Chaufförer från Taxi Kurir och Taxi 020 l en protestaktion i Stockholm.
Close
Omkring 80 taxibilar kom till affärscentrumet Bromma blocks. Fler arga taxiförare slöt upp på vägen mot landstingshuset i Stockholm.
Close

Ilskna taxiförare samlades till ny protestaktion

Uppåt 200 chaufförer från Taxi Kurir och Taxi 020 samlades i dag, torsdag, till en ny protestaktion i Stockholm. Förarna är främst missnöjda med ersättningen som betalas vid färdtjänstresor.

– Frustrationen är stor. Det är många åkare som deltog i protesten också, säger Transports lokalombudsman Bo Nilsson.
I mitten av mars samlades omkring 100 uppretade förare till en protestaktion, ledd av Allonias Sebhatu. Hösten 2013 fick han sparken från Taxi Kurir och har sedan dess, parallellt med Transport, slagits för kollektivavtal och försäkringar i taxibranschen.

En het fråga är också den senaste färdtjänstupphandlingen i Stockholm. Taxi Kurir och systerföretaget Taxi 020 hade redan innan merparten av trafiken, men genom att dumpa priserna med ytterligare tio procent fick man 100 procent av de samhällsbetalda resorna.

I morse var det alltså dags för ny en ny aktion. Klockan nio samlades ett 80-tal taxibilar vid ett affärscentrum i Bromma. Förarna körde sedan i konvoj förbi Taxi Kurirs och Taxi 020:s huvudkontor till landstingshuset i centrala Stockholm. På vägen dit anslöt fler bilar och totalt deltog uppåt 200 fordon.

Förarna kom trots att Taxi Kurir och 020 gått ut med information där man hävdar att aktionerna betraktas som vilda strejker. Bolagen skriver också att åkarna, till skillnad från anställda förare, över huvud taget inte har någon laglig rätt att strejka.

Bo Nilsson arbetar som ombudsman på Transports Stockholmsavdelning och ansvarar för taxiområdet. Han har sett informationen från taxibolagen:

– Ännu har jag inte stött på någon förare som utsatts för repressalier på grund av aktionerna. Missnöjet är verkligen kompakt bland dem som kör färdtjänst. Vi är inte med och arrangerar protestaktionerna, men vi fanns på plats i dag och bjöd på fika.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hamnarbetarförbundet inleder ny rond mot arbetsgivarna

Hamn. Transports konkurrentfack, Hamnarbetarförbundet (HF), sitter under onsdagen öga mot öga mot arbetsgivarna i Sveriges Hamnar. I ett pressutskick hävdar HF att man vill teckna ett eget kollektivavtal med arbetsgivarparten.

lagerbil

Robotar eller lagerarbetare? Het fråga på världskongress

Internationellt. Ökad e-handel och robotar som tar över. Det är dags att lager- och terminalarbetarna får en egen politisk plattform för att slåss för sina jobb. Frågan drivs av Transport på transportarbetarnas internationella kongress i Singapore.

Dick Karlström

Livet efter den sista utdelningsrundan

Tidningsbud. Här står ett före detta tidningsbud och röjer sly i Anja Pärsons slalombacke. Tidningsläsarna i Örnsköldsvik får vänta på sin papperstidning till posten kommer – eller gå in på nätet.

Snart slutar fler med morgonutdelningen

Tidningsbud. Örnsköldsviks Allehanda har levt vidare utan morgonutdelning sedan i maj. Förändringen är under utvärdering – men klart är att flera tidningar kommer att följa efter.

Gummiarbetare gör politisk comeback

Politik. Gummiarbetaren Roger Oskarsson (S) i Malå är nyvald till kommunens fullmäktige. Han gör politisk comeback efter ett femårigt uppehåll.

Bengt Eriksson

Med flytande biogas i tanken

Åkeri. Flytande biogas är en iskall produkt på ungefär minus 160 grader. Bland lastbilstillverkare och miljömedvetna köpare är den däremot stekhet. I dag visade Volvo Lastvagnar och livsmedelsgrossisten Dagab upp en av fem tunga biogaslastbilar som är på väg ut på vägarna.

Ny facklig försäkring ger ökat skydd vid arbetslöshet

Arbetslöshet. Transport och Folksam har tagit fram en ny tilläggsförsäkring som träder in vid arbetslöshet. Medlemmar som tecknar den frivilliga försäkringen får 80 procent av den tidigare inkomsten i upp till 300 dagar. I stället för 100 dagar, som gäller med förbundets vanliga inkomstförsäkring.

Dom: Chaufförer fick för lite betalt

Åkeri. Det holländska åkeriet har kringgått kollektivavtalet, enligt en dom i en nederländsk domstol. Chaufförer från Moldavien, som bland annat har kört växter till Ikeavaruhus i Norden, har fått för lite betalt.

Pierre Mollestam, Helsingborg

Sophämtning på beställning fortsätter året ut

Miljöarbetare. Någon vill ha en stinkande soptunna tömd direkt efter helgen. Grannen fyller i stället sitt kärl och begär hämtning efter flera veckor. I ett villaområde i Helsingborg fortsätter kunderna att själva bestämma när sopgubben ska komma.

Transport kan bli facklig part i kollektivavtal med Samhall

Avtal. Efter en överenskommelse i LO är målet att Transport ska bli ett av LO-förbunden som förhandlar fram kollektivavtal med Samhall. Det statliga bolaget har 20 000 anställda och utför tjänster som städning och lagerhantering.

Pengar till försäkringsinfo kan dras in

Försäkringar. Svenskt Näringsliv har sagt upp avtalen med facken om att bidra med pengar till information om försäkringar. Transports Sture Thorsell blev lika förvånad som de övriga på den fackliga sidan.

Speditör friad i rätten

Åkeri. Åklagarens bevisning fick underkänt på alla punkter. Speditören friades helt i den första rättegången som har prövat beställarens ansvar när ett anlitat åker bryter mot lagarna.

Nytt larm om miljögifter från flygplatser

Flyg. Nu kommer nya larm om förhöjda haltar av det giftiga ämnet PFAS i grundvatten och brunnar. PFAS finns bland annat i brandsläckningsskum och höga halter har uppmätts nära flygplatser. Den här gången är det Visby som granskats.

Uppsagt tidningsbud blir fall för Arbetsdomstolen

Tidningsbud. I 44 år delade en kvinna ut tidningar för ett av landets största distributionsföretag. I somras, när det återstod tre år till pensioneringen, fick hon sparken. Företaget anser att hon jobbade för sakta, skriver Transport i en stämningsansökan till Arbetsdomstolen (AD).