat abonnemang på företaget Storytel och betalar en månadsavgift för att ladda hem ljudböcker till en app i mobilen.

– De stränga kraven på att hela tiden passa tider gjorde att jag lämnade chaufförsjobbet. Stressen och pressen genomsyrade allt, säger Fredrik.

Bortom raderna av böcker på utländska språk och tjocka sönderlästa tidningslägg av Hudiksvalls tidning från forna tider sitter några sociologistudenter och gör hemtentan ihop. Andreas Schymberg, Helene Erlandsson och Sophia Elvén har laddat med termosar och mat för många timmar. Ingen av dem lånar hem skönlitteratur från biblioteket. Helene lyssnar på poddradio i stället. Just nu är det en historie-podd som gäller.

Maj Mosell bestämde sig redan som sexåring för att bli bibliotekarie. Hon knappar fram webbportalen Helge på en besöksdator och berättar om samarbetet mellan tio kommuner i Hälsingland och Gästrikland.

– Utan det hade vi aldrig haft råd att erbjuda alla elektroniska tjänster som vi har nu. Här har det verkligen skett en stor utveckling.

Maj bläddrar fram tidningar och tidskrifter som kan läsas på indonesiska, ryska, swahili och så vidare.

– Bara du skaffar lånekort på biblioteket så kan du sitta hemma och läsa tidningen sen. Du kan också komma hit och läsa vid datorn eller ta med din läsplatta, ladda upp tidskriften här och läsa den när du vill.

Av sparskäl har biblioteket dragit ner på dagstidningar i pappersform. Hudiksvalls Tidning fylldes av ilskna insändare när man drog in Aftonbladet och Expressen, avslöjar Maj.

Små gubbgäng sitter kring borden på entréplanet, småpratar och bläddrar i olika blad, men bland låntagarna dominerar kvinnor i 60–75-årsåldern. Deckare är fortfarande hetast, förklarar bibliotekarien Inge-Marie Persson.

– Men det börjar svänga lite, vanliga levnadsskildringar och biografier är också populärt.

Maj Mosell guidar vidare bland hyllorna med ljudböcker, som kan avnjutas via cd- eller mp3-spelare. Hon stannar framför raderna av Daisy-böcker, som man laddar hem och kan lyssna på via ett speciellt datorprogram. Daisy riktar sig till bland annat dyslektiker, synskadade och långtidssjuka. Till skillnad från andra ljudböcker är de inlästa med neutrala röster, inga skådespelarstämmor.

– En del äldre med lässvårigheter missar nog den här möjligheten, men jag hoppas att det ska spridas mer, säger Maj Mosell.

Hon passar på att slå ett slag för alla lättlästa böcker och litteraturen med stor stil, när man börjat se sämre.

Kollegan Jennifer Tjärnström ansvarar för de yngre besökarna och ordnar babybokprat med barn så små som fyra till sju månader och deras föräldrar. Småttingarna lär sig snart känna igen bilderna i boken och skiner upp när de får se dem igen. Upprepningar är bra, förklarar hon, liksom att skapa ett boksug i tidig ålder.

– Vi har sagostunder för tre till sexåringar, men nu ska jag testa ettåringar och se hur det går.

Leeloo Östblom, fem år, spelar spel med farmor Elisabeth och har varit med på sagostunden flera gånger. Leeloo springer bort till det stora blädderblocket med bilder och visar hur man berättar sin egen saga, genom att bläddra fram olika bilder.

Moa Hägglund, 13 år, sitter vid ett fönsterbord och kollar i mobilen. Hon brukar gå hit och läsa läxan innan hon åker och rider.

– Det är så lugnt och skönt här, säger hon och tar ett bett av sitt äpple.

Ella Andrew, 9 år, halvligger bland kuddarna en bit bort och njuter också av tystnaden. Hon väntar på sin mamma efter pianolektionen och försjunker i Kamratposten. Fantasy och spännande böcker är Ellas favoriter.

Ska det vara tyst på biblioteket?

– Nej, inte nu längre, säger bibliotekarien Lars Bergman. Men det händer att vi i personalen får hyscha på varandra och besökare ber oss ibland säga till någon som pratar för högt i mobilen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin i inspelningstagen.

Podden som tar mord på dödligt allvar

Lyssna. Fler och fler lyssnar på poddradio. Ofta från mobilen och inte sällan för att få arbetsdagen att gå lite fortare. När Linnéa Bohlin och Amanda Karlsson slog ihop sina intressen för dokumentärer och brott skapade de sin egen nisch i Mordpodden.

Hembiträdena Jasmin och Luz i sitt sovutrymme, Macao

Migrantarbetarnas drömmar

Syd- och Sydostasien. I tre år har Lennart Johnsson och Stefan F Lindberg rest i Asien och samlat på sig historier och fotografier med migrantarbetare. Resultatet är boken Drömmen om ett bättre liv.

En medmänniska

Tredje pris. Här är tredjepristagaren och väktaren Sonja Chyle Kaukos novell om medmänniskan i fläktrummet.

Kultur
Hembiträdena Jasmin och Luz i sitt sovutrymme, Macao

Migrantarbetarnas drömmar

Syd- och Sydostasien. I tre år har Lennart Johnsson och Stefan F Lindberg rest i Asien och samlat på sig historier och fotografier med migrantarbetare. Resultatet är boken Drömmen om ett bättre liv.

Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin i inspelningstagen.

Podden som tar mord på dödligt allvar

Lyssna. Fler och fler lyssnar på poddradio. Ofta från mobilen och inte sällan för att få arbetsdagen att gå lite fortare. När Linnéa Bohlin och Amanda Karlsson slog ihop sina intressen för dokumentärer och brott skapade de sin egen nisch i Mordpodden.

Skidåkare, illiustration

7 tips för medlemmar

Snabbkoll. Facket – där går man väl med för att lönen och arbetsmiljön ska funka? För att tillsammans kämpa för ett bättre arbetsliv. Här har vi samlat förmåner som kommer på köpet när du går med i Transport.

Drottninggatan april 2017, collage

Ett halvår efter terrordådet

Bevakning. Ordningsvakter, väktare, värdetransportörer, p-vakter … Bevaknings­personalen hamnade i frontlinjen vid terror­attentatet på Drottning­­gatan. Hur mår de i dag? Och hur har bolagen följt upp attacken?

Hälsningar på plywoodskiva efter terrorattacken på Drottninggatan

Psykisk chock efter attacken

Bevakning. 72 ordningsvakter och väktare var på plats och gjorde olika insatser i samband med terrorattentatet i Stockholm.

Dyslexi
Patrik Welle

Patrik låter sig inte hejdas av dyslexin

Dragkamp med orden. Kalle Anka-pocket räddade honom. Och mobilen är hans bästa vän i jobbet. Lastbilschauffören Patrik Welle låter inte dyslexin stoppa honom från att göra det han vill.

Utsatt yrkesgrupp
P-vakt

Grövre våld och mer hot

P-vakter. Vardagen har blivit tuffare för parkeringsvakter och väktare som delar ut parkeringsavgifter. De som har koll på branschen är eniga: Hoten och våldet blir allt grövre.

Vinnarna i Transports novelltävling
Anders Hagander + Maja Lindbergs novellillustration

Fel väg, men rakt in i livet

Första pris. Här är yrkesföraren Anders Haganders vinnarnovell, om en vanlig arbetsnatt som förvandlas till en kamp på liv och död.

Kristoffer Nilsson + Maja Lindbergs novellillustration

Läderjackan

Andra pris. Tidningsbudet och konstnären Kristoffer Nilssons bidrag till novelltävlingen, om en av storstadens många osaliga nattvandrare.

En medmänniska

Tredje pris. Väktaren Sonja Chyle Kauko tog hem tredje pris med en berättelse som bygger på en verklig händelse, om medmänniskan i fläktrummet.