Mattias Ackesten
Close
Den största skillnaden är säkerheten, säger Mattias Ackesten på åkeriet som är först med en timmerkran som styrs inifrån hytten.
Close

Inget tv-spel när kranen styrs från hytten

Högteknologiskt. Som första åkeri i landet har Ackestens köpt in en timmerbil där kranen styrs inifrån lastbilshytten, via så kallade VR-glasögon. I en månads tid har Mattias Ackesten hunnit prova det som beskrivs som morgondagens teknik i skogsnäringen.

– Den stora skillnaden är arbetsmiljön. Jag slipper olycksrisken som det innebär att klättra upp i en kran. Utan kranhytten blir ekipaget dessutom lättare. Jag kan lägga på ungefär 400 kilo mer virke på travarna.

Mattias Ackesten är chaufför och delägare i familjeåkeriet Johan Ackesten i Kolsva i Västmanland.

Det är en solig marsdag när han styr den splitter nya Scanian in på ett hygge.

Marken är mjuk. Han hoppar ur bilen och kör ner stödbenen i lervällingen.

Om lastningen varit som de tusentals andra som Mattias Ackesten hunnit med under 15 år som timmerbilschaufför hade det nu varit dags att äntra kranhytten flera meter över marken.

I stället kliver han in i lastbilens ombonade värme igen – fast på passagerarsidan. Där har tillverkaren, Hiab, installerat en stol med samma sorts dubbla spakar som i en vanlig timmerkran. Plus VR-glasögon, där VR betyder virtual reality.

Det är en typ av glasögon som länge funnits i dataspelsvärden. De ger en naturtrogen tredimensionell bild – en bild som dessutom följer med när användaren vrider på huvudet.

Fyra kamerorna skapar det virtuella synfältet. De sitter på en stolpe på själva kranen och följer med när den svänger runt.

Mattias Ackesten börjar lasta. Det är som science fiction. Knippen med stockar plockas på bakom ryggen på föraren. Det skakar och hoppar i lastbilshytten. Efter några minuter är första traven på plats och kort efter nästa.

Mattias har häktat upp kättingarna som används för att säkra lasten på timmerstöttorna. Han styr dit gripklon och med centimeterprecision plockar han upp krokarna och drar kedjorna över lasset.

Han tar en kort paus och säger:

– Vi såg VR-systemet på sociala medier och fick chansen att provköra det på en skogsmässa. Efter det bestämde vi oss. När det blev dags att skaffa nästa timmerbil var det detta vi skulle satsa på.

– Det är lite tidigt att utvärdera systemet efter bara en månad. Men känslan är lite annorlunda. Det är inte samma finlir än. Fast det handlar nog mest om spakarna. De är också nya och skiljer sig lite mot de jag hade innan. Efter fyra år med samma kran vet man exakt hur den reagerar.

Borde inte den nya digitalstyrda lastningen tilltala den unga tv-spelsgenerationen? Mattias Ackesten skrattar åt frågan:

– Jo, kanske. Själv är jag lite för gammal för att ha den erfarenheten.

Förutom lägre vikt har åkeriet sparat omkring 300 000 kronor – jämfört med en konventionell timmerbil med kranhytt.

Har systemet bjudit på några överraskningar?

– Nä, inget speciellt. I början gick jag ut och kollade att virket verkligen låg som det skulle. Men jag hade ett ganska öppet sinne och inga speciella förväntningar.

– Vi har mycket kontakt med tillverkaren. De uppdaterar programvaran i datorn kontinuerligt och vi jobbar nu på att få in även viktuppgifterna i glasögonen. Som det är nu får jag ta av dem och kolla på en display.

Ackestens åkeri har fem timmerbilar och ett tiotal chaufförer. Mattias och en anställd förare delar på den nya bilen.

Vilka reaktioner har den nya Scanian väckt?

– Väldigt blandat. Några är nyfikna, andra är skeptiska och tycker att det ska vara som det alltid varit. Min bror jobbar också i åkeriet. Han är sugen på att prova.

– Själv tror jag tror helt klart att det här är framtiden, det är ofrånkomligt. Samma utveckling med kameror ser vi inom exempelvis virkesmätningen. Om låt säga 20 år är det nog inte många som sitter i en kranhytt och lastar. Fast de sitter nog inte i lastbilshytten heller, utan vid en dator inne på kontoret.

Tillverkaren Hiab säljer det nya systemet, döpt till Hi-vision TM, över hela Europa. Marknadschef Martin Klyver räknar med att ett tiotal ekipage är levererade i Sverige innan året är slut.

Även företaget ser en utvecklingspotential där stolen med VR-glasögon och spakar finns på kontoret, inte i lastbilshytten.

– Parallellt förs ju en diskussion om förarlösa bilar. Systemet öppnar för helt nya möjligheter, säger Martin Klyver.

Transports åkeriombudsman Lars Mikaelsson är själv gammal timmerbilschaufför. Redan när tekniken presenterades på skogsmässan i Karlskoga konstaterade han att konsekvenserna också kan bli förlorade jobb.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.

Har du pengar att hämta?
Collage med avtalsförsäkringar

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

Har du pengar att hämta? Du som varit sjukskriven i mer än 14 dagar, varit föräldraledig eller skadat dig på jobbet kan ha pengar att hämta. Läs mer om dina avtalsförsäkringar på avtalat.se. Foto: Shutterstock

Få vet att försäkringarna finns

Avtalat. Tidningsbudet Elisabet Skoog har snart varit sjukskriven i ett år. Hon får sjukpenning från Försäkringskassan och den kollektivavtalade försäkringen AGS.  Elisabet visste om att den fanns, eftersom hennes skyddsombud (som också var en nära kollega) berättade om försäkringen förra gången hon var sjukskriven.

Andreas Ehm är försäkringsinformatör. Han har hjälpt transportarbetare att få ut 1,5 miljoner från sina försäkringar.

Andreas har dragit in 1,5 miljoner kronor

Transport. Andreas Ehm på Transports Halmstadsavdelning brinner för att informera om försäkringar. Han har hjälpt ett 70-tal personer få ut sammanlagt 1,5 miljoner kronor från Afa Försäkring. Han tror att inte ens hälften av alla transportarbetare vet vilka försäkringar de omfattas av.

Snabbkoll
Snabbkoll om nya LAS. Illustration: Mattias Käll

Det här gäller i nya lagen om anställningsskydd

Arbetsrätt. Sedan 2022 gäller den nya lagen om anställningsskydd, LAS. Lär dig mer om vad som gäller vid uppsägning och vad skillnaderna är mellan att jobba på en arbetsplats som omfattas eller inte av huvudavtalet.

Mobbning
Mobbning på jobbet. Illustration: Unni von Feilitzen

200 000 svenskar mobbas på jobbet

Arbetsmiljö. En ny studie visar att 200 000 personer i Sverige utsätts för mobbning på jobbet. Det leder ofta till depression, ångest och i värsta fall döden. Det kan vara så många som två personer i veckan som begår självmord till följd av mobbning på arbetsplatsen.

Mikael Löwdin. Foto: John Antonsson

Vad kan facket göra?

Arbetsmiljö. Många medlemmar vänder sig till skyddsombuden när de utsätts för kränkande särbehandling eller mobbning på jobbet. – Det är tyvärr mer vanligt än man tror, säger Mikael Löwdin som är Transports regionala skyddsombud i Västerås.

Gert Andersson förberedde sig inför mötet med chefen genom att anteckna vad som hänt, datum och klockslag, varje gång kollegan hade varit elak mot honom.

”Vi måste prata mer om hur vi uppför oss mot varandra”

Arbetsmiljö. Gert Andersson har jobbat på flera arbetsplatser där det har förekommit mobbning och har själv blivit utsatt för kränkningar. På kongressen 2022 lade han fram en motion om att Transport ska verka för mobbningsfria arbetsplatser.

Döden på jobbet
Vägen var avstängd stora delar av dagen efter dödsolyckan, där två lastbilar frontalkrockade, på väg 26/47 mellan Mullsjö och Sandhem i januari förra året.

Fler förlorade livet i arbetsolyckor

Arbetsmiljö. Under förra året dog 65 personer på jobbet i Sverige. Det är det högsta dödstalet på många år. Chaufförer är bland de värst drabbade av dödliga arbetsplatsolyckor.

Kollegahjälpens logga

”Det är viktigt att prata och ventilera”

Arbetsmiljö. Dödsolyckor på jobbet och dödliga trafikolyckor ökade under 2023. För den lastbilschaufför som råkar ut för ett trauma i arbetet finns hjälp att få. En grupp chaufförer och åkare finns där som kamratstödjare genom Kollegahjälpen.

Kultur
Allan Johansson lutad över den soptunna som programledaren Sverker Olofsson använde sig flitigt av i konsumentmagasinet Plus på SVT.

Sopbilar och historia på unikt museum

Renhållning. Landets enda sopbilsmuseum ligger i Blomstermåla. Modeller och fotografier visar hur fordon, maskiner och verktyg för renhållning förändrats under förra seklet. Lokalerna i Folkets hus rymmer också föremål som vittnar om den industri som präglade samhället under 1900-talet.