Allonias Sebhatu
Close
Allonias Sebhatu kämpar för schysta villkor för färdtjänstförarna.
Close

Högre lön för Stockholms färdtjänstförare

Färdtjänst. Sociala krav i nivå med kollektivavtalet ska ställas när Stockholms läns landsting upphandlar färdtjänst. Taxi- och färdtjänstföraren Allonias Sebhatu har i flera år stridit för schystare villkor och är jublande glad: – Jag har jättesvårt att tro att det verkligen har hänt, säger han.

(UPPDATERAD)Transportarbetaren når honom på mobilen, på väg till en intervju med SVT:s lokala nyhetsteam utanför Södersjukhuset i Stockholm.

– Jag är så glad, det finns inte ord för att uttrycka vad jag vill säga. det känns som om jag blivit välsignad. Jag och vi har kämpat och gjort allt som står i vår makt för att påverka politikerna och det gav resultat. Till slut. Vi nådde hit tack vare arbetstagarnas kamp, utbrister Allonias Sebhatu.

– Till och med Sverigedemokraterna i landstinget följde vad de lovat en gång.

Beslutet klubbades under landstingsfullmäktiges möte i Stockholm i går, med stöd av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. De borgerliga partierna var emot med hänvisning till att en ny lag med samma inriktning nu analyseras och är på väg att införas.

Allonias Sebhatu och kollegorna har väckt stor medial uppmärksamhet genom sina återkommande protester och demonstrationer mot dåliga anställningsvillkor och löner på så lite som 27 kronor i timmen. Deras kritik har fått ytterligare ammunition av vittnesmål från gamla, sjuka och funktionshindrade resenärer som tvingas vänta på bilar och kommer för sent.

Beslutet innebär att landstingets trafiknämnd ska kräva att förarna i de taxibolag, som anlitas för att köra färdtjänt-, sjuk- och skolresor, ska få lön och ersättningar som når upp till åtminstone nivån i taxiföraravtalet. Ett avtal som länge innehållit procentlön på inkört belopp (omkring 37 procent) och en garantilön, som det ofta slarvas med hos mindre nogräknade taxiföretag.

(Chaufförernas avtal är på väg att omförhandlas i juni).

Få förare är organiserade i Transport och avtalet kritiseras för att vara svagt, men innehåller ändå pension och försäkringar, något som många chaufförer går miste om i dag.

Socialdemokraternas oppositionsråd Talla Alkurdi kommenterar beslutet i SVT Stockholm:

– Man får inte pressa ned lönerna lägre. Både chaufförerna och resenärerna har drivit på i den här frågan.

Hon tillägger att användningen av skattemedel har lett till att löner dumpats.

Transport har i åratal tryckt på för bättre villkor inom taxi- och färdtjänst och utredaren Emil Burman säger:

– Jättebra, nu följer ju Stockholms läns landsting lagstiftningen. Men, tillägger han, man kan önska att de gjort det tidigare.

Vägen fram till gårdagens beslut har varit snårig med återkommande invändningar från borgerligt håll, beskriver Burman. Man har sagt att det inte går att ställa krav på kollektivavtal, att man då bryter mot lagen.

Men sedan dess har EU fattat beslut som gör det möjligt att ställa sociala krav. Och Sveriges civilminister Ardalan Shekarabi har, efter flera försök, lyckats driva igenom ny lagstiftning. Den är tänkt att förbättra anställdas löner och villkor till kollektivavtalad nivå, när färdtjänt-, sophämtning och bevakning upphandlas.

– Ring mig om politikerna säger att det inte går, sa Shekarabi och rev ner applåder på Transports kongress i förra veckan.

Transports Emil Burman ser det som att mångas kamp gett resultat, och nämner också Synskadades riksförbund. Han noterar att KD stödde den nya lagstiftningen i riksdagen, men sa nej till sociala villkor i Stockholms läns landsting.

Burman är nöjd, men jublar inte.

– Det här var absolut nödvändigt och det minsta möjliga vi kan kräva för att våra chaufförer ska få någorlunda drägliga villkor.

Det dröjer innan Stockholms läns landsting ska upphandla färdtjänst och sjukresor igen. Kommer beslutet att ha effekt för förarna?

– Vi behöver koka ner det till att upphandlarna verkligen ställer krav på rimliga villkor för chaufförerna. Och att tjänstemännen följer upp upphandlingarna, så att kraven följs i praktiken, säger Emil Burman.

Till SVT invänder trafikborgarrådet Christoffer Tamsson (M) att beslutet är en ”icke-fråga” och ett ”slag i luften” eftersom den nya lagen redan är på gång att införas. Han anser också att ”taxibranschen fungerar dåligt överhuvudtaget”, oavsett vilket parti som sitter vid makten.

– Jag har varit på möten där moderata politiker sagt att de inte vill slösa skattebetalarnas pengar på schysta villkor till våra förare. Jag ser hellre ett slag i luften än i våra medlemmars mage, kommenterar Transports Emil Burman.

Färdtjänstföraren Roger Iversen från Borlänge är på Transports förbundskontor i Stockholm, i en speciellt tillsatt grupp, för att gå igenom möjligheterna att skapa ett särskilt färdtjänstavtal. I dag följer chaufförerna inom samhällsbetalda resor taxiförarnas avtal . Han välkomnar Stockholms läns landstings beslut:

– Det är absolut ett steg i rätt riktning. Framför allt ger det en trygghet till chaufförerna. Det är ett steg närmare schysta villkor helt enkelt, säger han.

Allonias Sebbhatu har beskrivit sin kamp i en dokumentärfilm och i ett reportage i Transportarbetaren. I dag har han mötts av kollegornas kramar, klappar på axeln och grattis-rop hela dagen. Lunch har han inte hunnit med, men han tänker inte vila på lagrarna.

– Nu ska vi kämpa vidare för att få 100 procent kollektivavtal! Inte vila, den dagen vi vilar kommer vi att förlora allt igen.

Kampen behöver nytt bränsle, anför Allonias Sebbhatu, och påpekar att fackligt anställda inte kan göra allt jobb.

– Det behövs aktivister som hjälper till. Om alla gör lite grand når vi mycket längre än om bara några få agerar och de andra skördar frukterna av deras arbete.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

4 av 10 saknar kunskap om avtalade försäkringar

Anställningsvillkor. Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal skyddas av försäkringar från Afa. Enligt en undersökning Avtalat beställt saknar 43 procent av 605 svarande kunskaper om de kollektivavtalade försäkringarna.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.