Chaufförer från Taxi Kurir och Taxi 020 l en protestaktion i Stockholm.
Close
Omkring 80 taxibilar kom till affärscentrumet Bromma blocks. Fler arga taxiförare slöt upp på vägen mot landstingshuset i Stockholm.
Close

Ilskna taxiförare samlades till ny protestaktion

Uppåt 200 chaufförer från Taxi Kurir och Taxi 020 samlades i dag, torsdag, till en ny protestaktion i Stockholm. Förarna är främst missnöjda med ersättningen som betalas vid färdtjänstresor.

– Frustrationen är stor. Det är många åkare som deltog i protesten också, säger Transports lokalombudsman Bo Nilsson.
I mitten av mars samlades omkring 100 uppretade förare till en protestaktion, ledd av Allonias Sebhatu. Hösten 2013 fick han sparken från Taxi Kurir och har sedan dess, parallellt med Transport, slagits för kollektivavtal och försäkringar i taxibranschen.

En het fråga är också den senaste färdtjänstupphandlingen i Stockholm. Taxi Kurir och systerföretaget Taxi 020 hade redan innan merparten av trafiken, men genom att dumpa priserna med ytterligare tio procent fick man 100 procent av de samhällsbetalda resorna.

I morse var det alltså dags för ny en ny aktion. Klockan nio samlades ett 80-tal taxibilar vid ett affärscentrum i Bromma. Förarna körde sedan i konvoj förbi Taxi Kurirs och Taxi 020:s huvudkontor till landstingshuset i centrala Stockholm. På vägen dit anslöt fler bilar och totalt deltog uppåt 200 fordon.

Förarna kom trots att Taxi Kurir och 020 gått ut med information där man hävdar att aktionerna betraktas som vilda strejker. Bolagen skriver också att åkarna, till skillnad från anställda förare, över huvud taget inte har någon laglig rätt att strejka.

Bo Nilsson arbetar som ombudsman på Transports Stockholmsavdelning och ansvarar för taxiområdet. Han har sett informationen från taxibolagen:

– Ännu har jag inte stött på någon förare som utsatts för repressalier på grund av aktionerna. Missnöjet är verkligen kompakt bland dem som kör färdtjänst. Vi är inte med och arrangerar protestaktionerna, men vi fanns på plats i dag och bjöd på fika.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fortsatt stopp för väktare och ordningsvakter

Bevakning. Skyddsombudet gjorde rätt som stoppade Cubsecs ordningsvakter på Rymdtorget i Göteborg. Arbetsmiljöverket ställer en rad krav på företaget för att det ska få skicka dit sina anställda igen.

Markus Pettersson

”Det överskuggande målet är att vinna valet”

Politik. Uppdraget är att få facken och Socialdemokraterna att gå åt samma håll inför nästa års val. Markus Pettersson berättar om sitt nya jobb som facklig-politisk sekreterare hos S.

Markus Pettersson går till Socialdemokraterna

Politk. Markus Pettersson har nytt jobb. Han börjar denna vecka som facklig-politisk sekreterare hos Socialdemokraterna. I juni lämnade han Transport efter ordförandeomröstningen på fackets kongress.

Sörmländskt färdtjänstbolag väcker farhågor i facket

Färdtjänst. Sultan Salimovic är en omdebatterad taxiföretagare i Sörmland. Nu har hans hustru vunnit flera färdtjänstkontrakt på Västkusten, via bolaget K-holms vård och omsorg. – Vi är helt klart oroade, säger Lennart Sköld, ombudsman på Transport i Uddevalla.

Väktare och ordningsvakter har lämnat Rymdtorget

Bevakning. Varken väktare eller ordningsvakter jobbar på Rymdtorget i Göteborg. Transport har lagt skyddsstopp för ordningsvakterna sedan polisen hoppat av de gemensamma patrulleringarna. I morgon väntas Arbetsmiljöverket avgöra om stoppet ska gälla eller om ordningsvakterna måste börja sin bevakning igen.

Svenska för lastbilsförare leder till jobb

Utbildning. Nio av tio som läst Svenska för lastbilsförare har jobb inom två år efter avslutad utbildning, visar en rapport från Länsstyrelsen i Stockholm.

Transportkvinnor i Europa möts av våld och hot

Kvinnor. Våld, sexuella trakasserier och hot drabbar kvinnor i transportbranscher runt om i Europa. En rapport från facket visar att nästan varannan kvinnlig transportarbetare har råkat ut för något det senaste året.

Avtal 2017

Nytt taxiföraravtal dröjer

Taxi. Den här veckan har Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund fortsatt överläggningarna om ett nytt avtal för taxiförarna. – Det går långsamt framåt. Men vi nog är inte klara förrän tidigast vecka 43, säger Transports förhandlare Lars Mikaelsson.

Däck i snö

Tomas Eneroth kräver vinterdäck på alla axlar

Vinter. I maj tyckte Transportstyrelsen att det inte behövs vinterdäck på en lastbils alla axlar. Nu går infrastrukturministern Tomas Eneroth tvärs mot myndigheten och föreslår att lagen ska ändras: Vid vinterväglag ska samtliga hjul på både dragbilen och släpet ha godkända vinterdäck.

Sopgubbar från Reno Norden. Foto Jan Lindkvist.

Nyckelkaos och övertid i Stockholms sophämtning

Renhållning. Sophämtningen i Stockholm har svårt att repa sig efter sopkonflikt, massuppsägningar och entreprenörsbyten. Arbetarna som fortfarande kör säger att det är kaos bland nycklar, överfullt i soprummen och många timmars övertid.

Poliskontroll av lastbil

Polisen kollar lastbilar extra noga

Åkeri. Polis i hela landet kollar tung trafik denna vecka. Det handlar om kör- och vilotider, lastsäkring, farligt gods och fordons vikt. Utländska lastbilar granskas extra noga för att avslöja om de körs olagligt i Sverige.

Ryska rör lossas i Karlshamn

Hamn. Lossningen är i full gång. Ett fartyg med de första 190 betongklädda stålrören anlände i lördags. Totalt ska Karlshamns hamn ta emot 52 000 rör till den ryska gasledningen Nord streams andra etapp.

Väktare förbjuds jobba på torg i Göteborg

Bevakning. Fyra ordningsvakter och två poliser – annars går de bevakningsanställda inte in på Rymdtorget i Göteborg. Väktarna på Nokas får över huvud taget inte vara där, efter ett beslut hos Arbetsmiljöverket. Bakgrunden är en grov misshandel av en ordningsvakt.

Taxi-vd dömd till fängelse

Färdtjänst. Taxiföretagaren Sultan Salimovic har förbjudits att driva företag de närmaste tre åren. Han döms samtidigt till åtta månaders fängelse för grovt skattebrott, bokföringsbrott, vårdslös skatteuppgift och för att han försvårat Skatteverkets kontroller.